Srpanj 27, 2025, 22:44:43 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Oprez, kamen iz dućana!!!  (Posjeta: 9215 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Oprez, kamen iz dućana!!!
« Odgovori #25 u: Veljača 12, 2015, 20:24:43 poslijepodne »
A naravno, najbolje se uči na svojoj koži (i novčaniku) :D Ja sam npr. naučio da ne treba kupovati ribe bilo di kad sam sa jako lijepim gupijima iz zoo cityja dobio i jadnog isto lijepog nematodnog parazita zbog kojih mi je barem 50 gupija otišlo...iako sam znao i čitao da nemaju baš najkvalitetniju ribu.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #26 u: Veljača 12, 2015, 20:57:43 poslijepodne »
Nazalost, akvaristika ispada hobi koji iskljucuje mozak i logiku, barem za pocetnika. I onda krece razbacivanje pojmovima i terminima, puste price o istima, a gubi se osnovna poanta - da vecina ljudi prakticki neznaju o cemu pricaju, samo mantraju nesto sto su procitali negdje, ali zvuci jako pametno i "skolovano" (kako kolega wickerman rece).... ;) ;) ;)

Sve je lijepo znati, a konkretno za ovu pricu s kamenjem, mislim da je dovoljno receno, i da stvarno nemas straha od stavljanja bilo kakvog kamena, ako ga prethodno dobro ocistis i operes, jer nije nuzno vapnenacki sastav ono sto reagira s kiselinom, moze se raditi samo o organskom talogu na povrsini, ili u supljinama-porama kamena, koji reagira i pjeni.

Kratki test ti nece nista reci, ostavi kamen par sati u solnoj kiselini, ako je vapnenac ili bilo kakav drugi oblik kalcij-karbonata, vrlo brzo ce kiselina pojesti sav kamen, nista nece ostati.

Offline gregibela

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Veljača 12, 2015, 21:06:54 poslijepodne »
Evo, nije me bilo neke vrijeme i vidim zahuktala se rasprava....
Iskreno, poprilično sam razočarana nekim od komentara pod temom koju sam otvorila. Prvo temu sam stavila pod 'Novi u slatkovodnoj akvaristici', dakle podrazumijeva se da sam nova. Kao nova sam se držala savjeta napisanih na ovom portalu (i drugim portalima vezanim za akvaristiku), a tako i na forumu želeći sve od starta krenuti kako spada. Svi su do sada govorili da kamenje ne bi smjelo cvrčati i sl, ja odlučim upozoriti da kamen kupljen u jednom od poznatijih dućana cvrči i pjeni se, isto tako s namjerom da drugi početnici ne naprave moju grešku, a u svemu tome sam dobila komentare da se zamaram s glupostima  -?
Dakle u članku koji je govorio o podlozi i dekoraciji akvarija je jasno bilo napisano da treba paziti s kamenjem i da je najsigurnije no cijenovno najskuplje kupiti kamen u dućanima s akvarističkom opremom. Tu se pod ovom temom ljude koji kupe kamen u takvim dućanima nazvalo 'budalama'! Jer gle čuda, htjeli smo nešto sigurno za akvarij, a nemamo svi vremena i prilike šetkarati obalama rijeka i skupljati kamenje za svoj akvarij. Baš smo budale kaj smo odlučiti to onda kupiti. Jer meni je ludilo napeto s dvoje djece od kojih jedno jedva hoda ići okolo tražiti kamenje....
Čitajući ovaj forum imam osječaj da sve manje toga kužim.... Koliko polemika oko cikliranja, kompatibilnih vrsta biljaka i riba, a o dodavanju CO2 da ne pričam.... Jasno mi je da svatko ima svoje mišljenje, ali mislim da nije u redu komentirati na način kako se ovdje komentiralo a moj cilj je bio upozoriti druge na nešto što se ovdje i drugdje upozorava da nije dobro za akvarij....
Dakle, ja sam itekako svjesna da kamen nije CEDEVITA i da se tak otapa u vodi, ali dajte se svi skupa onda više izdogovarajte.... Očito potpuni amateri pišu ovdje članke u kojima savjetuju o podlogama, dekoraciji, biljkama i sl. kad im je promaklo da se kamen ne topi kao cedevita  :klap:
Ja sam itekako svjesna da to nije najbitnija stavka oko uspješnosti akvarija, ali sam smatrala bitnim upozoriti druge u temi za početnike (i ja kao početnik) pa koliko god to bila sporedna stvar vama iskusnima...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 12, 2015, 21:48:41 poslijepodne »
S obzirom da sam ja, izgleda, tvorac i teorije o budalama, kao i teorije o cedeviti, a posebice ponosan tvorac onoga da se zamaras glupostima.....i to sve u jednom postu....  ;)  :D :D :D :D :D

Ustvari, neznam sto bih napisao, jer je sve vec napisano, jasno i glasno, pohvalno je sto citas prirucnike, clanke, i sve ostalo, samo nemoj zaboraviti da malo ukljucis i zdrav razum dok sve to radis, i sve ce biti ok.

Vjerujem da bi ti mnogi ovdje rekli, da je bas to setanje po prirodi, trazenje bas pravog kamencica ili grancice, ili bilo ceg zanimljivog ono sto ovaj hobi pretvara iz nekakve obaveze koju uguravas negdje u ostatak zivota, u strast, i pravi razlog bavljenja ovime, uopce. Nitko od nas nema vremena, svi imaju zivot, obaveze i sve ostalo, a opet vidis, nekome je bas to gust. Nitko tu nije ni u krivu, ni u pravu.

Uostalom, ako citajuci ovaj forum sve manje i manje kuzis - dobrodosla u akvaristiku. Doci ce momenat kad ces se prestati uopce truditi da skuzis, i tek onda ce stvari krenuti svojim tijekom. Na to sam mislio - ne zamaraj se nepotrebnim teorijama i idejama iz nekih prirucnika i clanaka, samo polako, nabavi ono sto mislis da treba, onako kako mislis da treba, osnove si procitala, i samo polako, ovim tempom ces stalno pisati nekakva upozorenja u vezi necega, zamarati se temama s kojima se ne trebas zamarati, umjesto da uzivas u ovom hobiju.

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Veljača 12, 2015, 22:01:15 poslijepodne »
S obzirom da sam ja, izgleda, tvorac i teorije o budalama, kao i teorije o cedeviti, a posebice ponosan tvorac onoga da se zamaras glupostima.....i to sve u jednom postu....  ;)  :D :D :D :D :D

Ustvari, neznam sto bih napisao, jer je sve vec napisano, jasno i glasno, pohvalno je sto citas prirucnike, clanke, i sve ostalo, samo nemoj zaboraviti da malo ukljucis i zdrav razum dok sve to radis, i sve ce biti ok.

Vjerujem da bi ti mnogi ovdje rekli, da je bas to setanje po prirodi, trazenje bas pravog kamencica ili grancice, ili bilo ceg zanimljivog ono sto ovaj hobi pretvara iz nekakve obaveze koju uguravas negdje u ostatak zivota, u strast, i pravi razlog bavljenja ovime, uopce. Nitko od nas nema vremena, svi imaju zivot, obaveze i sve ostalo, a opet vidis, nekome je bas to gust. Nitko tu nije ni u krivu, ni u pravu.

Uostalom, ako citajuci ovaj forum sve manje i manje kuzis - dobrodosla u akvaristiku. Doci ce momenat kad ces se prestati uopce truditi da skuzis, i tek onda ce stvari krenuti svojim tijekom. Na to sam mislio - ne zamaraj se nepotrebnim teorijama i idejama iz nekih prirucnika i clanaka, samo polako, nabavi ono sto mislis da treba, onako kako mislis da treba, osnove si procitala, i samo polako, ovim tempom ces stalno pisati nekakva upozorenja u vezi necega, zamarati se temama s kojima se ne trebas zamarati, umjesto da uzivas u ovom hobiju.

He he he.... da.... mislim da je već sve napisano....
Sve je ok, ali moglo je i malo blažim rječnikom  ;)
I da, sigurno je gušt hodati po prirodi i tražiti dekoracije za svoj akvarij.... Ja sam se iz svog pokušaja traženja zanimljive grane vratila apsolutno blatnjava, sa dvoje blatnjave djece i blatnjavim kolicima  :D :D
Nakon toga zaradila popriličnu prehladu pokušavajući 4 dana na balkonu po ovoj hladnoći skinuti koru sa 10001 grančice koje je odabrana grana imala.... i to u vrijeme dok djeca spavaju ili mi lupaju na vrata balkona da se vratim unutra igrati s njima. Muž je granu 100 puta već htio zafitiljit preko balkona gledajući koliko vremena gubim na nju.... a na kraju čak nije ni našla mjesto u akvariju nego dvije hrge mangra naravno kupljene u dućanu  :D :D :D :'( :D :D :D  A ja ostala sa prehladom i zgrebanim rukama  :D :D
No, priznajem - bio je gušt ju tražiti i zamišljati kak bi ispala u akvariju. He he he.... bum ju sutra uslikala pa ako tko hoće poklanjam  ;)

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • BK Sutla
« Odgovori #30 u: Veljača 12, 2015, 22:12:43 poslijepodne »
Super! Dobrodosla u blatnjav klub sa blatnjavom dijecom!

Granu poslikaj. Mozda mi se svidi. ;D
Ne znaš kuda sa sobom??? Pridruži nam se!!!

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Veljača 12, 2015, 23:11:43 poslijepodne »
Super! Dobrodosla u blatnjav klub sa blatnjavom dijecom!

Granu poslikaj. Mozda mi se svidi. ;D

Može :)
Sutra... pa baci pogled :)

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #32 u: Veljača 13, 2015, 09:26:21 prijepodne »
Ok, drugi pokušaj dodavanja slika....

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #33 u: Veljača 13, 2015, 09:30:19 prijepodne »
Užasno me zeza svaki put ovo dodavanje slika.... smanjim ih maximalno i sve ali neće i neće....
Uglavnom, grana je iz Maksimira. Mislim da se radi o hrastu. Natapao se u kadi jedno 3 dana i nekim čudom nije slinio. Ne tone, dosta je lagan pa bi ga u akvariju trebalo nekako fiksirati, nekim kamenom ili zemljom u najloci pa to onda zakamuflirati kamenom i sl.
Samo obrati pažnju na veličinu, poprilično je velik.
Ima je sigurno više nego duplo grančica koje su mi pukle prilikom skidanja kore. Nekoliko očišćenih sam i sačuvala pa se dodatno mogu zapiknuti u podlogu..

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • BK Sutla
« Odgovori #34 u: Veljača 13, 2015, 09:41:17 prijepodne »
Super! Fala na trudu.
Na zalost, zelim nesto masivnije.
Nadam se da ce se nekome svidjeti.
Lp
Ne znaš kuda sa sobom??? Pridruži nam se!!!

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #35 u: Veljača 13, 2015, 09:47:52 prijepodne »
Da, malo je tanašan  :D :D

Ako se kome sviđa, slobodno se javite...
Međutim jedino u obzir dolazi osobno preuzimanje jer je prevelik za poštu i sl.

Pokušat ću ovaj vikend poslikati svoja 2 akvarija pa da se konačno predstavim s njima  :)
Jučer sam uzela još neke biljkice pa da i njih smjestim...

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #36 u: Veljača 13, 2015, 12:26:07 poslijepodne »
A da ali trebaš testirati sad tu granu možda ispušta nešto ili je tretirana pesticidima :D:D:D:)

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #37 u: Veljača 13, 2015, 12:55:32 poslijepodne »
Da zaista ima svega i sve je kontradiktorno....no ja ću opet reći da danas akvaristika nije ono što je bila nekad...
zašto
pa zato jer imamo aquascape mount everest,pa imamo žitne livade,pa....
tu se promijenila priča koja je otišla od stvarnosti i traže se materijali sa kojima se to može izvesti,pošto klasike takvih oblika nema onda se ide na sve što može poslužitipa ćemo loše reakcije lječiti kasnije (stalne izmjene vode i sl)....

Ja sam stara škola,učio iz knjiga,poslije iskustvo i jedino što priznajem je BIOTOP sve ostalo su nagađanja i igre...egzibicija
Dakle GRANIT,Škriljavac,kvarc i lava nikad neće promijeniti sastav -SLATKE vode ;)
e sad da li se to nekom sviđa ili ne jer ne nalazi oblik kojim bi imitirao dalmatinski krš pod vodom to je drugi par čarapa...
Dakle znanost je davno svoje rekla i napisal i dokazala....no ljudima je danas dosadno...
Za mene je
Svaki oblik silovanja prirode i biotopa blago rečeno -genocid ;)

To je moj stav i ništa ga neće promijeniti....
ali mi je žao novih jer ne znaju za stara dobra vremena :up:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #38 u: Veljača 13, 2015, 12:56:22 poslijepodne »
Evo ako ti mogu uputiti dobronamjeran savjet.
Bitno je razumjeti princip!
Voda može otopiti određenu iona.
Zbroj svih kationa i aniona u vodi ti daje ukupnu tvrdoću vode.
Od iona među najbitnijim je onaj kalcijevog karbonata.
Voda koja se crpi u Hrvatskoj ,gdje je voda koja je iz pretežno krškog kraja (bogatog karbonatima), a crpi se iz podzemlja kada prođe kroz karbonatno stijene  npr kalcit i dolomit koje se lagano otapa prilikom tog prolaza.
Stoga je Zagrebačka voda tvrda i ima oko 20 dH jedinica.
Voda ne može otopiti beskonačno mnogo karbonatnog kamenja, već će otopiti onoliko koliko ga može otopiti, a što je definirano topljivosti koja ovisi o temperaturi.
Tako da ti voda u akvarij dođe sa koncentracijom karbonata blizu topljivosti.
Ukoliko staviš karbonatno kamenje u takvu vodu ono se neće otapati jer je voda već zasićena.

Test sa octom ti govori da li je kamenje karbonatnog ili silkatnog (alumosilikatnog porijekla).
Kad kapneš ocat on se ponaša kao kiselina i disocira na:
CH3COOH ---> CH3OO-  +  H+
Taj proton (vodikov ion) reagira sa CaCO3 prema reakciji:
2H+ + CaCO3 ---> H2CO3 + Ca2+
A karbonatna kiselina je jako nestabilna i ona se raspada na CO2 i H2O
H2CO3 ---> H2O + CO2
CO2 je plin koji izlazi i on ti zapravo stvara mjehure.

Nemoj zaključivati o akvaristima preko nedobronamjernih forumskih galamđija.
Sve ovo o čemu se priča na ovom topicu je već puno prije raspravljeno.
Katkada vrijede neke kriva pravila, već milijunima puta ponovljena i ljudi ih kao papagaji ponavljaju.
Po struci sam kemičar, po hobiju akvarist i smatram da dobro razumijem kemiju vode u akvarijima.
I mene su uvjeravali u svašta ali ukoliko razumješ što radiš onda će ti biti jasno.

Opaska: Ukoliko koristiš RO vodu (dakle vodu bez minerala) onda će ti se kamenje početi otapati i to onoliko dok se voda ne zasiti tj. koncentracija karbonata ne postane jednaka vrijednosti topljivosti karbonata pri toj temperaturi. A tvrdoća vode će se podići.

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #39 u: Veljača 13, 2015, 16:04:48 poslijepodne »
A da ali trebaš testirati sad tu granu možda ispušta nešto ili je tretirana pesticidima :D:D:D:)

He he he  :D :D :D
Je tretirana je mojom mukom da ju ogulim  :roll:

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Veljača 13, 2015, 19:07:52 poslijepodne »
Da zaista ima svega i sve je kontradiktorno....no ja ću opet reći da danas akvaristika nije ono što je bila nekad...
zašto
pa zato jer imamo aquascape mount everest,pa imamo žitne livade,pa....
tu se promijenila priča koja je otišla od stvarnosti i traže se materijali sa kojima se to može izvesti,pošto klasike takvih oblika nema onda se ide na sve što može poslužitipa ćemo loše reakcije lječiti kasnije (stalne izmjene vode i sl)....

Ja sam stara škola,učio iz knjiga,poslije iskustvo i jedino što priznajem je BIOTOP sve ostalo su nagađanja i igre...egzibicija
Dakle GRANIT,Škriljavac,kvarc i lava nikad neće promijeniti sastav -SLATKE vode ;)
e sad da li se to nekom sviđa ili ne jer ne nalazi oblik kojim bi imitirao dalmatinski krš pod vodom to je drugi par čarapa...
Dakle znanost je davno svoje rekla i napisal i dokazala....no ljudima je danas dosadno...
Za mene je
Svaki oblik silovanja prirode i biotopa blago rečeno -genocid ;)

To je moj stav i ništa ga neće promijeniti....
ali mi je žao novih jer ne znaju za stara dobra vremena :up:

Pa baš tako nekako..... često se čitajući ovdje o svemu i svačemu zapitam kako su moji roditelji prije više od nekih 25 godina uspješno imali akvarij?!?!? Dan danas ga se jako dobro sječam, a bila sam klinka.... Nije bilo sve ove opreme ni kemije koja danas postoji, niti nabrijanih lampi niti beskonačno podataka na internetu. Nismo dodavali CO2 niti sredstva protiv algi i sl.
I gle čuda - akvarij je godinama funkcionirao!
Nismo radili svaki tjedan izmjene vode, niti svaka 2 tjedna i sl. Detaljnije bi ga sredili jedno 2x godišnje.... a toga se jako dobro sječam jer sam i tada u tome sudjelovala.
Na kraju smo ga zbog manjka mjesta u stanu poklonili...
Ali hoću reći, sve je funkcioniralo bez puno nauke  ;)

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #41 u: Veljača 13, 2015, 19:57:56 poslijepodne »
Evo ako ti mogu uputiti dobronamjeran savjet.
Bitno je razumjeti princip!
Voda može otopiti određenu iona.
Zbroj svih kationa i aniona u vodi ti daje ukupnu tvrdoću vode.
Od iona među najbitnijim je onaj kalcijevog karbonata.
Voda koja se crpi u Hrvatskoj ,gdje je voda koja je iz pretežno krškog kraja (bogatog karbonatima), a crpi se iz podzemlja kada prođe kroz karbonatno stijene  npr kalcit i dolomit koje se lagano otapa prilikom tog prolaza.
Stoga je Zagrebačka voda tvrda i ima oko 20 dH jedinica.
Voda ne može otopiti beskonačno mnogo karbonatnog kamenja, već će otopiti onoliko koliko ga može otopiti, a što je definirano topljivosti koja ovisi o temperaturi.
Tako da ti voda u akvarij dođe sa koncentracijom karbonata blizu topljivosti.
Ukoliko staviš karbonatno kamenje u takvu vodu ono se neće otapati jer je voda već zasićena.

Test sa octom ti govori da li je kamenje karbonatnog ili silkatnog (alumosilikatnog porijekla).
Kad kapneš ocat on se ponaša kao kiselina i disocira na:
CH3COOH ---> CH3OO-  +  H+
Taj proton (vodikov ion) reagira sa CaCO3 prema reakciji:
2H+ + CaCO3 ---> H2CO3 + Ca2+
A karbonatna kiselina je jako nestabilna i ona se raspada na CO2 i H2O
H2CO3 ---> H2O + CO2
CO2 je plin koji izlazi i on ti zapravo stvara mjehure.

Nemoj zaključivati o akvaristima preko nedobronamjernih forumskih galamđija.
Sve ovo o čemu se priča na ovom topicu je već puno prije raspravljeno.
Katkada vrijede neke kriva pravila, već milijunima puta ponovljena i ljudi ih kao papagaji ponavljaju.
Po struci sam kemičar, po hobiju akvarist i smatram da dobro razumijem kemiju vode u akvarijima.
I mene su uvjeravali u svašta ali ukoliko razumješ što radiš onda će ti biti jasno.

Opaska: Ukoliko koristiš RO vodu (dakle vodu bez minerala) onda će ti se kamenje početi otapati i to onoliko dok se voda ne zasiti tj. koncentracija karbonata ne postane jednaka vrijednosti topljivosti karbonata pri toj temperaturi. A tvrdoća vode će se podići.

Uh, hvala na iscrpnom pojašnjenju :) Stvarno si sve lijepo objasnio...
I onda nema ljutnje (kao u slučaju cedevite, he he he )

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Veljača 13, 2015, 20:01:36 poslijepodne »
I slucaj cedevite ti je napisao isto to.

Ispravak, mozda i nije, na 2 mjesta se paralelno raspravljalo o topljivosti kalcij-kabronata u vodi, mozda sam tamo napisao nesto sto sam mislio ovdje, i obratno, ali....

Sto se ljutnje tice, sjecam se jedne bake, sad valjda ima 100+ godina..... koja nas je redovito tjerala iz svog vocnjaka, tesko je bilo odoljeti svjezim tresnjama u rano ljeto....

Sinko.....samo se ti ljuti na mene, zivjet ces duze....  :D :D :D :D :D

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #43 u: Veljača 13, 2015, 20:03:06 poslijepodne »
I slucaj cedevite ti je napisao isto to.

Ispravak, mozda i nije, na 2 mjesta se paralelno raspravljalo o topljivosti kalcij-kabronata u vodi, mozda sam tamo napisao nesto sto sam mislio ovdje, i obratno, ali....

Sto se ljutnje tice, sjecam se jedne bake, sad valjda ima 100+ godina..... koja nas je redovito tjerala iz svog vocnjaka, tesko je bilo odoljeti svjezim tresnjama u rano ljeto....

Sinko.....samo se ti ljuti na mene, zivjet ces duze....  :D :D :D :D :D

;) :D :D :D :D ;) ;)