Srpanj 20, 2025, 21:35:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesna oranda, molim za pomoć i savjet za liječenje!  (Posjeta: 3198 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline eXactMat

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: POREČ
Bolesna oranda, molim za pomoć i savjet za liječenje!
« u: Veljača 12, 2015, 17:36:37 poslijepodne »
UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,                      60 L
-   temperatura,                        23 C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,                  3 G      
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,          2 dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode               svaka 2 mj sva voda
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija         da (ispiranje šljunka)

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    unutrašnji, tetra in600 plus,50-100 L/H
-   način i periodi čišćenja filter materijala               svaki mjesec, pranje vodom
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   crna spužva(nije aktivni ugljen)

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?      Zelene alge na staklu,panju,kamenu,biljkama
-   grijač                           da
-   pumpa za zrak                        da(At-A6500)
-   CO2 sustav – kakav                        ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)  Aquatan

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka         2 pajčolanke, 1 oranda       
-   starost ribica                   3 g
-   ima li potencijalnih „terorista“            ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   2 puta dnevno, Sera Goldy  listići

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke      da
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju)   ima algi
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi           ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi    crno-bijeli šljunak, 5-7 cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu   ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)     ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)                           

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma       Oranda je neaktivna,leži na dnu akvarija,ljuskice lagano podignute na području trbuha, brzo se umara, 1 Pajčolanka ima crvenu fleku na donjem dijelu trbuha( nema promjene u ponašanju - aktivna)
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)    Oranda slabo jede, otežano disanje, uz kamen
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)     nepoznato
-  kad su se simptomi prvi puta uočili                     prije 2 dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima                  ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?               ne
-  stanje ostalih stanovnika

Akvarij nije bio čišćen 2 mjeseca, puno algi i ostataka hrane, do jučer kada je očišćen u potpunosti

Molim vas za što hitniji odgovor!

Hvala unaprijed.

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
Odg: Bolesna oranda, molim za pomoć i savjet za liječenje!
« Odgovori #1 u: Veljača 12, 2015, 21:50:27 poslijepodne »
Dajte ljudi, hitno mi je. Sutra bi htio kupiti lijek da joj pomognem. Ne djeluje mi baš dobro :(

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2015, 06:17:55 prijepodne »
...crveni podljevi,pa čak i otvorene rane,i izdignute ljuske sa bijelom prevlakom su gotovo siguran znak bakterijske infekcije,tj.Columnaris...moguć je tretman sa antibiotikom širokog spektra kakvi se nude u shop-ovima,ali je pitanje isplativosti,a sudeći po stanju oboljele ribe,pitanje da li će i preživjeti jer je infekcija poodmakla...u početnoj fazi,dok ribe još uzimaju hranu,tretman sa antibioticima je uglavnom uspješan
PS:akvarij pun nepojedene hrane je odlična podloga za razvoj bakterija,znači održavanjem higijene i umjerenim hranjenjem sprečavamo nastanak

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2015, 07:30:00 prijepodne »
Crveni podljev nema oranda, nego pajčolanka, ali to je vec imala nekoliko puta, i onda nestane. Sve se ribe ponasaju normalno osim orande. Ona leži na dnu nepomično, i tu i tamo se prebaci na drugu poziciju. Jede u koliko im da, pa se opet vrati na dno. Ljuskice su malo izbačene na zadnjem dijelu stomaka. Ostalih znakova nema. Izgleda normalno ali tužno. Znaci treba mi neki lijek i procedura, kako da je barem pokušam izlječiti. Danas bi to isao kupiti. Dajte mi naziv i način kako to najbolje primjeniti.

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2015, 10:52:18 prijepodne »
Obzirom da svu vodu mijenjaš svaka 2 mjeseca, a filter i podlogu pereš najvjerojatnije pod pipom, čudo je da su ti ribe uopče žive. :dead:
Pročitati vodič za početnike !!!

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2015, 11:15:03 prijepodne »
OK, sve jasno, ali da li u svim ovim odgovorima može barem jedan biti s korisnom informacijom o lijeku i načinu liječenja? Znaci riba umire i ja joj želim pomoći, da li je to loše? Mislim da nije. Znači pitam vas za savjet a dobivam odgovore koji mi ne pomažu u trenutnoj situaciji. Shvaćam da imam propuste u da moram dosta toga naučiti, ali meni treba savjet sada a ove odgovore cu proučiti za ubuduće. Bez uvrede, ali takva je situacija.

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #6 u: Veljača 13, 2015, 12:40:22 poslijepodne »
Pozdrav,

prema simptomima koje si naveo meni se cini da je riječ o hidropsiji (eng. dropsy)

Hidropsija je unutarnja infekcija bubrega uzrokovana bakterijama.
Uzrokuje zadržavanje tjelesnih tekućina unutar ribice, pa kao rezultat ima oticanje trbuha, odizanje ljuskica, gubitak apetita i letargiju (umor, manjak energije, ležanje na dnu).

Problem je što se teško liječi, i šanse za preživljavanje su dosta niske. Šanse su veće ako je otkriveno u ranoj fazi.

Tretman za liječenje je slijedeći (iako uspjeh nažalost nije zagarantiran.
1. odvojiti ribu u poseban akvarij / karantenu (osigurati da ima idealne uvjete)
2. dodati Epsom sol (magnezijev sulfat).. nikako kuhinjsku ili slično!  - pomaže izvući višak tekućine iz ribice kako bi se olakšalo trenutno stanje
3. dodavati antibakterijsko sredstvo (nadam se da te tu netko drugi može savjetovati jer nemam iskustva po tom pitanju - možda nazvati Aquashop u ZG ili slično pa pitati)

Vrlo važno je odrediti ispravno doziranje!
U većini slučajeva spominje se 3% otopina, što iznosi 15grama na 500ml vode. (povećavati ovisno o akvariju)
Ukoliko se odlučiš na kupku, moraš pratiti ribicu kakav je razvoj situacije, ukoliko se okrene na leđa ili pokaže dodatne znakove stresa odmah ukloniti.
Također kupka ne bi trebala biti dugotrajna, te nakon nje obavezno obaviti promjenu vode.

Druga opcija ti je ako ti riba još uvijek ima apetita napraviti otopinu od 15g/500ml. Uzeti pellet hranu, i sa pipetom nakapati svaku od njih, te nahraniti ribicu s tim.

U svakom slučaju, molim te da prije nego li se odlučiš za bilo koji od tretmana, da pročitaš i informiraš se još malo po webu, jer o hidropsiji kod zlatnih ribica ima stvarno puno različitih članaka, tema i forum s raspravama.
Nažalost, većinu puta situacija završava kobno, pa za što god se odlučiš trebao bi što prije reagirati.

Sretno  :up:
Moj Axolotl dnevnik -> Axolotl Resort

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Veljača 13, 2015, 12:46:47 poslijepodne »
Znaci ne postoji neki određeni lijek koji bi se stavio z akvarij? Imam jedan rezervni akvariji veličine 10 litara, ali ona je dosta velika. S repom preko 10cm. S vremenom cu ih morati preseliti u veći akvarij jer 60 litara je malo za dvije takve ribe i jednu u pola manju.

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 13, 2015, 12:50:49 poslijepodne »
Znaci trebam taj mali akvarij napuniti s vodom. Sta ubaciti u njega? (Pumpu?, filter?, aquatan?) ili? Malo je problem liječiti kad ne znaš. Htio bi joj pomoći jer je ona ujedno prva nastanila taj akvarij i od mikine je narasla tako velika u 3 godine. Inače kad god bi im tako očistio akvarij, one bi zivnule i bile aktivne. Tako već 3 godine. Ovaj put je ona ostala s takvim ponašanjem i htio bi joj pomoći.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #9 u: Veljača 13, 2015, 15:39:46 poslijepodne »
Mislim da su male sanse za pomoc u trenutnoj situaciji jer si dugotrajnim nemarom i losim odrzavanjem akvarija oslabio imunitet ribe i ostetio unutarnje organe.
Jednostavno, ribe su iznemogle i koliko god to sad ostro zvuci, sustavno su ubijane 3 godine, a sada se predaju.

Dokaz za to je kad kazes da su zivnule kod svake promjene vode. (!!!)
Ribe bi stalno trebale biti takve. Inace, zivotni vijek im dostize i preko 20godina.

Rijesenje: nikakav lijek ti tu nece pomoci, nema carobne vodice koja bi ispravila dugotrajno (3godisnje) trovanje amonijakom i nitritima.
Jedina sansa ti je odrzavati bezprijekornu higijenu akvarija.  Znaci:

-Mijenjanje 30-40% vode svaki tjedan uz usisavanje podloge (mijenjanje citave vode je greska, ispiranje sljunka je greska)
-pranje filtera jednom tjedno u vodi koju si izvadio iz akvarija (pranje vodovodnom vodom je VELIKA greska)
-pojacana aeracija (stavi zracnu pumpu)
-hranjenje laganom biljnom hranom u malim kolcinama (vegetable listici, vodena leca, rogolist, kuhani grasak... Kolicina da ribe pojedu u pola minute, i nista ne smije pasti na pod, hranjenje jednom dnevno)

U takvim uvjetima ce doci do oporavka unutarnjih organa, pod uvjetom da nisu presle tocku od koje nema povratka...

« Zadnja izmjena: Veljača 13, 2015, 15:43:39 poslijepodne od Dellete »

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 13, 2015, 15:59:03 poslijepodne »
Shvaćam. Nažalost, sve je to moja greška. U najboljoj namjeri sam zeznuo stvar. Ja sam očito pretjerao u svemu. Trpao vise hrane ( da ne budu gladne), ispirao da ne budu u toj sluzi i prljavštini i na kraju umjesto dobrog, napravio kontra efekt. Nažalost na greškama se ući. A ja sam očito slušao krive ljude koji su me krivo savjetovali. Znači sta bi sad bilo najbolje da napravim? Da kupim neki lijek ili? Sta da radim.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #11 u: Veljača 13, 2015, 16:17:56 poslijepodne »
Sluz i prljavstina je nesto sto sprijecavas da se desi, a ne ispires, i ne saniras problem, sprijecavas uzrok.

Imas premali akvarji za prevelike ribe, i previse njih. S nikakvom filtracijom.

Tesko ces tu ista spasiti, ako je bolest vec toliko uznapredovala, nikakav lijek tu nece pomoci, moze samo ubrzati ugibanje.

Savjeta nemam, pokusaj ici na agresivne izmjene vode, najbolje bi ribe bilo odvojiti negdje, sav akvarij rasturiti, sve pobacati, dezinficirati (OSIM FILTERA NARAVNO), i krenuti opet, ali NE s ovim ribama, to je premali akvarij za njih. Ako se ribe oporave, razmisljaj o vecem akvariju, daleko vecem.

Ono sto bih ja napravio, iako zvuci grubo i nimalo humano - eutanazija, ribe se predugo pate u losim uvjetima, i ne vidim poantu da im produzavas agoniju, realno su jako male sanse da im pomognes, mozes samo nauciti lekciju, i od sada ribe drzati u primjerenim uvjetima i na primjeren nacin.

Grubo, da, zalosno vjerujem, ipak su duze vremena kod tebe, ali....mislim da ovdje ne trebas lijek, nego cudo, a sve i da zaljecis ribe i dovedes ih do punog oporavka, ne mjenjajuci uvjete u kojima zive, opet ces vrlo brzo biti tocno gdje si i sada.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #12 u: Veljača 13, 2015, 16:28:17 poslijepodne »
Stvar je u tome sto bi lijekovima u ovom trenutku preagresivno djelovao na vec oslabljen organizam riba Jer ni oni nisu bezopasni.

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Veljača 13, 2015, 16:33:18 poslijepodne »
Kupio sam furanol JBL. Da probam s tim? Barem da pokušam. Svije su OK, a jedna je u banani. Da ubacim to u akvarij, pa da barem pokušam. Filter je za 100 litara a ja imam 60, trebao bi Biti ok plus pumpa za zrak na maximum.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #14 u: Veljača 13, 2015, 16:43:59 poslijepodne »
mozes probati...

Ali ono najvaznije je da im omogucis cistu vodu, znaci za 5 dana promjeni 30% vode uz dodavanje nekog sredstva protiv klora (ffm, biotopol, i slicno)
Jer inace, lijecis upalu pluca u hladnoj prostoriji u kojoj se jos i pusi :/

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #15 u: Veljača 13, 2015, 16:52:08 poslijepodne »
kad nas netko slusa sa strane, ovo zvuci kao da mi pretjerujemo sa tim silnim izmjenama vode, pranjem filtera, usisavanjem podloge i slicno...

Trgovci u nekim pet shopovima davaju lose savjete samo kako bi prodali. Neki dan je iskrsnula tema kako prodavac govori da zlatne ribice ionako zive par mjeseci i da im ne treba veliki akvarij...

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Veljača 13, 2015, 20:58:27 poslijepodne »
Ne zvuci uopće. Meni je drago dobiti korisne informacije. Evo furanol sam ubacio (3 tablete). Filter radi, pumpa za zrak je na maximumu. Dajem im za jesti tek toliko da dozu pojedu kroz par minuta. Nisam odvajao ribe, nego sam ubacio tablete, pa cu za 3-4 dana izvaditi cca 30% vode. Da li trebam još nešto napraviti? Da li da Vadim filter možda? Da ne palim svijetlo ili? Da za 3 dana opet ubacim 3 tablete ili?

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Veljača 15, 2015, 20:27:08 poslijepodne »
Sutra je treći dan od kad sam stavio furanol. Nema promjene. I dalje je na dnu i ne može ići po hranu. Istisnuo sam malo češnjaka i kuhane mrkve pa sam joj uspio približiti dovoljno da mali pojede. Vidi se da je gladna ali ne može do površine po hranu. Da li da sutra ispraznim 30% vode i ubacim ponovno 3 tablete ili? Molim vas da mi objasnite kako ide procedura.

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Veljača 16, 2015, 08:05:01 prijepodne »
Danas je treći dan od ubacivanja furanola. Da li sad opet treba ubaciti 3 tablete ili manje? Da li vaditi 30% vode? Dajte mi savjet jer nikad se nisam susreo s tim. Hitno mi je.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #19 u: Veljača 16, 2015, 09:20:51 prijepodne »
Da, napravi promjenu vode.

Za furanol ne znam napamet, kada sam ga koristila, drzala sam se uputa u pakiranju

Offline eXactMat

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Veljača 16, 2015, 09:22:32 prijepodne »
OK znaci izbacim 30% vode i opet ubacim furanol? Koliko? 3 tablete ili manje? Da li da odvajam ribu od drugih? Jer strah me da ce onda doživjeti još veći šok.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.