Srpanj 23, 2025, 16:44:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolestan KOI šaran  (Posjeta: 1906 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline max-max

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Bolestan KOI šaran
« u: Listopad 12, 2014, 10:35:45 prijepodne »
Pozdrav svima , imam problem sa koi šaranom . Prije nekoliko dana sam primjetio nekakvu izraslinu na repnoj peraji i ne znam kaj je to . Evo kratki opis ribnjaka: betonski ribnjak od 500 L , UV lampa 9w , vanjski tlačni filter od 30 L sa slojem lava kamena te ugljena ,fine spužvice i grube spužvice, pumpa protoka 2500 L/h koja opskrbljuje filter, pumpa 1500 L/h za slap , ribnjak sa ovom opremom funkcionira 10 godina ,od bilja u ribnjaku imam lopoč, šilj , peruniku , plutajuće bilje (vodeni zumbul ,vodeno zelje ,velika leća) .Od riba imam tri zlatne ribice (karas) stare oko 6 godina (15 cm) i dva koi šarana starih 4 godine (25-30 cm) . Do sada od bolesti sam imao jedino bakteriju koja napada vrhove peraja i javlja se u proljeće ,to sam imao prije 6-7 godina i ovo proljeće (uspješno izljećeno preparatom iz pet centra) sa ovom bolesti se nisam još susreo pa molim pomoć.Izraslina je u obliku manjih bijelih kvržica natiskane jedna do druge i rastu . Uspio sam slikat repnu peraju (nije najbolja rezolucija) .

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Bolestan KOI šaran
« Odgovori #1 u: Listopad 12, 2014, 10:44:35 prijepodne »
To je Koi herpes virus koji se pokazuje na repu kada se pokvari kvaliteta vode ili se povise nitrati, odnosno, kada zbog tih faktora padne imunitet ribi.

Trebalo bi se napraviti promjena dijela vode te dodati sol i vitamini na hranu.

Bolest nije posebno opasna.

Pozdrav.

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Listopad 13, 2014, 17:16:21 poslijepodne »
Zahvaljujem na pompći . Ubacio sam sol , promjenio dio vode i našao uzrok . Ispod pumpi se nataložilo trulog lišća i kojekakvog mulja koje pumpe nisu mogle usisati sa donje strane .

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Listopad 13, 2014, 21:37:39 poslijepodne »
Hvala na javljanju, lijep pozdrav i sve najbolje.