Srpanj 24, 2025, 02:56:27 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: razmnozavanje borca...i svega ostalog  (Posjeta: 23775 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline pega777

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.google.com
razmnozavanje borca...i svega ostalog
« u: Rujan 24, 2006, 13:58:00 poslijepodne »

evo zaciklirao mi se 60l mrijesni aq sa grijacem i filterom.sad namjeravam staviti borca (i boricu)da se kresnu.imam puno rogolista pa se nadam da bi im to pomoglo pri slaganju gnjezda.e,sad me zanima kolko bi mi otprilike trebalo teglica dok chu odvajat borce i kolko uopce oni moraju biti stari da ih mogu poceti odvajati...bilo bi dobro da mi netko iz vlastitog iskustva predlozi nesto o njihovom uzgoju...i naravno ph dg i ostale gluposti...
imam jos jedan problem s platijima zenka je debela vec vise od mjesec dana pa me zanima da li che mi se poroditi ili...ili je bolesna

ps:za pocetnika razmnozavanja ribe preporucite mi neke ribice koje bi mi za pocetak dale motivaciju (ali ne gupije)procito sam da su ancitrusi laki

hvaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaala!!!!!!!!!

Edited by: pega777
pegaC
Prelog

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1 u: Rujan 24, 2006, 14:58:00 poslijepodne »

znači za borce uzmi aq od 10-15 litara koji ćeš da razdeliš na dva dela pregradnim staklom,temperatura 28-30,bez raspršivača,parče stiropora i neki kamen ili sl.da bi se ženka sakrivala.drži ih tako 10 dana ali je najbitnije da ženka dobije vertikalne pruge i da se napuni ikrom što ćeš videti po stomaku.pa kada prođe 10 dana ti ih spoj tu će on nju da bije i budi strpljiv dokle god je moguće jer zna da potraje..dok ima peraja nemoj da ih prekidaš.kada vidiš da su se ispod gnezda savili tj.mužjak se savije oko ženke i ispada ikra to je mrest.posle toga vadi ženku a mužjak bi trebao da čuva gnezdo sa ikrom koju diže ako ispadne mada je kod mene bilo i da je svu pojeo.za nekih 36 sati se mali izležu toliko za sada nek još neko nešto doda..

pozdrav

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Rujan 24, 2006, 19:48:00 poslijepodne »
Ma stavi akvarij od 15 litara napuni ga 10cm vode ubaci borsa i stavi mu pola placticne case da jaj je onak jedan cm ruba u vodi i onaj valjski dio s kojeg pijes naslonjen na staklo i unutra stavi zenku u staklenci od krastavaca napunjenu manje od 10 cm negje 8 stavis u akvarij i ako je spremna dobije lako uocljive tamne vertikalne crte a muzjak bi trebao pocet gradit gnijezdo ako pocne oslobodi zenku ja sam umjesto teglice koristio one mrezicu za fasadu 1 metar nedje 7 kn ti kosta pa malo pregradis akvarija i tu sam stavio zenku
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 24, 2006, 19:59:00 poslijepodne »
mislio sam za odvajanje malaca
pegaC
Prelog

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #4 u: Rujan 24, 2006, 20:29:00 poslijepodne »
aaaaaaaaaaaa neznam kak bi ful puno malih akvariaja ali netrebas se zurit kad se izlegnu pa koliko ih prezivi pa dok malo narastu tek onda ih moras odvojit
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Rujan 25, 2006, 00:16:00 prijepodne »
Tegle su ok, malo vece al ih moras drzati na dobrom mjestu (toplina), mjenjat vodu redovito u svakoj (sad zamisli ako ih imas vise od 100) i daj im svijetla malo... Ma treba ti pol stana za to, i opet ih nemozes dugo drzati tako vec ih moras imati kome podjeliti... I tako.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #6 u: Rujan 25, 2006, 00:46:00 prijepodne »

Citat: pega777
evo zaciklirao mi se 60l mrijesni aq sa grijacem i filterom.sad namjeravam staviti borca (i boricu)da se kresnu.imam puno rogolista pa se nadam da bi im to pomoglo pri slaganju gnjezda.e,sad me zanima kolko bi mi otprilike trebalo teglica dok chu odvajat borce i kolko uopce oni moraju biti stari da ih mogu poceti odvajati...bilo bi dobro da mi netko iz vlastitog iskustva predlozi nesto o njihovom uzgoju...i naravno ph dg i ostale gluposti...
imam jos jedan problem s platijima zenka je debela vec vise od mjesec dana pa me zanima da li che mi se poroditi ili...ili je bolesna

ps:za pocetnika razmnozavanja ribe preporucite mi neke ribice koje bi mi za pocetak dale motivaciju (ali ne gupije)procito sam da su ancitrusi laki

Kolega Petre ili pega 777,

Nemojte stvari postavljati naopako, ili bolje rečeno , živorotka kod takova debljine je možda pred okotom.Izdvojiti je u posebni posudu, mrjestilište (cca 30 Kn).

Što se tiče betta, postulati nisu loši ali su malo manjkavi.Imate jedno par slika za vrijeme nagradne igre ATF na našem forumu.Ono što je bitno, je da vjerojatno nećete postići željeni efekt, ako bettama osigurate samo plutajuću biljku. Trebao je izaći članak o uzgoju betta u kućnim uvjetima,ali do tada možemo Vam reći sljedeće:

1. Da biste ih razmnožili,neminovno je potreban poseban akvarij mrjestilište!

2.Voda u TANKU NESMIJE BITI NIČIM ONEČIŠĆENA!(gljivice vrebaju)

3. Vaš plutajući cvijet ili čašica koja izgleda ovako:

još uvijek nisu dovoljan preduvjet, potrebno je čisto dno da bi mužjak i kratko vrijeme ženka, podizali mlađ do plutajuće splavi ili ispod čašice.

4. Aeraciju vode u tom tanku samnjite na minimum, da nebiste razrušili gnjezdo.

5. Ne hranite odrasle ribe za vrijeme mrijesta!

6.Prisutnost svjetla je neophodna od 24 - 36 sati u vrijeme mrijesta!

7. Obratite pozornost da li ženka i mužjak jedu svoju mlađ,

8.Izdvojite nedorasle roditelje ako vidite da nakon 24 sata jedu svoju mlađ,:::::::::::::itd....................

Ima toga još, pa ako ustrajete imate PP za detaljnije obrazloženja.!
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #7 u: Rujan 25, 2006, 08:18:00 prijepodne »
...pitanje je glasilo kada odvojiti mužjake...mislim da bi ipak trebalo pričekati da mrijest uspije i da se ribice počnu razvijati...ali ako uspije,i nakon 60 dana počnu se razlikovati mužjaci od ženki,najbolje je - ne raditi ništa..ribe su odrasle zajedno i mužjaci neće biti agresivni jedan naspram drugoga,ali ako bi se ubacio jedan mužjak koji ne pripada njihovom leglu,odmah bi ga očerupali..zato,nema brige,svi mogu biti u jednom akvariju..

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 26, 2006, 15:30:00 poslijepodne »

Kolega pega777,

U želji da Vam što više informacija napišemo, preskočili smo vaše temeljno pitanje, i kolega je to dobro uočio.

Male bette, morat ćete odvojiti kad narastu cca 10 mm.Tad vam već muški (punoglavci), počinju međusobna razračunavanja, bez obzira da li su iz istog legla.Na forumu smo postavili pitanje za još malo pomoći, a vezano je uz već postojeći način odvajanja betta.Tema je Uradi sam, a pitanje POMAGALO ZA UZGOJ BETTA. Kroz diskusiju sa kolegama a osobito Rastman, i nama su sinule još neke ideje, ali ono što je tamo navedeno je sasvim dovoljno.Pa pogledajte!

Nikako nemojte pomiješati dva legla ribica, pa makar razlika bila i 5 dana, stariji će to shvatiti kao hranu, a onda.................

Ako u društveni akvarij, uz dominantnog mužjaka stavite mladog mužjaka, u načelu neće biti problema, ovaj mlađi shvatiti će gdje mu je mjesto, ali postoji mogućnost da metabolički zaustavi svoj razvoj.Ovo iz razloga da sakrije svoj spol, a izričaj toga je da mu peraje ne rastu nego samo tijelo.Međutim već 2 mlada mužjaka, iste ili bliske generacije, čak i uz dominatnog, sami će se izdati jer će doći do okršaja.

Želimo Vam sreću i uspjeh sa pokušajem uzgoja!

Offline BUBUSH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 26, 2006, 17:34:00 poslijepodne »
zanimljiv tekst,zanima me ako još ima neko nešto da kaže vezano za uzgoj boraca od dana kada se izlegu pa dalje..

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 26, 2006, 18:05:00 poslijepodne »
ovaj...zaribao samizgleda da zenka nije bila spremna pa joj je muzjak pojeo sve perajeza sad je ziva i izgleda kao da je dobila bakteriološki raspad peraja,muzjaka sam za sad vratio u maticni a vjerojatno cu mu nabaviti jednu zenku i staviti ih u mrijesni uz obvezu da ih razdvojim pa cu vidjeti...naravno ovaj par sam razdvojo (zenku sam stAvio u vrecicu za zamrzavanje ali je ona nekako pogjegla van i desilo se sto se desilo
pegaC
Prelog

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 26, 2006, 23:46:00 poslijepodne »

ovaj...zaribao samizgleda da zenka nije bila spremna pa joj je muzjak pojeo sve perajeza sad je ziva i izgleda kao da je dobila bakteriološki raspad peraja,muzjaka sam za sad vratio u maticni a vjerojatno cu mu nabaviti jednu zenku i staviti ih u mrijesni uz obvezu da ih razdvojim pa cu vidjeti...naravno ovaj par sam razdvojo (zenku sam stAvio u vrecicu za zamrzavanje ali je ona nekako pogjegla van i desilo se sto se desilo

Kolega Pega777,

Ne mora značiti da je muški pojeo peraje, jedan od statusnih simbola ženke koja je spremna za parenje, je i stanje "ofucale ribice", ali nije uzrokovano napadom mužjaka.Drugi sigurni signal je da se najprije pojavljuju uzdužne pruge, a zatim poprečne u širini od 1-3 mm.Tada je ženka zasigurno spremna za mrijest( parenje).Mala pomoć kod identifikacije:

Nadam se da su uočljive uzdužne pruge, ali i zadebljanje trbuha koje otkriva stanje graviditeta..............

Ovo poduzmi ako ne pošareni, tegla u trajanju od 24-48 sati,a ženku hrani živim crvima, i vidjeti ćeš što se događa..............

Ova ženka je u početnoj fazi "ofucavanja", razdvajaju joj se peraje na repu i trbušne, u kasnjoj fazi to izgleda puno gore, vjerovatno se to dogodilo kod tvoje......

Kad su oboje spremni imaćeš ovo stanje.....

Zatim dolazi ova situacija....

A finale je otprilike ovako nakon 24- 48 sati.............

Eto nadamo se da je ovo za početak dovoljno, ili smo davili i previše!

Želimo ti više sreće idući put, i slijedi proceduru, jer i naša razočaranja su bila velika!!!!!

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #12 u: Rujan 27, 2006, 00:05:00 prijepodne »

Citat: kolonelo sipica
Eto nadamo se da je ovo za poèetak dovoljno, ili smo davili i previše!

sta se mene tice niste davili uopce, meni ste pomogli puno... imam ovu
situaciju sta ste opisali, pocetak ofucavanja... taman sam dobio aq od
15 L pa da probam...

hvala

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 27, 2006, 20:39:00 poslijepodne »
da....puno hvala...mislim ova mi vec ni nema peraje a ja mislio da che mi crknuti i da ih je muzjak pojeo...dakle zaribao sam ...sad nisu skupa...kaj bi bilo pametno da ih natrag stavim skupa ili pocekam da se zenki oporave peraje pa onda???

u svakom slučaju hvala!!!
pegaC
Prelog

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #14 u: Rujan 28, 2006, 11:40:00 prijepodne »
imam sada i ja jedno pitanje...

danas sam primjetio da mi i druga zenka ima pruge, interesira me dali i
nju mogu ubaciti u mali aq ili bolje ne? tako bi bio jedan muzjak i
dvije zenke u malom 15L aq? sta Vi mislite o tome?

unaprijed hvala

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 28, 2006, 12:17:00 poslijepodne »

da....puno hvala...mislim ova mi vec ni nema peraje a ja mislio da che mi crknuti i da ih je muzjak pojeo...dakle zaribao sam ...sad nisu skupa...kaj bi bilo pametno da ih natrag stavim skupa ili pocekam da se zenki oporave peraje pa onda???

u svakom sluèaju hvala!!!

Kolega Pega 777, ako je još ofucala, vratite je u manji akvarij mrjestilište, i ako još ima zadebljanje, jer nije izbacila ikru.Ako je izbacila ikru onda oporavak.

Kolega Mastino,

Dvije ženke, niti u ludilo, istovremeno."SAMO MONOGAMNI ODNOS"!!!!!!!!! Mužjak prvo mora podići jednu ekipu, do stanja isplivavanja. Odmor od cca 2 dana, pa onda može ponovo u mrijest.Neće mu se oporaviti niti, mogućnost lučenja za izradu plivajuće splavi.

Eto, pokušaj istovremenog odgovora!!!!!!

Želim Vam uspjeh kod ispravaka, i plivajuće ekipe, a onda infozorij,artemie,puder hrana, itd........................

Offline Nero

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Rujan 28, 2006, 12:20:00 poslijepodne »
Ljudi jučer sam otišao u pet shop i vartio se sa dva prekrasna borca (mužjak i ženka). Naime oni su u pet shopu bili odvojeni i nisu se vidjeli. Sada kad asm ih donio doma i stavio u zajednički aq ženka je dobila prvo poprečene pruge, zatim je potamnila i dobila poprečne svijetle pruge. Šta jel to ona spremna za mrijest ? Čim se mu ona približi on širi škrge i peraje te se počne šepuriti. Jel se ta par želi mrjestiti ?

Offline Nero

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Rujan 28, 2006, 12:25:00 poslijepodne »

E da zaboravio sam napisati. Imam jedan mali aq od 10lda  ih odvojim tamo pa ih pokušam mrjestiti ? Htio bi dobiti potomke od njih budući da žive samo 2 godine a vi su predivni. Da ih odmah stavim skupa u taj mali aq i ostalo prepustim prirodi?

Što još mogu koristiti da im pomognem napraviti gnijezdo. Ova plastična šalica mi pluta po aq amo tamo... Mislim da to nije ok ili ... Molim brze odgovore... tnx

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 28, 2006, 13:56:00 poslijepodne »
Citat: Nero

E da zaboravio sam napisati. Imam jedan mali aq od 10lda ih odvojim tamo pa ih pokušam mrjestiti ? Htio bi dobiti potomke od njih buduæi da žive samo 2 godine a vi su predivni. Da ih odmah stavim skupa u taj mali aq i ostalo prepustim prirodi?

Što još mogu koristiti da im pomognem napraviti gnijezdo. Ova plastièna šalica mi pluta po aq amo tamo... Mislim da to nije ok ili ... Molim brze odgovore... tnx

Kolega Nero,

Ako ste pažljivo pročitali slijed ovog dopisivanja, upravo su Vam ribice više nego spremne.Šepurenje, odvaljivanje u stranu i kao "naganjam te", biti će sljedeća faza (ako ih stavite zajedno). Čašica, ako pluta ,znači da imate povećanu aeraciju vode i valove koji su prejaki-isključite pumpu.Umjesto čašice i sl., možete staviti plutajuću biljku Pistia stratiotes, ili sličnu.

U taj mali tank stavite "čistu" vodu iz akvarija barem 1/3, a ostatak vodu koju upotrebljavate za zamjenu (pripremljenu sa AQUA SAFE-om).

Za svaki slučaj stavite nešto iza čega će se ženka moći sakriti, kad se izlegu jajašca i kad mužjak zaključi da "više nije podobna, za odgoj".Kada to primjetite izvadite je i premjestite.

Eto najbrže što se može!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 28, 2006, 14:31:00 poslijepodne »

moja zenka totalno nema peraje-samo na repnoj ima jednu jedinu

uopce ne moze plivati samo lagano svinuta lezi na sljunku bez pruga

kaj da joj radim...kaj???
pegaC
Prelog

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 28, 2006, 15:24:00 poslijepodne »

a casica se treba razrezati ili
pegaC
Prelog

Offline Nero

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Rujan 28, 2006, 16:21:00 poslijepodne »

Jel mogu umjesto čašice staviti stropor ? Sad sam ih odvojio u zaseban aq, ženka je odvojena u staklenci ali je staklenaka u aq. mužjak se cijelo vrijeme šepuri i izvodi neke čudne poze a ženka je cijela pocrnila i ima bijele poprečne (okomite) pruge. Jel bi i ženku trebao pustiti sa mužjakom ili neka bude odvojena dok on ne napravi gnijezdo? Imaju plutajućeg bilja i platformu od stiropora.

Evo cijeli se dan šepuri i ne želi se odvojiti od staklenke sa ženkom, a gradnja gnijezda ga uopće ne iteresira. Kad će otprilike početi raditi gnijezdo ?

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 28, 2006, 19:31:00 poslijepodne »

moja zenka totalno nema peraje-samo na repnoj ima jednu jedinu

uopce ne moze plivati samo lagano svinuta lezi na sljunku bez pruga

kaj da joj radim...kaj???

Kolega pega777,

Nakon ovog, bojim se da smo zajedno zabrijali u krivu stranu.Stoga ne zamjerite na sljedećem ispitivanju, a da imate njenu sliku bilo bi i bolje:

1. Da li je peraje je izgubila, još u mrjestilištu?

2.Uzima li hranu uopće?

3.Da li je sada u nekom zajedničkom akvariju, pa da tamo nemate nekog koji je napada?

4.Kakvo Vam je stanje vode u tom drugom akvariju, i kako se ponašaju druge ribe?

Razlozi: Ako je sve peraje izgubila u mrjestilištu, moguće je da je pokušala pojesti vlastitu mlađ, a mužjak to stravično kažnjava.Ako ne uzima hranu, da nije neka bolest u pitanju, i od kada je ta ženka kod Vas.Drugim odgovorima ćemo deduktivnom metodom pokušati pomoći.

Zašto sve ovo: U mjesecu lipnju ove godine, imali smo napad DROPSY-ja sa nepotpunom karakterizacijom ove bolesti (ima na forumu-bolesti, rasprava i tijek događanja).Izgubili smotada 6 betta, i to pretežno ženke, a prve naznake su bile lagano očerupane peraje.Ako je ovo, nije dobro, pogledajte što smo poduzimali.

Držimo fige da nije ovo zadnje!

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 28, 2006, 19:50:00 poslijepodne »
Citat: Nero

Jel mogu umjesto èašice staviti stropor ? Sad sam ih odvojio u zaseban aq, ženka je odvojena u staklenci ali je staklenaka u aq. mužjak se cijelo vrijeme šepuri i izvodi neke èudne poze a ženka je cijela pocrnila i ima bijele popreène (okomite) pruge. Jel bi i ženku trebao pustiti sa mužjakom ili neka bude odvojena dok on ne napravi gnijezdo? Imaju plutajuæeg bilja i platformu od stiropora.

Evo cijeli se dan šepuri i ne želi se odvojiti od staklenke sa ženkom, a gradnja gnijezda ga uopæe ne iteresira. Kad æe otprilike poèeti raditi gnijezdo ?

Kolega Nero,

Ako stanje odgovara, ovom što ste opisali, izvadite ženku van iz staklenke i pustite je kod mužjaka.To što nije napućkao gnjezdo, može biti dvostruki razlog:

1. Potrošio se prethodnih dana i pućkao negdje drugdje,što možda niste primijetili.

2. Ako mu je ovo prvo mrješćenje, pa nisu svi rođeni talentirani......, i odmah znaju sve što treba.

3. Imamo i mi jednog takvog, koji nema vremena niti za gradnju gnjezda, a niti da stisne ženku kad treba.Stalno je u žurbi i u borbama.....................

Pitanje gnjezda, pogledajte ispod listova, sigurno je negdje pokušao napućkati.Ako ste upotrjebili stiropor, nadam se da ste ga izdubili, kako bi se stvorio zračni jastuk,koji će pomoći pri gradnji i zadržavanju jajašca i splavi na jednom mjestu.Ako ste upotrjebili takav stiropor, i ako imate umjetnu biljku kojom možete probiti dio stiropora na mjestu gdje je udubljenje,zabodite je.Oprez da je ne postavite tako, da sprječi pristup mužjaku kod vraćanja jajašca.Ova umjetna biljka, bi trebala pomoći u fazi oživljavanja beba, da ne padnu skroz na dno, i da lakše mogu isplivati na površinu po zrak, jer su preslabi.

Nadam se da ste aeraciju vode smanjili na minimum, i sada ne hraniti roditelje.Stavite, i neku prepreku (sklonište) za ženku nakon mrijesta.Nakon par sati po završetku, ženka će skupljati jajašca sa mužjakom,ali ako ih počne jesti, gazda će je progoniti.U ovoj fazi pokušajte češće kontrolirati situaciju.Ako ženka jede a ne vraća jajašca,ODMAH VAN, sačuvat ćete bar par komada.Mužjak nek radi svoj posao, a to što nije napravio gnjezdo, nažalost sada će platiti.Komešanje u gnjezdu i ekipa je na dnu,pa eto posla, itd......................

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 28, 2006, 20:45:00 poslijepodne »
vidio temu...I MOJA NIJE SLIČNA OVIMA...dosuše,gora je!
baš kak da sam joj s nožem rezal peraje...jedino mi ubrzano diše...priznajem

pegaC
Prelog