Mali projekt, iako nije prvi puta da držim tropske ribice, ljeti, u vanjskom ribnjaku. No, ove godine tropske imaju jezerce samo za sebe.
Trenutno je sve još neugledno jer cvijeće nije počelo sa rastom, pa je praktički gola zemlja, ali krenuti će i ono...
Ukopana kaca, mislim da je 110 ili 120l. Namjerno je ukošena, iako nisam toliko koso planirala, ali što je tu je.
Flora:
Rogolist, vodena kuga, leća, pistia, salvinia, Valisineria Tiger, Valisineria Tortifolia, V. Gigantea, H. Polisperma, H. P. Rosanervig, Lobelia Cardinalis, Rotala Rotundifolia, Ludviga repens, Myriophyllum Spicatum, Lysimachia Nummularia, Kripte smeđe i zelene, riccia, Hygrophila Corymbosa Siamensis, Hygropjila Salicifolia, Hygrophila difformis, Bacopa Australis, microsorum, neki šaš(iz obl potoka)... valjda je to to
Moram još ubaciti Limnophiliju Sessilifloru, rogolista, premjestiti ću akv. lokvanj(Nuphar Luteum) iz jezerca, vodene palme, HM, rotale malo i ako još nađem kakvu sitnicu iz akvarija/emerznog.
Fauna:
Par silver Molija
5-6 platija (pin-tail, highfin)
15ak Snakeskin Guppya
Plavi i crveni ramshorni, barski
Nekakve crne bube?
Ličinka komaraca odavno nema

Većina guppyja su "divljaci" koje mi je kolega zebo(još jednom velika hvala

) prošle godine ulovio i poklonio (tema:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=97002.0 ), a dio je "svježa krv" iz Petshopova, tako da su neki Guppyji već 2. put za redom na moru.

Guppyji su u međuvremenu selekirani i ostavila sam si samo čiste, u slučaju mužjaka, i što zlatnije ženke, što se tiće divljaka, a nabavljeni su što sličniji njima guppyji iz raznih shopova.
Dok roditelji uživaju na moru, mlađ ima na raspolaganju 4 akvarija i ugrubo 4.5 mjeseca da odrastu i isele iz kuće, jer imam nekako osjećaj, ako je "Guppy lake(nenamjerni)" ikakav pokazatelj, da će mi trebati puno litara karantene u jesen..
Cijela stvar je počela klasično...
Prazna kaca, što sa njom? Napravit jezerce, naravno.

.
Voda napunjena početkom 4 mjeseca. Na dnu je nešto ilovače i zemlje za cvijeće od emerzno uzgojenog bilja (raslo u čašicama i prilikom sađenja posađeno u jezerce) i na to premala količina krupnije "Samoborke", tako da na nekim mjestima "viri" zemlja, ali ništa strašno. Kroz 4 mjesec nekoliko sam puta dio vode mijenjala i nadolijevala onu iz jezerca kako bi izbacila eventualne gadosti iz vode koje bi mogle smetati ribama.
Bila sam skeptična glede Samoborke, jer nisam znala da li je "Akvarij safe", no kako je već bila kupljena a šljunak mi je trebao sada- detaljno sam isprala šljunak i mijenjala dio vode zapravo zbog nje- ali izgleda da je ok, jer ribe ne pokazuju nikakve znakove trovanja, voda nije čudno obojana itd.
Jezerce ne gnojim, jednom sam ubacila sredstvo protiv algi da alge ne uguše posađeno bilje, a sada je red na biljkama da troše hranu i onemoguće rast algi. Za sada djeluje, no preventivno ću još dodati bilja.
Ne vršim djelomične izmjene vode, samo nadolijevam ono što je isparilo.
Filtera nema, ima tonu bilja.
Jezerce je cijeli dan na suncu, tako da bilje i temperatura vode i naravno ribice napreduju dobro. Zahladnjenje od prošlih par dana smo uspješno prebrodili(temp nije išla ispod 16-17, iako je temp zraka bila u nekim trenucima i par stupnjeva niža). Danas ću postaviti dodatno sjenilo iznad jezerca kako se ne bi voda previše zagrijala kroz ljeto(za sutra je rečeno 29) iako je 30+ stupnjeva u nekom trenutku neizbježno. Ništa drugačije nego što bi bilo u akvariju u sobi po tom pitanju(ako zanemarimo povremene oscilacije temperature dan-noć i za vrijeme ružnog vremena, no zato je bure ukopano u zemlju pa to drži temperaturu vode na nekoj razini)
Ribe hranim 1-2 puta na dan, kako ne bi "podivljale" u odsutnosti ljudi i skrivale se svaki put kad dođem, a i kako bi im pomogla u prilagodbi. S vremenom ću možda smanjiti hranjenje količinski i kalorijski jer hrane u obliku algi za njih ima i bit će je, ali za to lako.
Jezerce je ograđeno (u stilu A je to) zbog pataka i kokoši neplivača. Nije nešto lijepo, al baš me briga, služi svrsi

Ovog puta nisam imala inspiraciju za cigle

.
Lokacija jezerca je stroga tajna