Srpanj 27, 2025, 20:09:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc oko slaganja akvarija  (Posjeta: 6038 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline splycho

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoc oko slaganja akvarija
« u: Veljača 16, 2015, 19:53:38 poslijepodne »
Evo za pocetak, s obzirom da sam proba "uradi sam" zanima me moze li se nesto poboljsat dok je jos pocetak svega jer imam fore dok se sve ne stabilizira (~40tak dana) prije nego dodju podstanari.

- Akvarij je 54L AquaSTAR 60 plus
- Pumpa za zrak je Tetratec APS 50
- Filter je unutrasnji EHEIM 2008 te je na njega stavljen dodatni ventil za vise cirkulacije zraka (bar tako navdoe)
- Grijac je EHEIM 3602 50W max 60L namjesten na 22 stupnja iako termostat pokazuje 25 stupnja

E sad zanimljiv dio...dobija san ga za poklon,namjestenog sa vodon 2 sata prije nego cu uc u stan. Onda san sazna da pijesak nije ispran jer je prodavacica rekla da ga se ne triba prat posto je namjenjen za akvarij. Isto tako cjevcice za zrak su bile krivo namjestene pa rasprsivac uopce nije bacao baluncice u vodi jer je nepovratni ventil bio naopako postavljen.

S obzirom da je to vec naliveno ima li smisla sta popravljati dok je jos relativno pocetak cikliranja ili da ja to lipo namistin kako triba bit?

Vizija mi je bila pjescano dno,eventualno koji ukras tipa ovoga ili umisto rasprsivaca postaviti lednu letvicu koja rasprsuje. Ako bi stavija ovu letvicu mozda da je stavin na kraj akvarija pa isprid nje ukrase itd...

Akvarij se nalazi malo dalje od prozora (2-3m) koji gleda na balkon (2m) i to je sve na juznoj strani,tako da ima osvjetljenja iako sunce ne dopire na akvarij pa jel se moze onda neonka drzati predvecer i tokom noci kad nema sunca a ostali dio dana bez nje?

Sta se tice riba,jos neman pojma koje da stavin i jel mi je bolje drzati ladniju vodu tipa 18tak stupnjeva ili 25 pa liti nekako regulirati,a volija bi sa nekim ukrasima kombinirati i biljke ali da ne bude nista pretrpano. Eventualno probati sakriti filter sa biljkama iako ne znam da li ce to funkcionirati jer na vrhu opet siba mlaz vode pa da ih ne razbuca.

Isto tako da li je potrebno drzati otvorene poklopce od akvarija,primjetija san kag ih otvorin (dva su,manji i duzi) da su skroz mokri?
Evo slika kakvo je sad stanje i hvali na pomoci.

Offline Jurovski

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: Pomoc oko slaganja akvarija
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2015, 00:30:33 prijepodne »
Pozdrav, pijesak ili šljunak bi se uvjek trebao oprati prije stavljanja u akvarij, a sada ako je već u akvariju a nije opran mislim da nije ništa strašno, ionako ga nesmiješ prat sa sapunom i ostaalom kemijom, voda će se razbistriti pa kasnija probaj usisati dno. Sasvim je normalno da su poklopci mokri iznutra, to sprječava preveliko isparavanje vode iz akvarija inače bi često morali dolijevati vodu, ti poklopci su napravljeni da mogu biti mokri (imam isti takav), ako ćeš imati toplovodne ribice (23 - 27) celzijevih otprilike bilo bi najbolje da stavis cim vise biljaka, inače se umjetne dekoracije izbjegavaju u akvaristici.

Offline splycho

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2015, 21:45:36 poslijepodne »
moze li neki savjet za mahovinu? ili neku drugu biljku koja ne raste u visinu vec vise sluzi kao podloga ili tapet?
Umjetne biljke mi ne padaju na pamet, ali zanimljive su mi ove dekoracije kao na slici gore. Sad da li je to stvar akvarijskog bontona ili je tabu tema ili mozda stvar ukusa...rado cu poslusat kritiku i pohvalu.
Ima li neko prosjecno vrijeme koliko bi trebalo vodi da se razbistri,citajuci po internetu materijale vise manje svi se drze onoga misec dana neka akvarij vrti vodu pa onda postepeno prilagodjavati ribe okruzenju itd...
Volje iman, strpljenja i vrimena isto ali eto pitan da ne bi nesto krivo napravio dok jos nije kasno. Isto tako da li da ova voda u akvariju cirkulira sama od sebe ili je dobro npr svakih 7-10 dana prominit trecinu ka sta bi se inace radilo...ili se s tim pocinje tek nakon gotovog akvarija?

Offline Jurovski

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2015, 22:35:55 poslijepodne »
Pa što se tiče umjetnih dekoracija sve ovisi o tome kakav akvarij želiš, ako želiš više prirodan izgled tj neki od aquascape stilova onda ti se ne stavljaju te dekoracije al ako želiš više kao "običan" akvarij s naglaskom na ribice onda se mogu staviti dekoracije, nije da je to neki tabu ili bonton ali ako nemas kamenja ili panjeva onda je i bolje da stavis nešto od dekoracija pošto se neke ribe vole skrivati. Za biljke ti preporučam nešto od ovoga:

http://www.aqua-art.org/clanak/Biljke-prednjeg-plana-u-aquascapingu-30.html

Što se tiče vode, da potrebno je ciklirati akvarij, 3 tjedna su dovoljna ali od viška ne boli.

Offline splycho

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 20, 2015, 21:01:55 poslijepodne »
bija malo u zoo city ducanu da vidin sta imaju od ponude...kaze teta da u ovi akvarija moze do 20tak ribica... i neke mi upale u oko. Jedna od njih nazalost nije imala nikakav naziv,natpis,opis niti bilo kakvu informaciju pa jel moze mala pomoc o kojoj vrsti se radi?

http://aquaanimania.com/fish/freshwater-fish/platies/xiphophorus-maculatus-red-wag-platy/
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQJ2fDPXgFPzfaLWjM4MsodaLM25yfvHfOYcWUnr_69fCtwx9jz

ono sta san oucija je da imaju spicast rep po sredini,svima je bija crne boje a tijelo zarko narancaste,skoro u crvenu.

Ako otkrijemo koja je ovo vrsta da li se one mogu pomisati sa poecilia latipinna molly vidija san da imaju skroz crne,bile i mix leopard uzorka.
Pa mi palo na pamet pomisat ove 2 vrste i 4-5 cistaca i eto ga...

Offline klinac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2015, 21:12:36 poslijepodne »
ovo na slici jesu moliji, oni su živorotke, pa budi spreman na to da ćeš u kratkom roku imati jako veliki broj riba jer se brzo i u velikom broju množe.
početka kolonijica od 10ak molija je ok + malo jato coridorasa i par malih ancistrusa koji služe kao komunalci.

bilje ti neće rasti bez hranjive podloge i/ili gnojenja tekućim gnojivom, a niti neće rasti bez da držiš upaljeno svjetlo barem 8h na dan jer svjetlo od sunca nije dovoljno jako
X

Offline splycho

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 28, 2015, 15:27:33 poslijepodne »
Pitanje...

s obzirom da je akvarij napunjen vodom 14.02. da li je potrebno promjeniti trecinu vode npr danas? Nadodati novu, te uliti AquaSafe? Ili se moze jos cekati...znam da su neki tek nakon mj dana prvi put promjenili vodu...

Isto tako prilikom zamjene vode da li se gase grijac,pumpa,filter? Te mora li voda iz spine odstajati 24h prije ulivanja u akvarij?

PS. trenutna voda je jos uvik blago zamucena (mlijecne boje)

Offline Duda 1980

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
« Odgovori #7 u: Ožujak 04, 2015, 10:12:22 prijepodne »
Ako ti je voda još mutna slobodno promijeni dio vode ali prije izgasi grijač i filter. Vodu ako stavljaš aquasafe možeš  staviti u akvarij nakon nekoliko minuta, samo kada budeš imao ribice unutra pripazi da temperatura bude približno ista :)

Offline mark12

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Ožujak 19, 2015, 10:29:48 prijepodne »
Savjetujem ti da prije svakako isključiš grijač i filter.

Offline splycho

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 19, 2015, 19:54:13 poslijepodne »
s obzirom da je voda bila bistrija i proslo je misec dana cikliranja odlucija san staviti ribe

4 mollya , 4 komunalca , 5 neonki , 4 guppya i 2 platya ... sve je bilo ok par dana dok se voda nije opet pocela mutit. Hranjeni su dvaput dnevno (jutro i vecer) te je bacena tableta dnevno.
Hrane nije bilo pretjerano puno,pojeli bi sve u roku minut-dvi ali sad imam novi problem pocela se voda mutiti pojacano te ima neugodni miris vise ko na amonijak.
Promjenija san trecinu vode,stavija novu koja je odstajala te isto tako stavija aquasafe. Voda je i dalje mutna te sad ne znam da li da opet minjam vodu ili da ostavin da se filtriranjem ustalozi s tim da smanjin hranu na jednom dnevno?

koliko vidin ribe se ponasaju normalno,nisu na dnu,nisu na povrsini...ima ih na sve strane. Isto tako neman pravih biljaka niti ikakvih novih dekoracija. Trenutno je ko na prvoj slici.

I zanima me jos sta se tice svitla...jel bolje drzati priko dana ili navecer? akvarij se nalazi na poziciji da ima svjetla (ne direktnog) priko dana dok je navecer standardno mrak

Offline Duda 1980

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Ožujak 25, 2015, 09:35:37 prijepodne »
Taj filter ti je preslab za taj akvarij, on je deklariran za akvarij od max. 60 l,mislim da bi trebao  potražiti filter na kojemu piše da je bar min. za 100 l. Za prvu ruku čisti ga jednom tjedno prilikom promjene vode tako da filter materijal opereš u vodi koju si izvadio iz akvarija.

Offline Duda 1980

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Ožujak 25, 2015, 09:46:49 prijepodne »
Što se svjetla tiće pali ga kada ti odgovara, a pošto trenutno nemaš bilja nemoj da  previše dugo gori. Savjetovala bi ti ako si umogučnosti da što prije zasadiš bilje ili bar ubaciš komad rogolista koji jako brzo raste pa če dosta nutrijenata potrošit.

Offline splycho

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Ožujak 30, 2015, 10:48:26 prijepodne »
S obzirom da nisan bija u mogucnosti provjerit forum nekoliko dana, evo mog odgovora. Naime voda se razbistrila dan-dva nakon promjene vode...tako da san se vise ja osobno zabrinija nego sta san triba.

Ono sta san primjetija je da ponekad ispod poklopca dolazi do moguce kondeziranja vode pa vodene kapi cure niz akvarij i ostavljaju tragove...moze li se to rijesiti?
Koliko vidin poklopac koji sidne na akvarij ima lufta oko 2-3mm sa svake strane,pa trenutno rjesenje je ili da ostavin otvorene poklopce na vrhu akvarija ili stavin zamotani papir izmedju poklopca i akvarija koji ce skupljati te kapi...

Takodjer na neonki su vidljive naslage necega,moguce da je to isto radi kondezacije...pa ako neko ima vise informacija, zahvalan san

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #13 u: Ožujak 31, 2015, 12:27:20 poslijepodne »
Mozes staviti neku vrstu gume na mjesto gdje ti curi voda niz staklo. Neonki ne smeta kondenzacija