Ma definitivno sve je objašnjeno i još od svih vas dodatno pojašnjeno...ne može se sve relevantne čimbenike upucati u par postova ali mislim da je tema ...konstruktivna jer ima puno oprečnih i uvriježenih mišljenja za i protiv.
Recimo ono što sam propustio navesti,a Kingo je dobro podkrijepio je,
Filter za akvarij OD/DO-jako bitno...naravno da će na minimumu puno bolje i DUŽE odrađivati posao pod uvjetno rečeno maximalnim kapacitetom(riba i bilja koliko uvjetno više moožemo staviti,a da se ne pobiju međusobno zbog prostora-teritorija....
Također je vrlo bitno i logički da staviš što ti prostor i financije dopuštaju što veći filter ..
npr akvarij od 200Lit. stavimo filter za akvarij 500-800 litara...idealno
No svi proizvođači stavljaju optimalne tj.(min-max) i u tom srazmjeru poštuju standarde i mjerila kojih se svi drže što radi efikasnosti,cijene...jer kad bi jedan bitno odskočio i pokušao progurati svoj standard naravno na bolje,veći jači filter za manji akvarij od standarda koji je riješen kao što neki kažu prije 50 godina(naravno ne na Marsu

) tada bi ovai potonji imali daleko manji i zanemarivi udio na tržištu.
Dakle poanta cijele priče je da
PROTOK bude srazmjeran filter materijalu,i naravno ne šaranima u 200 litara
već optimalan broj i veličina riba za takav akvarijVELIČINA filtera da može izdržati min. 30 dana kvalitetne BIOLOŠKE filtracije(NE MEHANIČKE) jer kao i kod svega ne može npr. mašina od auta popiti 25 litara na 100km,već recimo 8 ili 12 koliko je maximum da bi proizvela max. snagu rada.niti više ide niti više pije...
Dakle medijem i pripadajućim protokom uzima se onoliko mehaničke materije,koliko srazmjerno populacija bakterija može preraditi,a da ne dođe do zaštopavanja,time pada protoka i denitrifikacije i onda imamo ...samo posla oko čiščenja svako malo.
Evo Damir je

konstatirao tj. pitao ..
Pa ako vrijedi za ovog ili onoga, onda valjda vrijedi za sve, zar ne? Proizvodjac kaze - 100 do 300 litara. Da, to je izuzetno precizno.
Daj ti meni reci, jel to za 100 litara akvarij, ili za 200, ili za 300? Odluci se , jer ne moze biti za sve..
Kada sam to u početku navodio onda sam rekao za akvarij o kojem govorimo 200 litara i tu sam za primjer uzeo minimalni filter JBL 701 pa do sasvim dovoljnog 901 i iz toga je proizašla varijanta 300-600 litara protoka

Dakle ja i dalje tvrdim više ni ne znam da ne idem u natrag JBL 901 i te kako i više nego dovoljan za akvarij od 200 litara,a bez problema će gurati i akkvarij od 300-350 koji je stabilan i ko zna sa svojim ljubimcima i biotopom(srazmjer riba i bilja,količina hrane i kakve,koliko i kada) sve to može i utječe na pravilnu i kvalitetnu filtraciju.
U svakom slučaju primjer evo ja na svom RIO 180(prodajem ga u oglasu jer ću slagati LIDO 200) imam SICCE Shark(unutarnji filter) ništa spešl po dimenzijama,samo spužva sa 40 solidnih ribica,biljni naravno filter mi ne radi na maximumu,baš zbog mehaničkog zagađenja i gura 30- 40 dana bez problema,hranim svaki dan jednom na dan,voda kristal,ribe sretne,bilje raste-čupam...bez CO2 koliko energije toliko rezultata po zakonima prirode ..ništa ne silujem

A za kraj sjetimo se filtera prije 35 godina -zračni filteri(keramika-ugljen-mjehurići) i opet sve bilo čisto bistro,bilje raslo ko ludo pod običnom buble žaruljom ;)a kapacitet filtera .....nikakav...što nam dodatno govori da se i dobar dio denitrifikacije odvija i u supstratu,a zdrave biljke rade lavovski dio posla

Sve je moguće samo pristup treba biti pravilan i što prirodniji