akvarij je u pogovnu cca. mjesec dana, i neke vrste bilja kao što su alternanthera, R. rotundifolia ili HM se ne žele zakorijeniti. Jučer sam preslagivao neke stvari u akvariju i počupao par Hemianthusa koji su bili grupno zasađeni (otprilike 5-6 stabljika zajedno), i vidio sam da su nakon mjesec dana stabljike koje su bile u podlogu skroz pocrnile. U biti su strunule i smrde, iako iznad tog strunutog dijela stabljike počinju tjerati sitne korijenčiće. Ipak, brine me da li će to korijenje preživjeti, tj. hoće li se zaista ukorijeniti uz takav trulež stabljike tik uz sam korijenčić koji raste. Rotalu bacio - kad sam ju stavio u akvari bila je u dosta lošem stanju tako da nije "preživjela", a princip je isti.
Iz znatiželje sam sada počupao par stabljika Alternanthere - ne trunu, ali nema ni korjenčića.

Pred tjedan dana dodao ono gnojivo u tableticama... sumnjao na podlogu koju sam napravio od zemlje za cvijeće koju sam ostavio da odstoji u vodi koju sam redovito mijenjao svaki drugi dan tri tjedna prije formiranja akvarija. Ipak, vrste poput Ludwigije, Bacope, Lymnophileili Glossostigme nisu imale problema sa zakorijenjivanjem.
Svijetla je 5 × 25 W + 3 reflektora na 200 litara, CO2, a od pred tjedan dana krenuo s dodavanjem mikro i makro elemenata. Tješi me jedino mogućnost da sam pogriješio s time što sam 3 tjedna radi napada algi prestao s gnojidbom pa je i bilje gladovalo. Kažem, tješi me to jer ako je zaista do toga taj se dio lako ispravi.
Ljudi, dajte neka mišljenja ili saznanja jer me već sve to skupa pomalo smeta. Mjesec dana tank u pogonu a bilje stagnira i nikako da krene!

Heteranthera - listovi izgledaju oštećeno, posumjao u mollyje koji povremeno "skidaju" alge s listova; stargrass se normalo zakorijenio, ne da se uopće izvući iz podloge, ali rast je dosta slab, izgleda zakržljalo (nedostatak gnojiva?)

Alternanthera - biljka koju sam maloprije iščupao, ne pokazuje neke naznake truleži osim normalnog raspadanja doljnjeg dijela stabljike do prvog nodija (smeđe, nije crno), korijenčići sitni, vrlo slabi, čini mi se da su isti bili i kad sam biljku kupio u dućanu; drugim riječima, u tri tjedna nema pomaka...