Definitivno u svemu po malo ima logike,ali ponekad logika treba biti i popračena spoznajom i znanjem...
Naime kada kažete da protok treba biti jaći ,veći ...nikad ga dovoljno...e tu je poanta srazmjer snage i kapaciteta filtera tj. filter materijala
dakle kada proizvođač navede protok to je protok bez ičega(otpora-filter materijala) kada je opterećen s vremenom pada ,pada već i kada je novi,visina (akvarij,dužina crijeva,,) sve je to proračunato jer znanstveno (proučavanjem se došlo do optimalne biološke filtracije)tj. protok kroz medij kako bi u adekvatnim uvjetima naglašavam biološka filtracija bila što optimalnija i opet kažem 95% je to svrha i rezultat čiste vode.
Naime ukoliko imamo "velik" dugačak akvarij tada se ne riješava protok filterom već se po određenim točkama (jednom ili više njih stavljaju protočne pumpe)
kako bi dovodile "ustajalu vodu " do usisa filtera ili skuplja varijanta ali još bolja dva ili tri filtera...
No možemo mi staviti još nešto bolje no to nije komercijalno i dostupno "plug &play akvaristima" koji su u začetku hobia ili nečeg drugog...
Dakle možemo staviti i pumpu u filter od 5000L/h ili više ali onda srazmjerno tome treba i filter biti ogroman tako da opet kroz sav filter materijal voda prolazi umjereno 300-600 litara i tu opet upadamo u paradox ako je akvarij ogroman jer cirkulacijom tj. izlaznim tokom nećemo dobiti željenu i potrebnu cirkulaciju i zato postoje stream i power head pumpe.
Tako da kada kažemo fizička filtracija(mehanička) je samo donos DOM materije do medija dalje je sve na biologiji i po potrebi kemiji(ugljen,remower PO4 ili NO3 )ovisno o biotopu tj. akvarijskom tipu životinja i njihovim potrebama tj. mogučnostima koje smo mi odabrali na ovaj ili onaj način.
Na žalost prirodu je teško imitirati (ali ne i nemoguće),a kao što vidimo u večini slučajeva ju ne poštujemo i zato iz neznanja dolazi do meni i nekima banalnih problema dok većini (pogotovu novih akvarista) stvara noćnu moru,gubi nadu,stvara probleme jer tamo gdje i kada je počeo nije dobio adekvatne i kompletne informacije.
Jedan od najvećih problema koje sam ja uočio kroz niz godina uočio je strah da kupac ne odustane ako (naravno ako zna "učitelj" )
što mu je sve potrebno za određeni akvarij i pušta kupca da on odluči što če uzeti od ponuđenog i rijetko navedenog jer ne želi izgubiti...
No u konačnici takvim pristupom gube na žalost svi,naravno i nesretne životinje..i sad odlazimo dalje i događa se da su nam životinje sve skuplje jer ih na žalost (svojom sebičnom ljubavi) ubijamo

.
Moj pristup i namjera i ono što radim ,a vezano mi je uz ovaj hobi je da ljudima pokušam dati do znanja da sve ima svoje zašto ?
Jer bolje se dobro pripremiti nego,odustati i kasnije kriviti druge.
Uopće je nebitno ko kupuje kakav brand bitno je da kupuje adekvatan i kvalitetan potkrepljen osnovnim cjelokupnim znanjem jer onda osigurava sretan i dug život svojim ljubimcima i zadovoljstvo sebi na svim djelovima ovog hobia.
Tako da je moja poruka svima koji krenu u bilo što edukacija,znanje u bilo čemu jer poslije je skupo ispravljati greške,tako je u svemu danas pogotovo kad je tržište nemilosrdno,nema kontrole i što god koga pitate(trgovce.političare pa i ljude iz raznih struka..) reći će ma sve je to isto,nema tu neke razlike,sve je najbolje i dobro kako bi rješili sebe bez borbe i onoga što je smisao kada izađeš u ŽIVOT.
Na žalost ljudi su postali sebični i to vodi ka ne dobrom...povjest je sve pokazala
Na žalost sve se to odražava i na ovaj naš ljepi hobi jer ljudska glupost i pohlepa ne štedi nikoga pa ni samog sebe

Nisam filozof kako će mnogi misliti,na žalost to nas prati kroz svakodnevni život....
Evo odmah friškog primjera ;
prije tri tjedna pukne mi ahilova tetiva,OK odem u bolnicu kod "stručnjaka"kiruruga naravno čovjek od struke,pogleda i kaže(PITA MENE PACIJENTA) očete da vam to riješimo konvencionalno ili operacija

OK pitam ja što je bolje i sa čime će biti stvar najbolja za mene ?
kaže pa to je isto

Pa meni logika govori da nije isto,zašto bi me pilio ako može i ovako....no razmišljam ...smrdi.....naše zdravstvo,pa na kraju krajeva mislim si ako ide samo longeta ako se tetiva sama spusti i prihefta to je puno duži put
ako razreže,povuće ju dole i zašije ušparao sam vrijeme

..
Naravno zovem šogija Kirurg na VET faxu

i pitam ga i što mi kaže ,obavezno operacija....na onaj način nečeš hodati duplo duže

Evo to je ono o čemu ja pričam

Nadam se da nisam bio predugačak

no ja ne znam i ne mogu problematiku objasniti u par riječi jer je kao što vidite puna "stručnjaka" koji nama i sebi žele najbolje