Rujan 10, 2025, 20:57:18 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: GRIJANJE TOPLANA-Zg  (Posjeta: 14426 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
Odg: GRIJANJE TOPLANA-Zg
« Odgovori #25 u: Veljača 19, 2015, 17:21:54 poslijepodne »
Pozdrav ekipi!  Slučajno sam počeo pratiti ovu temu iako živim u Dalmaciji gdje nemamo ni plin ni toplanu :dead: Da ne otvaram novu temu postavio bih vam pitanje vezano za to plinsko grijanje.
Zet i kćer baš ovih dana kupuju stan u ZG. Zgrada je novogradnja (SPC Maksimir) i mislim da stanovi imaju energetski certifikat A ili min B. Želim reći po projektnoj dokumentaciji ima jako dobru toplinsku izolaciju. U stanu je ugrađeno etažno plinsko grijanje vode i grijanja radijatora (23KW). Sve nešto automatizirano -? Trenutno ih je samo troje i neće grijati više od max 90 met2. Molim one koji imaju iskustva ili saznanja da mi kažu koliko bi ih moglo u zimskim mjesecima okvirno doći to grijanje. Znam da je nezahvalno tako nešto prognozirati ali onako otprilike "red veličine"   
Hvala svima!! :up:

Offline max-max

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #26 u: Veljača 19, 2015, 18:18:33 poslijepodne »
Koliko stisneš gas toliko auto troši . Ja ti mogu reći koliko mene košta grijanje vode i grijanje stana (84 m2) kroz jednu godinu . Cifra se kreče oko 3000-kn više manje ali to ovisi o mnogo faktora . Najbolje ti je mjesečno stavljati na stranu određenu sumu novca kroz cijelu godinu tako da te zimske rate ne šokiraju .

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #27 u: Veljača 22, 2015, 15:25:19 poslijepodne »
Evo ovih dana upravo ono o čemu pričam
U rijeci stavili ljudi razdjelnike i gle čuda duplo i troduplo veće cijene grijanja ....pa ko je ovdje lud :-X

Dakle ono što kažem
1.platimo invest u razdjelnike da bi oni mogli slati račune 2-3 puta veče :down:
   dakle ni to nisu uložili da "opravdaju" invest 8)
2.po toj logici grijanje može koštati samo isto ili manje ;)

Jer se ništa drugo nije mijenjalo,neko opako radi sranje na očigled i to bi trebalo definitivno istražiti,
jer ništa se od strane toplane nije mijenjalo samo razdjelnici od strane jebivjetara uz blagoslov EU regulative....pa ne mogu vjerovati da me neko-nas javno zove ovcama i da za to ne plati danak >:(

Mislim da će sudovi imati dodatnih prekovremenih,a i udruge su popularne pa kad je bal nek je jebal :D :D
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #28 u: Veljača 23, 2015, 09:57:18 prijepodne »
Ahm gmizerak ovu tvrdnju bi trebalo malo pojasniti što to znači dobili su veće račune - svi su ugradili razdjelnike i svi su dobili 2x-3x veće račune? Ako zaista i je tako sa računima su morali dobiti i neki obračun - energija toliko, mrežarina toliko, naknada za ovo i za ono toliko, možda je i otplata razdjelnika u računu za grijanje? Razdjelnik kao takav ne štedi energiju nego samo omogućuje podjelu troška po (približnoj) potrošnji isto tako ne štedi niti termostatski ventil ako ga odvrneš do kraja.
Općenito novi "zakon o grijanju" nije stvorio tržište toplinske energije nego kaos to su već utvrdile i udruge potrošača išla je već i neka tužba ako se dobro sjećam stvoren je dobar teren za kojekakve muljatore i prodavače evropske magle. No djelom smo si i sami krivi, kad bi se ljudi više potrudili da saznaju što zapravo plaćaju kome i zašto toga bi mislim bilo manje

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Veljača 23, 2015, 21:20:22 poslijepodne »
Ahm gmizerak ovu tvrdnju bi trebalo malo pojasniti što to znači dobili su veće račune - svi su ugradili razdjelnike i svi su dobili 2x-3x veće račune? Ako zaista i je tako sa računima su morali dobiti i neki obračun - energija toliko, mrežarina toliko, naknada za ovo i za ono toliko, možda je i otplata razdjelnika u računu za grijanje? Razdjelnik kao takav ne štedi energiju nego samo omogućuje podjelu troška po (približnoj) potrošnji isto tako ne štedi niti termostatski ventil ako ga odvrneš do kraja.
Općenito novi "zakon o grijanju" nije stvorio tržište toplinske energije nego kaos to su već utvrdile i udruge potrošača išla je već i neka tužba ako se dobro sjećam stvoren je dobar teren za kojekakve muljatore i prodavače evropske magle. No djelom smo si i sami krivi, kad bi se ljudi više potrudili da saznaju što zapravo plaćaju kome i zašto toga bi mislim bilo manje

Slažem se ako su ljudi toliko jadni i ljigavi pa kažu da su računi 2-3 puta radi rata razdjelnika veći (neki dan TV Rijeka primjer) onda su i novinari još jadniji ako nisu provjerili što objavljuju...to je jedno 8) a ništa novo ne mora biti jer očito žive od toga da dezinformiraju kako oni kažu izvučeno iz konteksta,nekad za izvlačenje iz konteksta bi odrobijao :D :D pa bi se naučio,ako već nije u školi ;) i osnovi kulture i opće dobrobiti...osobno bi otvorio neke centre za rehabilitaciju polutana ;)
A što se tiče razdjelnika ma mogu razdjeliti što god hoćeš ali dajte ljudi mučnite glavom ako je do sada u maximumu toplana u nekom mjesecu isporučila energije za karikiram 1000 kn,onda više od toga ni nemože jer su radijatori radili od 6 do 22.00 na ful,nitko ne gasi nego otvara prozore jer tako,TAKO JE !
Pa sad ponovo pitam ako isto to radiš i kad su razdjelnici koji nemaju NIKAKVU FUNKCIJU UŠTEDE ENERGIJE AKO IH NE SMANJIŠ kako sada za istu količinu ili znatno manju količinu energije(jer sada ljudi zavrču ventile (čitaj Razdjelnike) DOBIVAJU ISTE ILI VEĆE RAČUNE !

Dakle tu je poanta i PROBLEM,NEtko VARA;LAŽE;OBMANJUJE I KRADE.
Pitanje je tko je to...sumnjam da je toplana..NISU NAJAVILI ILI OBJAVILI POSKUPLJENJE ! 8)
Dakle POSREDNIK,a posrednik je onaj koji obraćunava !
Matematika je vrlo jednostavna zato se sada služe FORMULAMA jer su ljudi očito poludili pa više ne znaju kako zajebat poštenog čovjeka nego dobitkom na vremenu pod paskom impulsa u ovom slučaju,ili pretvaranjem jedne mjerne jedinice u nekakvu kvazi snagu JA SAM TESLAŠ btw, čak se ni Tesla takvih ironija nije mogao sjetiti.
Neka mi netko dokaže da mjerači NOVE topline iz stare TOPLANE mjere po učinku ,a ne po TELEFONSKIM IMPULSIMA koje nitko ne može kontrolirati.....

Pa to je ko da dođeš u dućan i svaki puta platiš drugačiju cijenu za isti proizvod,a ti ne možeš dokazati jer na polici nema cijene (ONA JE VIRTUALNA) ZNA JU šatro samo mujo koji misli da je pametan :)Ž

Dakle isti proizvod ćeš platiti svaki puta drugačije ovisno kako padne grah :D :D :D
Ovo su vrlo ozbiljne stvari,boli me za kredite i ostala ljudska sranja za kojom je netko potegao ,a nije razmišljao što će biti sutra-JA NISAM ,a imam puno ;)

Ovo sada je jednako ko da mi netko dođe doma i uzima što hoće protiv moje volje,a ja ga gledam i mislim si tako bog hoće....."E neće DERLE ide metak pa te ja odležim"
Dakle tko ima pravo na ne transparentan način i na obračun koji nitko ne može kontrolirati raditi i vršiti legalno naplatu,a da za to ne snosi odgovornost,jer očito se vara pod paskom demokracije.....malo mi je jeb...e demokracije pun ku....c,a vidim da su se ljudi konačno trgnuli jer očito ona stara Mao Ce tungova vrijedi i danas
Noga u guzicu ponekad znači i dva koraka naprijed ;) 8)

TAKO DA JE JEDNOSTAVNO PITANJE
Koliko se neko grijo prije i to plaćao-bez investiranja U PREVARU..VRLO BITNO!
koliko danas plaća ako se isto grije ,sa investiranjem u Prijevaru ?

mislim da ne može biti jasnije :)
« Zadnja izmjena: Veljača 23, 2015, 21:24:03 poslijepodne od g.mizerak »

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Veljača 24, 2015, 14:14:49 poslijepodne »
računi od toplane za:
10/2013 344,86
11/2013 492,34
12/2013 ne mogu naći
01/2014 560,55
nakon ugradnje razdjelnika
10/2014 311,85
11/2014 314,40
12/2014 404,71
01/2015 487,16

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Veljača 24, 2015, 15:31:41 poslijepodne »
računi od toplane za:
10/2013 344,86
11/2013 492,34
12/2013 ne mogu naći
01/2014 560,55
nakon ugradnje razdjelnika
10/2014 311,85
11/2014 314,40
12/2014 404,71
01/2015 487,16

Kapa dole to je odgovor i to mi je drago vidjeti,
znači netko debelo serucka ili se ti slabije griješ ?:D :D

zahvaljujem na info i vjerujem da je iskreno :up:

Evo kad bi bilo još ovakvih usporedbi svi bi bili pametniji :zagrljaj:

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 04, 2015, 09:46:34 prijepodne »
Pa zapravo  se i grijem nešto manje, ali meni tako i paše prije tih razdjelnika nisam se mogao dogovoriti sa mojima koji su držali stalno otvoren radijator i gotovo stalno prozor radijator je morao biti na max. "jer je vani zima" pa je u sobi bilo oko 25-26, sad sam uspio dogovoriti da temperatura bude normalnijih 22-23.
Iz samih iznosa računa ne vidi se puno, trebalo bi vidjeti obračune. Slučajno gledajući potrošački kod (a već sam bio spreman izjaviti da je emisija savršeno beskorisna) saznao sam nešto detaljnije o čemu se radi u Rijeci:
1. Tamo je cijena energije iz njihove toplane porasla za 100% u godinu dana
2. Izgleda da su ugovori koje su oni kao "krajnji potrošači toplinske energije" (domaćinstva) potpisali sa "potrošačima toplinske energije" (zgrada, naselje ili neki drugi 'posrednik') bili prevarantski i nepovoljni. To ima samo posredne ili nikakve veze sa razdjelnicima, razdjelnik kao takav može samo rasporediti cijenu između stanova na istom priključku ako SVI plaćaju više onda je tu nešto drugo posrijedi.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Ožujak 04, 2015, 14:18:13 poslijepodne »
Pa zapravo  se i grijem nešto manje, ali meni tako i paše prije tih razdjelnika nisam se mogao dogovoriti sa mojima koji su držali stalno otvoren radijator i gotovo stalno prozor radijator je morao biti na max. "jer je vani zima" pa je u sobi bilo oko 25-26, sad sam uspio dogovoriti da temperatura bude normalnijih 22-23.
Iz samih iznosa računa ne vidi se puno, trebalo bi vidjeti obračune. Slučajno gledajući potrošački kod (a već sam bio spreman izjaviti da je emisija savršeno beskorisna) saznao sam nešto detaljnije o čemu se radi u Rijeci:
1. Tamo je cijena energije iz njihove toplane porasla za 100% u godinu dana
2. Izgleda da su ugovori koje su oni kao "krajnji potrošači toplinske energije" (domaćinstva) potpisali sa "potrošačima toplinske energije" (zgrada, naselje ili neki drugi 'posrednik') bili prevarantski i nepovoljni. To ima samo posredne ili nikakve veze sa razdjelnicima, razdjelnik kao takav može samo rasporediti cijenu između stanova na istom priključku ako SVI plaćaju više onda je tu nešto drugo posrijedi.
:up: