Srpanj 18, 2025, 12:55:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nocasnja katastrofa u akvariju...  (Posjeta: 1279 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Teehee(R)

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Nocasnja katastrofa u akvariju...
« u: Veljača 10, 2007, 16:08:00 poslijepodne »

Sve je pocelo prije tjedan dana kada mi je odapeo borac zbog slijepljenih peraja.
U ponedjeljak sam ubacio baktopur da izlijecim jos dva korija koji su oboljeli. Ali nesto nije bilo u redu, jer su se ribe malo cudno ponasale, valjda reagirale na baktopur, a do cetvrtka je botia navukla ich.
Odlicno, to su vec dvije bolesti u jednom tjednu.

Otiso po Costapur u petak i ubacio to unutra uz standardno podizanje temperature.
Akvarij mi je u negrijanoj sobi, a u prosla dva slucaja lijecenja icha imao sam slabiji grijac pa bih omotao akvarij dekom preko noci da temperatura ostane visoka. I to je tako odlično funkcioniralo i dvaput sam izlijecio ich.

Medjutim, ovaj put imao sam novi, za 30W jači grijač koji je bez deke citav dan održavao temperaturu 29 stupnjeva. Poučen prijašnjim iskustvom navecer sam, nakon što se grijanje ugasilo, prekrio akvarij dekom.

Ujutro, kad sam maknuo deku imao sto vidjeti - voda je bila zagrijana na 40(!) stupnjeva, a grijač je i dalje grijao. Ancitrusi, botie, bete, neonke, koriji, kuhliji, alojedi i kozice...sve je uginulo. Sole survivor je jabučar, al mislim da ni on nije bas najbolje.

Unutra je i 15tak vrsti bilja, a na njima ce se vidjeti za koji dan hoce li uopce prezivjeti i sa kakvim poslijedicama.

Kak je krenuo, tjedan drukčije nije ni mogao završiti.
Čista katastrofa.

Edited by: Teehee(R)
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #1 u: Veljača 10, 2007, 16:14:00 poslijepodne »
jao baaaad...   steeeta...  

drzi se, bit ce bolje.. .
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2007, 16:18:00 poslijepodne »

ajojjj. katastrofa. baš imaš peh. žao mi je. proči če to, i opet češ sve sredit.

to se desilo mom trgovcu. ali on je popušio nekih 70-80 riba za proadju. i to sve skupe ribe: botie, skalari, silver dolari, coriji, i neznam šta je još imao unutra...

cijela jedna pošiljka ribica je krepala...

drži se teehee, proči če to i bit če bolje...

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 10, 2007, 20:11:00 poslijepodne »
Stvarno steta

Reci nam koliki je akvarij, ima li poklopac, koji grijac i koje snage?

Offline chupo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #4 u: Veljača 10, 2007, 20:55:00 poslijepodne »
Kolega prije nekoliko godina kupio grijač 200w a ujutru u akvariju skoro pa da možeš kavu zakuhati,sve propalo,otišao u trgovinu gdje je kupio grijač i razbio trgovca koji mu je rekao da je kupio prejak grijač ,uz sve to došla policija i napisala mu prijavu,srećom pa u ovoj našoj državi sve ode u zastaru
Chupo/Sisak-Vrbovec

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2007, 21:07:00 poslijepodne »

Citat: chupo
otišao u trgovinu gdje je kupio grijač i razbio trgovca koji mu je rekao da je kupio prejak grijač ,

di je tu problem???

ja bi isto učinio, bez razmišljanja!!!

ti trgovci si svašta dopuštaju i svašta če učinit da bi prodali proizvod i zaradili!!!

čast izuzecima, da se razumijemo!

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #6 u: Veljača 10, 2007, 21:28:00 poslijepodne »
Akvarij je cca 78 litara - 70tak efektivno, ima poklopac sa 60W svjetla, a grijac je 100W.

Al ja sam namjerno uzeo taj grijac prije zime, bas zato jer soba nije grijana konstanto...a nitko bas nije ocekivao tako blagu zimu. Tako da nije greska do trgovca (usput budi receno, kupljeno je tu preko foruma).

Jos ne mogu skuziti zasto je grijac grijao toliko visoko a preko dana drzao temperaturu normalnu..no, moralo bi biti stvar u deci, jer grijac nije mogao sam od sebe poluditi a danas opet raditi normalo.

Tokom dana sam promijenio svu vodu, no nisam imao 100tinjak litara pripremljene vode tak da sam ubacivao pipovacu sa Aquasafeom unutra i usisavao ostatke riba. Voda jos smrdi po ribarnici ali je pocela i po amonijaku, tak da sam poceo dodavati i Nitrivec. Bilje perla ko blesavo - valjda im je membrana lišća gadno oštećena, no to bi mogao biti znak da su biljke jos uvijek aktivne kad već proizvodi kisik. Pohvatao sam i dosta puzica iz kozicnjaka (neki dobrocudni puzevi) i ubacio ih unutra da se ostaci riba jos brze razgrade.

Ima i jedna dobra stvar u svemu tome: prekjucer sam prebacio dva ancitrusa u kozicnjak da ga dovedu malo u red jer one ljencuge od kozica nista ne rade...e pa te cure su stvarno imale srecu.

Get out and fly!

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2007, 09:50:00 prijepodne »
nije stvar u jacini, ja u svom aq imam dva grijaca po 300w svaki, i ne bi se nista desilo da stavim jos dva po 300w, osim sto bi oscilacije u temp bile manje i krace bi trajale. Samo treba traziti kod kupnje ne najjeftinije, vec proizvode renomiranih proizvaodjaca. Moguce je da je rijec o neispravnom grijacu, bilo bi dobro da provjeris isti, iskljucuje li termostat na zadanoj temp.(opet ne znamo marku doticnog grijaca)

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2007, 11:19:00 prijepodne »

Ajoj! Koja šteta!! Žao mi je!!! Kad se sjetim lymnophile o kojoj si mi pričao.... Kako bilo, ako bilje perla ne znači obavezno da lisna membrana oštećena. Rekao si da si dodavao vodu direkt iz vodovoda, pa je najvjerojatnije to uzrokperlanja. Ako bilje unutar kojih dva-tri dana ne strune (povene), znači da je sve ok i da će se oporaviti. Ipak, 40 stupnjeva... A čuj, budeš vidio.

Nego, kod dodavanjalijekova ja osobno nikada nisam povisivao temperaturu, i usprkos toga tretmani su uvijek uspjeli. Čak nevezano uz to koliko je bolest bila uznapredovala. A asterix ti je dobro napisao. Deka ti nema veze s time što se voda pregrijala. Grijač mora imati termostat koji pri dostizanju određene temperature mora automatski isključiti grijanje. Dakle, ako se to nije dogodilo kada se voda zagrijala na 29 stupnjeva, za pretpostaviti je da nešto nije u redu s grijačem. Na kraju krajeva, 100W na 70tak litara nije previše.

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2007, 12:52:00 poslijepodne »
decki pravo da kazem nisam ljubitelj lijekova pa rijesavam te probleme sa cestim mjenjanjem vode tako da do sada nisam imao niti jedan gubitak ribe,prilikom mjenjanja vode ubacim malo i soli i to je to

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #10 u: Veljača 11, 2007, 15:58:00 poslijepodne »

Citat: bobialf
decki pravo da kazem nisam ljubitelj lijekova pa rijesavam te probleme sa cestim mjenjanjem vode tako da do sada nisam imao niti jedan gubitak ribe,prilikom mjenjanja vode ubacim malo i soli i to je to

Da, al sto kad se vec zaraze? Onda moras staviti lijek.
E sada - zast se zaraze, nemam pojma.
Get out and fly!