Ovako, bez obzira na lovu i uvjete koje joj mozes priustiti, bez obzira na to da li bi ona tu prezivjela (a najvjerojatnije ne bi), to je
STROGO ZASTICENA ZAVICAJNA VRSTAkoja je jos k tome i endemskai kojoj je mjesto u prirodi... i kao takvu je stiti zakon (
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/0157.htm), a kazna koju bi mogao platiti za uzet ju iz prirode i drzat ju u zatocenistvu iznosi do 1.000.000 kn, pa ti procjeni sam koliko ti se isplati...
Ja bi te, davidim da ju drzis u javnom akvariju ili kod tebe doma, prijavila bez razmisljanja (bez uvrede

)...
bopacak je napisao da su i ciklidi jezera tanganyike endemi, pa ih neko ima u akvariju... je, istina, medutim ako oni ne stite svoju prirodu ne znaci da mi ne moramo... jel tako?
batana, je istina je da je njen areal malen, upravoiz tog razloga i je proglasen endemskom vrstom!!!!! A sto se turistickog potencijala tice i to da za nju ne znaju ni domaci ni strani turisti... to je, oprosti, glup razlog za drzat ju u akvariju... mozda poanta je da se o njoj vise prica ali za to sluzi edukacija u obliku letaka i brosura u turistickim uredima te raznorazna predavanja... sigurno ne drzanje u akvariju!
Ovo da bi ju drzao u akvariju samo sedmi i osmi mjesec.... STRASNO... a sta bi onda s njom, natrag u prirodu? Jesi li ti svjestan koliki je to sok za zivotinju?
A ljudi su ti se smijali jer im nije jasno kako ti je uopce, uz cinjenicu da znas da je endem i jos k tome zasticena vrsta, uopce palo na pamet da ju stavis u akvarij!
"i u postojni zivi u umjetnom bazenu i svaka dva mijeseca ih mijenjaju jer tako nalaze zakon o njima" - MA KAKVO MIJENJANJE, KOJI ZAKON? Slovenski? Ako takva glupost i pise kojim slucajem u zakonu, ti si jos uvijek pod Hrvatskim pravilima, pa ti dokazi da je Proteus iz Slovenije!
A u svakom slucaju .... NEMOJ, molim te... daj da se vise prestanemo ponasati ko Balkanci! Jel moze?