Srpanj 22, 2025, 22:07:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesna zlatica  (Posjeta: 2416 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alleszusammen2

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bolesna zlatica
« u: Svibanj 06, 2014, 00:33:12 prijepodne »
Pozdrav i molim pomoc!

Nije moja ribica vec sogorova, oboje smo bez ideje sto je ribi.

Ribica ima cca 2,5 g, otkad ju je dobio je sama (uz par puzeva) u 60 l akvariju, unutarnji Eheim filter, akvarij je cikliran.
Jednom tjedno mijenjano je oko 20% vode.
Riba se hrani prethodno namocenim listicima, ponekad grasak i jede vodeno bilje.
Bila je super do proslog ljeta, otisli su na more i ribu ostavili na cuvanju, kad su se vratili nakon 2 tjedna voda je bila u komi, riba polumrtva.
Akvarij ociscen, ribica spasena srecom.

Par tjedana nakon toga je pocelo. Odjednom se napuhala, ja sam bila uvjerena da je dropsy (nisam totalni nepoznavatelj riba), dali smo antibiotik u gel hrani, kupke u gorkoj soli i riba se zacudo oporavila.

Neko vrijeme je bilo sve ok i onda se odjednom ponovo napuhala. Grasak, dijeta, cudesa je iskakala i ispuhala se.

To se ponovilo jos par puta (jednom joj se samo jedna strana izbocila), uspio ju je sogor vratiti u normalu, ali od prije neka 2 tjedna je konstantno napuhana i nista ne pomaze, ni jace izmjene vode ni dijeta ni grasak.

Osim uzasne napuhanosti nikakvih drugih simptoma nema, ona veselo pliva, ne prevrce se, stalno zica hranu, nema rana, nista!

Sto da radimo, zbilja izgleda kao da ce puknuti, nadam se da se vidi na slici dobro :(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: bolesna zlatica
« Odgovori #1 u: Svibanj 06, 2014, 07:34:15 prijepodne »
Ja ne vidim nikakvu sliku...

Šta ste poduzeli u zadnjih par tjedana opiši nam detaljno.

Offline alleszusammen2

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 06, 2014, 08:34:29 prijepodne »
Morat cu s kompa sliku staviti.

Riba je napuhana, ljuske izbocene na van, izgleda bas kao dropsy. Oci mi se ne cine izbuljene.

Stavljena je na dijetu, par dana bez jela jer je to prije djelovalo, u roku dan dva bi se vratila skroz u normalu.
Bila je u kupki od gorke soli.
Pojacane izmjene vode.

Temp u akvariju je malo visa, 22-23 C, ne moze se spustiti nize jer i lampe dosta griju.

Jedino sto je sogoru palo na pamet je to da otkad su te akvarjske lampe stavljene ima dosta algi. Prije je imala LED osvjetljenje i nije ih bilo skoro uopce.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Svibanj 06, 2014, 10:56:17 prijepodne »
ako je riba već bila bez hrane u kupki gorke soli onda preostaje samo još slijedeće:

Ako su nakostriješene ljuske tada se radi o vrlo opasnoj bolesti "Trbušna vodenica". Radi se o bakterijskoj upali bubrega koja dovodi na početku do smanjenog rada a kasnije i do zatajenja bubrega a vezano za to riba nema mogučnost izbacivanja viška tekućine iz tijela pa najčešće dolazi do smrti ribe.

Bolest se može izliječiti kombinacijom gorke soli (kupuje se u apoteci), mineralne soli, diuretika i antibiotika (najbolji je Kloramfenikol) a može i nešto slabiji Sera "Bactopur Direct" ili JBL "Furanol".
Ribu odvoji u karantenu ili staklenku (najbolje od 5 litara) i započni liječenje. Bilo bi dobro da je uključena aeracija preko zračne pumpe a ribu nemoj hraniti 5 dana (liječenje traje od 7 do 10 dana).

Kloramfenikol dodajemo 10 mg po litri vode - terapija traje deset dana a svakodnevno mijenjamo 50% vode uz dodavanje dolje navedenih lijekova i soli u onolikoj količini koliko smo vode promijenili

Liječenje Serinim Bactopur Direct-om - terapija traje deset dana a svakodnevno mijenjamo 50% vode uz dodavanje dolje navedenih lijekova i soli u onolikoj količini koliko smo vode promijenili:

Bactopur Direct (Sera) dodajemo 1 tabletu na 50 litara vode Ukoliko u akvariju imate tvrdu vodu (visok Kh i GH) tada pojačajte dozu te na svakih 50 litara vode dodajte jednu tabletu plus još jednu četvrtinu do jednu polovinu druge tablete.

Fluorosemid 0,3 mg po litri vode (max. do 0,8 mg) svakodnevno tijekom 10 dana (svaki dan nakon promjene 50% vode dodati pola doze lijeka) (moram napomeniti da nigdje u stručnoj literaturi nisam pronašao ovakav način primjene Flurosemida tako da ne mogu garantirati za njegovu uspješnost)

Vodu u karanteni tretirati sa ½ čajne žlice gorke soli na 5 litara vode (svaki dan nakon promjene 50% vode dodati pola doze lijeka)

Vodu u karanteni tretirati sa mineralnom soli prema uputstvu proizvođaća (Jbl AquaDur Plus, Sera Mineral salt i Chichlid Lake Sat) (svaki dan nakon promjene 50% vode dodati pola doze lijeka)

Dakle sa gorkom soli i mineralnom soli povečat čemo tvrdoću vode toliko da će voda preko škrga zbog osmotskih zakona izlaziti iz tijela a diuretik će pomoći da se isto to dogodi u bubrezima dok će antibiotik trebati riješiti upalu bubrega.

Naravno sve ovo funkcionira ako već nije došlo do zatajenja bubrega.

Offline alleszusammen2

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Svibanj 06, 2014, 11:35:30 prijepodne »
hvala ti puno, javim napredak!

Offline alleszusammen2

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 06, 2014, 12:04:46 poslijepodne »
Evo, nadam se da se sad vide slike u privitku.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Svibanj 06, 2014, 17:43:11 poslijepodne »
Uh... da vrlo težak oblik trbuš ne vodenice a uz to i plinovi u stražnjem dijelu probavnog trakta... Također postoji mogučnost da malena uz upalu bubrega ima i upalu zračnog mjehura.

Nisam siguran da će se izvuči ali ja bih svakako pokušao sa liječenjem.

Sretno i izvještavaj nas.

Offline alleszusammen2

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Svibanj 12, 2014, 14:11:33 poslijepodne »
Da javim stanje.

Terapija bactopurom zavrsena, stanje je gore utoliko sto se ispod ljuskica na jednoj strani trbuha zacrvenilo.
Sve ostalo je po starome.
Ostaje na gorkoj soli i ectopuru (drugog nije bilo).

Ja sam joj napravila gel hranu (grasak, mrkva, cesnjak i smrvljene tablete spiruline - spirulina pacifica iz ljekarne koju ja pijem, ne ona iz pet shopa koja algu ni vidjela nije).
Bila je na dijeti, nikakve koristi. Apetit joj je odlican, kaka normalno, sva je vesela, ne cese se, normakno pliva, nije bezvoljna.
Probat cemo dizanje imuniteta na taj nacin, zbilja ne znam sto bi drugo :/

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Svibanj 12, 2014, 17:45:51 poslijepodne »
S obzirom da se radi o bolesti i otkazivanju bubrega ova terapija koju sam preporučio trebala je iči u tom smjeru da antibiotik ubije bakterije a da gorka sol izvuče vodu iz tijela zato jer to bubtezi nisu više u stanju napraviti.

Ti si svojim nepridržavanjem mojih uputstava zapravo Vrlo pogoršala zdravstveno stanje ribe koja će sada sigurno uginuti.

Naime, umjesto antibiotikom ti si ribu lijećila sa običnim dezinficijensom ili antiseptikom ( Bactopur) a uz navedenu pogrešku napravila si još veću zato jer si u vodu ulila ECTOPUR a to je obična sol kpja dovodi do još većeg nakupljanja vode u tijelo.

Sretno.

Offline alleszusammen2

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 12, 2014, 22:23:25 poslijepodne »
Prvo, lijepo molim da se mene ne okrivljuje za ubijanje  jer nije moja riba i ja ju vidim jednom tjedno.

Cijeli tvoj post sam c/p i proslijedila sogoru, on je s listom otisao u pet shop i donio je to sto su mu dali i tako je postupio u najboljoj namjeri i nije kriv ako netko tko bi trebao biti strucan kaze "to je sve isto".
Ja ne mogu hodati okolo po pet shopovima jer imam bebu.

U vodi je gorka sol i ectopur. Ja po struci ne vidim razliku izmedu soli i mineralne soli, to su sve minerali pa te molim da mi pojasnis u cemu je greska.
Ectopur je dodan jucer tek jer prije sogor nije mogao naci nikakvu drugu sol osim gorke, do tada je riba bila samo na bactopuru i gorkoj soli.
Reci cu mu da izbaci Ectopur.

Jedino sto sam ja napravila je hrana.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Svibanj 12, 2014, 23:55:55 poslijepodne »
Oprosti..., pišem dosta postova pa se ponekad i zabunim  :roll:

Dakle, slatkovodne ribe moraju iz sebe stalno izbacivati tekućinu jer zbog zakona osmoze voda stalno ulazi u tijelo. Morske ribe stalno moraju piti vodu jer ona zbog istog zakona izlazi napolje iz tijela...

U uputstvu sam predložio točno određene mineralne soli zato jer u njima nema natrija i klora a ta su dva elementa u tijelu zaduženi za privlaćenje vode iz okoline (u ovom slućaju se to nesmije dogoditi jer riba ima ascites, odnosno, već je u tijelu velika količina vode koja ne može izači napolje). Osim što natrij i klor na sebe privlaće molikule vode istovremeno su iznimno bitni u izgacivanju vode putem bubrega preko natrij - kalijevih pumpi koje se odigravaju u nefronima... (kako u ovom slućaju bubrezi zbog teške upale više ne rade tada će se samo nakupljati više vode u tijelo...)

Jedini način da se izliječi ova bolest jeste točno pratiti uputstva i ono što sam napisao, dakle, 1. liječenje ANTIBIOTIKOM+2. gorka sol koja putem crijevnog trakta izbacuje vodu iz tijela+ 3. mineralne soli koje trebaju povećati koncentraciju iona izvan ribe kako bi se preokrenuo proces osmoze i 4. snažni diuretik Flurosemid.

Pozdravi šogora i reci mu da nikada više ne vjeruje prodavačima u Pet shopovima kojima je samo u interesu prodati sve i svašta.

Još jednom isprika, lijep pozdrav i sve najbolje.

Offline alleszusammen2

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Svibanj 13, 2014, 00:28:21 prijepodne »
nema problema, meni je samo grozno i ovako jer smo nesto fulali i time pogorsali ribici.

prodavac u pet centru mu je takoder rekao da zasto uopce kupuje lijekove, jeftinije je novu ribicu kupiti :(

Offline alleszusammen2

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Svibanj 13, 2014, 00:47:31 prijepodne »
Taman mi sogor poslao mejl, vec sam se spremila na najgore kad sam vidjela da mi pise u ovo doba, kad ono kaze da se crvenilo povuklo i manje je napuhana!!! I dalje veselo pliva :)
Javim dalje razvoj dogadaja!

Offline alleszusammen2

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Srpanj 14, 2014, 00:08:48 prijepodne »
Da javim stanje.
Nikakvo lijecenje nije davalo rezultate, dugo je trajalo i sogi je rekao da ju nece vise muciti i stresirati, nego samo davati gel hranu s graskom i cesnjakom i nastaviti paziti jako na vodu jer ostalo nema smisla, lijecenje je prekinuto krajem svibnja.

Do kraja lipnja je bila napuhana, bez ikakvih drugih simptoma, i dalje vesela bila, jela i kakala.
I onda je jedan dan prije skoro 3 tj odjednom pocela kakati ooogromne kolicine, ispuhala se i kao da nista nije bilo, vec 3 tj je sasvim normalna ribica.
Ne mogu vjerovati da je to bio zatvor i da je tako dugo trajalo. Bilo joj je nekoliko ljuskica blago crveno na najnapuhnutijem dijelu, ali to smo sredili  :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Kolovoz 25, 2014, 09:19:00 prijepodne »
Čekaj, kažeš nikakvo liječenje nije davalo rezultat...

Da li je uopće liječio po receptu koji sam ja napisao?