Lipanj 22, 2025, 14:11:06 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Malo (tropsko) jezerce  (Posjeta: 11315 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
Malo (tropsko) jezerce
« u: Svibanj 18, 2015, 19:04:25 poslijepodne »
Mali projekt, iako nije prvi puta da držim tropske ribice, ljeti, u vanjskom ribnjaku. No, ove godine tropske imaju jezerce samo za sebe.
Trenutno je sve još neugledno jer cvijeće nije počelo sa rastom, pa je praktički gola zemlja, ali krenuti će i ono...

Ukopana kaca, mislim da je 110 ili 120l. Namjerno je ukošena, iako nisam toliko koso planirala, ali što je tu je.

Flora:
Rogolist, vodena kuga, leća, pistia, salvinia, Valisineria Tiger, Valisineria Tortifolia, V. Gigantea, H. Polisperma, H. P. Rosanervig, Lobelia Cardinalis, Rotala Rotundifolia, Ludviga repens, Myriophyllum Spicatum, Lysimachia Nummularia, Kripte smeđe i zelene, riccia, Hygrophila Corymbosa Siamensis,  Hygropjila Salicifolia, Hygrophila difformis, Bacopa Australis, microsorum, neki šaš(iz obl potoka)... valjda je to to
Moram još ubaciti Limnophiliju Sessilifloru, rogolista, premjestiti ću akv. lokvanj(Nuphar Luteum) iz jezerca, vodene palme, HM, rotale malo i ako još nađem kakvu sitnicu iz akvarija/emerznog.

Fauna:
Par silver Molija
5-6 platija (pin-tail, highfin)
15ak Snakeskin Guppya
Plavi i crveni ramshorni, barski
Nekakve crne bube?
Ličinka komaraca odavno nema :)

Većina guppyja su "divljaci" koje mi je kolega zebo(još jednom velika hvala  :zagrljaj:) prošle godine ulovio i poklonio (tema: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=97002.0  ), a dio je "svježa krv" iz Petshopova, tako da su neki Guppyji već 2. put za redom na moru. :)
Guppyji su u međuvremenu selekirani i ostavila sam si samo čiste, u slučaju mužjaka, i što zlatnije ženke, što se tiće divljaka, a nabavljeni su što sličniji njima guppyji iz raznih shopova.
Dok roditelji uživaju na moru, mlađ ima na raspolaganju 4 akvarija i ugrubo 4.5 mjeseca da odrastu i isele iz kuće, jer imam nekako osjećaj, ako je "Guppy lake(nenamjerni)" ikakav pokazatelj, da će mi trebati puno litara karantene u jesen..

Cijela stvar je počela klasično...
Prazna kaca, što sa njom? Napravit jezerce, naravno. :D.
Voda napunjena početkom 4 mjeseca. Na dnu je nešto ilovače i zemlje za cvijeće od emerzno uzgojenog bilja (raslo u čašicama i prilikom sađenja posađeno u jezerce) i na to premala količina krupnije "Samoborke", tako da na nekim mjestima "viri" zemlja, ali ništa strašno. Kroz 4 mjesec nekoliko sam puta dio vode mijenjala i nadolijevala onu iz jezerca kako bi izbacila eventualne gadosti iz vode koje bi mogle smetati ribama.
Bila sam skeptična glede Samoborke, jer nisam znala da li je "Akvarij safe", no kako je već bila kupljena a šljunak mi je trebao sada- detaljno sam isprala šljunak i mijenjala dio vode zapravo zbog nje- ali izgleda da je ok, jer ribe ne pokazuju nikakve znakove trovanja, voda nije čudno obojana itd.

Jezerce ne gnojim, jednom sam ubacila sredstvo protiv algi da alge ne uguše posađeno bilje, a sada je red na biljkama da troše hranu i onemoguće rast algi. Za sada djeluje, no preventivno ću još dodati bilja.
Ne vršim djelomične izmjene vode, samo nadolijevam ono što je isparilo.
Filtera nema, ima tonu bilja.

Jezerce je cijeli dan na suncu, tako da bilje i temperatura vode i naravno ribice napreduju dobro. Zahladnjenje od prošlih par dana smo uspješno prebrodili(temp nije išla ispod 16-17, iako je temp zraka bila u nekim trenucima i par stupnjeva niža). Danas ću postaviti dodatno sjenilo iznad jezerca kako se ne bi voda previše zagrijala kroz ljeto(za sutra je rečeno 29) iako je 30+ stupnjeva u nekom trenutku neizbježno. Ništa drugačije nego što bi bilo u akvariju u sobi po tom pitanju(ako zanemarimo povremene oscilacije temperature dan-noć i za vrijeme ružnog vremena, no zato je bure ukopano u zemlju pa to drži temperaturu vode na nekoj razini)

Ribe hranim 1-2 puta na dan, kako ne bi "podivljale" u odsutnosti ljudi i skrivale se svaki put kad dođem, a i kako bi im pomogla u prilagodbi. S vremenom ću možda smanjiti hranjenje količinski i kalorijski jer hrane u obliku algi za njih ima i bit će je, ali za to lako.

Jezerce je ograđeno (u stilu A je to) zbog pataka i kokoši neplivača. Nije nešto lijepo, al baš me briga, služi svrsi :) Ovog puta nisam imala inspiraciju za cigle :D.
Lokacija jezerca je stroga tajna :D :D

Offline max-max

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Malo (tropsko) jezerce
« Odgovori #1 u: Svibanj 18, 2015, 19:42:37 poslijepodne »
Ako izuzmem ogradu , lijepo urađeno i lijepi ribeki a i micek (kaj je došel na gablec)  :up:

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #2 u: Svibanj 18, 2015, 21:43:22 poslijepodne »
eh da, ona je nužno zlo... istina, moglo je i ljepše i bolje, ali eto, sklepano na brzinu i od onog što mi je bilo pri ruci :).
Bitno je ono unutra što pliva, okolina je manji detalj, tješim se :P

Micek je došel na rundu draganja i motanja pod noge... pošnjofala je ribice, al je vidla da je to sve nekak mokro, pa odustala. Bilo joj je zanimljivije motat mi se oko nogu, pa sam  morala pazit na nj, kameru, cvijeće i svašta nešto :)
Al je bila vrlo ponosna na sebe dok mi se motala kada sam (pokušava) snimiti ralje. Živnule su sa porastom temperature
 https://www.youtube.com/watch?v=xk2fFJm-_2Y&feature=youtu.be

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #3 u: Svibanj 18, 2015, 22:53:52 poslijepodne »
zanimljivo...i lijepo izgleda. svaka čast na trudu :)

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #4 u: Svibanj 18, 2015, 23:21:51 poslijepodne »
Hvala :)
Uskoro će ju obrasti ukrasni slak, ukrasne tikvice i pasiflora pa se neće više vidjeti :D. A i donositi će potreban hlad za vrijeme ljetnih vrućina.
Posađena je i vrba, ali je još mala, pa ne vjerujem da će puno pomoći, ali neka se nađe.

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #5 u: Svibanj 19, 2015, 10:44:05 prijepodne »
Baš mi se svidja  :)
Super ideja  :klap:

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Svibanj 20, 2015, 00:13:18 prijepodne »
Jedan moj znanac je u takvo jezerce ubacio i jato koridorasa, u jesen kad je počeo ih spremati za zimu, nije znao kuda bi sa mlađi. :)
pa probaj...
Kaže da je od kakvih 5-6 komada došao do skoro stotine.
Pustike, Turopolje

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #7 u: Svibanj 20, 2015, 07:26:31 prijepodne »
Super :up: :up:
Uh ovo mi dalo nekoliko ideja :) :)
Kako se sve ponaša bez filtera? Jel ima kakva zračna pumpa ili neka druga tehnikalija ili je sve kao što je prikazano?

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Svibanj 20, 2015, 07:45:38 prijepodne »
Fora  :up: :up: :up:

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #9 u: Svibanj 20, 2015, 08:38:05 prijepodne »
Nema nikakve tehnikalije, sve onako kako izgleda na slikama.

Iskreno, nisam se uopće niti sjetila koridorase ubaciti unutra.. doma imam samo sterbae, ali oni se neće moći samo ovako razmnožiti unutra, s obzirom da im treba mekša voda. Možda nabavim kakve paleatuse(po mogućnosti highfin) ili aenuse... vidjet ću :)

Od algi se jedino počela pojavljivati končasta, što sam i očekivala, jer jezerce nadopunjavam vodom iz velikog ribnjaka (moje nadzemno jezerce) u kojem ima te alge. Zanimljivo da se končasta napravila samo oko guppy grass (Najas Factoids), ne znam zašto. Možda zato jer biljka stagnira? Ne bi znala.

Nisam slikala, ali jučer se odradila prvo 30+ temperatura :D. Na sjenilu je bilo 31stupanj, dok je temp vode bila 25. Za sada je sjenilo dovoljno, a do ljetnih temperatura će jezerce biti obrašćeno kopnenim biljkama, pa bi to trebalo držati cijelu stvar pod kontrolom.

Mislim da sam pronašla jaja žaba u jezercu. Nisam imala mobitel da slikam, a žurilo mi se na vlak, ali bile su neke crne u prozirnoj ljigavoj opni? U svakom slučaju gnijezdo je uklonjeno. 

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #10 u: Svibanj 20, 2015, 09:05:30 prijepodne »
stvarno zanimljivo  :up: mislim da i ribice stvarno uživaju

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #11 u: Svibanj 20, 2015, 09:30:56 prijepodne »
Voda "kipi" kad im dam jesti, a i inače su aktivne dok prčkam po biljkama. Mislim, po tom pitanju su iste ao u akvariju, samo što je perspektiva gledanja druga.

Da sam znala da ne bi uspjelo, ne bi ni ti pokušavala, ali iz iskustva znam da nema razloga ne uspjeti. Na kraju krajeva, gdje klima dozvoljava, gupiji se drže kao vrtne ribe "guppy pond", tako da nema razloga ne funkcionirati, ljeti kod nas naravno.
Ovih danatmislim malo urediti dio oko jezerca, ali i unutra. Posaditi bilja orezati uvelo...

Nisam navikla raditi u jezercu bez cigli :D.

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #12 u: Svibanj 21, 2015, 14:01:48 poslijepodne »
Slike od jučer navečer. Imala slabije svjetlo i odsjaj pa su malo lošije kvalitete..

https://www.youtube.com/watch?v=t6y6P8shJXE&feature=youtu.be

Današnja situacija;
Temperatura zraka 13 stupnjeva, kiša. Temperatura jezerca ugodnih 20.5 stupnjeva. Pokrila površinu sa pločama od stiropora jučer navečer, tako da pad temperature nije tako nagli. Nema novih slika, nisam uzela fotić sa sobom, kišica je počela padati pa sam žurila. Samo sam otišla na brzinu pogledati temperaturu. Ribice aktivno plivaju ispod ploča.

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 21, 2015, 20:46:41 poslijepodne »
izgledaju jako velike ovako na slikama...meni su te akvarijske ribe baš fora. voljela bi imati jedan akvarij al mislim da neću tako skoro  :(

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #14 u: Lipanj 06, 2015, 13:51:46 poslijepodne »
Kako napreduje tropska kanta :) , jel se bilje razraslo ?
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #15 u: Lipanj 07, 2015, 15:21:09 poslijepodne »
kanta napreduje dobro, manje više.

Zelena voda dominira. Prije tjedan dana sam promijenila dio vode i dodala sredstvo pr algi u strahu da će zelena voda djelovati na bilje, no kada sam došla do bilja, vidjela sam da su zapravo ok i da im zelena voda ne smeta u rastu. Tako da po tom pitanju više neću ništa raditi, neka bude zelena. Niko sretniji od riba.
Iako, za foru, ću naseliti puno vrbe unutra. Baš me zanima da li će "probistriti" vodu. Idealna prilika za provjeriti da li vrba funkcionira.

Rogolist je, kako sam i mislila donio krasnu končastu algu... izbačen je van, alga je ručno uklonjena, a ostatak, nadam se, spaljen peroksidom. Ponovno ću staviti rogolist unutra, ali prije će ići u kupku peroksida, da spržim končastu koja je na nj. Vodena kuga (očekivano) propada. Vjerojatno joj nije pasao peroksid, khm khm, ali počela je tjerati nove izbojke tako da će se oporaviti... s vremenom.
Ostatak bilja je ok koliko sam imala prilike vidjeti kada sam ispustila vodu. Uskoro će polisperme, H. salicifolia, H. c. Siamensis doći do površine, i vjerojatno nastaviti rasti izvan vode, kako rastu i u velikom jezercu sa zlatnima.

Pojavila se prva mlađ guppya :)

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 07, 2015, 22:55:56 poslijepodne »
da je njima loše ne bi bilo dječice  :D

Offline murinac

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 76
« Odgovori #17 u: Lipanj 07, 2015, 23:22:55 poslijepodne »

Iako, za foru, ću naseliti puno vrbe unutra. Baš me zanima da li će "probistriti" vodu. Idealna prilika za provjeriti da li vrba funkcionira.

Kakva vrba to mora biti i da li ide sa korijenom.

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #18 u: Lipanj 07, 2015, 23:57:32 poslijepodne »
Kakva vrba to mora biti i da li ide sa korijenom.

Nije bitno koja. Navodno tužna vrba (ona sa visećim granama) nije dobra, ne znam zbog čega.
Odrežeš granu i staviš u akvarij/jezerce, dali samo u vodu ili posadiš u teglu/upikneš u podlogu, svejedno je. Bitno je samo da je vrh izvan vode, iako niti ne mora nužno tako biti, jer 95% vrbe u vodi/velikoj vlazi potjera.

Offline melek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #19 u: Lipanj 08, 2015, 10:28:25 prijepodne »
da moze sama ocistiti vodu ne vjerujem ali sigurno da  pomaze , ima  velik korijen mora da nesto izvlaci iz vode preko njega  ja imam vrbu u jezeru   :D 
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #20 u: Lipanj 08, 2015, 10:44:40 prijepodne »

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 08, 2015, 23:07:49 poslijepodne »
ovaj maleni s buljavim očima mi je baš fora  :D :)

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #22 u: Lipanj 08, 2015, 23:41:39 poslijepodne »
ovaj maleni s buljavim očima mi je baš fora  :D :)
teleskop. :)
Inače budu crni tako da je ovaj bijeli poseban

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 08, 2015, 23:50:13 poslijepodne »
imala sam crnog i bez problema je živio godinama u jezeru. ovaj bjeli je baš poseban...izgleda tako nježno  :)

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #24 u: Srpanj 05, 2015, 17:42:26 poslijepodne »
Morat ću ubrzo promijeniti naziv teme u "mala tropska prašuma"
Jedina je šteta što ne vidim stanje bilja, ancistrusa, slatkovodnih nerita i corydorasa... budući da ću uskoro imati više slobodnog vremena, možda napravim veću promjenu vode, toliko da vidim stanje s algama i da dodam ribama friške vode. U svakom slučaju ekipa uživa u mutnim vodama
Nekako se jezim gurati ruke u mutnu vodu  :nerv:
više slika kroz dan