... kao što sam već puno puta rekao, svatko zna najbolje koliko njegov novac vrijedi i to treba poštovati!!
..u svim područjima hobija a i šire, postoje oni koji su pristalice DIY izrade i onih originalne opreme..
… u zadnjih 15 god. pročitao sam masu tekstova, knjižica, priručnika, web stranica. Nagledao slika i video uradaka a sve vezano za moj hobi s ribekima i pročišćavanjem vode kako one iz ribnjaka tako i otpadne i došao sam do, meni najlogičnijeg riješenja da je po ovom pitanju, više=bolje!,...
,želimo li oponašati majčicu prirodu trebamo se dobrano potruditi da bi postigli balans eko sustava a tu posebice mislim na onaj eko sustav nevidljiv golom oku... mikrobiološki sustav...
...a prvu prepreku prema tom sustavu smo napravili onog trenutka kada smo za buduće jezerce ili ribnjak položili foliju... onemogućili smo prirodi da radi svoj posao, odnosno mikroorganizmima da se dobrim djelom brinu o kvaliteti vode i flore i faune u njoj..
.. svi mi želimo gledati ribice i divit im se iako kristalno čista voda nije uvjek prirodno okruženje naših riba u jezerima i rijekama... a povrh toga im donosi više stresa posebice mladim ribama... neznam netko je napisao, mislim Tblake, kako je nabavio iz Japana jednogodišnju ribu od 60-70cm... takva veličina proizlazi upravo iz prirodnih zamućenih ribnjaka...
...znači našim umjetnim jezercima i ribnjacima mi smo ta "priroda" , mi smo ti koji će na životu održavati taj živi svijet u par kubika vode i ukoliko smo već odlučili imati jezero sa životom u njem, moramo se oko toga svojski potruditi i moramo to odraditi kako valja a pokoji puta i umazati ruke ., jer bojim se da još uvjek ne postoji aplikacija za naše smartphone, koja će umjesto nas obaviti "prljave" poslove poput čišćenja...

...kako ćemo i na koji način odigrati ulogu prirode to je do svake individue za sebe i tu rasprave nebi smjelo biti.... jer, bilo da je to način DIY ili "plug and play" nebitno, dogod ne trpi ono zbog čega sve to i radimo a to je živi svijet u vodi.