Studeni 05, 2025, 14:26:10 poslijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: GRIJANJE TOPLANA-Zg  (Posjeta: 14757 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
GRIJANJE TOPLANA-Zg
« u: Veljača 10, 2015, 09:41:27 prijepodne »
Pozdrav,

imam punpo pitanja i nedoumica,s obzirom da čujem razne priče po forumima ali ne i baš konkretne činjenice pa mislim da je istina izostavljena već ljudi iznose razne argumente i stavove,no malo njih iznosi činjenice.

Dakle ulaskom u EU dužni smo do 2016,manje zgrade do 2017 staviti regulatore utroška energije-grijanja

E sad priča ide ovako

činjenice
-po radiatoru razdjelnik 650 kn
-mjesečno očitanje (samo očitanje ;))od izvođača po radijatoru 20-25 kn ?! 5 kom 100-125 kn grijo se ne grijo se :D :D
-kažu ušteda i do 30% -možda grijanja :D :D :D,ja pitam što je sa računom da li je i on onda manji do 30%?!
-vrište ljudi da se slabiju griju oni koji su razdjelnike već stavili :'(
-no zato puno priča ima da radijatori ne da pjevaju :D :D :Dnego šume,bruje ,trube 8) razlika u tlakovima i sl.

Da ne idem dalje...
moje pitanje je jednostavno i direktno i htio bi čuti iskreni odgovor od onih koji su prešli sa klasika toplana,na toplana razdjelnike;
-koliko su imali račune prije razdjelnika
-koliko imaju sada kada su stavili razdjelnike
-da li se griju isto kao i prije ili za manje grijanja imaju veće račune
-da li imaju duhove koji se provlače cijevima i zbog toga ne mogu adekvatno boraviti u svojim stanovima

Te krucialno pitanje u Njemačkoj koliko čujem većina ima KALORIMETRE,kod nas kažu da je to skupo !!! ;) :D :D :D
Da to je već poznato sve što imaju napredni mi izbjegavamo jer je skupo,a i dalje smo na začelju ;)

Pa me interesiraju vaše mišljenje i iskustva oko  oko cijele ove priče,jer imam osječaj da se radi o još jednoj prijevari na HR način :down:

život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline kaja

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: GRIJANJE TOPLANA-Zg
« Odgovori #1 u: Veljača 10, 2015, 10:41:37 prijepodne »
Klasična hrvatska prevara.
Kod mene su se u zgradi stavljali razdjelinci, pola ljudi je stavilo pola nije.

Mi jesmo.

Situacija je ovakva: moraš paziti na svaki radijator, i smanjivati grijanje, jedino tak možeš
nešto uštedjeti. Ukoliko se griješ normalno, znači ostaviš sve radijatore na četvori, platil buš više.

Meni konkretno je račun manji jedno 100-150 kn al me žena hoće ubiti jer je u stanu
21.5-22.

Susedi gore, isti stan, nemaju razdjelnike, radijatori na najjače+otvoreni prozori.
Kod njih je 24+
Plaćaju sto kn. veće račune neg mi.

Zaključak.
Ako se manje griješ, a posebno kad ideš iz stana, smanjiš radijatore da budu skroz mlaki,
onda nešt možeš uštedit.
Ak se griješ normalno, nemreš ništ uštedit, platil buš više...
Ak se griješ ko do svi hrvati do nedavno, otovrni radijatori na full, onda si hebo jeza...

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2015, 11:47:32 prijepodne »
Klasična hrvatska prevara.
Kod mene su se u zgradi stavljali razdjelinci, pola ljudi je stavilo pola nije.

Mi jesmo.

Situacija je ovakva: moraš paziti na svaki radijator, i smanjivati grijanje, jedino tak možeš
nešto uštedjeti. Ukoliko se griješ normalno, znači ostaviš sve radijatore na četvori, platil buš više.

Meni konkretno je račun manji jedno 100-150 kn al me žena hoće ubiti jer je u stanu
21.5-22.

Susedi gore, isti stan, nemaju razdjelnike, radijatori na najjače+otvoreni prozori.
Kod njih je 24+
Plaćaju sto kn. veće račune neg mi.

Zaključak.
Ako se manje griješ, a posebno kad ideš iz stana, smanjiš radijatore da budu skroz mlaki,
onda nešt možeš uštedit.
Ak se griješ normalno, nemreš ništ uštedit, platil buš više...
Ak se griješ ko do svi hrvati do nedavno, otovrni radijatori na full, onda si hebo jeza...
Zahvaljujem,

može firma čiji je proizvođač ako znaš (simens,brunata i sl.)
dakle to je cijena sa očitanjem ili imaš na računu posebno cifru očitanja,
po tome kako si naveo ako je sa očitanjem onda je ipak ušteda,ali nesmiješ zaboraviti gasiti kad te nema doma :)

što je sa zvukovima i koji si kvart ako nije problem :up:
thx

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 10, 2015, 12:41:36 poslijepodne »
ajmo ljudi malo informacija mislim da to svima može poslužiti u daljnjim odlukama :up:

Offline kaja

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 10, 2015, 12:49:08 poslijepodne »
Sad sam vidio da je tema Zg, ja sam se odselil u Veliku Goricu,
gdje je grijanje puno skuplje nego u Zagrebu.

Firma kaj je postavljala razdjelike je ti-san,
a razdjelnici su Siemens.

Izračun cijene je drugačiji nego u Zagrebu, imaš paušal,
pa posebno topla voda, pa posebno grijanje, uglavnom tak napravljeno
da se nemreš snać.

Svaki radijator ima na tom razdjelniku digitalni displej koji mjeri impulse
i mozes pratit potrosnju, imaju mogucnost pracenja i prek neta, ali mislim
da mozes vidjeti samo mjesecno ocitanje.

Znam samo da se nam se susjedi koji nisu jos stavili razdjelnike smiju,
jer su oni i dalje u kratkim rukavima, za skoro pa istu ili neznatno vecu cijenu.

Meni je 12 mjesec bil racun 1050 kn, stan 74 kvadrata, temperatura 20 kad nema nikog
doma (zgaseni skoro pa svi radijatori-griju samo cijevi koje idu do radijatora), 21,5-22-kad smo doma.
Prije mi je u tom razdoblju dolazil oko 1100-1150.

Kad bi imao nafrljene radijatore ko prije, mislim da bi mi racun bil prek 2 soma...

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2015, 13:17:05 poslijepodne »
Hvala Kaja na iscrpnom odgovoru,
da ja sam Zg i istina je tu su cifre van Zg-a abnormalne (KA,Samobor,Zaprešić) to znam... :roll:

da i tu je igra sa IMPULSIMA ;) nema broja  8)... potrošnja u Kw ili Calorijama*kn,pa da svako zna koliko troši :down:

dakle igra mladog tigra....

No njbitnije mi je koja je prića sa onima koji nisu stavili razdjelnike,za sada im ne mogu ništa ali što je poslije 2016/2017 da li stavljaju prisilno,idu li kazne ili pojeo vuk magare,ko i sa Švicarcima :D :D :D

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Veljača 10, 2015, 13:38:49 poslijepodne »
- da li imaju duhove koji se provlače cijevima i zbog toga ne mogu adekvatno boraviti u svojim stanovima

Ja ti jedino na ovo mogu odgovoriti jer računi ne idu preko mene, ali budem se i za to raspitao. Stan kod cure, u jednoj sobi (čuje se i u kupaonici i kuhinji) oko 2-3 u noći (kako koju noć) počinju ti neki zvukovi, nije ono kapanje vode kaj se nekad zna čuti nego kao neko zavijanje, cviljenje, malo onak jezivo. Curina mama nije zbog toga mogla spavati po noći uopće, jako joj je smetalo. Sad mi spavamo u toj sobi, curu malo smeta, mene skoro uopće ne, spavam s tim kao i bez toga, ali izgleda da to ovisi od osobe do osobe.

E sad, od nadležnih smo dobili različite (da ne velim proturječne) informacije. Uglavnom, nitko nije daležan za to, HEP veli da je Brunata (firma koja je ugrađivala), Brunata kaže da je HEP, predstavnik stanara je rekao da izmišljamo zvukove (jer se u zgradi nitko nije žalio) itd....uglavnom veselo. Jedan od razloga tih zvukova bi navodno trebala biti krivo postavljena (prilagođena) pumpa koja bi po noći kad je smanjeno grijanje trebala prilagoditi protok, a ona to ne radi kak treba pa zbog većeg tlaka u cijevima kreću ti zvukovi. Jedno od rješenja je navodno i ugrađivanje nekakvih modulatora ili tako nešto na svaku vertikalnu granu u cijelom bloku, a to naravno opet košta xy kuna po grani...uglavnom veselo :D Ništa nismo uspjeli napraviti zasad, poslani su mailovi svima pa sad čekamo neke odgovore i tak...znaš i sam kak to kod nas ide
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #7 u: Veljača 10, 2015, 13:40:17 poslijepodne »
A to s implusima je isto priča za sebe, otkad mi je "punica" to pokazala ne mogu doći k sebi...nigdje nisam uspio naći definiciju kaj je to impuls u nekim normalnim, prihvatljivim mjernim jedinicama. Čini se da je to proizvoljno definirano, jendom je ovak, drugi put onak, kak im paše :D
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline kaja

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 10, 2015, 14:51:41 poslijepodne »
A ova priča, o obveznom ugrađivanju tih razdjelnika pošto smo u bajnoj EU.

Mislite li da građani EU-a u Plovdivu, Temišvaru ili Varni isto ugrađuju razdjelnike :h022: :h022:?

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 10, 2015, 15:05:05 poslijepodne »
Da znači veselica je kak god okreneš....
a niš bumo ih tužili za duševne i ine boli :D :D :D

Da to sa zvukovima kažeš da bi kod tebe trebalo ugraditi ...pa kaj nisu -?

Naime nama su dali cifru i prijedlog ovakav -SIMENS
1.iz pričuve se plaćaju nove pumpe koju su regulacione ovisno o potrebi tlaka u istima (sl. kao pumpe za akvarij stream DC :D :D) OK :up:
2.samo ventili tzv.razdjelnici koštaju cca. 450 ,a da ne bi bilo zvukova 8) predlažu sa tim "balansom" pa ti dođu 650 kn/kom/radijator
 jer kao računali da je skuplje stavljati na svaku vertikalu,kao nama je 200 kn po radiatoru niš,a ovaj jedan na cijelu vertikalu košta 1000kn
 imamo pet stanova po vertkali,dakle to je 1000 kn ;) dakle isto,no nije jer sve što je van stana ide iz pričuve,sve što je u stanu plaćaju
 stanari-DAKLE KAD ODE GARANCIJA :zagrljaj: di si miki,če da ti menjam NOVI o tvom trošku :klap: :klap: :klap:
3.Da i to sve garancija 2 godine
4 očitanje po radiatoru 25/kn po komadu-pa ovo bi se moglo zaposliti za tu cijenu 50000 nezaposlenih svaki na jednu Zgradu i evo ti plače.. ;) no to nebu išlo nezaposlenim već jebivjetrima...tak svaka budala zna zarađivati-monopol :dead:

Mene muči jedna druga stvar
Račune šalje  HEP kao i do sada iste ili SAMO MANJE 8)
Ali računi od HEP-a idu onima s kim ste sklopili UGOVOR-tj. taj koji očitava
a pametni onda nama RAZDJELJUJU po IMPULSIMA koji nemaju način da ih ti kontroliraš račune sa njihovih 25kn po radiatoru

Pa ja ne mogu vjerovati da u našoj državi prolaze ovakva sranja koju ni djeca u vrtiću moje dobi nisu pušila X-(
Pa zamislite koliko zarađuju bilmezi npr. kod mene 5 radiatora svaki mjesec puta 25=125kn oćitanje i tako od stana do stana*100=12500kn

pa tako svaki bilmez zna raditi.... -?
mene samo interesira tko je dao zeleno svjetlo za ovu pljačku i prevaru i da li država zna igru ili se i oni prave blesavi,jer su se oni riješili problema koje im je jebeni EU nametnuo 8)

U svakom slučaju ja sam za referendum :D :D :D :D ;)

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • BK Sutla
« Odgovori #10 u: Veljača 10, 2015, 15:08:28 poslijepodne »
Koliko ja znam, u Samoboru su ljudi koji imaju razdjelnike debelo "popusili". Osim onoga sto im se ocita kao potrosnja, moraju platiti i razliku od energije koju isporuci toplana. Jer onima koji nemaju razdjelnike i placaju po kvadratu, toplinarstvo ne moze nista. A onima koji imaju, naplate i tu razliku. Jer gubitak od toplane do razdjelnika je neminovan. Pa su odlucili da to naplate onima koji mogu.
Ne znaš kuda sa sobom??? Pridruži nam se!!!

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 10, 2015, 15:09:38 poslijepodne »
A ova priča, o obveznom ugrađivanju tih razdjelnika pošto smo u bajnoj EU.

Mislite li da građani EU-a u Plovdivu, Temišvaru ili Varni isto ugrađuju razdjelnike :h022: :h022:?

Ma može sve može,ali daj mi iste uvjete ko i EU >:( lova,socijala,poso,tržište...sve i stavi fuckn jebeni kalorimetar ko i kod Njemca :down:

Ak smo vesla sisali,nisamo čamce jeli 8)

Do prije 20 godina smo se rugali Amerima,sad nas cicaju ko Azerbeđance >:(
Pa niismo valjda svi posenilili ili izgubili razum :down:

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 10, 2015, 15:11:33 poslijepodne »
Koliko ja znam, u Samoboru su ljudi koji imaju razdjelnike debelo "popusili". Osim onoga sto im se ocita kao potrosnja, moraju platiti i razliku od energije koju isporuci toplana. Jer onima koji nemaju razdjelnike i placaju po kvadratu, toplinarstvo ne moze nista. A onima koji imaju, naplate i tu razliku. Jer gubitak od toplane do razdjelnika je neminovan. Pa su odlucili da to naplate onima koji mogu.

Ne vjerujem Strava...
a gle ja bi htio spriječiti,ali sve mi se čini da će biti ko sa Švicarcima...bumo vas mi spasili...ma nek si mamu spašavaju,pa nisu ljudi bez mozga ostali :o

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 10, 2015, 15:32:26 poslijepodne »
brišem zadnji post jer sam ga poduplo :D :D :D :D valjada sam živčan :D :D

Offline kaja

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 10, 2015, 15:44:22 poslijepodne »
I onda mi frajer bubne te g
luposti nasred radijatora i kaze nemojte slucajno staviti nekej prek toga, susit ves ili nekej jel bu javio gresku, zresetiral se, moramo doci a dolazak placate.
I kad otvaram prozore da moram ugasiti grijanje, jer da tad ti mjeraci krivo ocitaju temperaturu i pocnu stancati impulse.

Kad oni nas jebu, idemo i mi njih.

Postoji navodno neka fora sa aluminijskom folijom koja se nagura ispod i time taj drek očitava manju temp. i stanca manje impulsa.
Svaka informacija kako zajebati HEP dobrodosla :a015:

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 10, 2015, 16:14:44 poslijepodne »
pratim ali sam i dalje ljut...
inače je uvijek bolje spriječit nego lječit ....
vjerujem da vas ima sa iskustvima još..puno,podjelimo ih :up:

Offline draz

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Bolje švert u ruci nego diskus na grani

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 12, 2015, 12:23:11 poslijepodne »
http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/u-mamutici-na-grijanju-i-vodi-ustede-i-do-500-kn-989059
Da .... :D :D što se vode tiče to je sve OK sat... kubik/kuna i to je to :up:
tu nema impulsa ....tu su čukice :)

Ova priča u startu ne drži vodu
 nakon ugradnje uređaja imali su na razini cijele zgrade uštedu od 39,5 posto (u odnosu na zimu prije 6 godina koja je bila jednako hladna).
uštedu je imala zgrada-toplana,poneki stanari,nitko ne navodi koliko su se oni grijali i ugrijali ili su se hladili ;)
to je vidljivo iz ovog samo se iznosi cijena...
grijanje u stanu od 90 četvornih metara plaća račun od 378 kuna, dok je prije za istu površinu plaćao 700 kuna. I računi za vodu su mu manji.

Ok no matematika je egzaktna znanost...pa
Dodao je da ima i nezadovoljnih susjeda kojima su se računi povećali, ali da je to isključivo jer im se sada naplaćuje stvarna potrošnja vode i grijanja, a ne kako je prije bilo kada se trošak dijelio na cijelu zgradu.

Ovaj dio mi je fantastičan ovo je stvarna potrošnja :) pa kaj je prije bila lažna,pa kaj je prije neko zavrto ventile na radiatorima kad je išo na poso?!
Dakle evidentno je da se radi na nasilnom smanjenju potrošnje energije da bi se zadovoljila statistika Kyota ili koga samo mislim da zagovornici te igre najmanje razmišljaju i poštuju ( da AMERI) jer im je to priča o globalnom zatopljenju CO2 i slične pizdarije,a sve na uštro nerazvijenih kako ne bi povećali proizvodnju jer se živi od proizvodnje,a ne od turizma i poljoprivrede ;) :D :D :D

Dakle da čitam novine bez uvrede i gledam televiziju danas bi bio amer"bilde" -debil na kvadrat i onda bi rekao vau ....ovako te priče ne drže vodu

Dakle isključivo tražim i želim čuti mišljenja iz prve ruke,a ne nečije interese,te ispunjavanje novinskih članaka 8)

Jer da je istina što pišu novine i seru po telki i radio -što ja btw itekako pratim onda postavljam jednostavno pitanje kako je moguće
DA ISTA TEMA ima tri različite izjave,tri različita tumačenja i tri verzije događaja....

Da bi stvarno tumačio medije,moraš imati i ponešto informacija sa izvora da vidiš koji je šupak ljevi ,a koji je šupak desni igrač :D :D

Dakle samo informacije iz izvora ;)
jer tamo je voda najčišča-nekontaminirana :D :D :D

Offline kaja

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 12, 2015, 13:33:29 poslijepodne »
Evo, jucer dobil račun za prvi mjesec.
Kolko se sjećam, a mislim da se dobro sjećam,
bil je relativno topli.
Znam da sam bas pazil zgasiti te fucking radijatore kad nas
nema doma, bas da vidim kolki bu bil racun u odnosu na 12.

I dobim jucer 1097 kn:)
Odem gore kod svog suseda, on se opet smije njemu je 1120.

Kod njega je bar 25, ko da si dosel u toplanu, sve izbija toplina,
prozori otvoreni na kant.

Kod mene doma niza temp. bar 3 stupnja, s tim da su većinom prek
dana kad nas nema mado, radijatori zgaseni.
Od 5 radijatora, 2 su zgasena stalno...

jednostavno, crveno-crna-hdzsdp-ovska kradja.
dok ne pocnu glave opadati, dotle budu nas nastavili prcati.
tak nam i treba...

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 16, 2015, 19:39:28 poslijepodne »
Da vi opčenito imate visoke cifre ja za 74 m2 Špansko dobio 580 kn :)
što je sasvim ok cijena jer je u stanu (svih 5 radiatora gore) od -do i temp je od 22-24°C

Ono što je u cijeloj priči problem i poanta je da
-ako si za konstantno grijanje od 6.00 do 22.00 dobivao račun 580

Pitanje je kako sa razdjelnicima i šparanjem možeš dobiti npr.700,800 pa čak i 1000 kn?!

Ako se ide na uštedu onda ako zatvaraš kad te nema doma možeš imati samo manje račune -?

Dakle toplana isporučuje manje energije,MI SE GRIJEMO MANJE,A RAČUNI DOLAZE VEĆI  :D :D
Dakle to je POSKUPLJENJE od 50 do 100%

Dakle netko radi budale od ljudi,samo je tu problem i pokušavam doći do odgovora na ovo jednastavno pitanje ali očito u HR imamo ljude koji očito ne mogu dati odgovor na postavljene činjenice i pitanje 8)

Jer kad sam pitao pametnjakovića koji su nam prezentirali proizvode,ja šumom ovaj drumom...
a pitanje je vrlo jednostavno stavi razdjelnike OK,grijanje na 100% je sada toliko,dakle toliko mora biti i sa jebenim (uopće nebitnim) razdjelnicima...jel tako?
kreten se smije....reko koji ti je Ku...c smiješan odgovori mi na pitanje....skreće mujo s teme,pa neću ja da mi mujo mijenja ugovor X-(

Pitam ja "muju" reko jer se mijenjala cijena grijanja ili će se mijenjati kad staviš jeb.regulatore?
 tenkre se opet smije...mislim si stavim vam ga ......pa se smi do mile volje....
Pa ne mogu vjerovati na koje načine žene ljude.....
pa nisu svi menađeri u HR ,ima nas koji razmišljamo svojom glavom ....da ti ma....u  X-(

Onda su mogli reći je....mmi Ameri trebaju prostora za svoj CO2,a vi Hrvati se smrzavajte sad ste u Nato-u pa sišite :D :D :D-pošteno i jasno....samo nije demokratski :D :D :D

Ma uostalom tak nam i treba kad smo stalno nečije potrčkalo :up:

Uostalom još malo pa je kuća gotova .....pa ćemo kamin ,drvca, plin i razdjelnike nek si stave :D :D :D

fakat me raz....lo :D :D :D

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #20 u: Veljača 17, 2015, 10:15:04 prijepodne »
1. Kod mene se isto spominjalo nekih 100KN u računima ali koliko sam shvatio to bi trebala biti GODIŠNJA naknada za očitanje, ne mjesečna. Firma je već spominjani TIS d.o.o. Siemens razdjelnici ja sam u Travnom preko puta Mamutice
2. Nema nikakvih zvukova vibracija niti problema sa grijanjem koliko odvrnem toliko grije (osim što svako malo pukne glavni toplovod ili se pokvari toplana ali to je druga priča)
3. Jesi li kad bolje pogledao obračun za HEP grijanje? Slično kao za struju ako potrošiš samo 0kW energije to te i dalje košta kojih 150KN mjesečno za mrežarinu naknadu obnovljive izvore zrakarinu itd.
4. Sam način obračuna gijanja je nepravedan i bezobrazan. Prije ugradnje razdjelnika bilo je da se mjesečna potrošnja zgrade(da li je i ova točna to je drugo pitanje) podijeli po stanovima proporcionalno kvadraturi. Sa razdjelnicima potrošnja zgrade se prvo podijeli na dvije kvote, stanova sa i stanova bez razdjelnika proporcionalno ukupnoj kvadraturi stanova u dotičnoj kvoti, s tim da se kvadratura onih koji nemaju poveća za 25% (ili će se tek povećati nekog datuma nisam siguran to je značenje one kletve da ćete plaćati 25% više ako ne ugradite razdjelnike). Ova druga kvota se podijeli po stanovima proporcionalno kvadraturi kao što je bilo i prije. Ona prva kvota se podijeli po stanovima ne više po kvadraturi nego po relativnoj potrošnji stanova to su oni čudni impulsi koje pokazuju razdjelnici (u nekoj propagandnoj emisiji su rekli da izvođač mora objasniti potrošačima što ti impulsi znače i kako se obračunavaju što se naravno nije dogodilo)
Dakle:
 - i dalje ne plaćaš po stvarnoj potrošnji ALI sad ako imaš razdjelnike i smrzavaš se platit ćeš manje nego ako fest odvrneš ventil.
- da li ćeš sa razdjelnicima proći bolje ili gore ovisi o više faktora prvenstveno o tome koliko ima onih pametnijih koji ih nisu ugradili i njihovom ponašanju. Ako tih ima oko pola i imaju stalno otvorene i radijatore i prozore za očekivati je da će na naš račun potrošiti znatno više nego što je onih propisanih +25% (ako oni sa razdjelnicima štede)
- ovo je prilika za altruizam da dođe do izražaja. Ako mi koji smo platili razdjelnike smanjimo grijanje računi će biti manji i za one bokce koji nemaju razdjelnike
5. Naputak za unaprijeđenje dobrosusjedskih odnosa: svi oni koji su zazidali balkone i lođe dograđivali bunkere u dvorištu i sl. efektivno su povećali kvadraturu stana, da i ne spominjem kvalitetu izolacije na takvim radovima a uvjeren sam da im se i dalje obračunava po kvadraturi kakva je bila prije intervencije. Na tome bi trebalo malo poraditi...

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 17, 2015, 11:23:28 prijepodne »
Odlično Salem,

dobro razmišljaš,dobro obuhvačeno i to sa dogradnjama i sl.
U biti je jako teško biti pametan osim u dijelu koji i spominješ a to su famozni impulsi 8)
Jer ima nekih priča da ovaj baš i nije osjetljiv ili je preosjetljiv pa ak ti je pečnica,ne znam usisavač roko u blizini ovom skaču impulsi ko da si nahajco ne znam šta u biti lovi i registrira tuđu energiju
to je Brunata rekla da njezini ne  ;),a ovi drugi kako koji 8) :klap:

mene najviše mući da li će osim 25% biti još čega ako ne prihvatiš igru,a toga ja ne vidim nigdje u regulativi i "kaznama"

U svakom slučaju odlične smjernice,dakle kod tebe to radi već i kažeš sve OK nisi mi jedino rekao kakvi su ti računi sada i prije?

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #22 u: Veljača 17, 2015, 16:48:32 poslijepodne »
Pozdrav svima , pratim vašu temu i baš mi se čini jako interesantna pa evo par mojih zapažanja . Ako su ti kalolimetri osjetljivi na druge podražaje jel netko probao ubaciti ventilator pokraj njega možda će mjeriti manje a ujedno će toplina biti bolje raspoređena u ostatak prostora . Koliko znam svi će morati staviti te uređaje prije ili kasnije jer je netko tako odlučio . Priča da će sa tim uređajima grijanje biti jeftinije je čista trgovačko politička fora kao i masa stvari u ovom gradu- zemlji .Pošto ne živim u zgradi sa grijanjem preko toplane nemogu reći kako bi se ja postavio prema toj nedoumici ,ali vam mogu dati primjer svih onih koji imaju centralno grijanje na plin . Do prije par mjeseci svi smo mogli jednostavno očitati stanje plinomjera i pomnožiti sa cijenom plina te dobiti točnu cifru koju moramo platiti , ali netko od trgovačko političke elite se dosjetio da se plin više ne može naplaćivati po kubiku nego po kalorijama jer je tako "poštenije" prema svima . Objašnjenje ide ovako : prilikom puštanja plina u sistem (cijevi) prema potrošačima energent (plin) nije uvijek iste kalorične vrijednosti tako da se ne može uvijek naplačivati po istoj cijeni . Kada i koliko kaloričan plin puštaju to mi (potrošači) ne znamo i nećemo nikada ni znati ali pošto su svi oni "pošteni" dobiti ćemo i pošteni račun . Slično je i sa električnom energijom , prije nekoliko godina jednostavnom matematikom si mogao izračunati potrošnju ali sada više ne i sa završenim matematičkim faksom . Još jedino čekam da potrošnju vode ne obračunavaju po kubiko već po hranjivom udjelu u istoj . Ali mislim da to sve ide u dobrom smjeru jer će jedan dan poskidati sva brojila i potrošnju računati onako "POŠTENO"

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #23 u: Veljača 17, 2015, 17:35:09 poslijepodne »
Račune još moram usporediti, znam da mi je najveći u ovoj sezoni a to je bilo za prošli mjesec bio 485 a prošle sezone je najveći bio nekih 650 no i prošla zima je bila hladnija koliko se sjećam. Ono što znam sigurno je da će nas ti razdjelnici (+ventili i ostalo) koštati koliko smo u prosjeku godišnje plaćali grijanje :dead: - čak i ako računi ostanu isti nakon 4 godine će postati isplativo ako se ostvari ona kletva o 25% više ako ne ugradiš. A postoji i teoretska mogućnost da ćemo zaista plaćati manje ako budemo dovoljno šparni sa grijanjem. Malo je teže napraviti da razdjelnici mjere baš stvarnu potrošnju (vidio sam da neka firma reklamira razdjelnike skuplje dakako koji mjere stvarnu potrošnju dakle nije nemoguće). Koliko sam shvatio ti impulsi dolaze proporcionalno (ne mora biti bukvalno umnožak možda je složenija "formula") koliko je temperatura radijatora veća od sobne (ili možda samo temperaturi radijatora?) i veličini radijatora. Kalorimetrijski ovo bi bila relativno dobra procjena potrošene energije - kad bi svi imali razdjelnike i kad bi mjerenje ukupne potrošnje zgrade bilo dobro. U cijeloj priči točnost obračuna najviše kvare oni koji nemaju razdjelnike, jer se zbog toga i dalje obračun radi u biti po  :-X kvadraturi.
Držite se uputa koje ste dobili (dobili?) uz razdjelnike pa će pokazivati kako treba dakle ništa ne držati na ili oko radijatora niti na razdjelnicima. Ili nemojte - onda će izbrojiti više impulsa ili manje ako znate što radite.
max-max ako plaćaš vodu po kubiku dobro si prošao. Nama obračunavaju po kubiku za cijelu zgradu a onda se to dijeli po stanovima zavisno o broju prijavljenih osoba. Ne mogu povjerovati da mjesečno trošimo toliko vode mogao bih napuniti akvarij za Carcharodona i još bi ostalo za izmjene vode

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 19, 2015, 16:07:01 poslijepodne »
Da sve kad sagledaš niš ne vidiš  :D :D :D
a ništa idemo kud nas tjeraju,pa ćemo onda vidjeti jel u toru dobro,ako nije onda ćemo razmišljati o diverzijama :D :D :D
u svakom slučaju zahvaljujem se na razmišljanju i info  :up: