Evo opet problemi... Onaj pokušaj mrjesta mi naravno nije uspio ( stavio sam ženu k mužjaku i tako su oni normalno živjeli, nema mrijesta, gnijezdo napravljeno... ) pa sam sad kupio drugu ženku. Idem ja ponovo probati mrijestiti ih i ženke stavim u aq od 22 l a mužjaka u aq od 15 l odmah pokraj njih. Evo ovako je to izgledalo: 
I ja stavim te ženke skupa kad ono jedna se poèela šepuriti i širiti škrge...
meni je bilo èudno... i sada se jedna šepuri, onda jedna pokušavala stisnuti drugu ( onako kako se mrijeste ) pa su jedna drugu udarale sa repovima... Inaèe jedna ženka je malo jaèa i ima malo veæe peraje te se puno više šepuri i ganja drugu. Mislio sam da je to mladi mužjak ali ona dosta èesto ima popreène pruge po tjelu...
Što je sad to ? Ja sam u šoku... Možete mi reæi kojeg bi spola mogle biti moje ribe ? Help !!!

Kolega Nero,
Da ste možda poslali sliku, lakše bi "pametovali".Ali osnovno pitanje je što će Vam dvije ženke koje će gledati jedan mužjak,to baš nije "tehnološki ispravno".
Ako ste kupili "dvije ženke", moguće je suparništvo među njima, da se utvrdi koja je dominantna, a osobito u prisutnosti mužjaka,kažete da ga vide.
E sad nije mi jasno kako dolazi do ljubavnog zagrljaja,ako nemate oformljeno gnjezdo, ili čašicu ili nešto sl. jer bette to rade obično direktno ispod.Milsim da su slike poslate upravo pod ovom temom, radi lakšeg snalaženja.

Postoji mogućnost koju spominju kolege, da ste kupili ženku i tzv. prikrivenog mužjaka.Ali udaranje repovima Vam nije znak zagrljaja, već upravo način obračuna ženki, koje u kasnijoj fazi prerasta u obračun sličan muškima.Može doći i do iskakanja jedne od njih iz akvarija, osobito ako nema poklopca.A ako je prikriveni mužjak, onda se sam izdao, jer vjerovatno se kostriješi na onaj akvarij u kojem je mužjak.Iza toga slijedi reakcija na prisutnu ženku u svom akvariju.

Dominatna ženka, je u stanju savladati i ozljediti mladog mužjaka, osobito ako joj on nije po volji.

Na slici Vam je ženka, kad je mlađa.Udubljenje iza glave obično govori da je mužjak, u toj fazi ima izduživanje peraja i još sa sigurnošću nemože se tvrditi, što je zapravo.

Ova slika je 4 mjeseca kasnije, i na njoj vidite, da je žensko "i to kakvo-kečerica".Mala usta su jedan od pokazatelja (ženke), nerazvijene gornje i repne peraje, jer u ovoj dobi bi već morale biti 3-4 cm, osobita pozornost na prednje (trbušne peraje), koje su kratke, dok kod mužjaka su one puno dulje u srazmjeru sa tijelom.Spolnim sazrijevanjem, raste joj trbuščić i poprima četvrtasti oblik.
Mlađi mužjak, veličine 30 mm, je stradao od ove ženke, valjda nije bio pristojan.Ne dozvoljava pristup niti slabijim mužjacima, koji su dostigli puno veličinu od 50-60 mm, jednostavno škrge van, zaleti se u njega,otkine mu nešto, odalami ga još dodatno repom.U njenoj prisutnosti druge ženke su po kutevima akvarija.

Nadam se da će pomoći kod identifikacije, ali "na oglede" nikako ne stavljajte 2 ženke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!