Kao sto i sam naziv teme kaze zelim da napravim diy led rasvjetu koja ce se hladiti na osnovu vode iz samog akvarija.
Trenutno imam na raspolaganju 20 led cipova po 10w 9-12V 900lum po cipu heheh tu sam se malo zeznuo kada sam narucivao ja narucivao po W ne po lumenima stari odnos koristio malo istrazivao i dosao do zakljucka da mi treba od nekih 20-30 lum na 4 l
Pa sad imam viska LED al od viska glava ne boli
Za napajanje sam uzeo opciju koju je strasilo opisao u svojoj temi pc napajanje
Pa cu i to preraditi po njegovim uputama.
Dalje prvobitno je bila u opciji rasvjeta u jednom velikom staklenom kucistu gdje bi sijalice stojale al nakon par testova gdje sam ih spajao i palio mjerenjem sa laserom za temp dobijao sam na led temperaturu od oko 200-250 stepeni C tu je odma propao pokusaj taj palo mi je na pamet od racunara da uradim hladnjke i da ih spojim na led al ni tu nisam dobio neki pad temp tako da je i taj pokusaj propao
Naknadno razmisljao sam o hladjenju pomocu hladnjaka sa dodatkom ventilatora al razlog odustajanja od toga je sto imam premalo prostora za tu ideju iako se radi o dosta velikom akv
Nakon malo googlanja i dumanja nasao sam nesto slicno vodeno hladjenje
Eh u glavnom o cemi se radi je sl:
Uzmem cjev 2x2 duzine meni potrebne 125 cm sa mogucnoscu da stavim mozda dvije cjevi jedna uz drugu radi jos boljeg rasporeda LEDica a i temperature
Ledice cu spajati paralelno sto mi je rekao strasilo a i nakon samog saznanja da nemogu ih povezati serijski ( jest ono se javlja sto ja nevolim dodatnih kablova al sta se moze)
Dalje ledice dolaze na Al cjev ili dvije jos neznam tu sam da testirAm sa postavljanjem sa donje str ledica na njih termaln pAsta lemljenje spojeva i na kraju postavljanje silikona koji odg za akv a i koji moze izdrzati temp
Nakon toga dolazi na red pravljenje protoka vode kroz cjev nadam se da cu uspjeti dovuci vodu koja vec se rasporedjuje preko pumpe koja ima snagu max od 3000l/h ( pumpa kupljena po savjetu Damira sl ) pa da prebacim na cjev barem jedan litric na par minuta

ta ce se voda nakon prolaza kroz cjev i hladjenja ledica vracati u akvarijum naravno u vidu vec zagrijans vode
Time se nadam postizanju nekim djelom izbacivanja barem jednog grijaca ako nista ili barem da cu smanjtii njihovu upotrebu tj paljenje jer same ledice ce grijati vodu a grijac moze ostati da zadrzi temp na onu koja je meni potrebna u akv
Ako ne uspijem izvuci vodh na cjev s vec postojece pumpe plan mi je ubaciti najmanju mogucu pumpu s najmanjim mogucim protokom vode.
Po meni prednosti ovog sistema (barem na mom akv)
1. Lijepa diy rasvjeta sa ustedom struje naspram obicnih T5 i tako tih sijalica
2. Opet usteda struje preko grijanja ledica smanjnje koristenja grijaca tj ne baca se bespotrebno toplota s ledica vec se iskoristava
3. Na mom akv dobijam jos bolju cirkulaciju vode a da nemoram dodavati strem pumpe

4. Ako se sjetim jos koje javim
Da radi se o akv dim 125duz 50 s 60 v 400l vode zajedno s sumpom tako da 8 led ce biti sasvim dovoljno, a ako bude malo imam viska ledia hahhah
Zanima me vase misljenje o ovom projektu i mozda neki savjeti zamjerke itd
Naravno slike itd bit ce kako budu odmicali radovi
Sent from my iPhone using Tapatalk