Srpanj 25, 2025, 01:09:02 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: razmnozavanje borca...i svega ostalog  (Posjeta: 23808 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline BUBUSH

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
razmnozavanje borca...i svega ostalog
« Odgovori #75 u: Listopad 13, 2006, 21:50:00 poslijepodne »
pega777 znaci muzjak je bije i cupa peraja ustima ali dokle god nema horizontalne pruge,nije problem...
evo ti slike ženke sa horizontalnim prugama to je znak neraspoloženja,dal za mrest ili nešto drugo nije bitno....
neraspoloženje

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #76 u: Listopad 13, 2006, 21:53:00 poslijepodne »
raspoloženje

i evo deo ponosne i isprebijane mame ono crveno je rana ,i živa je i zdrava ali ih moras prvo malo odvajati sa pregradnim staklom ili već kako se ko doseti...

jer u protivnom može i da je prebije na smrt....

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #77 u: Listopad 13, 2006, 23:18:00 poslijepodne »

Citat: pega777
i da...jeeeeeeeeeesborac je poceo graditi gnijezdo...al cini mi se da ce ova zenkA opet ostat bez peraja...pocela joj se raspadat trbušna peraja (a i repna malo)imam neke male nade da se ovoj nece dogoditi isto sto i prijasnjoj.i daj kolonelo molim te opisi malo izgled zenke u ofucalom stanju i ak nije problem:slika!

Kolega Pega,

Vidim mladost i nestrpljivost (inače "nije odlika akvarista").Kad je ženka stigla, danas ili juče, A OBAVEZNA KARANTENA???????????????????

Ili sam zabrijao sa objašnjenjem ili nije dobro čitano, UZDUŽNE PRUGE IMAJU MLADE ŽENKE i mladi mužjaci, ali to im služi i za prilagodbu i pigmentaciju prema količini i vrsti svjetlost,bla,bla....................Da li je ženka pogledana da ima povećani trbuščić gotovo četvrtastog izgleda???Ako nema, pa nema ikre u njoj može se stiskati koliko hoće, i pokušavati mrijestiti, možda uopće nije spolno zrela?

POPREČNE PRUGE u širini 1-3 mm, ženka dobija kada je spremna za tog mužjaka i za mrijest.Vrlo česta pojava, da te pruge dobija u vrijeme kada se nalazi u staklenki ako je tako pripremana, ili se to dogodi u roku od 10 sekunda kada je ubacite u mrjestilište.Ovo je dobar znak......Ofucavanje peraja može nastupiti u predfazi ako su oboje bili u društvenom tanku, ili je bila sama a vidjela je negdje u okolini "nešto" slično mužjaku.Da vidimo arhivu:

Gravidna ženka 1.poglavlje

Ženka koja "se ofucala" još u društvenom tanku poglavlje 2.

Ženka ofucana u mrjestilištu pred sam mrijest Poglavlje 3.

Mužjak i mlada ženka, kojoj se vide uzdužne pruge,nema ofucanosti i nije spreman za mrijest,jer još nije spolno zrela,kasnije........................

Ova slika nije baš savršena, ali držim da se vidi ofucala ženka, i mužjak neposredno prije samog mrijesta,kada je ona došla do njega i slijedi "ljubavni zagrljaj obično ispod samog napućkanog gnjezda.

Dalji tok događanja, mislimo da je dat i slikovno u toku prethodnih rasprava!

Dakle 24-najduže 48 sati od prvog stiskanja, očekujete ovo, i veselite se!!!!

Vjerujem da ćete ustrajati, i da će ovo biti jedna od prolaznih faza, ali tip&tricks, nažalost ima još.Nisu nesavladivi, "a zajedno smo jači"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #78 u: Listopad 14, 2006, 08:00:00 prijepodne »
dakle ovako (kolega kolonelo sipica)
moj muzjak gradi gnijezdo i to tak-tak...on malo gradi pa malo prčka po zenki,onda se malo zaletava u staklo itd........
zenka je (nadam se)spolno zrela jer je dobila lagan trbuščić ali jeo nesto manja d muzjakamah nist strasno
ali mene najvise zabrinjava to što zenka samo lezi katkad uspravno a katkad na boku a muzjak je maltretirakaj sad???

ps:e da htio sam pitati koje im je boje ikra tak da mogu prepoznati ak se bude sta zbilo

pegaC
Prelog

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #79 u: Listopad 14, 2006, 09:07:00 prijepodne »

colonelo svaka čast na pojednostavljenju svega ovoga ali pega još nije zadovoljan.

to što malo radi malo vija je normalno.

ikra je belo-zuckasta...

a borci znaju da leye nekad kao da su .

u principu mnogo se toga uči gledanjem tih ribica...

dzaba je tu prica.

gledaj i prati ,procitaj ovu temu od pocetka polagano i sedi i prati pa nam javljaj sta se desava pozdrav...

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Listopad 14, 2006, 13:04:00 poslijepodne »
ma nije da nisam zadovoljan samo imam jos pitanja...
pegaC
Prelog

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Listopad 14, 2006, 21:00:00 poslijepodne »
i imam srece,valjda je ovaj muzjak shvatio da zenka nije spremna,prestao ju je maltretirati sad joj se samo tu i tam udvara,na zenki su nestale vertikalne pruge i zasad sve ide po planu....mislim da mi zenka nije spolno zrela pa mi zato valjda nikad nist nije uspjelo ok!ssve je zasad ok!
pegaC
Prelog

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #82 u: Listopad 14, 2006, 21:04:00 poslijepodne »
onda ih vrati u zajednički aq,nek malo odmore..pa za dve nedelje probaj ponovo...
sretno...

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Listopad 14, 2006, 21:57:00 poslijepodne »

i imam srece,valjda je ovaj muzjak shvatio da zenka nije spremna,prestao ju je maltretirati sad joj se samo tu i tam udvara,na zenki su nestale vertikalne pruge i zasad sve ide po planu....mislim da mi zenka nije spolno zrela pa mi zato valjda nikad nist nije uspjelo ok!ssve je zasad ok!

Kolega Pega..,

Naravno sve ide po planu.I kolega BUBUSH Vam je odgovorio vezano za ikru(jajašca),"ali", kada budete vidjeli jajašca kako padajau,oni ih podižu,pa on sam ih podiže, uzmite povećalo i pokušajte pogledati jajašce.Oplođeno jajašce nakon 12 sati imati će malu(majušnu) crnu točkicu.Ukoliko je voda kristalno bistra, jajašca će biti potpuno bijele boje, pa ako u takvoj vodi požute, zapravo lagano posive (žuti štih dobijaju od potpuno ciklirane vode), to je prvi znak "FRKE"- PLJESAN.Takva jajašca će i mužjak, isprva ostavljati i ne podizati ih do gnjezda, a na koncu će ih pojesti,da pljesan ne napadne druga.

Nažalost, zbog gužve(pretpostavljam) u Uredništvu i brojnih članaka koji su ove godine osvanuli, i kojima se puni baza podataka na akvarij.net-u, još nije izašao jedan mali člančić ( 5 MB) upravo o bettama.Da je on dostupan, bilo bi Vama i meni puno lakše, a vjerujem i drugima!

No u svakom zlu i nešto dobra!Pa eto unapređujemo kominikaciju ili dajemo skroman doprinos komunikologiji ( a ne zovemo se Meštrović)..............

Stoga, pitajte, odgovorit ćemo što znamo ili smo probali, podijeliti zajednička i MASOVNA ISKUSTVA, i ostvariti krajnje ciljeve razvoja Interneta, a sveudilj dobrobiti akvarista i ribica!

Sretno i spretno!

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Listopad 15, 2006, 08:29:00 prijepodne »
ok hvala!
i dakle sad kad mi je ofucana slijede pruge a onda ak bude sreće i mrijest??imam nade...mogu li zenku hraniti?mislim da tak dugo nece izdrzati bez hrane-a kaj s muzjakom khm hrmptkdjtok!davao sam im hranu i nisu jeli...zenka je nesto si malo prigrizla a mUZJAK KO SLIJEP...ne jede.ja cu njih prebacit u maticni kak bubush kaze pa nek se odmore i onda opet-mucenje!!!!!

pegaC
Prelog

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #85 u: Listopad 15, 2006, 10:25:00 prijepodne »
prebaci zenku nek muzjak malo stoji tamo u mresnom..
meni su prvi put uradili na stiroporu,ja nisam nista video ..
video sam tek kad su proplivali.
muzjak kad cuva jaja i mlade obicno nece da jede pa mi je sumnjivo to sto nejede..
ostavi ga malo nek bude u tom mresnom dan-dva..

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #86 u: Listopad 15, 2006, 17:25:00 poslijepodne »
pega nisam mogao da izdrzim
danas oko 14 h.

e sad ovaj par se mrestio pre otprilike mesec dana pa je muzjak pojeo svu ikru a prethodno tacnije 1.avgusta je sve bilo u redu ...
neznam zasto je prosli put pojeo..
ja cu opet ostaviti muzjaka pa cemo da vidimo..

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Listopad 15, 2006, 21:17:00 poslijepodne »
savak cast!!!imas srece (gad jedan)sad sam ljubomoran!!!deprimiraš me!!!ok??
e da!sad mi je sinulo neko pitanje koje sam vec prije namjeravo postaviti-križanje boja sijamskih borac
moze li se iskrižati plavi i crveni borac npr.?vec sam vidio neku temu sa crno crvenim borcem pa me zanima da li se u kućnim uvijetima moze križati borac ili to mogu samo "profesionalci"

pegaC
Prelog

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Listopad 15, 2006, 21:21:00 poslijepodne »
i kolonelo!obavezno mi kazi kad izadje clanak!ali mislim da ak se ova tema pogleda odmah je sve jasno...dapače!i više od jasnoga!meni treba jaaaaaaaaaaako puno da shvatim..............takav sam.....kaj bum
pegaC
Prelog

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Listopad 15, 2006, 22:53:00 poslijepodne »

i kolonelo!obavezno mi kazi kad izadje clanak!ali mislim da ak se ova tema pogleda odmah je sve jasno...dapaèe!i više od jasnoga!meni treba jaaaaaaaaaaako puno da shvatim..............takav sam.....kaj bum

Kolega Pega,

Probao sam Vam upload, nekih slika, ali server nešto šteka.Stoga, Članak????Ne mogu ,ali i ne želim utjecati na hodogram rada Uredništva.Vjerujem u ljude i mislim onako kao što sam Vam napisao.

Mješanje+genetika, otkud znanje,sredstva, pokusne jedinke,.....pa mi smo akvaristi, ne genetički inžinjeri.Stari dobri,ako se ne varam MIČURIN (on je petljao sa biljkama),ali prirodni postupak.Opaska za server, odnosi se na želju da Vam pokažemo, kakve su sve varijacije nastale od jednog crvenog mužjaka i plave ženke, zatim jedna čista plavuša + jedna brineta, itd.......

Osnovano smatram da baš u tome i leži sva ljepota, ovog našeg kućnog uzgoja, i naravno iznenađenja koja nas čekaju.

Za kolegu BUBUSH-a, bravo za prvu fazu!

Oprez, ako je mužjak,kažete u 8 mjesecu pojeso jajašca, pitanje je razlog.

1. Ukoliko su jajašca napadnuta od pljesni, jede ih ali selektivno

2. Moguće je da nisu bila oplođena, i ta pojede,

3. Provjerite da u roku od 16-20 sati od izleganja, koliki broj jedinki je još u gnjezdu, i da li ih ima na podu.Osobito ova na podu, da li dugo stoje ili ih on skuplja, pa zbog učestalosti padanja, imate osjećaj da već duže stoje.

4. Ako podiže jajašca, i dođe ispod gnjezda, i sa udaljenosti od 10 mm, pušta jajašca da se sama dignu do površine-splavi, e to nije dobro.Narodski rečeno, dop****lo, mu skupljanje, i vjerovatno je tip koji će pojesti sva jajašca.

5.Ako je sklon jedenju jajašca, onda mu je vrlo teško zadržati potomstvo.Obratiti pažnju, i ako je viđen da uzima jajašca iz splavi i ne vraća ih, odmah ga izbacite van.Jedini način da spasite, barem dio najjačih jedniki!

Toplo vjerujem, da je naša upouzorba izlišna, i da sve protiče u najboljem redu, ali eto ako zagusti!!!!!

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #90 u: Listopad 16, 2006, 02:59:00 prijepodne »
neznam i ja sam razmisljao da je moguce da je nije oplodio jer je sve pojeo
videcu ujutro sta se desava sa ovim mrestom.
pa se javim

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Listopad 16, 2006, 22:31:00 poslijepodne »
sretno bubush!
pegaC
Prelog

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #92 u: Listopad 16, 2006, 22:35:00 poslijepodne »
zavrsio je sa mrestenjem pojeo je skoro sve mozda je koja ikra ostala...
znaci za njega - celibat...

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #93 u: Listopad 16, 2006, 22:37:00 poslijepodne »
al najgore sto je najbolji u,ali džabe kad posle sve pokvari....

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Listopad 17, 2006, 01:53:00 prijepodne »

Citat: BUBUSH
zavrsio je sa mrestenjem pojeo je skoro sve mozda je koja ikra ostala...
znaci za njega - celibat...

Kolega BUBUSH,

Podignite ta jajašca(ikru) na plutajuæu biljku, ako je oplođeno bit æe nešto,a malac se ima izgleda spasiti.Prièekajte još barem 24 sata.Temp. tanka ostaje 28 stupnjeva, samo onog neuraèunljivog "van".

Sretno!Edited by: kolonelo sipica

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #95 u: Listopad 17, 2006, 11:36:00 prijepodne »

Ok...da ne otvaram novu temu...da li ovako izgleda ženka spremna za mrijest?

pozdrav

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Listopad 17, 2006, 11:43:00 prijepodne »
cekaj kolonelu
pegaC
Prelog

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Listopad 17, 2006, 12:15:00 poslijepodne »
Citat: Pancho_Villa

Ok...da ne otvaram novu temu...da li ovako izgleda ženka spremna za mrijest?

pozdrav

Kolega Pancho,

Ovo meni ne sliči ženki koja je spremna za mrijest, nego na bolesnu ženku.Prvo ona je bez donje peraje, ima oštećenu a ne ofucanu repnu peraju.Trbušćić joj je nekako prevelik u srazmjeru sa veličinom i to čisto oblog oblika.Kad nosi ikru trbušćić poprima četvrtasti oblik, onako nako kad kockica ima "kantanje" tj.zaobljene rubove.

Šteta što nema izražene boje,onda biste prije vidjeli, eventualne znakove, da je spreman za mrijest.Možda malo više podataka pa da probamo deduktivnom metodom:

1. Koliko je kod Vas i u kojem je trenutno tanku slikana?

2.Gdje ste je nabavili (ako je PET_SHOP,Heinzelova,ZG), onda je sigurno bolesna?

3.Od kada ima ovako oštećene peraje?

4.Da li ste primjetili, da leži na dnu, izrazito teško miče sa škrgama?

5.Ako je mužjak u blizini, što radi i kako se ponaša?

6.Izmet : Da li joj je spiralnog oblika,kao mali pužić?

7. Oči joj nisu izrazito izbuljene, ali dolje kod trbušćica da nije došlo do odvajanja krljušti od tijela?

8. Da li uzima hranu?

Ne sviđa mi se izgled, nadam se da se varam!

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #98 u: Listopad 17, 2006, 12:15:00 poslijepodne »
dali je u trenutku slikanja muzjak sa njom...
moguce da je spremna ali nisam siguran jer je skupila peraja obicno kada bi htela onda se i ona rasiri..
svetla je pa se nevide ni horizontalne ni vertikalne pruge imam i ja jednu takvu...
po meni mislim da joj se nesviđa drustvo muzjaka ako je slikana zajedno sa muzjakom u aq.
sta ti mislis kolonelo!!

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #99 u: Listopad 17, 2006, 12:19:00 poslijepodne »
u isto vreme smo pisali tekst ali kao sto kazes da mozda izgleda i bolesno ali ja mslim da je nju muzjak obradio sto se tice peraja..