Lipanj 23, 2025, 22:19:51 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: bio filter  (Posjeta: 54665 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mrljo#2

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: bio filter
« Odgovori #25 u: Ožujak 31, 2015, 10:00:53 prijepodne »
Hvala puno na odg.sad mi je puno jasnije ali gdje cu naci pumpu koja ima toliki protok, i sto me muz stalno plasi i tvrdi da ce mi se voda preljevati iz filtera konstantno ako budem imala jacu pumpu ubija me u pojam s time. Ja cu imati u jednom plixem dijelu samo zasadeno bilje i tu cu stviti zasebno jednu slabiju pumpu da dodatno prociscava vodu i putem biljki.

... kako si spominjala neke kante vjerojatno od 200 litara prvu i zadnju ćeš trebat povezat baypasom tako da ti u slučaju čepljenja voda ide direktno u zadnju ili pak u prvoj napraviti preljev direktno u ribnjak ... moraš uzeti u obzir da pod pretpostavkom protoka pumpe 200 L/min treba proračunati promjer cijevi za povezivanje bačvi, koji nebi smio biti ispod 100mm, isto tako, izljev u ribnjak po meni nebi smio biti manji od 120-150 mm i to ispod nivoa uljeva vode u filter, kako bi uspio "popiti" svu vodu u suprotnom će ti dolazit do prijevremenog preljevanja... imaj na umu kod računanja zapremine filtera od kanti, da moraš ostaviti barem cca 15 % praznu radi porasta razine usljed čepljenja medija .. tako kanta od 200 više nije 200 već 170 L..

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Ožujak 31, 2015, 10:08:53 prijepodne »
2 mrljo: jel si ti ovo negdje procitao da je 6000l/h nulta tj da je realno 3600 ili govoris iz vlastitog iskustva!? Hvala
..nazivna protočnost svake pumpe se daje u maximumu... obično na kutiji svake pumpe imaš graf koliko pada protočnost u odnosu na potopljenu dubinu... ovisno od pumpe do pumpe ta protočnost varira i u odnosu na njihovu snagu u watima ali i konstrukcije turbine...pa tako možeš imati dvije pumpe istog protoka na nultoj točci, no različite snage, tako da će oba jače snage na istoj dubini isporučivati više vode na  npr. 1 metar visine od ove po znazi slabije! ,kao što rekoh bitna je i konstrukcija turbine jer se može isto tako dogodit da po snazi iste pumpe mogu imati različiti protok na istu potopljenost.., upravo iz ovih razloga cijene mogu podosta varirati...
...potapljanjem pumpe vodeni stupac stvara određeni tlak na turbinu pumpe i po zakonima fizike taj tlak raste s dubinom i direktno utiče na korisni protok pumpe.
« Zadnja izmjena: Ožujak 31, 2015, 10:23:04 prijepodne od mrljo#2 »

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #27 u: Ožujak 31, 2015, 10:13:00 prijepodne »
2 mrljo: kao i uvijek kvalitetan odgovor... Hvala puno

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Ožujak 31, 2015, 10:26:14 prijepodne »
:up: ,u međuvremenu sam još malo editirao odgovor tebi..

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Ožujak 31, 2015, 10:35:59 prijepodne »
Jos samo nesto da li bi trebala tu gdje ce mi biti bilje staviti oblo kamenje ili onaj tucanik mali i da li bi bilo bolje da sadim biljke u one mrezaste korpe. Po nekoj logici bi trebalo zbog te filtracije a za kamenje pitam jer ga u taj plici dio nisam stavljala prije.

..u svakom slučaju mislim da je najbolje da staviš riječni šljunak znači oblo kamenje, jer bi ti se tucanik ovisno o kvaliteli i vrsti mogao lagano otapati a samim time podići i karbonatnu tvrdoću i Ph prema lužnatom..
..a po meni bi bilo bolje saditi u košare, radi same praktičnosti, naknadnog rukovanja biljem..

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #30 u: Ožujak 31, 2015, 19:13:01 poslijepodne »
Maja27 Filter ti je srce ribnjaka i nemoj štediti na njemu . Svakako gledaj da staviš i UV lampu . Probaj staviti na papir cijenu materjala od kojega radiš svoj filter i usporedi sa cijenom gotovih filter setova koji ujedno imaju manji volumen i jednostavno održavanje koje nije tako zanemarivo . Moj filter ima zapremninu od 90 L i predviđen je za ribnjak sa ribama do 7000 L , dakle niti blizu 10 % ribnjaka . Stavi sve na papir i dobro razmisli prije nego kreneš u tu investiciju . Evo ti link od firme čiji sam ja filter uzeo pa si pogledaj njihova rješenja za ribnjake i sve oko njih . I da skoro zaboravih slikice ribnjaka su ti prekrasne  :D :D

http://www.oase-livingwater.com/en_EN/water-garden/start.html

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Ožujak 31, 2015, 21:55:11 poslijepodne »
jel ima ta firma web shop, gledam ali ne kužim

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 31, 2015, 21:59:40 poslijepodne »
To je stranica firme a za kupovinu samog proizvoda potražiš lokalnog dilera ili neki web shop koji ima njihove proizvode . Ja sam svoj kupio u bauhausu

Offline Maja27

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #33 u: Ožujak 31, 2015, 22:50:12 poslijepodne »
Max ja sam gledala tu stranicu al u hrvatskoj prodaja,najvise sto imaju je za 10000 l vode,cjena oko 1500kn,posto mi je problem te bacve koje kod nas mogu naci samo od 310 l vecih nema a nekad je bilo ni sama ne znam sta da radim. Pumpe imam dvije,podvodne tj.potopne. Ma sad kad sam skoro privela kraju dode mi da samo stavim pumpu od bazena koja je na pjescani filter ,al ona je za bazen i navodno za 33 000l a protok je 6600l/h samo ne znam da li to moze sta pomoci.

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Ožujak 31, 2015, 22:54:21 poslijepodne »

Offline ritta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #35 u: Travanj 01, 2015, 06:52:38 prijepodne »
Kod mene u jezercetu su dvije pumpe i dva filter, svaki je postavljem na jedan kraj jezerceta tako da mi rade odlicnu cirkulacinu.
Sjecam se da je Royal pisala da je na spojila dvije pumpe na jedan filter tako da su mogucnosti kombinacija ogromne.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Travanj 01, 2015, 09:40:54 prijepodne »
http://www.bazeni24.hr/trgovina/bazeni/bazenski-dodatci/pjescani-filteri_2/nastavak-za-filtraciju-ribnjaka-sc-50 sad gledam imaju i filtere za ribnjake al pitanje je da li to sta valja.

.ma ništa od toga, ove spužve bi se zaštopale u roku 24 h a i sam set je daleko preskup ... za tri spužvice i par kakti bio kuglica 300 i toliko kuna čisti marketing...
..glede spužvi imaš ploče 50*50*5 po 10€ a vidio sam ih jednom i u nekom pet shopu po 100 kn različitih gustoća...tak da je ponuda sa linka definitivno nepovoljna..
..nego u svezi filtera, dali si razmišljala o ukopanom betonskom filteru...?

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #37 u: Travanj 01, 2015, 12:51:47 poslijepodne »
http://www.bazeni24.hr/trgovina/bazeni/bazenski-dodatci/pjescani-filteri_2/nastavak-za-filtraciju-ribnjaka-sc-50 sad gledam imaju i filtere za ribnjake al pitanje je da li to sta valja.

.ma ništa od toga, ove spužve bi se zaštopale u roku 24 h a i sam set je daleko preskup ... za tri spužvice i par kakti bio kuglica 300 i toliko kuna čisti marketing...
..glede spužvi imaš ploče 50*50*5 po 10€ a vidio sam ih jednom i u nekom pet shopu po 100 kn različitih gustoća...tak da je ponuda sa linka definitivno nepovoljna..
..nego u svezi filtera, dali si razmišljala o ukopanom betonskom filteru...?

da se nadovežem na ove spužve. ja sam ih nabavljala a u Aquashop dućanu i odlične su. super zadržavaju prljavštinu, lako se čiste i ispiru a kombinirala sam spužve sve tri gustoće unutar filtera. da li ih ima još negdje  ne znam...meni su trebale tak velike tako da sam ih jedino kod njih pronašla. ovo ostalo što sam gledala ili je bilo premalo ili pretanko i nije mi se svidjelo. gledala sam i na ebayu ali razlika je bila možda 20-ak kn po spužvi tak da mi se nije dalo zezati s time

http://www.aquashop.hr/Product-Biom-filter-spu%C5%BEva-PPI-10_8798.aspx?gid=426

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Travanj 01, 2015, 18:48:36 poslijepodne »
Maja27 da nebu ispalo da sam neki diler oase proizvoda , hoču ti reč da dobro sagledaj sve strane filtera ,jednostavno održavanje , veličina , funkcionalnost . Doma izrađeni filteri mogu biti funkcionalni i jeftiniji od kupovnih ali isto tako projekat može zakazati dok kod renomiranih (ne kinesko smeće) proizvođača je sve to podignuto na jedan viši level i sigurno radi . Kod tako velikog ribnjaka ja sigurno ne bih išao kemijati sa DIY filterom , ponajprije zbog jednostavnosti održavanja (čišćenja) a onda i same veličine . Ovo kaj tebi treba nije baš jeftino ali nemaš ti ni mali ribnjak . Evo ti par linkova da vidiš cijene proizvoda ali sama moraš donijeti završnu odluku . I da skoro zaboravih baš lijepi ribnjak (slikice)  :D

http://www.swelluk.com/pond/pond-filters-24/pond-bio-filters-328/oase-biotec-30-pond-filter-609.html

http://www.swelluk.com/pond/pond-filters-24/pump-and-filter-kits-319/oase-biotec-screenmatic-sets-373315.html

http://www.swelluk.com/pond/pond-filters-24/pond-bio-filters-328/oase-biotec-premium-80000-filter-693081.html

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #39 u: Travanj 01, 2015, 20:26:07 poslijepodne »
Mislim da je tesko reci nesto pametno posto ne znamo kako ribnjak izgleda, koliko ce biti podrucje za bilje, koliko ce biti riba i kojesta. Mozda ti nece trebati nista osim 1x mjesecno uroniti pumpu da povuce mulj ( i ostaviti pumpu za zrak da radi 24/7).

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Travanj 01, 2015, 21:31:16 poslijepodne »
Sto se tice one pumpe sa linka koji sam ostavila i predpostavljala sam da to nece ici,iskreno ne mogu naci one spuzve plave velikih dimenzija,max vec sam gledala te filtere znam da je lakse kupit gotovo ali zbog dodatnih izdataka a to je bazen koji cemo raditi sad trenutno ne mogu dati te novce. Da u pravu ste sto se tice jezera nisam slike stavila,bilo mi glupo slikat dok sam to sve prepravljala jer je izgledalo katastrofalno od prljavstine,mulja ma grozno. Sutra cu slikati pa cu staviti slike ,vec sam bila rekla da cu u jednom plicem dijelu imati samo bilje koje ce imati dodatnu pumpu pa da se i na taj nacin filtrira. Sto se tice riba za sad ih imam samo 5 komada uzet cu jos samo dok to sve napravim,a koliko to jos ne znam ali ne bi pretjerivala s brojem. Jer opet i to sam citala da bi trebalo imati odredeni broj riba na kolicinu vode.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Travanj 01, 2015, 21:51:59 poslijepodne »
Kako je Maja27 negdje zametnula svoj ribnjak i ne može ga slikati  :D ja sam iskopao slike staroga ribnjaka . Na tim slikama ti voda djeluje dosta bistro pa me zanima koji si filter tada koristila , jer ako nečeš imati trenutno puno ribe unutra možda ti je dovoljno investirati samo u UV lampu i pumpu za protok vode

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Travanj 01, 2015, 21:59:16 poslijepodne »
Ja nisam imala filtera vec samo par biljki ,ovo ce biti prvi put da se pravi filter.

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Travanj 01, 2015, 22:21:06 poslijepodne »
Maja27; molim te vidi od tblake jezero i s čime on filtrira, pa čeć vidjeti da se da i s puno manje novaca proči od onog što maxmax preporuča..

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Travanj 01, 2015, 22:23:13 poslijepodne »
Prolistao sam tvoju staru temu o ribnjaku i vidim da si u ribnjaku imala dosta zemlje , malo biljaka bez filtera i voda bistra . Moj zaključak je da na tako velikom ribnjaku sa tako malo ribe nema potrebe za filterom . Ako nisi imala problema sa zelenom vodom ne treba ti ni UV lampa . Stavi samo dovoljno bilja u posude i nemoj staviti previše ribe i nemaš potrebe za filterom . Vezano za tvoje čuđenje kako su ti ribe preživjele u starom ribnjaku bez filtera ,malo proguglaj i vidi kako se uzgajaju koići u prirodnim ribnjacima bez filtera i pumpi , ribama nije bitna bistra voda već kvalitetna (čista ) voda . Skinuo sam tvoju staru sliku gdje se vidi da imaš bistru vodu , pa neka kolege gledaju dok ti ne staviš friške 

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Travanj 01, 2015, 22:29:54 poslijepodne »
Sonic ako si dobro pročitao temu od Tbleka onda si zapazio kako je njegovo čišćenje filtera trajalo tri dana dva čovjeka . Kada bi ja investirao u tako veliki ribnjak onda bi i uložio u filter koji traži puno manje posla oko održavanja . Cijene filtera su velike ali treba to gledati dugoročno

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Travanj 01, 2015, 22:46:31 poslijepodne »
Ja nikako ne mogu naici taj njegov filter,a sto se tice u ulaganje orginal filtera to stoji kad gledas dugorocno ali opet kod mene je problem drugi sto me koce druge stvari.

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Travanj 01, 2015, 22:47:54 poslijepodne »
Sonic ako si dobro pročitao temu od Tbleka onda si zapazio kako je njegovo čišćenje filtera trajalo tri dana dva čovjeka . Kada bi ja investirao u tako veliki ribnjak onda bi i uložio u filter koji traži puno manje posla oko održavanja . Cijene filtera su velike ali treba to gledati dugoročno

možda postoji tako veliki filter za to što on ima (kapacitet + onoliko ribe+ bistra voda), vjerovatno ima ali to su sistemi od desetak tisuća eura ..tako da ..a koliko sam vidio ti ljudi rade kod njega tako da to nije problem ..

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Travanj 01, 2015, 22:54:37 poslijepodne »
Sonic kaj misliš koliko košta tako veliki ribnjak , tak da ni filter ne može biti jeftin . Ako su ljudi zaposleni kod njega ne znači da rade badava , opet sve to netko plača . Maja27 evo ti link sa stranice gdje se vidi Tblekov filter

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=92276.125

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Travanj 01, 2015, 23:01:32 poslijepodne »
Mi smo napravili kiks sto kad smo na pocetku krenuli raditi to jezero sto nismo odmah ukopali i
zidali filter sada mi je to neizvedivo. Ja se nadam da cu vec nesto iskemijati i uspjet napraviti da to funkcionira.