Srpanj 28, 2025, 22:21:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Oprez, kamen iz dućana!!!  (Posjeta: 9235 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gregibela

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Oprez, kamen iz dućana!!!
« u: Veljača 12, 2015, 10:33:57 prijepodne »
Svatko uči na svojim greškama, a evo, možda netko nauči na mojoj...
U pripremama za postav novog akvarija sam se 2x zeznula s odabirom kamena. Prvi put svojoj greškom kad sam kupila nekakav mjesečev kamen (bila tema o tome). Nije kupljen u dućanu sa akvaristikom pa je tu bila isključivo moja greška.
ALI, nakon toga sam u jednom našem poznatom lancu dućana (neću imenovati a vi ćete vjerojatno znati o kojem se radi) za kućne ljubimce kupila akvarijski ukrasni kamen. Točno tako je bilo navedeno na deklaraciji. Kamen je pravi, dakle nije umjetni i sl. Prodaje se u mrežici od 1 kg i dolazi u 3 boje: bijeloj, svjetlo sivoj i tamno sivoj. Pločastog je oblika i vel. cca 5-8 cm.
Dakle, nakon prokuhavanja meni vrag nije dao mira (poučena iskustvom s mjesečevim kamenom) i napravila sam test s octom.... Dakle, kamen se pjenio i pjenio i pjenio!!!!!
Dakle, koliko sam skužila jedino bi došao u obzir za akvarij s ciklidima, ali ne i za biljni akvarij s ribama koje zahtjevaju mekšu vodu. Međutim, na deklaraciji nije navedeno 'ukrasno akvarijsko kamenje za ciklidni akvarij'! Mislim da sam na taj način kao kupac dovedena u zabludu uvjerena da kupujem kamenje sigurno za akvarij. Kontaktirala sam voditeljicu tog dućana i objasnila joj u čemu je stvar. Nakon podužeg konzultiranja sa kolegicom iz nabave i akvaristom priznala je grešku i rekla da će poraditi na tome. Ja sam inzistirala da to jasno navedu na deklaraciji. Provjeravala sam na njihovoj web stranici i tamo to još nisu promjenili pa sumnjam da su i u dućanu. Zato sam se odlučila na ovaj post....
Evo slikice kamenja:
« Zadnja izmjena: Veljača 12, 2015, 10:41:27 prijepodne od gregibela »

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Oprez, kamen iz dućana!!!
« Odgovori #1 u: Veljača 12, 2015, 10:53:28 prijepodne »
90% kamena iz ducana ti se pjeni, bez obzira akvaristicki ili ne.  parametre vode u biljnom ti nemoze par kamena poremetit u tolikom omjeru kak ti mislis

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 12, 2015, 11:12:51 prijepodne »
90% kamena iz ducana ti se pjeni, bez obzira akvaristicki ili ne.  parametre vode u biljnom ti nemoze par kamena poremetit u tolikom omjeru kak ti mislis

Dobro, mislim da sam ovdje po forumu pročitala puno previše postova o tome kako takav kamen nije siguran za akvarij a sad ti kažeš da to nije tak bitno?
I možda netko ne uzme par kamena kak ti kažeš....ja sam bila uzela 2 kg toga.
Uz našu tvrdu pipovaču mislim da ne treba još kamenje dizati tvrdoću vode...
Poanta je da na deklaraciji nije navedeno točno vrsta kamena i za koju svrhu, tj. tip akvarija. Kaj da netko u akvarij od 50 l ubaci 2 kg toga? A namjerava držati ribe koje zahtjevaju mekšu vodu? Kaj bi onda bilo?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Veljača 12, 2015, 11:27:24 prijepodne »
Gdje si izgubila cinjenicu da voda NIJE kiselina, i da ne djeluje na kamen (u ovom slucaju) kao i kiselina, ili nesto drugo?

Zamaras se previse nebitnim detaljima, trosis novce na gluposti, a posljedicno tome, onda i pravis problem oko gluposti.

Utjecaj kile-dvije-tri, tog kamena na vodu je minimalan, i u akvariju ces imati 100 drugih razloga koji ce podizati tvrdocu vode, a kamen ce biti najmanje sporan od svih. Ako mislis ici bas na takve vrste koje zahtjevaju meksu vodu, onda se vec podrazumjeva da tocno znas kako ces to postici, pa makar u akvarij ubacila i...vola....nece utjecati na parametre vode.

Uostalom, danas su sve ribe, ili vecina, barem ovih iz shopova, ionako naviknute na tvrdu vodu iz pipe, i prije ces im stetiti osiguravanjem idealnih uvjeta, nego drzanjem u malo tvrdjoj vodi.

Uzmi posudu, napuni cistom RO vodom, dakle, tvrdoce 0, ili najslicnije tome. Onda ubaci taj kamen u vodu, osiguraj neku cirkulaciju. I svakih par dana mjeri, pa ces vidjeti koliko ec vremena trebati dok se (ako se uopce) tvrdoca vode promjeni ista. Jasno, osiguraj da nista drugo ne bi eventualno utjecalo.

Nije kamen cedevita, pa se odmah u dodiru s vodom topi.....

Ne kompliciraj, kakva crna deklaracija, to je kamen, kojeg je netko negdje pokupio, i budalama masno prodaje pod "akvaristicki".

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #4 u: Veljača 12, 2015, 11:29:55 prijepodne »

Kaj da netko u akvarij od 50 l ubaci 2 kg toga? A namjerava držati ribe koje zahtjevaju mekšu vodu? Kaj bi onda bilo?

baš ništa  :up:

samo opušteno i bez sekiranja inace ti nema sve to skupa smisla, sad ako ti je to pocetak bavljenja akvaristikom mislis da sve mora bit u slovo kak pise, nakon malo duzeg bavljenja ces skuzit o cemu ti govorimo

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 12, 2015, 12:09:02 poslijepodne »

:D :roll:   ok....sad se osječam blesavo kaj sam doslovno shvaćala sve članke i postove napisane na temu pjenjenja kamenja...... a još više mi je žao kaj sam kamen koji mi se sviđao vratila u dućan  :D
I žao mi je kaj mi niste svoje komentare napisali kad sam bila na mukama sa pjenjenjem mjesečevog kamena. Svi komentari su išli u smjeru 'ponovi test.... i ne smije cvrčati ni pjeniti se'
Ali ok, našla sam kasnije kamen koji se ne pjeni i ne cvrči i lijepo ga ukomponirala u akvarij.
Mislila sam da je fakat bitno sve to s kamenjem i zato napisala početni post.
Nisam baš potpuno nova u akvaristici ali se još uvijek smatram početnikom. I nisu mi muke s kamenjem pokvarile gušt svega toga  ;)
Hvala kaj ste me skulirali  :up:

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #6 u: Veljača 12, 2015, 15:11:41 poslijepodne »

I žao mi je kaj mi niste svoje komentare napisali kad sam bila na mukama sa pjenjenjem mjesečevog kamena. Svi komentari su išli u smjeru 'ponovi test.... i ne smije cvrčati ni pjeniti se'

a hebi ga nisam vidio, tu i tam pogledam po forumu kaj ima novog pa ne vidim sve teme onak brzinski kaj proletim

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • BK Sutla
« Odgovori #7 u: Veljača 12, 2015, 15:42:21 poslijepodne »

:D :roll:   ok....sad se osječam blesavo kaj sam doslovno shvaćala sve članke i postove napisane na temu pjenjenja kamenja...... a još više mi je žao kaj sam kamen koji mi se sviđao vratila u dućan  :D
Ali ok, našla sam kasnije kamen koji se ne pjeni i ne cvrči i lijepo ga ukomponirala u akvarij.
Mislila sam da je fakat bitno sve to s kamenjem i zato napisala početni post.
Nisam baš potpuno nova u akvaristici ali se još uvijek smatram početnikom. I nisu mi muke s kamenjem pokvarile gušt svega toga  ;)
Hvala kaj ste me skulirali  :up:

Nemoj se osjecati blesavo!
I ja sam relativno nov u svemu ovome. I do sada uvijek slusam da kamenje treba testirati. Cak i kad sam i sam nasao kamenje, savjetovano mi je da ga bacim jer "cvrci" pod octom.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=97620.0

A sad odjednom druga prica?!

Da budem iskren, nisam siguran ko je ovdje blesav?! Ja jer sam slusao druge ili drugi koji svako malo daju savjete, a nemaju pojma. Nebitno dal je to ekipa za ili protiv.

Na ovaj nacin samo se pocetnici dovode u zabludu i na kraju ni sami vise ne znamo kaj napraviti.
Ne znaš kuda sa sobom??? Pridruži nam se!!!

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #8 u: Veljača 12, 2015, 16:28:22 poslijepodne »
Mislim da jedina trgovina koja kod nas ima akvarijsko kamenje po relativno povoljnoj cijeni je Aquashop
http://www.aquashop.hr/Catalog-Kamenje_1079.aspx
Osobno tamo uzmam većinu dekoracije, tako da nema puno kemijanja oko testiranja.
Mislim da nema smisla tražiti jeftiniju opciju ako slažeš manji akvarij jer te ne izađe puno jeftinije a opet nećeš nigdje naći takvu vrstu kamena koju koriste akvaristi diljem svijeta.
Za alternativu eventualno kad se ide na ciklidni onda već ima smisla...

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #9 u: Veljača 12, 2015, 16:43:27 poslijepodne »
Recimo seiryu stone koji je možda i najkorišteniji kamen u aquascapeu se isto pjeni i diže tvrdoću vode tak da... :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Veljača 12, 2015, 16:46:43 poslijepodne »
Recimo seiryu stone koji je možda i najkorišteniji kamen u aquascapeu se isto pjeni i diže tvrdoću vode tak da... :)
Ha ha baš sam ovo išao pisat kad si me prestigao   ;)

Ipak u aquascapingu ulogu igraju još neki faktori. Obično se koristi nekakav soil koji spušta kh, ro voda koja također spušta kh i co2 koji ga malo podiže. I ono jako bitno, redovne izmjene vode.
« Zadnja izmjena: Veljača 12, 2015, 17:06:12 poslijepodne od artal »
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 12, 2015, 17:03:25 poslijepodne »
Preozbiljno se malo shvaca cijela ta prica o testiranju kamena, a posebice o tome koji moze, a koji ne moze u akvarij.

Moze sve, postoje nekakva pravila i smjernice o tome sto mozda nebi trebalo, ali nije to matematika, niti rezultat konstanta, a utjecaj par komada kamena je minimalan, sve i kad bi uopce bio bitan u cijeloj prici.

Pjenjenje ne otkriva samo vrstu kamena, ako se pjeni u dodiru s kiselinom, moze biti da reagira samo prvi-povrsinski sloj, zbog organskog otpada natalozenog na njemu i/ili u porama kamena (ako pricamo o nekom supljikavom kamenu).

Uostalom, kako ljudi lijepo kazu, najkoristenije akvaristicko kamenje je najcesce bas takvog sastava-porijekla, da itekako reagira s kiselinama, a opet.....svi ga koriste, a njegov utjecaj na samu kemiju vode je zanemariv. Ako ga i ima.

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
    • BK Sutla
« Odgovori #12 u: Veljača 12, 2015, 17:10:29 poslijepodne »

Preozbiljno se malo shvaca cijela ta prica o testiranju kamena...

Istina. Jednako kao i prica oko cikliranja akvarija. :P

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 12, 2015, 17:15:43 poslijepodne »
Mentalitet krda ti je gadna stvar.  :D :D :D :D

Kao i sve ostalo - sve se moze. A i ne mora se. Trebalo bi se, a najcesce se ne radi. Netko ima srece, netko nema. Netko zna sto radi, pa ne mora i ono sto se inace mora. Netko opet, mora cak i ono sto nitko ne mora....to ti je akvaristika, ako pali kod mene, kod tebe sigurno nece, i obratno.

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
    • BK Sutla
« Odgovori #14 u: Veljača 12, 2015, 17:22:59 poslijepodne »
Tako je.
Jedan dobar akvarista koji mi je poklonio bilje (iz slavonije) mi je jednom rekao nesto u stilu: procitaj sve i slusaj sve, ali napravi onako kako ti mislis da je najbolje. I bio je u pravu!

Evo, svi preporucuju cikliranje tjednima ili cak mjesecima. Ja sam silom prilika morao pozuriti. 125l sam ciklirao 3 dana, a ovaj od 240l ravno 0. I, gle cuda, ni jedna biljka ni ribica ni puz nisu umrli.
Znaci, sve je individualno. Metoda pokusaja i pogreski. S time da ipak se treba educirati

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 12, 2015, 17:27:49 poslijepodne »
Koliko tu sve ima manevarskog prostora ipak je početniku najbolje savjetovati striktno držanje pravila da bi se smanjio broj mogućih pogrešaka u startu. Jednom kad se usvoji neko znanje onda se može pričati o nekim drugačijim načinima

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 12, 2015, 17:56:52 poslijepodne »
Tako je.
Jedan dobar akvarista koji mi je poklonio bilje (iz slavonije) mi je jednom rekao nesto u stilu: procitaj sve i slusaj sve, ali napravi onako kako ti mislis da je najbolje. I bio je u pravu!

Evo, svi preporucuju cikliranje tjednima ili cak mjesecima. Ja sam silom prilika morao pozuriti. 125l sam ciklirao 3 dana, a ovaj od 240l ravno 0. I, gle cuda, ni jedna biljka ni ribica ni puz nisu umrli.
Znaci, sve je individualno. Metoda pokusaja i pogreski. S time da ipak se treba educirati
Evo zbog ovakvih postova početnicima se savjetuje testiranje kamena, cikliranje po priručniku....
Sad će neko pročitati tvoj post, ubacit ribe odmah i tko zna hoće li biti tvoje sreće i koliko će ih ciknuti. Ovdje veliku ulogu mogu odigrati podloga i filter tako da je svaki akvarij individualan, ali nećemo sad o tome.
Moram samo reći da mi i nije  baš nešto tvoja metoda pokušaja i pogreški sa živim bićima.

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
    • BK Sutla
« Odgovori #17 u: Veljača 12, 2015, 18:28:25 poslijepodne »
Kao sto nisi procitao, savjetujem da se prije educira. Svatko. Jer to sto se moze desiti moze imati velike posljedice.
A opet...
Gdje se educirati? Tu?
Kako se educirati kada svatko je do sada govorio kako se kamen treba testirati, a sad odjednom se tvrdi da to nije bitno?
Kome vjerovati?

Poanta je da ni sami iskusniji akvaristi nisu usuglaseni oko BITNIH stvari. Od koga onda da mi pocetnici ucimo?

Ostaje nam da procitamo sta se moze i postupimo kako mislimo da je najbolje.

A kaj se tice mog iskusustva oko cikliranja.... Jasno sam naveo da me situacija prisilila na takav poduhvat. Ne savjetujem nikoga.da to napravi, ali, eto, ako i napravi, ne mora biti da ce lose zavrsiti. Ali to neka svako radi na vlastitu odgovornost.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #18 u: Veljača 12, 2015, 18:31:57 poslijepodne »
Tako je.

ovo je malo drugacija stvar oko cikliranja, sve opet ovisi o ribama koje su unutra da ne bi bilo tu tu pa pa

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
    • BK Sutla
« Odgovori #19 u: Veljača 12, 2015, 18:35:30 poslijepodne »
Malky, u pravu si da je drukcije.
A opet, toliko kontradiktornih izjava ima i oko cikliranja ko i oko kamenja. To mi je bila usporedba.
I?
Kome vjerovati?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 12, 2015, 18:42:39 poslijepodne »
pa ne znam gdje ste sad svi procitali da se bas svaki kamen mora testirati???? Mislim, vecina nas je u jednom trenutku imala sljunak kao podlogu, pogotovo ranije kad nije bilo svih ovih djidja midja. Kaj stvarno mislite da smo kamencic po kamencic namakali u ocat? Bile je samo preko nekoliko puta ponovljeno da se ne koristi kamenje iz mora i kamenje za koje se sigurno zna/vidi da je vapnenackog porijekla. Ostalo sve moze, oribas samo i to je to.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #21 u: Veljača 12, 2015, 18:45:50 poslijepodne »
Kome vjerovati?

Zato postoji(e) forum(i), gdje se teme mogu prodiskutirati, a informacije razmjenjivati zajedno sa ribama i biljkama  ;).
Ništa u životu nije crno-bijelo, čak niti akvaristika.

OT: Velika je razlika u friški akvarij ubaciti gupija ili diskusa. Cikliranje je zid, a kamen žbuka koji krasi taj zid ;).

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 12, 2015, 19:58:19 poslijepodne »
Kao sto nisi procitao, savjetujem da se prije educira. Svatko. Jer to sto se moze desiti moze imati velike posljedice.
A opet...
Gdje se educirati? Tu?
Kako se educirati kada svatko je do sada govorio kako se kamen treba testirati, a sad odjednom se tvrdi da to nije bitno?
Kome vjerovati?
Poanta je da ni sami iskusniji akvaristi nisu usuglaseni oko BITNIH stvari. Od koga onda da mi pocetnici ucimo?
Ostaje nam da procitamo sta se moze i postupimo kako mislimo da je najbolje.

Bitnije od toga kaj se piše je ono tko piše, na to treba obratiti pažnju ;)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 12, 2015, 19:59:40 poslijepodne »
Svugdje ima kontradiktornih izjava i neslaganja oko nekih stvari tako i u akvaristici.
Budući da se ovdje radi o početnicima koji traže savjete ne vidim ništa pogrešno u savjetu da se kamen testira. To neće stvoriti apsolutno nikakve probleme dok ubacivanje bilo kakvog kamena može. To ovisi naravno o količini tog kamena, učestalosti zamjene, tj. ne zamjene vode već samo nadolijevanja isparene, korištenje co2 i naravno o ribama koje se drže (koliko im smeta tvrđa voda)....
Isto tako i s cikliranjem, ako se pridržavaš vodiča za početnike to neće stvoriti nikakve probleme. Svakoj ribi će smetati nezaciklirani akvarij, neke su otpornije pa će preživjeti neke neće.
A i ove koje prežive pitanje je koliko je to, i jeli uopće utjecalo na njihov životni vijek.

Zašto komplicirati stvari nekome ko je novi pa da to na kraju završi loše.

Akvaristika je komplicirana, svaki akvarij je zaseban i puno je faktora zašto se u jednom akvariju nešto ponaša na jedan način a u drugom na drugi. Zbog toga se početnicima preporučuje pridržavati nekih osnovnih pravila dok ne steknu dovoljno znanja.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 12, 2015, 20:20:22 poslijepodne »
Pričao sam prije par dana s jednom odličnom akvaristicom (D.) o tome kak ne postoji znanost o akvarijima (akvarijologija :D) i da ne postoje fakulteti koje bi čovjek upisao i naučio apsolutnu istinu o akvarijima...baš zato i akvaristika je tako zanimljiva i posebna i nije bez razloga hobij br. 1 u svijetu :) Jednostavno postoji previše elemenata hobija da bi netko (bilo tko) mogao reći: to i to je tak i tak. Ja ne znam nijedan drugi hobij koji objedinjuje biologiju (zoologiju, botaniku, mikrobiologiju, ekologiju...), kemiju, fiziku, struju, vodu, plin i sve :D

To je onda razlog zašto se često pojavljuju kontradiktorne tvrdnje koje ustvari ponekad vrijede, a ponekad ne...iako mi to s kamenjem i tvrdoćom vode nikad nije bilo jasno, nije ko da se u vodi otapa otrov, to je obični kamenac kojeg u pipovači ima ovako i onako jako puno. Znam samo par situacija u kojima je to bitno, tipa mrijest nekih riba, diskusi možda, neke rijetke biljke koje ne podnose tvrdu vodu (ima ih jedno 2-3 :D) i tak. Naravno da bi bilo super osigurati opimalne uvjete za svako živo biće u akvariju, ali onda bi svi imali biotope...puno puno bitnije od tipa kamenja u akvariju je npr. adekvatna filtracija i redovito mijenjanje vode, pa ne vidim da se o tome toliko piše, često ljudi koji se zamaraju dal se kamen pjeni ili ne imaju premale filtere i ne mijenjaju vodu redovito :) Tak da ono, nemoj se zamarati s tim, ima i bitnijih stvari na koje kao početnica trebaš trošiti vrijeme i energiju :) I nemoj sad krivo shvatiti sve ove poruke, tu smo da ti pomognemo, sori ako to nekad zvuči...grublje nego kaj bi trebalo
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8