Lipanj 23, 2025, 22:33:15 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: bio filter  (Posjeta: 54670 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: bio filter
« Odgovori #50 u: Travanj 02, 2015, 00:14:38 prijepodne »
Sonic ako si dobro pročitao temu od Tbleka onda si zapazio kako je njegovo čišćenje filtera trajalo tri dana dva čovjeka . Kada bi ja investirao u tako veliki ribnjak onda bi i uložio u filter koji traži puno manje posla oko održavanja . Cijene filtera su velike ali treba to gledati dugoročno

Covjek je izvadio 12 tacki mulja iz filtera, svejedno je da li ce ga cistit 1x godisnje 2 dana ili oase svaka 2 tjedna. Moras prat i jedan i drugi, samo je pitanje koliko cesto. Ja svoj 30L diy filter za akvarij cistim  1x godisnje.
Osobno vise preferiram Tblakeovih 16m3 filtracije nego te oase filtercice.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #51 u: Travanj 02, 2015, 10:00:14 prijepodne »
... kao što sam već puno puta rekao, svatko zna najbolje koliko njegov novac vrijedi i to treba poštovati!!
..u svim područjima hobija a i šire, postoje oni koji su pristalice DIY izrade i onih originalne opreme..
… u zadnjih 15 god. pročitao sam masu tekstova, knjižica, priručnika, web stranica. Nagledao slika i video uradaka a sve vezano za moj hobi s ribekima i pročišćavanjem vode kako one iz ribnjaka tako i otpadne i došao sam do, meni najlogičnijeg riješenja da je po ovom pitanju, više=bolje!,...
,želimo li oponašati majčicu prirodu trebamo se dobrano potruditi da bi postigli balans eko sustava a tu posebice mislim na onaj eko sustav nevidljiv golom oku... mikrobiološki sustav...
...a prvu prepreku prema tom sustavu smo napravili onog trenutka kada smo za buduće jezerce ili ribnjak položili foliju... onemogućili smo prirodi da radi svoj posao, odnosno mikroorganizmima da se dobrim djelom brinu o kvaliteti vode i flore i faune u njoj..
.. svi mi želimo gledati ribice i divit im se iako kristalno čista voda nije uvjek prirodno okruženje naših riba u jezerima i rijekama... a povrh toga im donosi  više stresa posebice mladim ribama... neznam netko je napisao, mislim Tblake, kako je nabavio iz Japana jednogodišnju ribu od 60-70cm... takva veličina proizlazi upravo iz prirodnih zamućenih ribnjaka...
...znači našim umjetnim jezercima i ribnjacima mi smo ta "priroda" , mi smo ti koji će na životu održavati taj živi svijet u par kubika vode i ukoliko smo već odlučili imati jezero sa životom u njem, moramo se oko toga svojski potruditi i moramo to odraditi kako valja a pokoji puta i umazati ruke ., jer bojim se da još uvjek ne postoji aplikacija za naše smartphone, koja će umjesto nas obaviti "prljave" poslove poput čišćenja... ;)
...kako ćemo i na koji način odigrati ulogu prirode to je do svake individue za sebe i tu rasprave nebi smjelo biti.... jer,  bilo da je to način DIY ili "plug and play"  nebitno,  dogod ne trpi ono zbog čega sve to i radimo a to je živi svijet u vodi.

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Travanj 02, 2015, 11:17:35 prijepodne »
ne kužim tu težnju za kristalno čistom vodom

Offline Maja27

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #53 u: Travanj 02, 2015, 11:35:12 prijepodne »
Ja ne tezim za kristalno cistom vodom pa ne pravim bazen za kupanje. Meni iskreno ni nije to pravo jezero ako se vidi dno. Ja sam samo htijela da bude mali cistija voda i bolja  nego sto je prije bila dok nije bilo filtera.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #54 u: Travanj 02, 2015, 12:00:30 poslijepodne »

Pa malo tko zeli da mu ribnjak bude muljevite/zelene vode, ljudi zele vidjeti ribe .

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Travanj 02, 2015, 13:02:09 poslijepodne »
,hmmm od svega napisanog vi se uhvatili kristalno čiste vode!... težiti k nečemu ne znači nužno i postići to... osobno ne želim da mi pred kućom bude zelena bara s Koi šaranima koje najveći dio dana nemogu vidjeti i pratiti njihovo ponašanje kako za vrijeme hranjenja tako i ostatkom dana... jedna od prednosti je što se može vidjeti stanje dna ribnjaka ali što je još važnije može se očitati i ponašanje ribe a potom i reagirati...šaran je riba dna i ukoliko joj se pruži "zelena zavjesa" dobro će je iskoristiti za skrivanje od pogleda osim kad je klopa u pitanju..
. na kraju krajeva, neznam za vas, no ja nisam osoba koja će kupiti lijepu sliku i držati je u podrumu daleko od očiju drugih, već ću je izložiti u "izložbenom prostoru!... a mislim da ćete se složiti da su Koi šarani svojim osebujnim koloritima stvoreni upravo za "izložbeni prostor"!

...Majo čišća voda nemora biti znak da je voda ispravna isto tako mutna voda nemora biti znak da je neispravna... imaš jezero od 36m3 što nije obična mlačica, nasadi u njega bilja što močvarnog što podvodnog i pusti ga godinu dana da sazrije bez ikakvog filtera... stavi u njega par zlatnih ribica tek da nije prazno i prati ga kako se ponaša kroz sezone.

,eto toliko od mene.

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Travanj 02, 2015, 13:41:32 poslijepodne »
Sve to sto si napisao stoji ja ne mislim vracati zlatne ribe a unutra moram vratit tih 5 sarana jer nemam kud s njima. Svakako mislim zasadit dosta bilja zato sto izgleda bolje i ljepse a ima i svoju funkciju uz to sve. Mene je jedino ubijala u pojam ta zelenkasta boja vode s tim sam imala problem i u akvariju no medutim sad u akvariju nemam taj problem upravo zbog filtera. Nije nista kompliciran u njemu dvije vrste medija i voda cista 2 god.bez ikakvog diranja. Ali to je akvarij !!! Ovo je nesto drugo . I puuuuuno vece. Sto se tice  pravljenja filtera to cu napraviti svakako pa cu vidjeti kako funkcionira.  Jer bez filtera sam vidjela kako bude.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #57 u: Travanj 02, 2015, 13:59:55 poslijepodne »
Probaj svakako prvo zasaditi puno bilja, sto obalno/mocvarnog, sto podvodnog i koji lopoc/lotus i onda vidi kako se razvija situacija i da li ce trebati pomoc tehnike. Nemoj saditi trsku  jer ce ti prekriti sve za par godina.

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Travanj 02, 2015, 16:42:32 poslijepodne »
Tu trsku i onu vodenu kugu ili kako se vec zove nikad vise. Bilja cu zasadit samo dok nabavim toliko nesto imam al opet moram dosta toga i nabavit.

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Travanj 02, 2015, 17:54:42 poslijepodne »

Pa malo tko zeli da mu ribnjak bude muljevite/zelene vode, ljudi zele vidjeti ribe .
nisam ni mislio na mulj/zelenu vodu :up:

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Travanj 02, 2015, 17:56:20 poslijepodne »
Probaj svakako prvo zasaditi puno bilja, sto obalno/mocvarnog, sto podvodnog i koji lopoc/lotus i onda vidi kako se razvija situacija i da li ce trebati pomoc tehnike. Nemoj saditi trsku  jer ce ti prekriti sve za par godina.
biljke su najbitnije za održavanje ravnoteže

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #61 u: Travanj 02, 2015, 19:48:45 poslijepodne »
Sonic ako si dobro pročitao temu od Tbleka onda si zapazio kako je njegovo čišćenje filtera trajalo tri dana dva čovjeka . Kada bi ja investirao u tako veliki ribnjak onda bi i uložio u filter koji traži puno manje posla oko održavanja . Cijene filtera su velike ali treba to gledati dugoročno

Covjek je izvadio 12 tacki mulja iz filtera, svejedno je da li ce ga cistit 1x godisnje 2 dana ili oase svaka 2 tjedna. Moras prat i jedan i drugi, samo je pitanje koliko cesto. Ja svoj 30L diy filter za akvarij cistim  1x godisnje.
Osobno vise preferiram Tblakeovih 16m3 filtracije nego te oase filtercice.

Kao prvo ja se divim Tblakovom ribnjaku i ne bi mi uopće smetalo da imam jedan takav , to što ti Majstor76 više voliš diy filtere ne znači da i ostali moraju imati isti ukus . O kvaliteti diy ili kupovnog filtera ne možemo uopće raspravljati jer i jedan i drugi mogu biti vrhunski ili ne . To što je nešto kupovno ne znači i da je dobro ili obrnuto . Moj stari filterčić od Ponteca (oase) sam čistio tri puta godišnje i to zato kaj imam bilje u ribnjaku koje moje ribetine vole uredovno raskapati pa tu zemlju filter potegne . Kao što sam prije napomenuo nisam nikakvi diler oase proizvoda ,samo dosta godina koristim njihove proizvode i ja sam osobno zadovoljan , to je jedini razlog zašto sam i za novi ribnjak nabavio oase filter .

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Travanj 03, 2015, 13:33:41 poslijepodne »
evo da ne bude da nisam htjela stavit slike

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Travanj 03, 2015, 16:04:36 poslijepodne »
...bit će to lijepo, prava oaza flor i faune  :up:

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #64 u: Travanj 03, 2015, 16:20:18 poslijepodne »
 :klap: pratim napredak ako bude slikica  :D

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Travanj 03, 2015, 18:19:04 poslijepodne »
lijepo :up: možda da su ove pličine malo dublje ,ne bi škodilo a možda me i oko vara :up:

Offline ritta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #66 u: Travanj 03, 2015, 20:00:52 poslijepodne »
I meni se cini da su dosta plitke pa je to mozda i problem sto voda zeleni jel se po ljeti dosta zagrije. Jezerce je prekrasno, veliko i sigurno izgleda jako ljepo kad se napuni.  :klap:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #67 u: Travanj 03, 2015, 20:44:04 poslijepodne »
lijepo :up: možda da su ove pličine malo dublje ,ne bi škodilo a možda me i oko vara :up:

I meni je to prvo palo na pamet da mi se cini plitko (vecim dijelom).

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Travanj 03, 2015, 21:00:56 poslijepodne »
kod mene taj pličak je negdje 40cm i ide ukoso prema dubini, ak se 1,2m može nazvati dubinom :D a ovo jezerce od forumašice mi izgleda da je dosta velika površina pod pličakom. Ak ima problema sa zelenom vodom onda je tu uzrok. Možda ako nije odrezana folija ,produbit te pličake :up:

Offline ritta

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Travanj 03, 2015, 21:35:08 poslijepodne »
Kod mene je taj mocvarni dio oko 50cm s tim da sam ga prekrila oblim rijecnim sljunkom pa tako da je sada nekih 35-40cm, ravno je,nema kosine i u njemu sadim razno bilje izravno u taj kamen. Imam i trsku u tom djelu, ima razgranat korijen i mislim da je dobar cistac vode a ako se i pocme ne kontrolirano siriti moze samo u tom djelu jel mi odmah okomito jezerce ide na 1,50cm pa dalje nece moci.

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Travanj 03, 2015, 21:56:23 poslijepodne »
to je dobro, :up: dosta sam čital o biljkama u jezercima,na forumima i svi vele/iskusni/ da je u biti to najbolji filter za vodu. I ne puno riba, koliko god mi to htjeli. Sam sam to skužil jer imam doma nekoliko akvarija od 200-500l i najljepša voda je u akvariju di su samo biljke, Ovaj najveći je sa ciklidima i tu je kvalitetna pumpa/vanjska/ ali opet nije toliko čista voda kao u biljnom koji ima smiješnu pumpu :D.Ribe dosta toga  :-X.Gledam i tu na forumu slike sa stranih foruma , pa u nekim jezercima je voda duboka jedva 20cm :roll: a voda savršena. Možda je za slikanje ubačena friška voda, a koići unutra po pol metra.Pumpe se ne vide,slapova nema  a voda da možeš piti

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Travanj 03, 2015, 22:03:45 poslijepodne »
Na slici 19 kad gledate gornji desni dio gdje sam stavila oblo kamenje tu je nekih 50 cm al cu bas izmjeriti ovaj ljevi dio je dublji,iskreno da vam kazem u ovom dijelu dubljem gdje se vidi voda od kise sto je sad padalo tu mi je bila vodena kuga,imala sam u 4 saksije peruniku i jedan lopoc,pa naravno da ce voda biti zelenija jer nema biljki dovoljno a ni pumpe,a opet s obzirom koliko je tu bilo toga voda je bila i dobra jedino smo znali nadodavati svjeze vode u jezero. Direkt u to oblo kamenje ne bi sadila bilje ako sam dobro shvatila rittu vec u korpe ili saksije tu gdje sam stavila to oblo kamenje tu ce biti sve biljke to mi je u planu valjda cu uspijet nabaviti ,imam nesto malog bilja sto mi je samo sjeme bilo padalo oko jezera pa se primilo. Sto se tice produbljivanja tog plicaka vjeruj da vise nemam snage za bilo kakav fizicki rad ja mislim da kad se tu biljke posade da ce to biti ipak drugacije da se voda nece tako brzo zagrijavati,a budimo realni kad su visoke temp. onda bi mi taj dio trebao biti preko metar da se toliko ne zagrijava voda.

Offline ritta

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Travanj 04, 2015, 07:05:51 prijepodne »
Moje jezerce nije ni blizu po velicini tvojem. Kada sam pravila jezerce vodila sam se idejom da napravim plicak stavim kamenje u njega i sadim bilje direktno u taj sljunak iz razloga sto sam na netu vidjela par jezerceta na taj kalup samo puno vecih i izgledalo mi je super jer su se ribe zavlacile u to bilje. Plicak mi je velik 1,5×1,5 i na kraju direktno ide okomito na dubi u od 1,5m tako da mi se trska i ponterija ne mogu ne kontrolirano siriti po jezercetu jer nemaju gdje. Kako su se razbudile ribice su mi stalno u tom plicaku, plivaju oko bilje,neke se i zavlace u kamenje i sve to izgleda jako atraktivno a voda je naravno potpuno bistra i cista pa ih se ljepo moze vidjeti. Plicak nije velike pa mi je lako kontrolirati bilje u njemu, neznam kako bi to bilo za odrzavati u tvojem velikom jezercetu, vjerojatno tesko. Posadila sam perunike u posudu pa kad sam ih stavila u taj plicak posude dolaze jako do izrazaja je su cc 10cm pod vodom i odmah samo jezerce ne izgleda prirodno. Naravno lokvanj i lopoc su u posudama i na puno vecoj dubini cc 1,1-1,3m.

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Travanj 06, 2015, 08:49:28 prijepodne »
Da li itko prodaje il poklanja biljke

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #74 u: Travanj 06, 2015, 09:07:22 prijepodne »
Dobar dio bilja mozes sama naci po bajerima i slicnim mjestima. Uzmes grablje sa dugackom drskom i grabljas po plicaku. Tu mozes recimo naci Menthu aquaticu, potamogeton crispus, Caltha palustis i slicno.
Jer tesko ces toliki ribnjak popunit sa samo kupovnim biljem, to bi bilo preskupo. Ja imam jedan rizom lopoca viska ako hoces.