Studeni 09, 2025, 23:27:48 poslijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: razmnozavanje borca...i svega ostalog  (Posjeta: 24586 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pega777

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.google.com
razmnozavanje borca...i svega ostalog
« Odgovori #25 u: Rujan 28, 2006, 20:48:00 poslijepodne »
i da...nije napuhnuta
pegaC
Prelog

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #26 u: Rujan 28, 2006, 23:35:00 poslijepodne »

Citat: pega777
vidio temu...I MOJA NIJE SLIÈNA OVIMA...dosuše,gora je!
baš kak da sam joj s nožem rezal peraje...jedino mi ubrzano diše...priznajem

Kolega pega777,

Zaista mi je žao, ali ako je tako izdvojite je u neku manju posudu,pliću da može doći do zraka.No ako nemože više plivati, onda nažalost teško je više pomoći, još kažete ubrzano disanje.Gdje ste je kupili, itekako ima važnu ulogu, da li ste s njom prošli preventivnu karantenu????

Probajte sa lijekom i solnim kupkama.Ako ne ide bolje je ne mučiti.

kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline Nero

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Rujan 29, 2006, 13:34:00 poslijepodne »

Sada mi je po površini vode jako puno mjehurića ali ne razumijem azšto nije napravio na jednom mjestu već su mjehurići razbacani po površini. ( voda je mirna )

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Rujan 29, 2006, 15:26:00 poslijepodne »
Citat: Nero

Sada mi je po površini vode jako puno mjehuriæa ali ne razumijem azšto nije napravio na jednom mjestu veæ su mjehuriæi razbacani po površini. ( voda je mirna )

Kolega Nero,

Jeste li mu omoguæili èašicu ili onaj stiropor, splav se raspada jer nema na površini zatvoreni krug ili prostor,dovoljne površinske napetosti.Ako je pljuckao pod biljku,onda je ista stvar,a biljka nema list okrenut prema unutrašnjosti tanka ili korjenèiæe za koje bi se splav držala.

Niste sve detaljnije opisali, pa samo predmijevamo problem!Zapravo slika najviše govori................

Ne oèajavajte, razrešite šašicu na 2/3, kao što je na slikama, i ponudite mu je.Ako ne napuæka, imati æe više posla poslje,ali vjerujte tu æe nositi jajašca (po defaultu), sva naša iskustva su takva.

Podržavamo parolu,JOŠ MALIH BETTA IZ DOMAÆEG UZGOJA!Edited by: kolonelo sipica

Offline Nero

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Rujan 29, 2006, 16:41:00 poslijepodne »

Izvadio sam ženku iz staklenke i stavio ju k mužjaku a on ju je počeo napadati, zaletavao se u nju... pa sam se prestrašio da joj ne naudi i nazad ju odvojio. Ona ima poprečne pruge cijelo vrijeme. Zašto je on tako agresivan prema njoj ? Ja sam mislio da će joj se udvarati a ne ju napadati? Kako mu ja još mogu pomoći u gradnji gnijezda?

Evo njega ( slike su loše jer su slikane mobitelom ):

http://i52.photobucket.com/albums/g31/Genijal/borac.jpg

http://i52.photobucket.com/albums/g31/Genijal/borac1.jpg

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Rujan 29, 2006, 20:27:00 poslijepodne »
eh...kaj da je ...pogubim???ili nek se muci jadna...mislim ona pliva al tak ...teško...hiće je...baca...ovaj...da kupim novu pa...???..č.prhkras nkjsfks ljnad

pegaC
Prelog

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Rujan 29, 2006, 20:36:00 poslijepodne »
iii.... kupio sam je u novootvorenom zoo centru u vž i "gazda" je reko da ce mi mozda ribice crkavati...
pegaC
Prelog

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #32 u: Rujan 29, 2006, 20:39:00 poslijepodne »

eh...kaj da je ...pogubim???ili nek se muci jadna...mislim ona pliva al tak ...teško...hiće je...baca...ovaj...da kupim novu pa...???..č.prhkras nkjsfks ljnad

To ces morati sam odluciti, tj. ako procijenis da umire i da se vise najvjerojatnije nece opraviti nego da ceka smrti da se muci mozda bi bilonajbolje (za nju)da ju eutaniziras...ali kazem odluka je na tebi.

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Rujan 29, 2006, 22:21:00 poslijepodne »
a kak...nemam srca za to
mislim...mogu je bacit u dravu pa nek crkne...ovaj...umre

pegaC
Prelog

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Rujan 30, 2006, 02:40:00 prijepodne »

iii.... kupio sam je u novootvorenom zoo centru u vž i "gazda" je reko da ce mi mozda ribice crkavati...

Kolega pega777,

Ako je stanje kao što kažeš, bojim se da je Pancho_Villa u pravu.

Što se tiče tog ZOO Centra u VŽ, bio sam tamo dan prije otvorenja, na akvaristici imajujednog ili čak dva naša člana, za koje vjerujem da imaju dovoljno znanja a i želje za pomoći. Ali ako je gazda rekao, da je moguć pomor, onda sigurno zna, i razloge. Hitno otvaranje dućana, cikliranje ili uopće ne akvarija za prihvat riba, nemogućnost prilagodbe, ribe iz uvoza nisu prošle pravu proceduru, ali nisu se ni prilagodile, a možda sa sobom i donijele kakvu boleštinu, sve se slaže.Ako si i prije togabette kupio na istom mjestu, eto odgovora.

Tu ženku, stavi u karantenu, a ostatak gdje je bila ona što je loše, djeluj preventivno, zeleni malhit ili slično, u trajanju od 3 dana najmanje ili po recepturi.Za one kod kojih eventualno vidiš slične simptome, izdvajaj u karantenu, i solne kupke 4-5 puta na dan, na kratko.

Moram priznati da za vrijeme posjeta tom dućanu, nisam stekao dojam da su ribice loše, dapače imali su i veliki broj prekarsnih mužjaka bette, itd...............

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Rujan 30, 2006, 02:54:00 prijepodne »
Citat: Nero

Izvadio sam ženku iz staklenke i stavio ju k mužjaku a on ju je poèeo napadati, zaletavao se u nju... pa sam se prestrašio da joj ne naudi i nazad ju odvojio. Ona ima popreène pruge cijelo vrijeme. Zašto je on tako agresivan prema njoj ? Ja sam mislio da æe joj se udvarati a ne ju napadati? Kako mu ja još mogu pomoæi u gradnji gnijezda?

Kolega Nero,

Mali izgleda dobro, a ono što je radio normalna je stvar.Ne samo da se zaletava u nju, naganjati æe je dok "ne prizna da želi mrijest".Ono što sam Vam napisao o ubacivanju neke prepreke ili slièno, gdje bi se ženka mogla sakriti, ima i u ovoj fazi svoju ulogu.Vjerovatno se on parkira ispod gnjezda, i od tamo kreæe za ženkom, u kraæim vremenskim intervalima.

Postoji jedan problem, ali je vrlo rijedak, ženka ne želi "tog mužjaka" ne sviđa joj se tip.Ako joj se sviđa, ona æe nakon proganjanja, stati i umiriti se.Za njega je to signal da napravi stambeni objekt, gnjezdo.U sljedeæoj fazi ona sama dolazi pod gnjezdo i gurka ga njuškom, a on se krevelji i trza, itd........Bez brige, otiæi æe ona i pod gnjezdo i vidjeti, da li joj odgovara stambeno zbrinjavanje!!!!

Ukoliko je zadovoljna, sama æe se namjestiti, da je mužjak pritisne i istisne ikru prema gore,a on da može pustiti mlijeè,itd............A ako ona to ne želi, možda bilo koji drugi ima veæe šanse.Stvar vrijedi i obratno, jer postoje i doživljeni su slièni sluèajevi, dajednostavnom zamjenom ženki, u roku od 48 sati postaneš uzgajivaè, a da nisi niti svjestan.

Pogledajte i procijenite situaciju, ali bez panike!!!!!!!!!!!!!!Edited by: kolonelo sipica

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Rujan 30, 2006, 08:30:00 prijepodne »
ok!puno ti hvala...
sad opet imam pitanje u vezi s platijima...zenka mi se daaavno porodila i ostao mi je samo jedan malac koji se vjerojatno spasio u filteru...pronasao sam ga dok sam cistio filter,sada normalno pliva,raste...
kolko znam platiji rađaju 30-50 mladih a ja sam pronasao samo jednog...i... to mi se cini premalo
i sad pitanje glasi:da li je moguće da je zenka imala "teske" porodjaje (i da li je to uopce moguce)ili su ih ostale ribe potamanile.jer mislim...ako bi ona taman rodila 10 mladih ja bi ih zamjetio jer pola dana provodim za aq-om
tak sam i jadnih 6 gupića primijetio od kojih mi je ostalo samo 3 (jadnih)

pegaC
Prelog

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Rujan 30, 2006, 08:33:00 prijepodne »
pai nisu lose...kupio sam i 2 botie koje su mi se sasvim prilagodile (a kazu da su osijetljive)

pegaC
Prelog

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #38 u: Rujan 30, 2006, 10:43:00 prijepodne »

neznam sta da radim, vec skoro punih 48 sati gori svjetlo i nisam ih
hranio, situacija je kao sta ste opisali a od mrijesta nista... casica
uredno pluta stoji na jednom mjestu i puno je baloncica... dali je sve
ok ovako ili ne stima??? najvise me brine to sta im ne dajem hranu,
koliko mogu tako izdrzati ili da ih danas nahranim?

p.s. dodao sam i mycopur, drugi dan danas...

Edited by: Mastino

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Listopad 01, 2006, 00:27:00 prijepodne »

Citat: Mastino
neznam sta da radim, vec skoro punih 48 sati gori svjetlo i nisam ih hranio, situacija je kao sta ste opisali a od mrijesta nista... casica uredno pluta stoji na jednom mjestu i puno je baloncica... dali je sve ok ovako ili ne stima??? najvise me brine to sta im ne dajem hranu, koliko mogu tako izdrzati ili da ih danas nahranim?

p.s. dodao sam i mycopur, drugi dan danas...

Evo kolege kasno stižem,ali pokušati ću odgovoriti ili možda pomoći, jednim postom.Za Pegu, ako nije dobro zatravljen tank, i nema površinskih biljki, budite sigurni da su pojedeni.Osnovana sumjnja, je betta ženka ili neki drugi predator kojeg imate.Dovoljno je 2-3 dana da klince platija ili gupija, polovite ako niste uspjeli ženku staviti u kotilicu na vrijeme.Nakon tih par dana, ovi klinci imaju velike šanse preživjeti, jer su brži od betta.Jedino iz sačekuše??????????

Kolega Mastino,

Ako je majstor napućkao gnjezdo, provjerite odozdola, da nisu i jajašca unutra, možete povećalom.Može se dogoditi a da niste mogli zapaziti ljubavnu igru.Ako imate, žive crve ili one smrznute (ma može i obična hrana, samo ne biljna tableta,ni slučajno), dajte im malo, osobito tamo gdje se zadžava ženka.Ukoliko ženka bude jela, a muški neće ni taknuti, onda u gnjezdu imate ikru, i samo strpljenje.To što nisu jeli 48 sati, nije nikakav problem, normalno je da mužjak ne jede 3-4 dana prilikom mrijesta.

Pa, ako u narednih 24 sata,opet nebude ništa, vratite ih u društveni akvarij, i za par dana probajte, ono o čemu sam Vam pisao, "zamjena partnera", ili opet ista ekipa.Vidjeti ćete po ponašanju, ženka ponovo šareni, odlazi do mužjaka, itd...Ne mogu suditi, ali postoji mogućnost da ženka, samostalno izbaci ikru, bilo u društvenom tanku ili u mrjestilištu.Dogodi se da ona to sama pojede, e ta ženka nikako nije podobna za rasplod, i nema šansi, svaki puta će učiniti isto.

I ovo prosudite po izgledu ženke, ako još ima veliki trbuh, onda nije izbacila ikru!

Betta ženka kad dostigne veličinu za rasplod, može svakih 16 dana u mrjijest.Naročito ovo doba godine kao i cijeli zimski period, imali smo najviše posla oko mrijesta betta.

Offline Gogec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #40 u: Listopad 01, 2006, 06:47:00 prijepodne »
Meni su se borci izmrijestili prekjučer, danas očekujem izljeganje ikre (ako je sve dobro prošlo).
Da li se ikra mora vidjeti ispod gnijezda, jer kod mene se ne vidi (vidio sam kad je borac ubacivao jajašca, ali dublje između mjehurića)?

Crni Lug, Gorski kotar
Hrvatska

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Listopad 01, 2006, 12:03:00 poslijepodne »

Citat: Gogec
Meni su se borci izmrijestili prekjuèer, danas oèekujem izljeganje ikre (ako je sve dobro prošlo).
Da li se ikra mora vidjeti ispod gnijezda, jer kod mene se ne vidi (vidio sam kad je borac ubacivao jajašca, ali dublje između mjehuriæa)?

Bravo kolega Gogec,

Ako je mužjak napravio splav po propisu, ikru ćete teško vidjeti, ali uzmite povećalo, i dobro zagledajte.Mada, prema vašem navodu nema veće potrebe.Nadam se da ste temp. u tanku digli na 28 stupnjeva.Povećalom možete vidjeti i komešanje u splavi, a to je najbolji znak da su jajašca oplođena.

Sada će neka jajašca padati na dno, pogledajte dobro,ako su oplođena imati će malu crnu točkicu (to bi trebalo biti nakon cca 24 sata od mrijesta).Također ćete vidjeti i deformaciju jajašca, a to je prvi predznak da dolazi do probjanja opne jajeta.

Ukoliko voda nije pre duboka, neki kada padaju počinju "trčati" po zrak i to su obično najjače jedinke.Pomozite im tako da postavite plutajuću biljku ili ako nemate, nekakvu plastičnu, na kojoj bi imali parking, za probijanje do površine u dva navrata,pomažete i mužjaku tako, itd..............................

Offline Gogec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #42 u: Listopad 01, 2006, 18:27:00 poslijepodne »
Za sada još ništa, gledam sa povečalom i ništa ne vidim.
Crni Lug, Gorski kotar
Hrvatska

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Listopad 01, 2006, 20:07:00 poslijepodne »
aaa...rogolist valja???
pegaC
Prelog

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #44 u: Listopad 01, 2006, 23:55:00 poslijepodne »

Citat: kolonelo sipica

Kolega Mastino,

Ako je majstor napuækao gnjezdo, provjerite odozdola, da nisu i
jajašca unutra, možete poveæalom.Može se dogoditi a da niste mogli
zapaziti ljubavnu igru.Ako imate, žive crve ili one smrznute (ma može i
obièna hrana, samo ne biljna tableta,ni sluèajno), dajte im malo,
osobito tamo gdje se zadžava ženka.Ukoliko ženka bude jela, a muški
neæe ni taknuti, onda u gnjezdu imate ikru, i samo strpljenje.To što
nisu jeli 48 sati, nije nikakav problem, normalno je da mužjak ne jede
3-4 dana prilikom mrijesta.

Pa, ako u narednih 24 sata,opet nebude ništa, vratite ih u društveni
akvarij, i za par dana probajte, ono o èemu sam Vam pisao, "zamjena
partnera", ili opet ista ekipa.Vidjeti æete po ponašanju, ženka ponovo
šareni, odlazi do mužjaka, itd...Ne mogu suditi, ali postoji moguænost
da ženka, samostalno izbaci ikru, bilo u društvenom tanku ili u
mrjestilištu.Dogodi se da ona to sama pojede, e ta ženka nikako nije
podobna za rasplod, i nema šansi, svaki puta æe uèiniti isto.

I ovo prosudite po izgledu ženke, ako još ima veliki trbuh, onda nije izbacila ikru!

Betta ženka kad dostigne velièinu za rasplod, može svakih 16 dana u
mrjijest.Naroèito ovo doba godine kao i cijeli zimski period, imali smo
najviše posla oko mrijesta betta.

ufff e ovo ja zovem odgovorom na trazenu informaciju... zahvaljujem

nazalost situacija je jos uvijek nepromijenjena... nekako mi je zao tog
muzjaka jer ga zenka ne "smirgla" ni 5% iako se on sepuri, napravio
lijepo gnijezdo tako da cu ih sutra vjerovatno vratiti u veliki aq pa
onda probati opet za par dana sa drugom zenkom...

kad budem ponovno probavao dali opet zenku (koja vec sad u maticnom ima
pruge) treba odvojiti na 10 dana ili ih mogu odmah ubaciti zajedno?

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Listopad 02, 2006, 01:06:00 prijepodne »

Citat: Mastino

ufff e ovo ja zovem odgovorom na trazenu informaciju... zahvaljujem

nazalost situacija je jos uvijek nepromijenjena... nekako mi je zao tog muzjaka jer ga zenka ne "smirgla" ni 5% iako se on sepuri, napravio lijepo gnijezdo tako da cu ih sutra vjerovatno vratiti u veliki aq pa onda probati opet za par dana sa drugom zenkom...

kad budem ponovno probavao dali opet zenku (koja vec sad u maticnom ima pruge) treba odvojiti na 10 dana ili ih mogu odmah ubaciti zajedno?

Kolega Mastino,

Pa zar i kod ljudi nemamo istu situaciju?

Po ovom što kažete, odmorite mužjaka 2 dana, ukoliko ne počne pučkati u tom zajedničkom akvariju, kad shvati da ima još ženki zrelih za mrijest.Kad je snimi, ako se počne blesirati (naganja ju ali ne grize, baca se ljevo desno kad je u njenoj blizini -kao ljudi u disku, šepuri se i pliva na krivo), tada ga već sutra preselite skupa sa tom novom direktno u mrjestilište.Obratite pozornost, ako se on blesira, oko nje, u roku od par minuta, ona može dobiti bočne pruge ako je spremna za mrijest.Naravno prije toga i sami vidite, da joj je trbušćić zadebljao i gotovo postaje četvrtast.

Nikako ne zaboravite, mrjestilište opet očistiti ( obično sa octom), ponovno kristalno čista voda, zagrijana na 28 stupnjeva........pa ispočetka!!!!!

Držimo fige da uspije!

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Listopad 02, 2006, 01:22:00 prijepodne »

aaa...rogolist valja???

Kolega Pega777,

Pa rogolist baš nebih preporučio, i moram reći da sa njim nemamo iskustva.Ali zdrava logika kaže, da bi se splav držala potrebna je dovoljna površinska napetost vode ili predmet koji je osigurava.A ako me moje stare oči ne varaju, profesionalni uzgajivači koriste nešto Tajland domicilno, evo slike:

Ako je sa živom biljkom prije bih tipovao na Pistia stratiotes, ali kad je već velika, kod nas nikad ne naraste, pa nismo mogli probati. A i sam rogolist je zapravo poluuronjen, tako da i sam jedva pliva??????Na koncu vrijedi probati.

Mada priručna čašica, pokazala se kao najbolji mamac za izradu gnjezda, a ujedno i zaštita sa zračnim jastukom.Ne vidim razlog zašto komplicirati postupak u našim kućnim uvjetima,ali OK.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #47 u: Listopad 02, 2006, 11:17:00 prijepodne »

Kolega Mastino,

Pa zar i kod ljudi nemamo istu situaciju?

Nikako
ne zaboravite, mrjestilište opet oèistiti ( obièno sa octom), ponovno
kristalno èista voda, zagrijana na 28 stupnjeva........pa ispoèetka!!!!!

Držimo fige da uspije!

higijena je pola zdravlja

puno hvala

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Listopad 04, 2006, 19:54:00 poslijepodne »
ovaj...pocistio sam aq (OCTOM)i ciklira mi se vec oko 5 dana (taj isti)
zasad sam unutra stavio pleca da mi pocisti dno ali... sad je usrao sav aq
sad moram usisavati...pitanje je kolko ga jos moram ciklirati,voda je cista KRISTALNOkupit cu novu zenku A ovu vjerojatno...ovaj...eutanizirati
bog daJ SRECE pri ovome mrijestu

pegaC
Prelog

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #49 u: Listopad 05, 2006, 09:09:00 prijepodne »
..mrijestio sam borce i patuljaste kolise nebrojeno puta,ali najbolje rezultate sam dobio kada sam uzeo vodu iz zajedničkog akvarija,bez omekšavanja i snižavanja pH,dakle stara zaciklirana bistra voda,mali akvarijić od 6 litara sa pokolopcem i sužva filter sa smanjenom aeracijom kako ne bi narušavao pravlljenje gnijezda,površinska biljka i rasvjeta od 15 W iznad akvarija...dobar uhranjen par i siguran uspjeh!