i kolonelo!obavezno mi kazi kad izadje clanak!ali mislim da ak se ova tema pogleda odmah je sve jasno...dapaèe!i više od jasnoga!meni treba jaaaaaaaaaaako puno da shvatim..............takav sam.....kaj bum

Kolega Pega,
Probao sam Vam upload, nekih slika, ali server nešto šteka.Stoga, Članak????Ne mogu ,ali i ne želim utjecati na hodogram rada Uredništva.Vjerujem u ljude i mislim onako kao što sam Vam napisao.
Mješanje+genetika, otkud znanje,sredstva, pokusne jedinke,.....pa mi smo akvaristi, ne genetički inžinjeri.Stari dobri,ako se ne varam MIČURIN (on je petljao sa biljkama),ali prirodni postupak.Opaska za server, odnosi se na želju da Vam pokažemo, kakve su sve varijacije nastale od jednog crvenog mužjaka i plave ženke, zatim jedna čista plavuša + jedna brineta, itd.......

Osnovano smatram da baš u tome i leži sva ljepota, ovog našeg kućnog uzgoja, i naravno iznenađenja koja nas čekaju.

Za kolegu BUBUSH-a, bravo za prvu fazu!
Oprez, ako je mužjak,kažete u 8 mjesecu pojeso jajašca, pitanje je razlog.
1. Ukoliko su jajašca napadnuta od pljesni, jede ih ali selektivno
2. Moguće je da nisu bila oplođena, i ta pojede,
3. Provjerite da u roku od 16-20 sati od izleganja, koliki broj jedinki je još u gnjezdu, i da li ih ima na podu.Osobito ova na podu, da li dugo stoje ili ih on skuplja, pa zbog učestalosti padanja, imate osjećaj da već duže stoje.
4. Ako podiže jajašca, i dođe ispod gnjezda, i sa udaljenosti od 10 mm, pušta jajašca da se sama dignu do površine-splavi, e to nije dobro.Narodski rečeno, dop****lo, mu skupljanje, i vjerovatno je tip koji će pojesti sva jajašca.
5.Ako je sklon jedenju jajašca, onda mu je vrlo teško zadržati potomstvo.Obratiti pažnju, i ako je viđen da uzima jajašca iz splavi i ne vraća ih, odmah ga izbacite van.Jedini način da spasite, barem dio najjačih jedniki!
Toplo vjerujem, da je naša upouzorba izlišna, i da sve protiče u najboljem redu, ali eto ako zagusti!!!!!