Srpanj 27, 2025, 22:54:27 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: razmnozavanje borca...i svega ostalog  (Posjeta: 23944 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pega777

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.google.com
razmnozavanje borca...i svega ostalog
« Odgovori #50 u: Listopad 05, 2006, 09:16:00 prijepodne »
aha...a posto je moj aq od 60 l mrijesni a matični 75 l onda mi se i ne isplati stavljati vodu iz matičnog
kaj bi onda valjala nova friška zaciklirana voda iii ovaj pitao sam vec kolko se treba ciklirat???

pegaC
Prelog

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #51 u: Listopad 05, 2006, 09:22:00 prijepodne »
..neće valjati akvarij od 60 litara za mrijest,ženka će bježati po njemu a mužjak nikada neće napraviti gnijezdo..optimalno je od 5-10 litara..uvijek je bolja "stara"voda iz zajedničkog akvarija nego nova u kojoj još nije bilo riba za mrijest boraca..

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Listopad 05, 2006, 22:38:00 poslijepodne »
ak al...pitao sam kolko voda treba ciklirati(bez obzira sad dal to valja ili ne...)
ok
i ipak...ja sam procitao u knjizi da BI borce za mrijest poželjno bilo držati u aq-u od oko 40 l sa puno bilja da se zenka ima gdje skrivati jer je muzjak teritorijalanpa kad ja imam od 60 litara onda se barem neće ništa svađat i zenka che imat kud pobjeći...uostalom zenka i muzjak su odvojeni za vrijeme udvaranja tak da...a...ak kazes da borac nece moci graditi dnijezdo...dapaće...moći će ako bude zenka u staklenci ili manjem aq-u

sretno hrvoje!!!

pegaC
Prelog

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #53 u: Listopad 06, 2006, 01:10:00 prijepodne »

Citat: pega777
ak al...pitao sam kolko voda treba ciklirati(bez obzira sad dal to valja ili ne...)
ok
i ipak...ja sam procitao u knjizi da BI borce za mrijest poželjno bilo držati u aq-u od oko 40 l sa puno bilja da se zenka ima gdje skrivati jer je muzjak teritorijalanpa kad ja imam od 60 litara onda se barem neæe ništa svađat i zenka che imat kud pobjeæi...uostalom zenka i muzjak su odvojeni za vrijeme udvaranja tak da...a...ak kazes da borac nece moci graditi dnijezdo...dapaæe...moæi æe ako bude zenka u staklenci ili manjem aq-u

sretno hrvoje!!!

Kolega pega,

Ajmo ispoèetka, mrijesni akvarij preporuèa se manji cca 15 l, ali može poslužiti i 40 l.
[list=1]
  • Uzimati kristalno èistu vodu, iz drušvenog akvarija koji je trenutno najbistriji najmanje 1/3 vode, ostatak procijeđenu(kroz) krpu vodu koja služi za zamjenu tretirana AQUASAFE-om
  • Staviti filter-pumpu, koju smanjiti na minimum, ili je prva 2 dana potpuno iskljuèiti, da ne šeta gnjezdo.Kolega Hrvoje imao je dobru taktiku, filter sa spužvom je najbolji zbog kasnije faze kad malci proplivaju.
  • Nema dugotrajnog cikliranja, tank može odmah u uporabu
  • Temperatura vode 28 stupnjeva celzijusa
  • Plutajuæa biljka može, a ne mora.Plutajuæa biljka može pomoæi, ako je aeracija na minimumu, da valiæi ne dolaze oupæe do gnjezda
  • Nekakva prepreka, iza koje æe se ženka moæi sakriti, kad "više nebude podobna" za skupljanje ikre po sudu mužjaka
  • Dno akvarija potpuno èisto, da ih mužjak vidi skupljati
  • ako je ženka bila u teglici, prihraniti je makar zadnji dan sa crvima ili hranom bogatom bjelanèevinama
  • Ako se ženka u društvenom tanku, mota oko mužjaka, šepuri, gurka ga ustima kad se on krevelji, nije potrebna tegla, veæ ih odmah prebacite u mrjestilište i pratite
  • Normalno je da je muški naganja, malo se krevelji, to je dio uvodne igre
  • Zagrljaji pod gnjezdom, kada poènu, ako ih uoèite, i padanje jajašca, pratite što radi ženka.U narednih 3-12 sati skuplja ikru, pazite da je ne jede.Ako je jede, odmah s njom van.
  • Mužjak vraæa jajašca u gnjezdo,ako vidi ženku da ih jede, progoni je.Može se desiti, da i mužjak jede jajašca.Iz dva razloga, ako su napadnuta glivicama, ili ako je kreten, nepodoban da bude roditelj
  • U prethodno vrijeme kad se mužjak udvarao ženki, najèešæe i ispuæka gnjezdo, ali ne mora biti.
  • Zavisno od vremena mrijesta-stisakanja,možda æete vidjeti i oblak mlijeèi mužjaka, malci æe se u razlièitom vremenu izleæi.Vrijeme ove akcije je 24-48 sati.Nakon toga i mužjaka selite van.Ako ste primijetili nakon prvih 12 sati da mužjak "kao skuplja" jajašca i ne vraæa ih u gnjezdo, vadite i njega van, da barem spasite najsposobnije jedinke.
  • u međuvremenu spremite infuzorij, od banane ili prokuhanog povræa, i stavite artemiju u bocu sa aeracijom, da poènete hranjenje u roku od 2 dana.............................
  • [/list]

Po ovoj metodi trenutno 5 generacija betta stasava!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Uzmite u obzir i slikovnu dokumentaciju koju smo Vam veæ slali u odogovorima na ovu temu!!!!

Želimo Vam uspjeh, jer vidimo da imate živu volju i da u tome ustrajete!

Edited by: kolonelo sipica
    kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline pega777

• Punopravni član
    « Odgovori #54 u: Listopad 06, 2006, 08:42:00 prijepodne »
    ok,kolonelo...puno ti hvala jedni je problem to što sam jastavio frišku vodu koja mi se trenutačno ciklira sa plecom,mogu ih ja staviti u nekih 15 l al ako bude 60 l mislim da im to nece prestavljati velik problem (a i sad u tom 20l držim zlatnu ribicu i žabu za koje sad tražim udomitelje-ribnjake)
    pegaC
    Prelog

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
    • Spol: Ženski   Dob: 40
    • Betta Svijet
    « Odgovori #55 u: Listopad 09, 2006, 17:32:00 poslijepodne »
    Ja imam problem samo sa hranom nakon izlijeganja (zapravo, nisam jos mrijestila bette al sprema se nesto), ne zelim poceti dok nisam sigurna da imam sve. Infuzorija mi se cini jedini nacin, artemije nema ovdje za kupiti (zapravo, na jednom mjestu nisam pitala....) pa me zaprav o zanima, a vjerujem da je tako: da li je infuzorija dovoljna za mlađ? Nakon toga vjerujem da bi im i usitnjena flake food bila dovoljna, ona za zivorotke.
    "People need friends. Bettas kick their faces"
    Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
    ...Pula...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Dob: 49
      • AVOID HYBRIDS!
    « Odgovori #56 u: Listopad 09, 2006, 17:39:00 poslijepodne »

Citat: Gwyneeth
    artemije nema ovdje za kupiti (zapravo, na jednom mjestu nisam pitala....)

ima artemije kod kreše, zamrznute i one sta sama trebas uzgojiti (ako se tako kaze)...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
    • Betta Svijet
    « Odgovori #57 u: Listopad 10, 2006, 00:43:00 prijepodne »
    Preskupa mi je zamrznuta. A ovo drugo mozda... hm. Ma, kad dodje do toga onda cu otic kod njega i rec "Daj mi nesto za male bette" i nac ne on vec nesto za to  
    ...Pula...

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
    « Odgovori #58 u: Listopad 10, 2006, 01:41:00 prijepodne »

Ja imam problem samo sa hranom nakon izlijeganja (zapravo, nisam jos mrijestila bette al sprema se nesto), ne zelim poceti dok nisam sigurna da imam sve. Infuzorija mi se cini jedini nacin, artemije nema ovdje za kupiti (zapravo, na jednom mjestu nisam pitala....) pa me zaprav o zanima, a vjerujem da je tako: da li je infuzorija dovoljna za mlađ? Nakon toga vjerujem da bi im i usitnjena flake food bila dovoljna, ona za zivorotke.

Poštovana Gwyneeth,

Hrana kojom možete odgojiti mladunce bette je i JBL NOVO Tom, sa 10 % artemija, puder hrana i multivitaminski dodaci.Provjereno, 2 generacije odgojene sa tom hranom.Jedina razlika je što je njihov ukupni rast do 40% slabiji u odnosu na ono što postižu profesionalni uzgajivači.Ali i toliko jeftinije!

Ponuda sa PP još uvijek vrijedi,ako nakon ovog bude potrebna

Offline Nero

• Punopravni član
    • **
    « Odgovori #59 u: Listopad 10, 2006, 14:48:00 poslijepodne »

Evo opet problemi... Onaj pokušaj mrjesta mi naravno nije uspio ( stavio sam ženu k mužjaku i tako su oni normalno živjeli, nema mrijesta, gnijezdo napravljeno... ) pa sam sad kupio drugu ženku. Idem ja ponovo probati mrijestiti ih i ženke stavim u aq od 22 l a mužjaka u aq od 15 l odmah pokraj njih. Evo ovako je to izgledalo:

I ja stavim te ženke skupa kad ono jedna se počela šepuriti i širiti škrge...meni je bilo čudno... i sada se jedna šepuri, onda jedna pokušavala stisnuti drugu ( onako kako se mrijeste ) pa su jedna drugu udarale sa repovima... Inače jedna ženka je malo jača i ima malo veće peraje te se puno više šepuri i ganja drugu. Mislio sam da je to mladi mužjak ali ona dosta često ima poprečne pruge po tjelu...

Što je sad to ? Ja sam u šoku... Možete mi reći kojeg bi spola mogle biti moje ribe ? Help !!!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
    • Betta Svijet
    « Odgovori #60 u: Listopad 10, 2006, 15:39:00 poslijepodne »
    Taj koji se sepuri je muzjak  

I ja sam imala nedavno seriju sa zamjenom spolova, prodaju mlade muzjake koji se ne razlikuju puno od zenki pa ih je lako kupiti pod zenke. Ne treba spominjati da prodavaci pojma nemaju koja je to riba uopce a kamoli kojeg spola.

Mladi muzjak i stara zenka ti valjda pokusavaju nesto poput mrijesta, samo nisi rekao je li neko gnjezdo osvanulo ili? Nikad neznas, mozda ti "zenka" napravi vise posla od muzjaka  

Kolonelo sipica, ja jos prihvacam ponudu jer svijeze krvi nikad dosta a i mnogo je akvarija jos u planu   Neznam jesam li odgovorila na PP ali ako nisam, ispricavam se! Dogodi se da umislim da jesam a nisam  

Sto se te hrane tice, nisam vidjela u ovom pet shopu da je ima a pregledala sam sve. Bila sam kupila NUTRON TUBIFEX za odrasle ali odbijaju to jesti! Ja mislila ono sada ce se razgrabiti kad ono samo gledaju i mrste se i jure za flake foodom. Mozda bi se i to moglo iskoristiti ako se razmrvi? To je u kockicama koje se mogu mrviti...
    ...Pula...

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
    « Odgovori #61 u: Listopad 10, 2006, 16:46:00 poslijepodne »

Taj koji se sepuri je muzjak

I ja sam imala nedavno seriju sa zamjenom spolova, prodaju mlade muzjake koji se ne razlikuju puno od zenki pa ih je lako kupiti pod zenke. Ne treba spominjati da prodavaci pojma nemaju koja je to riba uopce a kamoli kojeg spola.

Mladi muzjak i stara zenka ti valjda pokusavaju nesto poput mrijesta, samo nisi rekao je li neko gnjezdo osvanulo ili? Nikad neznas, mozda ti "zenka" napravi vise posla od muzjaka

Kolonelo sipica, ja jos prihvacam ponudu jer svijeze krvi nikad dosta a i mnogo je akvarija jos u planu Neznam jesam li odgovorila na PP ali ako nisam, ispricavam se! Dogodi se da umislim da jesam a nisam

Sto se te hrane tice, nisam vidjela u ovom pet shopu da je ima a pregledala sam sve. Bila sam kupila NUTRON TUBIFEX za odrasle ali odbijaju to jesti! Ja mislila ono sada ce se razgrabiti kad ono samo gledaju i mrste se i jure za flake foodom. Mozda bi se i to moglo iskoristiti ako se razmrvi? To je u kockicama koje se mogu mrviti...

Poštovana Gwyneeth,

Obećanje je kao kockarski dug!

Taj NUTRON TUBIFEX, jesu li to liofiliziani crvi? Ako jesu, bez obzira koliko ih namrvili, u dodiru sa vodom doći će do napuhavanja 3-5 puta, zavisi od stupnja liofilizacije.Dakle, malci nemaju šanse to progutati.Hrana koju sam Vam preporučio je puder,a znate koliko mikrona je njegova veličina, i to je hrana koju oni mogu progutati, do 2 tjedna starosti.

To što jure za flake food-om, čini mi se normalno jer se on brže topi i dolazi u granice,kada oni mogu otkidati komadiće.Osobito ako "nema ništa bolje"!Granulacija baby hrane za živorotke, je prevelika za male bette.

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
    « Odgovori #62 u: Listopad 10, 2006, 17:26:00 poslijepodne »
    Citat: Nero

Evo opet problemi... Onaj pokušaj mrjesta mi naravno nije uspio ( stavio sam ženu k mužjaku i tako su oni normalno živjeli, nema mrijesta, gnijezdo napravljeno... ) pa sam sad kupio drugu ženku. Idem ja ponovo probati mrijestiti ih i ženke stavim u aq od 22 l a mužjaka u aq od 15 l odmah pokraj njih. Evo ovako je to izgledalo:

I ja stavim te ženke skupa kad ono jedna se poèela šepuriti i širiti škrge...meni je bilo èudno... i sada se jedna šepuri, onda jedna pokušavala stisnuti drugu ( onako kako se mrijeste ) pa su jedna drugu udarale sa repovima... Inaèe jedna ženka je malo jaèa i ima malo veæe peraje te se puno više šepuri i ganja drugu. Mislio sam da je to mladi mužjak ali ona dosta èesto ima popreène pruge po tjelu...

Što je sad to ? Ja sam u šoku... Možete mi reæi kojeg bi spola mogle biti moje ribe ? Help !!!

Kolega Nero,

Da ste možda poslali sliku, lakše bi "pametovali".Ali osnovno pitanje je što će Vam dvije ženke koje će gledati jedan mužjak,to baš nije "tehnološki ispravno".

Ako ste kupili "dvije ženke", moguće je suparništvo među njima, da se utvrdi koja je dominantna, a osobito u prisutnosti mužjaka,kažete da ga vide.

E sad nije mi jasno kako dolazi do ljubavnog zagrljaja,ako nemate oformljeno gnjezdo, ili čašicu ili nešto sl. jer bette to rade obično direktno ispod.Milsim da su slike poslate upravo pod ovom temom, radi lakšeg snalaženja.

Postoji mogućnost koju spominju kolege, da ste kupili ženku i tzv. prikrivenog mužjaka.Ali udaranje repovima Vam nije znak zagrljaja, već upravo način obračuna ženki, koje u kasnijoj fazi prerasta u obračun sličan muškima.Može doći i do iskakanja jedne od njih iz akvarija, osobito ako nema poklopca.A ako je prikriveni mužjak, onda se sam izdao, jer vjerovatno se kostriješi na onaj akvarij u kojem je mužjak.Iza toga slijedi reakcija na prisutnu ženku u svom akvariju.

Dominatna ženka, je u stanju savladati i ozljediti mladog mužjaka, osobito ako joj on nije po volji.

Na slici Vam je ženka, kad je mlađa.Udubljenje iza glave obično govori da je mužjak, u toj fazi ima izduživanje peraja i još sa sigurnošću nemože se tvrditi, što je zapravo.

Ova slika je 4 mjeseca kasnije, i na njoj vidite, da je žensko "i to kakvo-kečerica".Mala usta su jedan od pokazatelja (ženke), nerazvijene gornje i repne peraje, jer u ovoj dobi bi već morale biti 3-4 cm, osobita pozornost na prednje (trbušne peraje), koje su kratke, dok kod mužjaka su one puno dulje u srazmjeru sa tijelom.Spolnim sazrijevanjem, raste joj trbuščić i poprima četvrtasti oblik.

Mlađi mužjak, veličine 30 mm, je stradao od ove ženke, valjda nije bio pristojan.Ne dozvoljava pristup niti slabijim mužjacima, koji su dostigli puno veličinu od 50-60 mm, jednostavno škrge van, zaleti se u njega,otkine mu nešto, odalami ga još dodatno repom.U njenoj prisutnosti druge ženke su po kutevima akvarija.

Nadam se da će pomoći kod identifikacije, ali "na oglede" nikako ne stavljajte 2 ženke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
    • Betta Svijet
    « Odgovori #63 u: Listopad 10, 2006, 17:50:00 poslijepodne »
    Jesu Kolonelo, lifolizirani su. Dakle, dok su skroz mali od toga nista. Ako nadjem te hrane bude dobro, ako ne cu kupiti artemije nesto ako bude novca ako ne, infuzorija je jeftina  
    ...Pula...

Offline pega777

• Punopravni član
    « Odgovori #64 u: Listopad 10, 2006, 20:58:00 poslijepodne »

ah evo me!!!ja cu vjerojatno uvu zenku lijepo nasijeckati na komadiche i pojesti je z VECEru!"!izluđuje me!!!ta nije kak treba!!!nema peraje vec oko dva tjedan jede i sve normalno...ja neznam kaj da joj radim!!!!!!!!!!!!!pomoć!sutra mi stize nova tak da mislim da cu ovu zaista eutanizirati,al sad oziljno!!!!!!!gadi mi se!!!!!!!
    Edited by: pega777
    pegaC
    Prelog

Offline BUBUSH

• Punopravni član
    • **
    « Odgovori #65 u: Listopad 10, 2006, 21:59:00 poslijepodne »
    imam i ja jednu sličnu koja će da mi služi kao pilot rinba u novom aq,
    surovo ali od nje ništa jer je verovatno zapekla jer je non stop kao puna ikre ali ništa od nje..
    a što se tiče tih mužjaka sa kratkim perajima pa izgleda kao ženka,
    nedavno sam kod prijatelja video 30-tak boraca od nekih 5-6 meseci starosti nisam verovao svojim očima,u 30 litara a sve ko ženke...
    mužjaci ako se ne razdvoje nesmeju da puste peraja pa se kamufliraju u ženke...
    jedino sam video razliku po obliku glave tj.ustima...

Offline BUBUSH

• Punopravni član
    • **
    « Odgovori #66 u: Listopad 10, 2006, 22:00:00 poslijepodne »
    dali mi neko može reći mikro crvi od koliko otprilike se mogu davati borcima...

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
    « Odgovori #67 u: Listopad 11, 2006, 23:59:00 poslijepodne »

Citat: BUBUSH
    dali mi neko može reæi mikro crvi od koliko otprilike se mogu davati borcima...

Kolega BUBUSH,

Na ovom Web site-u, naći ćete sve što Vas zanima ili muči, u vezi sa Bettama.

www.bettysplendens.com/

Ako ne ide javite, pa ćemo "pametovati!"

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
    « Odgovori #68 u: Listopad 12, 2006, 00:05:00 prijepodne »

Citat: pega777
    ah evo me!!!ja cu vjerojatno uvu zenku lijepo nasijeckati na komadiche i pojesti je z VECEru!"!izluđuje me!!!ta nije kak treba!!!nema peraje vec oko dva tjedan jede i sve normalno...ja neznam kaj da joj radim!!!!!!!!!!!!!pomoæ!sutra mi stize nova tak da mislim da cu ovu zaista eutanizirati,al sad oziljno!!!!!!!gadi mi se!!!!!!!

Kolega Pega,

Ostavite je ne vjerujem da će Vam smetati.Ako ni zbog čega drugog, a ono da čini "drugu ispravnu" ljubomornom.Zaboravljate, koliko je i ljudske djece usvojeno,pitanje: Iz kojih razloga?

Ne se žestiti, potrebno je strpljenje, zar mislite da je bilo tko uspio iz prvog puta?Odgovor je slučajnost, a one ne čine pravila!

Želim Vam sreću s novom mladenkom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline BUBUSH

• Punopravni član
    • **
    « Odgovori #69 u: Listopad 12, 2006, 04:08:00 prijepodne »
    ako neko ima lično iskustvo sa hranjenjem mikro crvima voleo bih da mi pomogne jer sam probao posle nedelju dana ali se desilo nesto pa je vecina malih ,neznam zbog čega...

Offline BUBUSH

• Punopravni član
    • **
    « Odgovori #70 u: Listopad 12, 2006, 04:11:00 prijepodne »
    link je super samo je moj eng.,hvala u svakom slučaju...

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
    « Odgovori #71 u: Listopad 12, 2006, 15:17:00 poslijepodne »

Citat: BUBUSH
    ako neko ima lièno iskustvo sa hranjenjem mikro crvima voleo bih da mi pomogne jer sam probao posle nedelju dana ali se desilo nesto pa je vecina malih ,neznam zbog èega...

Kolega BUBUSH,

Oni koji uzgajaju kažu da se mogu davati nakon 3 tjedna, ali dali smo nakon 5 tjedana, minorne količine,koje nam je dao jedan kolega.Nikakvih posebnih učinaka nismo mogli niti zapaziti.Obzirom da nam je nedostupan način nabave, a da ih idemo uzgajati "bože sačuvaj", orijentirali smo se na sitnu BABY FISH hranu.Ribice rastu, ali ne tempom koji profesionalci to rade.Evo slika njihovog rasta, ali za nas hobiste, to je neizvodivo!!!!!!!!....................

Umjesto nakon 11 tjedana, bette će dostići tu veličinu nakon 4-5 mjeseci?????

I ovo zavisi da li su ribe same u tanku, količine date hrane,itd................

Offline pega777

• Punopravni član
    « Odgovori #72 u: Listopad 13, 2006, 16:29:00 poslijepodne »
    evo kupio novu betu (bas iste boje kao ova na slici)i stavio je s borcem...al...ja ne bi bio ja da se ovdje ne bi desio neki problemdoduse,nije velik al jest...dakle,kupio zenku i stavio je u aq sa muzjakom al ona je cim sam je stavio unutra dobila vertikalne (da vertikalne)pruge.ja sam na onoj slici vidio da dobiju vodoravne la me sada ovo zbunilo (i moram priznTI DA mi se to dogodilo i sa prijašnjom bettom)sad,ne vjerujem da je to bolest,je li moguce da su tew pruge takodjer neki znakovi ili je to samo se meni pričinilo (al se nije)
    pegaC
    Prelog

Offline pega777

• Punopravni član
    « Odgovori #73 u: Listopad 13, 2006, 16:45:00 poslijepodne »
    i da...jeeeeeeeeeesborac je poceo graditi gnijezdo...al cini mi se da ce ova zenkA opet ostat bez peraja...pocela joj se raspadat trbušna peraja (a i repna malo)imam neke male nade da se ovoj nece dogoditi isto sto i prijasnjoj.i daj kolonelo molim te opisi malo izgled zenke u ofucalom stanju i ak nije problem:slika!
    pegaC
    Prelog

Offline Gogec

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Dob: 44
    « Odgovori #74 u: Listopad 13, 2006, 20:05:00 poslijepodne »
    Kad dobije okomite znači da je spremna za mrijest, vodoravene ima "u slobodno vrijeme".
    Crni Lug, Gorski kotar
    Hrvatska