Srpanj 15, 2025, 13:16:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bilje se neće zakorijeniti  (Posjeta: 2032 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tompa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
bilje se neće zakorijeniti
« u: Veljača 24, 2007, 17:31:00 poslijepodne »

akvarij je u pogovnu cca. mjesec dana, i neke vrste bilja kao što su alternanthera, R. rotundifolia ili HM se ne žele zakorijeniti. Jučer sam preslagivao neke stvari u akvariju i počupao par Hemianthusa koji su bili grupno zasađeni (otprilike 5-6 stabljika zajedno), i vidio sam da su nakon mjesec dana stabljike koje su bile u podlogu skroz pocrnile. U biti su strunule i smrde, iako iznad tog strunutog dijela stabljike počinju tjerati sitne korijenčiće. Ipak, brine me da li će to korijenje preživjeti, tj. hoće li se zaista ukorijeniti uz takav trulež stabljike tik uz sam korijenčić koji raste. Rotalu bacio - kad sam ju stavio u akvari bila je u dosta lošem stanju tako da nije "preživjela", a princip je isti.

Iz znatiželje sam sada počupao par stabljika Alternanthere - ne trunu, ali nema ni korjenčića. Pred tjedan dana dodao ono gnojivo u tableticama... sumnjao na podlogu koju sam napravio od zemlje za cvijeće koju sam ostavio da odstoji u vodi koju sam redovito mijenjao svaki drugi dan tri tjedna prije formiranja akvarija. Ipak, vrste poput Ludwigije, Bacope, Lymnophileili Glossostigme nisu imale problema sa zakorijenjivanjem.

Svijetla je 5 × 25 W + 3 reflektora na 200 litara, CO2, a od pred tjedan dana krenuo s dodavanjem mikro i makro elemenata. Tješi me jedino mogućnost da sam pogriješio s time što sam 3 tjedna radi napada algi prestao s gnojidbom pa je i bilje gladovalo. Kažem, tješi me to jer ako je zaista do toga taj se dio lako ispravi.

Ljudi, dajte neka mišljenja ili saznanja jer me već sve to skupa pomalo smeta. Mjesec dana tank u pogonu a bilje stagnira i nikako da krene!

Heteranthera - listovi izgledaju oštećeno, posumjao u mollyje koji povremeno "skidaju" alge s listova; stargrass se normalo zakorijenio, ne da se uopće izvući iz podloge, ali rast je dosta slab, izgleda zakržljalo (nedostatak gnojiva?)

Alternanthera - biljka koju sam maloprije iščupao, ne pokazuje neke naznake truleži osim normalnog raspadanja doljnjeg dijela stabljike do prvog nodija (smeđe, nije crno), korijenčići sitni, vrlo slabi, čini mi se da su isti bili i kad sam biljku kupio u dućanu; drugim riječima, u tri tjedna nema pomaka...

Offline the_doom

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #1 u: Ožujak 03, 2007, 17:16:00 poslijepodne »
ja imam isti takav problem. dok sam vidio tvoju temu odmah sam krenuo pogledati korijen i bio je doslovno . imam takav problem sa limunom, a sa drugim biljkama puno manje.  

Heeeelp!!!

Offline the_doom

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 03, 2007, 17:17:00 poslijepodne »
I da probao sam i može se rukom očistiti.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Ožujak 03, 2007, 22:38:00 poslijepodne »

prije svega to je premalo svjetla. To je moje osobno misljenje.to je 0.35w/l ja stavljam duplo toliko cak i troduplo.

A sto se tice problema , kakvu si zemlju stavio.? Mislim da nebi trebalo biti problema...nisam pametan. Korjencici ce brze krenuti ,ako ih se podreze prilikom sadnje, ali mislim da to vec znas...
ZG,Vrapče

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 04, 2007, 09:33:00 prijepodne »
Krajten je valjda krivo vidio 3 su reflektora a 5 je lampi tak da je svjetla sigurno dosta.
KOd mene je slična situacija i sa svijetlom i litražom a niti ja nisam još duže gnojio.Rast je bio skroz usporen,počelo je bilje i žutit zbog negnojenja ali sve se ipak super zakorjenilo,čak i biljke koje rastom skroz stagniraju kao Pogostemon Helferi imaju super korjen.Tak da ja mislim da to nije zbog toga al nemogu ni tvrdit .Za zemlju neznam ali ljudi ju koriste bez problema.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 04, 2007, 13:55:00 poslijepodne »
Citat: Krajten
prije svega to je premalo svjetla. To je moje osobno misljenje.to je 0.35w/l ja stavljam duplo toliko cak i troduplo.

A sto se tice problema , kakvu si zemlju stavio.? Mislim da nebi trebalo biti problema...nisam pametan. Korjencici ce brze krenuti ,ako ih se podreze prilikom sadnje, ali mislim da to vec znas...

Svijetla ima 5×25W, dakle ispada oko 0,6 W/l bez reflektora, što mislim da bi trebalo biti dovoljno. zemlja je neka za cvijeće koja se namakala 20tak dana uz redovno cijeđenje. U početku je dosta podrigivala da bi taj fenomen trenutno bio povremen - tu i tamo koji balončić. Je li mogućeda do problema dolazi radi saturacije plinom u podlozi?

Nakon tjedan dana, biljka izgleda full loše, neki listovi su skroz otišli i to sam maknuo.trenutno stanje je ovakvo:

Ista stvar s Rotalom koju sam dobio (dakle, biljka je rasla pod vodom, nije se trebala privikavati na podvodne uvjete):

Pred tjedan dana počeo sam dnevno dodavati 15 ml Plant Gro gnojiva, i jednom u tri-četiri dana stavim 5 ml Plant Gro NPK (tj. kak se sjetim). Pri tome se redovito stvaraju bijeli oblaci. Da li to znači da tank nije skroz zacikliran? Stari (manji) tank ne pokazuje takve simptome kada dodajen NPK. Dakle, gnojiva u kumulativu stavljamcca 100 ml tjedno na 200 litara. To ispada skoro 4 puta više od propisanog, ali bilo kako bilo sad su se počelipojaviljivati neki novi listići iako za sada još ne znam da li da se nadam ili što?

Isto tako, kako sam koristio samo vodu iz pipe, tvrdoća je dosta visoka. Ima li tko kakvu preporuku koji preparat koristiti za smanjenje KH i GH? Ima li to uopće smisla? Da li mogu kupiti kanister destilirane vode na benzinskoj i to jednostavno uliti unutra?Mislim da ći sve izbaciti van i popikati nove reznice. Polako već postajem jadan... Napominjem da u ovom drugom tanku u kojem bilje doslovce buja tvrdoća vode nije ništa drugačija. Edited by: Tompa

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 04, 2007, 14:06:00 poslijepodne »

btw. the _doom spominje limun. Ne znam da li da plačem ili što? Limun stagnira otkad sam ga stavio unutra. Ima neke korjenčiće, dosta se čvrsto drži u podlozi, ali od dana od kad je unutra pustio dva nova lista i to je to. Mislim, tko tu koga...? Edited by: Tompa

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 04, 2007, 15:10:00 poslijepodne »
Citat: Krajten

sam mi nije jasno mislim nije to dosta svitla ajmo reć kako prićaju ali opet je više od 0.26w po litru u mome caymanu i sad jel bi ova rasvijeta bila dostatna za vrste biljaka koje su navedene u onome vodiću za poćetnike a i jo je malo smišno kojeg vraga stavljaju u akvarije toliko svitla ako nije za ništa dostatno

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 04, 2007, 15:12:00 poslijepodne »
a i Tompa je napisa da ima 5 x 25 w na 200 litara šta ispada 0.625w po litri vode a ne 0.35w po litri

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 04, 2007, 15:28:00 poslijepodne »
MaKrajten je vjerojatno samo krivo vidio,..odnosno zbrojio je samo 3 reflektora a nije vidio da je 5 lampi.

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 04, 2007, 15:58:00 poslijepodne »
ma kužin to nema veze nisam mislija njega napadat nego oću reć jel dostatno ono u caymanu za one nezahtjevne šta su bile u vodiću za poćetnike ili triba nodograđivat

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 04, 2007, 17:31:00 poslijepodne »
A čuj večinom u original akvarijima nije dostatna rasvjeta nego treba nadograditi ali sve ovisi o bilju.Anubiasi,microsoriumi,valisnerie če i sa original rasvjetom uspjevati,..baš sam i iznenađen jer vidim da kod nekih čak i Heteranthera raste sa original rasvjetom u Caymanu, znači ipak nešto vrijedi rasvjeta,...A i kod još nekih ljudi se može vidjeti super bilje a i više od toga sa original rasvjetom,..pogledaj npr. kod E&D u njihovom Riu.Ipak puno je tu faktora a rasvjeta je samo jedan od njih.Edited by: Njofra

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 04, 2007, 17:40:00 poslijepodne »
kužim ali gle recimo da ja nadogradim za duplo rasvijetu u caymanu 110 i recimo volija bi izmešu ostalog da imam i anubijase jer su jako ljepe biljke a poznato je da njima ne treba puno svijetla pa dali bi onda ta nadograđena kolićina svjetlosti smetala njima i biljkama koje ne trebaju previše svijetla

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #13 u: Ožujak 04, 2007, 18:33:00 poslijepodne »
jao ja se ispricavam, corav sam ko pas..ja sam vidio 3x 25...
ZG,Vrapče

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 06, 2007, 13:43:00 poslijepodne »
izmješaj malo podlogu, vjerojatno ti nema dovoljno hranjivih tvari u nižiom slojevima podloge. Prstima sam omalo promješaj pjesak da bi se pomiješao s ostacima raspadanja. Ja sam imao sličan problem i meni je upalilo.

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 06, 2007, 18:10:00 poslijepodne »
Ribic pa previše svjetla nije dobro za anubiase pa se oni zato i sade negdje u sjenu,znači staviš ih ispod nekih visokih biljaka koje če mu radit sjenu.I tu su ljudi u pravu kad kažu da je jako važno dobro rasporediti bilje u akvariju.Znači takvo spororastuče kojem ne treba svjetla stavit negdje u sjenu,ono zahtjevnije drito ispod svjetla i tak.Ili iznad anubiasa stavi neko plutajuče bilje.Edited by: Njofra

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 06, 2007, 19:04:00 poslijepodne »
Mislim da tu svjetlo nije problem, biljka bi se prilagodila, i sama našla odgovarajućui poziciju gdje joj najviše paše te bitu i rasla. Mislim da ti je problem podloga jer je akvarij star samo mjesec dana.

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 30, 2007, 15:00:00 poslijepodne »

Okay, pučko mi je zadovoljstvo i osobna satisfakcija dati proglas koji glasi:

Bilje krenulo, zakorijenilo se sve. Problem riješen, faliloje CO2. Edited by: Tompa

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #18 u: Ožujak 30, 2007, 15:03:00 poslijepodne »
Eto(to ti je da te udobrovoljim zbog traženja "second opiniona")