Srpanj 18, 2025, 16:17:02 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: LED vodeno hladjenje  (Posjeta: 9834 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ile

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
LED vodeno hladjenje
« u: Studeni 20, 2014, 16:59:44 poslijepodne »
Kao sto i sam naziv teme kaze zelim da napravim diy led rasvjetu koja ce se hladiti na osnovu vode iz samog akvarija.

Trenutno imam na raspolaganju 20 led cipova po 10w 9-12V 900lum po cipu heheh tu sam se malo zeznuo kada sam narucivao ja narucivao po W ne po lumenima stari odnos koristio malo istrazivao i dosao do zakljucka da mi treba od nekih 20-30 lum na 4 l
Pa sad imam viska LED al od viska glava ne boli :)
 Za napajanje sam uzeo opciju koju je strasilo opisao u svojoj temi pc napajanje
Pa cu i to preraditi po njegovim uputama.
Dalje prvobitno je bila u opciji rasvjeta u jednom velikom staklenom kucistu gdje bi sijalice stojale al nakon par testova gdje sam ih spajao i palio mjerenjem sa laserom za temp dobijao sam na led temperaturu od oko 200-250 stepeni C tu je odma propao pokusaj taj palo mi je na pamet od racunara da uradim hladnjke i da ih spojim na led al ni tu nisam dobio neki pad temp tako da je i taj pokusaj propao

Naknadno razmisljao sam o hladjenju pomocu hladnjaka sa dodatkom ventilatora al razlog odustajanja od toga je sto imam premalo prostora za tu ideju iako se radi o dosta velikom akv
Nakon malo googlanja i dumanja nasao sam nesto slicno vodeno hladjenje

Eh u glavnom o cemi se radi je sl:
Uzmem cjev 2x2 duzine meni potrebne 125 cm sa mogucnoscu da stavim mozda dvije cjevi jedna uz drugu radi jos boljeg rasporeda LEDica a i temperature
 Ledice cu spajati paralelno sto mi je rekao strasilo a i nakon samog saznanja da nemogu ih povezati serijski ( jest ono se javlja sto ja nevolim dodatnih kablova al sta se moze)

Dalje ledice dolaze na Al cjev ili dvije jos neznam tu sam da testirAm sa postavljanjem sa donje str ledica na njih termaln pAsta lemljenje spojeva i na kraju postavljanje silikona koji odg za akv a i koji moze izdrzati temp
Nakon toga dolazi na red pravljenje protoka vode kroz cjev nadam se da cu uspjeti dovuci vodu koja vec se rasporedjuje preko pumpe koja ima snagu max od 3000l/h ( pumpa kupljena po savjetu Damira sl ) pa da prebacim na cjev barem jedan litric na par minuta :) ta ce se voda nakon prolaza kroz cjev i hladjenja ledica vracati u akvarijum naravno u vidu vec zagrijans vode
Time se nadam postizanju nekim djelom izbacivanja barem jednog grijaca ako nista ili barem da cu smanjtii njihovu upotrebu tj paljenje jer same ledice ce grijati vodu a grijac moze ostati da zadrzi temp na onu koja je meni potrebna u akv
Ako ne uspijem izvuci vodh na cjev s vec postojece pumpe plan mi je ubaciti najmanju mogucu pumpu s najmanjim mogucim protokom vode. 

Po meni prednosti ovog sistema (barem na mom akv)
1. Lijepa diy rasvjeta sa ustedom struje naspram obicnih T5 i tako tih sijalica
2. Opet usteda struje preko grijanja ledica smanjnje koristenja grijaca tj ne baca se bespotrebno toplota s ledica vec se iskoristava

3. Na mom akv dobijam jos bolju cirkulaciju vode a da nemoram dodavati strem pumpe ;)

4. Ako se sjetim jos koje javim

Da radi se o akv dim 125duz 50 s 60 v 400l vode zajedno s sumpom tako da 8 led ce biti sasvim dovoljno, a ako bude malo imam viska ledia hahhah

Zanima me vase misljenje o ovom projektu i mozda neki savjeti zamjerke itd

Naravno slike itd bit ce kako budu odmicali radovi ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • BK Sutla
Odg: LED vodeno hladjenje
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2014, 18:38:12 poslijepodne »
Zanimljiv projekt. Moglo bi sljakati.
Jedino, moras paziti da ti protok kroz cijevi bude pun, tj, da cijevi budu pune. Mislim da ces to najbolje postici ako ti ulaz vode bude veci nego izlaz. Tako da izlaz lagano stopa protok vode. Tako ces garant imati ledice pod vodom.
I izbjeci ces mreskanje vode u cijevima cime ces i postici bolje osvjetljenje. Ako ti se mreska, mozda nije toliki bed, ali s dodatnim mreskanjem na povrsini mozda malo smanji dostupnu svjetlost. Tj lumene.
Nadam se da ces radove popratiti i slikama....
Sretno!
Ne znaš kuda sa sobom??? Pridruži nam se!!!

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 20, 2014, 18:51:57 poslijepodne »
iskreno da kazem, nekako nisam shvatio ideju.

dakle, ti zelis...sto? iz akvarija tjerati vodu kroz nekakvu cijev (ili profil) na kojem su ledice, u nadi da ce voda odnjeti, odnosno preuzeti temperaturu s profila....i?

ja ovdje vidim par problema, pa razmisli malo, mozda dodjes do pametnog rjesenja, jer meni ne pada na pamet nista.

dakle, ovo bi u teoriji itekako funkcioniralo, kad bi kroz cijev strujala HLADNA voda. odnosno, kad bi tu vodu negdje na nekom mjestu prisilno hladio, jer takva rjesenja nisu ustvari nista novo ni nepoznato.

Drugo. ako koristis vodu iz akvarija za odvodjenje topline s ledica i profila, sto ce ti hladiti akvarijsku vodu? Da, ok, mozda eliminiras upotrebu grijaca, slazem se, ali i to ima neku svoju granicu do koje ce funkcionirati, odnosno, ako pricamo o stvarno takvim ekstremnim zagrijavanjima ledica, zar ne mislis da ce se i voda u akvariju grijati sukladno tome, do granice kad ce biti previsoka za zivot u njemu? mozda i nece, ali....

Dalje, a mozda i najbitnije - voda + metal....kuzis? ja tu vodu nikad nebih vracao nazad u akvarij....

pada mi na pamet primjer jednog procesora, koji bez adekvatnog hladjenja vrlo lako i brzo probija temperature od +100C, a opet, hladjen klasicnim sistemom alu baze (jos bolje bakrene) i ventilatora, odrzava temperaturu na vrlo niskih 30-tak stupnjeva, cak i pod opterecenjem (jasno, kvalitetan cooler se podrazumjeva), tako da, provjeri ti jos jednom i te temperature, i kako si zamislio hladiti ledice, meni tu nesto nema previse logike.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Studeni 20, 2014, 18:55:31 poslijepodne »
Zanimljivo.
Ali meni djeluje jedna stavka problematična, a to je akvarijska voda.
Pošto ti je akvarij u pretpostavljam grijanoj prostoriji za zaključiti je da je temperatura oko 22°C.
E sad možda u ovim hladnijim danima neće predstavljati problem ali ljeti mislim da bi moglo dobro zagrijati akvarij, što opet ovisi šta je u akvariju tj. koji su ti zahtjevi za temperaturom.
S druge pak strane neznam koliko će akvarijska voda prljati cijevi koje ti služe za hlađenje ledica.

Evo kolega iznad je detaljnije objasnio.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Studeni 20, 2014, 19:19:12 poslijepodne »
20-30 lum na 4 l
Pa sad imam viska LED al od viska glava ne boli :)

kak bas na 4l  :question: Ako se ne varam, low light je do 20 lm/l, medium je 20-30 lm/l, high je vise od 30 lm/l

Drugo, ako vec imas viska ledica, cemu kompliciranje sa bilo kakavim hladjenjem. Smontiraj ih sve, stavih ih da rade na manjoj struji i bok. Grijanje ledica je eksponencijalno sa porastom struje sto se fino da iskoristiti upravo za tu namjenu.
Ima preko nekoliko prednosti ako to slozis sa vise ledica koje rade na manjoj struji.

Offline ile

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 20, 2014, 19:51:51 poslijepodne »
Tako sam nasao na par foruma da ide otprilike al nije prob dodati jos koji lum :)
A kao sto strasilo kaze koji sam dzavo kupovao od 10w ako necu iskoristiti njihovu punu snagu mogao sam onda staviti 3w po led

Offline ile

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Studeni 20, 2014, 19:54:02 poslijepodne »

Ima preko nekoliko prednosti ako to slozis sa vise ledica koje rade na manjoj struji.
[/quote]

Ako ti nije prob baci ovdje koje su sve prednosti volio bi znati da vidim sta cu jos sve dobit ?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Studeni 20, 2014, 20:05:10 poslijepodne »
pa dobit ces manje zagrijavanje cime djelomicno ili u potpunosti eliminiras potrebu za aktivnim hladjenjem. Naime, puno vise energije trebas utrositi da bi temp spustio sa recimo 70 na 60 nego sa 60 na 50.
Ledice koje rade na 70-80 % traju duze upravo zato jer su za vrijeme rada daleko hladnije nego one koje rade na 100%.

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #8 u: Studeni 20, 2014, 21:19:31 poslijepodne »
Je zanimljivo, ali i meni se čini da čak i ako riješiš problem s metalnim cjevovodom, ostaje ozbiljan problem viška temperature i to ne samo ljeti već i zimi. Ideja s manjom strujom i pasivnim hlađenjem je daleko bolja, jednostavnija i sigurnija.

Offline sidsloth

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #9 u: Studeni 20, 2014, 21:50:04 poslijepodne »
Za postizanje konvekcije topline sa profila nije potreban veliki protok nego dovoljna površina za prijenos topline. Uz to s vremenom će se nakupiti sloj algi ili one sluzi po profilu koji se skuplja brže čim je temp.veća,a to smanjuje prijenos topline na vodu i gubi se efekat. Uz to se ta toplina mora i rijšiti negdje! Ali najprije mislim da nešt ne valja sa ledicama ili driverima kaf se toliko griju!

Offline nedic93

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Studeni 20, 2014, 21:57:01 poslijepodne »
Ali najprije mislim da nešt ne valja sa ledicama ili driverima kad se toliko griju!
Ne,sa diodama je to ok,nekima ide i radna temperatura do 90 stepeni...
A moj savet ti je da se malo pomucis i pronadjes aluminujumse hladnjahe tipa 4*80cm i da na to nalepis diode termalnom pastom,odozgo hladnjaka male kulere i nema zime....
Nije puno vece od onog sto ti hoces a manja je zezancija oko toga i dosta je sigurnije :)

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #11 u: Studeni 21, 2014, 00:57:21 prijepodne »
A potrosnja struje xy pumpe koja je upaljena 24/7 ?

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 21, 2014, 07:32:58 prijepodne »
Nemora biti 24/7 samo kad svijetli. Nego sada čitam imaš 10w na 9-12v. Kolko je ledica na jednom čipu? Mislim da buš moral tavljati na 9v napon. 12v je valjda vršni napon koji podržava, ali kineski drajveri i eldktronika nije nešto precizna i pouzdana,pa ne šljaka baš najbolje! Bolje staviti dimer pa si siguran
« Zadnja izmjena: Studeni 21, 2014, 07:46:19 prijepodne od sidsloth »

Offline nedic93

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Studeni 21, 2014, 08:23:38 prijepodne »
Za dimovanje mu treba redna veza ili koliko ledova toliko dimera..:) a drajveri msm da imaju mogucnost rucnog podesavanja napona,tako da vozi ti na 9v i nema problem :)

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
    • BK Sutla
« Odgovori #14 u: Studeni 21, 2014, 11:46:04 prijepodne »

Za dimovanje mu treba redna veza ili koliko ledova toliko dimera..

Nope! Ja imam dimmer kojeg mi je frend napravio i spojeno je paralelno, ne serijski.
Oni kupovni dimmeri su mahom za serijske ledice (ili po tvojem "redna veza"). Ali nije problem napraviti dimmer i za paralelno spajanje. Mozda ih cak ima i za kupiti. Ne znam. Nisam gledao.
Stvar je da mora dimmer imati toliki potencijal. Ja imam dimmer koji radi 5-35V. Napajam ga sa 12V

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 21, 2014, 11:56:49 prijepodne »
daj neka mi netko malo pobliže objasni to sa dimmerom na redno i paralelno spajanje ... jer meni isti dimer radi i na jedno i na drugo ... pa možda nešto nisam dobro spojio, pa da popravim ...  :D :D
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
    • BK Sutla
« Odgovori #16 u: Studeni 21, 2014, 12:29:33 poslijepodne »
Da bdem iskren, ne znam detalje. Nisam toliko potkovan znanjem iz elektronike. Budem pitao frenda da mi da shemu pa ju zakacim ovdje.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #17 u: Studeni 21, 2014, 12:47:15 poslijepodne »
Kontam da je ovaj za paralelno PWM dimmer. Za serijsko noze biti i PWM i strujni.

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #18 u: Studeni 21, 2014, 12:53:38 poslijepodne »
Ideja hlađenja zanimljiva,ali realizacija gotovo neizvediva,a da sve bude kako treba.
Taman kad čovjek pomisli da se o ledicama nema više što napisati, zaboli glava od raznih savjeta.
Ako napajaš PC napajanjem,drš se mladog gospona "strasila" dobro je opisao napajanje, a i uslikao dimmer zvan "5$" 12V 0-8 A.
Da ja to radim stavio bi dva reda po 8 LEDica, PC-napajanje, dva dimmera 12V 0-8A svaki na svoj kanal napajanja.Smanjio struju na pola.Ledice ko špricer,a svijetla dosta.
I nemojte na ledicama "dimati" napon nego struju.

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #19 u: Studeni 21, 2014, 13:22:07 poslijepodne »
Aj sad sam neš novo naučio o dimmerima... :D

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 21, 2014, 13:56:11 poslijepodne »
.....al nakon par testova gdje sam ih spajao i palio mjerenjem sa laserom za temp dobijao sam na led temperaturu od oko 200-250 stepeni C

jel nikome nije zanimljiv ovaj detalj o temperaturi od 250C?

Dakle,imamo tijelo koje tijekom rada postize temperaturu 10 puta vecu od temperature okoline? Znam da se ledice griju, ali toliko bas - mislim da tu nesto ne stima ili s mjerenjem, ili s strujom, ili s ledicama?

jer dosta ljudi je koristilo cipove jace od klasicna 3w, a nisu pricali o ovakvom ekstremnom grijanju istih, niti o potrebi za nekakvim hladjenjem osim onog klasicnog - alu profil i ventilator.

Ali ako je to tako, barem si rijesio problem grijanja tijekom zime, par ledica i grijes cijelu sobu.  :D
« Zadnja izmjena: Studeni 21, 2014, 13:59:25 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 21, 2014, 13:59:22 poslijepodne »
imam osječaj da bumo sad tu tolko skomplicirali ovo da bu kolega popiz... od toga.  :baby: :p050:

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 21, 2014, 14:03:47 poslijepodne »
.....al nakon par testova gdje sam ih spajao i palio mjerenjem sa laserom za temp dobijao sam na led temperaturu od oko 200-250 stepeni C

jel nikome nije zanimljiv ovaj detalj o temperaturi od 250C?

Dakle,imamo tijelo koje tijekom rada postize temperaturu 10 puta vecu od temperature okoline? Znam da se ledice griju, ali toliko bas - mislim da tu nesto ne stima ili s mjerenjem, ili s strujom, ili s ledicama?

jer dosta ljudi je koristilo cipove jace od klasicna 3w, a nisu pricali o ovakvom ekstremnom grijanju istih, niti o potrebi za nekakvim hladjenjem osim onog klasicnog - alu profil i ventilator.

Ali ako je to tako, barem si rijesio problem grijanja tijekom zime, par ledica i grijes cijelu sobu.  :D
mislim da je temperatura nastala unutar kučišta
Citat:
Pa cu i to preraditi po njegovim uputama.
Dalje prvobitno je bila u opciji rasvjeta u jednom velikom staklenom kucistu gdje bi sijalice stojale al nakon par testova gdje sam ih spajao i palio mjerenjem sa laserom za temp dobijao sam na led temperaturu od oko 200-250 stepeni C tu je odma propao pokusaj taj palo mi je na pamet od racunara da uradim hladnjke i da ih spojim na led al ni tu nisam dobio neki pad temp tako da je i taj pokusaj propao
tak da to drži vodu,nije bilo efektivnog hlađenja-nakupljanje topline

Offline ile

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Studeni 21, 2014, 14:05:11 poslijepodne »
Neznam drug ja nisam nikad mislio da postizu toliko al sam ih spojio na pc napajanje na 12v kanal
I stavio ih na ovaj hladnjak od procesora sa pc

Prvi sloj gdje se ledica spaja s hladnjakom dolazila je nakon 10 mi. Rada ta temp dalje nisam isao da je ne sprzim
Kontao sam da me laser zeza testirao ga on dobro mjeri

I da zadnjih sloj na hladnjaku je bio izmedju 80-110 stepeni
Do cega je nemam blage al je ogromna temp i brzo je postize
Citao sam da jace ledice imaju radnu temp oko 150 stepeni al nisam mislio da to postizu i ove od 10w
Al ako vidimo kako strasilo ima isprzenih ruku od ledica onda cemo vjerovati da je to ta temp :)

Offline nedic93

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Studeni 21, 2014, 14:07:01 poslijepodne »

Za dimovanje mu treba redna veza ili koliko ledova toliko dimera..

Nope! Ja imam dimmer kojeg mi je frend napravio i spojeno je paralelno, ne serijski.
Oni kupovni dimmeri su mahom za serijske ledice (ili po tvojem "redna veza"). Ali nije problem napraviti dimmer i za paralelno spajanje. Mozda ih cak ima i za kupiti. Ne znam. Nisam gledao.
Stvar je da mora dimmer imati toliki potencijal. Ja imam dimmer koji radi 5-35V. Napajam ga sa 12V
Ae molim te pitaj druga,kako ide to paralelno vezivanje...
Nikako mi nije jasno to iz raloga jer tipa kada imamo vise izvora napajanja tipa dva drajvera npr 9-11V 900mA za dve diode(cipa) ne znam kako je moguce vezati to na 1 dimer? Ortak je tako uradio mislio da moze i pregorele su diode...
A govorim o standardnim dimerima 12v jer kod nas je druge gotovo ne moguce naci :(

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2