Srpanj 20, 2025, 20:04:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: sto mi se događa s ribama?  (Posjeta: 9582 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nihrzenjak

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
sto mi se događa s ribama?
« u: Travanj 22, 2014, 11:16:21 prijepodne »
Pozdrav,

imam 200 litara akvarij i vodu mjenjam svakih 10-14 dana (trećinu). Nažalost Ciklidi mi lagano izumiru, jedan po jedan...

Eto kako to izgleda 3-4 dana nakon primjecivanja problema s ribom. I tako svakih 30 dana ode jedna. U čemu je problem? Ja sumnjam u kvalitetu vode jer se sve funkcioniralo savršeno 2 godine a sad se nesto pocelo desavati. Vodu punim direktno iz slavine.

Hvala na savjetima i pomoći...

Offline Sagittarius1

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: sto mi se događa s ribama?
« Odgovori #1 u: Travanj 22, 2014, 11:33:22 prijepodne »
Iako Sam početnik surfajući po forumu sa sličnim temama preporučujem ti da ispuniš ovaj upitnik:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0
Da bi ti znalci pomogli što prije!

P.S. I oni bi ti rekli da se javiš sa popunjenim podatcima, pa ih dočekaj sa spremnim odgovorima

Sretno!
The only drink I like ice in is water, because you can’t water down water.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #2 u: Travanj 22, 2014, 11:50:35 prijepodne »
Pozdrav,

imam 200 litara akvarij i vodu mjenjam svakih 10-14 dana (trećinu). Nažalost Ciklidi mi lagano izumiru, jedan po jedan...

Eto kako to izgleda 3-4 dana nakon primjecivanja problema s ribom. I tako svakih 30 dana ode jedna. U čemu je problem? Ja sumnjam u kvalitetu vode jer se sve funkcioniralo savršeno 2 godine a sad se nesto pocelo desavati. Vodu punim direktno iz slavine.

Hvala na savjetima i pomoći...
Klasičan primjer borbe dviju riba, samo ova što si je ti poslikao je dobila po piiii...  :D :D :D
Najnormalnija stvar kod malawaca. Očito imaš nekoga nabrijanog lika u akvariju koji ti roka ostale

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Travanj 22, 2014, 11:51:58 prijepodne »
složio bih se sa igorom ...

i ja sam morao reducirati broj riba jer sam imao full nabrijani dominantni par  :)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline nihrzenjak

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Travanj 22, 2014, 12:29:19 poslijepodne »
Istina Igore, imam dva dominantna muzjaka graskei koji se tuku medusobom ali nisam primjetio da bi se tukli s labidokromusom...

Offline matan88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #5 u: Travanj 22, 2014, 13:15:00 poslijepodne »
Ta dva mužijaka ti ubijaju I ganjaju ostale ribe..po caeruleusu se vidi da je dobio batina I da je isplašen..

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Travanj 23, 2014, 18:22:56 poslijepodne »
Pozdrav nihrzenjak,

osim što je ova riba ima simptome batinanja ima i simptome koji govore da kvaliteta vode nije dobra i da su povišeni nitrati (potkožno krvarenje vidljivo kao crvene pjegice).

Hajde molim te detaljno ispuni ovaj upitnik da vidimo u čemu leži problem:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Offline nihrzenjak

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Travanj 23, 2014, 19:36:09 poslijepodne »
UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 210 l
-   temperatura,  24 oC
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   3god
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    1mj
-   koliko često i koliko mijenjate vode  1/2 svakih 14 dana
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija  - ako ima ostataka izmeta

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    - vanjski, CristalProfi e900
-   način i periodi čišćenja filter materijala   - jednom u 6mj
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   spuzva, ugljen, keramika

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   kamenje, i ima malo zelenih algi
-   grijač - isključen
-   pumpa za zrak   - ukljucujem ju u ljeto
-   CO2 sustav – kakav   - nemam
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)  -  sredstvo protiv algi AlgExit

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   - Malawi ciklidi
-   starost ribica    - 3 god (5 kom) 1 god (4 kom Labidochromis caeruleus) - i mlade koje su se same započele život u akvariju
-   ima li potencijalnih „terorista“   ?  2 muzjaka greshakei
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   - 1 na dan, pojedu sve za min, hrana Tropical Malawi

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - nemam ih
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju)  - zelene
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi  - da AlgExit
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi  - podloga je od pjeska, bila debljine 5 cm ali malawci kopaju pa rade brda
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   -  nista
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)  - sve normalno

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma  - mjesecno jedna riba ugine. Napocetku se skriva na dnu, nakon toga se okrene okomito s glavom prema gore ili dolje te u biti kroz 2-5 dana ugine. Vidi se da joj je zadnja peraja izgrizena ili je propala.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...  - vidljivo kao raspadanje straznje peraje...mada na zadnjoj ribi vidljive ozljede bocno na tijelu
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)  - ova bolesna se skriva ili je na vrhu akvarija i ko da uzima zrak cijelo vrijeme
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)  - normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   -  prije godinu dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   -  sol bez joda
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   otislo je već 8 komada, na isti nacin...
-  stanje ostalih stanovnika   -  sve osim ove jedne zdrave

Eto nadam se da sam na prihvatljiv nacin ispunio ovaj upitnik.  Hvala na daljnjoj pomoći.

LP

Nikola

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Travanj 23, 2014, 22:01:35 poslijepodne »
Uh, uh...., Nikola, Nikola  :roll:

Puno toga ne radiš kako bi trebalo pa ću krenuti redom sa nabrajanjem:

1. Imaš preslab filter s obzirom na litražu i na to da mijenjaš vodu svakih 14 dana. (trebao bi imati filter sa protokom 1200l/h)
    sa ovim filterom bi vodu morao mijenjati svaki tjedan cca 35%

2. Ne usisavaš podlogu ( podloga se ne mora usisavati samo u akvarijima sa dovoljno jakim filterom i spraybarom ili da postoji posebna pumpa koja tjera vodu sa podloge u ulaznu cijev filtera) Na i neposredno iznad podloge, poput izmaglice, lebdi "prljava" voda prepuna bakterija, nitrata, fosfata i dr. a koja nastaje razgradnjom ribljeg izmeta na dnu i upravo se zato mora usisavati podloga ili ono prvo što sam napisao.

3. Pranje filter materijala ( ti ga pereš svakih 6 mjeseci a to nikako nije dobro jer naslage bakterija i planktona budu toliko guste da se smanjuje protok filtera a s time i neutralizacija nitrata od strane dobrih bakterija) Filter bi trebalo proprati u vodi izvađenoj iz akvarija jednom mjesečno (govorim o tvom filteru).

4. Aktivni ugljen je nepotreban u tvom filteru ( ali s obzirom da je već dugo unutra služi kao podloga dobrim bakterijama) u ovom bih ga filteru osobno zamijenio sa akvarijskom spužvom.

5. Isključen grijač - velika pogreška. Iako je kada je upaljeno svjetlo temperatura 24C po noći se ona drastično spušta ovisno o grijanju stana a to je stalni stres za ribe i utjeće na pad imuniteta. Grijač mora biti upaljen cijelo vrijeme.

6. Pumpa za zrak isključena - može biti isključena samo ako ti je izlazna cijev ili spraybar podešen da jako mreška površinu vode u protivnom moraš imati uključenu pumpu za zrak.

7. Vodu ulijevaš direktno iz slavine - ovo je vrlo opasan postupak koji nikome ne bih predložio a vidim da ga ciklidaši vole koristiti. Ako se to več radi tada upozoravam na 2 bitne stvari:

a) voda koja se ulijeva MORA biti približno iste temperature kao ona u akvariju (veča razlika uzrokuje stres i pojavu plinske bolesti)
b) filter mora biti isključen za vrijeme ulijevanja vode u akvarij
c) odmah po ulijevanju vode u akvarij sipati sredstvo za neutralizaciju klora i ostaviti najmanje 15 minuta prije paljenja filtera

8. Korištenje Algexit-a - nikada i nikome ne preporučujem zbog toga što je sredstvo vrlo agresivno. Naglo spušta pH vode pa je iznimno opasno u akvarijima sa mekanom vodom. Kod tebe je tvrda voda pa osim što izaziva šok kod riga i stresira ih često se dogodi da počnu propadati peraje a mislim da si spominjao problem sa perajama.

Da rezimiram, sa ovim filterom bi vodu trebao mijenjati jednom tjedno cca 35% uz usisavanje podloge a filter materijal prati jednom mjesečno, mijenjaj vodu sa vodom koja je odstajala 24 sata, trebaš uključiti grijač i eventualno pumpu za zrak te prestati koristiti Algexit.

Što napraviti sutra:

Napravi promjenu cca 40% vode (sa odstajalom vodom ili onako kako sam napisao pod 7) uz usisavanje podloge USISAVAČEM PODLOGE, operi filter materijal te ulij duplu dozu Easy Life FFM te 5 čajnih žličica soli (ukoliko sol nisi ubacivao zadnjih mjesec dana) a slijedeći dan dupla doza vitamina.

Jednom do 2 puta mjesečno iscijedi 4 manja češera češnjaka a radi podizanja imuniteta i čišćenja parazita.

Za sada toliko, pozdrav i sretno.

Offline Filio

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #9 u: Travanj 24, 2014, 08:44:11 prijepodne »
Zasto filter MORA biti iskljucen za vrijeme izmjene vode?Ja imam dva vanjska,usisne kosare su relativno nisko.Nikad ih ne iskljucujem za vrijeme izmjene vode jer mi tetrin filter nakon iskljucivanja "drnda" dan-dva,dok sve ne legne i izbaci zrak.Gasim ga samo dok ga cistim.Hvala.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #10 u: Travanj 24, 2014, 12:52:34 poslijepodne »
Zasto filter MORA biti iskljucen za vrijeme izmjene vode?Ja imam dva vanjska,usisne kosare su relativno nisko.Nikad ih ne iskljucujem za vrijeme izmjene vode jer mi tetrin filter nakon iskljucivanja "drnda" dan-dva,dok sve ne legne i izbaci zrak.Gasim ga samo dok ga cistim.Hvala.

Gasis filter zato da ti ne povuce kloriranu vodu , a klor ubija bakterije
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Travanj 24, 2014, 13:28:29 poslijepodne »
Hvala Filip na odgovoru  :up:

Offline Filio

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #12 u: Travanj 24, 2014, 14:41:46 poslijepodne »
Hvala na odgovoru!Od sad cu ga gasiti,mada nisam imao problema s vodom.Nek "drnda" dan-dva.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Travanj 25, 2014, 14:08:26 poslijepodne »
Nevjerojatno...

Ja se ubio od pisanja a čovjek ni hvala da kaže...

Hvala mi ne treba već me samo zanima njegov odgovor i da li je što poduzeo.

Offline sanchez

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Podstrana
« Odgovori #14 u: Svibanj 02, 2014, 15:47:03 poslijepodne »
Uh, uh...., Nikola, Nikola  :roll:

Puno toga ne radiš kako bi trebalo pa ću krenuti redom sa nabrajanjem:

1. Imaš preslab filter s obzirom na litražu i na to da mijenjaš vodu svakih 14 dana. (trebao bi imati filter sa protokom 1200l/h)
    sa ovim filterom bi vodu morao mijenjati svaki tjedan cca 35%

2. Ne usisavaš podlogu ( podloga se ne mora usisavati samo u akvarijima sa dovoljno jakim filterom i spraybarom ili da postoji posebna pumpa koja tjera vodu sa podloge u ulaznu cijev filtera) Na i neposredno iznad podloge, poput izmaglice, lebdi "prljava" voda prepuna bakterija, nitrata, fosfata i dr. a koja nastaje razgradnjom ribljeg izmeta na dnu i upravo se zato mora usisavati podloga ili ono prvo što sam napisao.

3. Pranje filter materijala ( ti ga pereš svakih 6 mjeseci a to nikako nije dobro jer naslage bakterija i planktona budu toliko guste da se smanjuje protok filtera a s time i neutralizacija nitrata od strane dobrih bakterija) Filter bi trebalo proprati u vodi izvađenoj iz akvarija jednom mjesečno (govorim o tvom filteru).

4. Aktivni ugljen je nepotreban u tvom filteru ( ali s obzirom da je već dugo unutra služi kao podloga dobrim bakterijama) u ovom bih ga filteru osobno zamijenio sa akvarijskom spužvom.

5. Isključen grijač - velika pogreška. Iako je kada je upaljeno svjetlo temperatura 24C po noći se ona drastično spušta ovisno o grijanju stana a to je stalni stres za ribe i utjeće na pad imuniteta. Grijač mora biti upaljen cijelo vrijeme.

6. Pumpa za zrak isključena - može biti isključena samo ako ti je izlazna cijev ili spraybar podešen da jako mreška površinu vode u protivnom moraš imati uključenu pumpu za zrak.

7. Vodu ulijevaš direktno iz slavine - ovo je vrlo opasan postupak koji nikome ne bih predložio a vidim da ga ciklidaši vole koristiti. Ako se to več radi tada upozoravam na 2 bitne stvari:

a) voda koja se ulijeva MORA biti približno iste temperature kao ona u akvariju (veča razlika uzrokuje stres i pojavu plinske bolesti)
b) filter mora biti isključen za vrijeme ulijevanja vode u akvarij
c) odmah po ulijevanju vode u akvarij sipati sredstvo za neutralizaciju klora i ostaviti najmanje 15 minuta prije paljenja filtera

8. Korištenje Algexit-a - nikada i nikome ne preporučujem zbog toga što je sredstvo vrlo agresivno. Naglo spušta pH vode pa je iznimno opasno u akvarijima sa mekanom vodom. Kod tebe je tvrda voda pa osim što izaziva šok kod riga i stresira ih često se dogodi da počnu propadati peraje a mislim da si spominjao problem sa perajama.

Da rezimiram, sa ovim filterom bi vodu trebao mijenjati jednom tjedno cca 35% uz usisavanje podloge a filter materijal prati jednom mjesečno, mijenjaj vodu sa vodom koja je odstajala 24 sata, trebaš uključiti grijač i eventualno pumpu za zrak te prestati koristiti Algexit.

Što napraviti sutra:

Napravi promjenu cca 40% vode (sa odstajalom vodom ili onako kako sam napisao pod 7) uz usisavanje podloge USISAVAČEM PODLOGE, operi filter materijal te ulij duplu dozu Easy Life FFM te 5 čajnih žličica soli (ukoliko sol nisi ubacivao zadnjih mjesec dana) a slijedeći dan dupla doza vitamina.

Jednom do 2 puta mjesečno iscijedi 4 manja češera češnjaka a radi podizanja imuniteta i čišćenja parazita.

Za sada toliko, pozdrav i sretno.

Pozdrav 985Plavi.

Zbog čega misliš da je "CristalProfi e900" nedovoljan za 200L, kad je namjenjen za akvarije od 100-300 litara. Ja ga imam u 230 L , sve je vrhunsko, svi parametri vode.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #15 u: Svibanj 02, 2014, 17:31:05 poslijepodne »
Ja bi se ovdje samo nadovezao na neke stavke koje iz iskustva nikad ne bi radio..i ne radim i naravno nikad problema...
naravno priče koje idu za filtraciju prvenstveno..
1.JBL CPe je itekako je dovoljan filter za ovu litražu-to može na mjesečnoj bazi odrađivati i unutarnji filter npr. JBL CPi 200 ili bilo koji drugi slične veličine ....
2.protoci od nekoliko tisuću i kusur litara su besmislica ...i ne znam odakle ova teorija,dapače što manji protok,naravno ne premali 300-600 litara kroz medij ovisno o kapacitetu medija samog filtera je optimum da ragzradnja DOM-a u NO3 bude adekvatna
filter prije svega osim mehaničke filtracije rekao bi i 95% mu je bit biološka filtracija,a bakterije nisu spajdermeni i sama velika brzina protoka desetkuje bakteriju i začepljuje protočnost,
tu naravno onda dolazi do buma algi pa se kreće u kemiju koju ni ja ne preporučujem ni ja narravno

Dakle usisavanje podloge obavezno tamo gdje nema bilja jer nema što prirodnim putem vršiti izmjenu plinova,
Čiščenje filtera po potrebi,dok god je protok normalan na izlazu,samo izmjena vode na mjesečnij bazi sa usisavanjem naravno ako se radi o akvariju bez bilja
ako je sa biljem usisavanje po potrebi i mogučnosti

Što se tiče riba u ovom slučaju naravno da je to prirodna selekcija u kojoj zbog nemogučnosti bijega manje agresivna vrsta stradava i to bi trebalo u svakom slučaju izbjegavati to jest izvaditi problematične ribe ili one koje su u manjem broju da se stvori sklad u akvariju.

Dakle vrste koje su tolerantne ali bez obzira ciklidi kada dođu do određene populacije mirni ili ratoborni će to riješavati na novoj mlađi.

Što se tiče dodavanja vode i gašenja filtera samo ako to moram napraviti radi sprječavanja ususavanja zraka filtera,no to nije nikad tako bar u mojim slučajevima i to prvenstveno da se voda lagano miješa kako bi šok kod riba bio neprimjetan i voda lagano odmah miješana.
Što se tiče bakterija i klora tih problema nema jer se uredno dodaje biotopol.

To je ono što kod mene radi oduvijek ,a što se tiče riba tu treba pravilnu selekciju napraviti i tada je mir na dugi period.

Samo za primjer na akvariju 800 litara malawci CPe 1500 čistim jednom godišnje :up:
« Zadnja izmjena: Svibanj 02, 2014, 17:34:33 poslijepodne od g.mizerak »
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #16 u: Svibanj 02, 2014, 21:22:40 poslijepodne »
protoci od nekoliko tisuću i kusur litara su besmislica ...i ne znam odakle ova teorija,dapače što manji protok,naravno ne premali 300-600 litara kroz medij ovisno o kapacitetu medija samog filtera je optimum da ragzradnja DOM-a u NO3 bude adekvatna

Mozda i je besmislica, ali besmislica koju su prihvatili svi proizvodjaci, pa svoje filtere, ovisno o velicini i ciljanom trzistu, upravo i drze na 800-1500l/h.

Iako je bioloska filtracija mozda uspjesnija pri manjim "brzinama", kod malih protoka nema adekvatne mehanicke filtracije. Diskutabilno je koliko jedna steti drugoj, ili necem trecem, ali i mehanicka filtracija je jako bitna, zar ne? Vidio sam puno slucajeva gdje nekakav komadic prljavstine ili necega pluta na pola cm od usisne kosare, filter nema snage da je povuce, a povratna struja od filtera je preslaba da je pogura. Pa je mehanicka filtracija u takvim slucajevima vise stvar srece, nego necega sto je ciljano i sto nam itekako sluzi.

Dalje, u akvaristici postoji jedna konstanta, a to je samoproglasena "istina" i mantra koja se provlaci kroz svaki komad opreme - proizvodjaci bezocno lazu, i njihove tvrdnje i karakteristike odmah prepolovi, da bi znao sto je optimum za neki komad opreme. Svi osim JBL-a ocigledno, jer ako pogledamo da JBL tvrdi "do 300L", mi prepolovimo i dobijemo optimum na 150L....a takav filter koristimo na akvariju od 200L.

Malo matematika nije u redu zar ne? Da, mozemo mi to pravdati kako svaka kap i svaki atom vode prodje "vrhunski tretman i biolosko ciscenje", u praksi je to slaba utjeha. Jer jos jedna poanta filtracije bi trebala biti da u sto kracem roku mehanicki i bioloski ocisti sto vecu kolicinu vode.

Da nije tako, ustvari nebi postojao razlog da mi koristimo ikakav drugaciji filter osim nekog mini unutrasnjeg, protoka 300l na sat - jer, tu je najbolja bioloska filtracija vode. A kolicina - nebitna.

Moderni filter materijali ionako imaju poroznu povrsinu za naseljavanje bakterijama u i vise nego dovoljnoj kolicini, da bi se mi morali brinuti oko toga.  Posebice ne oko toga hocemo li koju zacepiti ili necemo s protokom.

Tako da, meni ima sasvim logike da je poanta dovesti i sto vise vode provesti kroz filter u sto kracem vremenu, nego obratno. Jer, 100 litara 10001% ociscene vode po satu, ili 500 litara 10000% ociscene vode po tom istom satu.....ja glasam za vecu kolicinu.

I za kraj, mislim da su rijetki od nas koji situaciju u svojim akvarijima znamo do najsitnijeg detalja, sto se tice parametara i slicnog. Svi mi igramo na kartu - nema vidljivih problema=nema problema uopce, i sve funkcionira. Kad nastane problem - kriva je oprema, ovo ili ono....

Moze biti, ali.....

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Svibanj 02, 2014, 22:24:49 poslijepodne »
Slažem se sa svime što je napisao Damir  :up:

Ja samo podvlačim da je za ciklidne akvarije potrebna što jača filtracija, odnosno filteri dovoljno jaki da sa dna povuku feces i nečistoće posebice jer nema biljaka koje te otpadne produkte mogu iskorištavati za svoj rast.

Ja sam u 250 litarskom akvariju imao filter protoka 1200/h a bio bih još sretniji da sam imao barem još jedan protoka 900l/h.

Glede toga da ulijevate vodu iz slavine direktno u akvarij a tek onda i kada radi filter ubacujete sredstvo za neutralizaciju klora morate znati da je klor već napravio veliku štetu na dobrim bakterijama a štoviše zato što klor sada vežu za druge spojeve da bude što postojaniji pa se u vodi nalazi kloramin kojega teško neutralizira i sredstvo za neutralizaciju klora... Za razmisliti.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 03, 2014, 15:18:26 poslijepodne »
Definitivno u svemu po malo ima logike,ali ponekad logika treba biti i popračena spoznajom i znanjem...
Naime kada kažete da protok treba biti jaći ,veći ...nikad ga dovoljno...e tu je poanta srazmjer snage i kapaciteta filtera tj. filter materijala

dakle kada proizvođač navede protok to je protok bez ičega(otpora-filter materijala) kada je opterećen s vremenom pada ,pada već i kada je novi,visina (akvarij,dužina crijeva,,) sve je to proračunato jer znanstveno (proučavanjem se došlo do optimalne biološke filtracije)tj. protok kroz medij kako bi u adekvatnim uvjetima naglašavam biološka filtracija bila što optimalnija i opet kažem 95% je to svrha i rezultat čiste vode.
Naime ukoliko imamo "velik" dugačak akvarij tada se ne riješava protok filterom već se po određenim točkama (jednom ili više njih stavljaju protočne pumpe)
kako bi dovodile "ustajalu vodu " do usisa filtera ili skuplja varijanta ali još bolja dva ili tri filtera...
No možemo mi staviti još nešto bolje no to nije komercijalno i dostupno "plug &play akvaristima" koji su u začetku hobia ili nečeg drugog...

Dakle možemo staviti i pumpu u filter od 5000L/h ili više ali onda srazmjerno tome treba i filter biti ogroman tako da opet kroz sav filter materijal voda prolazi umjereno 300-600 litara i tu opet upadamo u paradox ako je akvarij ogroman jer cirkulacijom tj. izlaznim tokom nećemo dobiti željenu i potrebnu cirkulaciju i zato postoje stream i power head pumpe.
Tako da kada kažemo fizička filtracija(mehanička) je samo donos DOM materije do medija dalje je sve na biologiji i po potrebi kemiji(ugljen,remower PO4 ili NO3 )ovisno o biotopu tj. akvarijskom tipu životinja i njihovim potrebama tj. mogučnostima koje smo mi odabrali na ovaj ili onaj način.
Na žalost prirodu je teško imitirati (ali ne i nemoguće),a kao što vidimo u večini slučajeva ju ne poštujemo i zato iz neznanja dolazi do meni i nekima banalnih problema dok većini (pogotovu novih akvarista) stvara noćnu moru,gubi nadu,stvara probleme jer tamo gdje i kada je počeo nije dobio adekvatne i kompletne informacije.
Jedan od najvećih problema koje sam ja uočio kroz niz godina uočio je strah da kupac ne odustane ako (naravno ako zna "učitelj" )
što mu je sve potrebno za određeni akvarij i pušta kupca da on odluči što če uzeti od ponuđenog i rijetko navedenog jer ne želi izgubiti...
No u konačnici takvim pristupom gube na žalost svi,naravno i nesretne životinje..i sad odlazimo dalje i događa se da su nam životinje sve skuplje jer ih na žalost (svojom sebičnom ljubavi) ubijamo 8).
Moj pristup i namjera i ono što radim ,a vezano mi je uz ovaj hobi je da ljudima pokušam dati do znanja da sve ima svoje zašto ?
Jer bolje se dobro pripremiti nego,odustati i kasnije kriviti druge.
Uopće je nebitno ko kupuje kakav brand bitno je da kupuje adekvatan i kvalitetan potkrepljen osnovnim cjelokupnim znanjem jer onda osigurava sretan i dug život svojim ljubimcima i zadovoljstvo sebi na svim djelovima ovog hobia.
Tako da je moja poruka svima koji krenu u bilo što edukacija,znanje u bilo čemu jer poslije je skupo ispravljati greške,tako je u svemu danas pogotovo kad je tržište nemilosrdno,nema kontrole i što god koga pitate(trgovce.političare pa i ljude iz raznih struka..) reći će ma sve je to isto,nema tu neke razlike,sve je najbolje i dobro kako bi rješili sebe bez borbe i onoga što je smisao kada izađeš u ŽIVOT.
Na žalost ljudi su postali sebični i to vodi ka ne dobrom...povjest je sve pokazala
Na žalost sve se to odražava i na ovaj naš ljepi hobi  jer ljudska glupost i pohlepa ne štedi nikoga pa ni samog sebe :up:
Nisam filozof kako će mnogi misliti,na žalost to nas prati kroz svakodnevni život....

Evo odmah friškog primjera ;
prije tri tjedna pukne mi ahilova tetiva,OK odem u bolnicu kod "stručnjaka"kiruruga naravno čovjek od struke,pogleda i kaže(PITA MENE PACIJENTA) očete da vam to riješimo konvencionalno ili operacija -?
OK pitam ja što je bolje i sa čime će biti stvar najbolja za mene ?
kaže pa to je isto :rolleyes:
Pa meni logika govori da nije isto,zašto bi me pilio ako može i ovako....no razmišljam  ...smrdi.....naše zdravstvo,pa na kraju krajeva mislim si ako ide samo longeta ako se tetiva sama spusti i prihefta to je puno duži put :roll:
ako razreže,povuće ju dole i zašije ušparao sam vrijeme -?..
Naravno zovem šogija Kirurg na VET faxu :up: i pitam ga i što mi kaže ,obavezno operacija....na onaj način nečeš hodati duplo duže :zagrljaj:

Evo to je ono o čemu ja pričam :)
Nadam se da nisam bio predugačak  :D :D :D no ja ne znam i ne mogu problematiku objasniti u par riječi jer je kao što vidite puna "stručnjaka" koji nama i sebi žele najbolje :up:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #19 u: Svibanj 03, 2014, 16:41:34 poslijepodne »
Jer jos jedna poanta filtracije bi trebala biti da u sto kracem roku mehanicki i bioloski ocisti sto vecu kolicinu vode.
hmmmmm....... mehanicka i bioloska filtracija osim onog "filtracija" (prolazak jednog medija kroz drugi) nemaju bas nis zajednickog.
Akvarij je zatvoreni sustav u kojem su jedine mehanicke necistoce zapravo organskog porijekla. Mehanicku filtraciju mozes provesti jednom tjedno. Ili jednom u 2 tjedna. I bit ce jednako ucinkovita da li ju odradi pumpa od 5 l/h za 3 dana ili pumpa od 5000 l/h za 3 minute. I nakon mehanicke filtracije i dalje imas (ne)kvalitetnu vodu kakvu si imao.
I da uopce nema mehanicke filtracije i da se sav taj organski materijal raspadne opet ce to odraditi bioloska filtracija. A bioloska filtracija je ipak malo vise slozenih kemijskih procesa koji zahtjevaju odredjene uvjete da bi uopce do njih doslo. A duplo jaca pumpa na istu kolicinu filter materijala sigurno nece 2x brze i bolje bioloski procistiti vodu. Hoce mehanicki.
Problem malog filtera od 300 l/h nije protok nego nikakava kolicina medija za vecu kolicinu vode. A obzirom da jos nema medija koji ne pruzaju otpor, povecanjem kolicine medija pojacava se i pumpa. Pumpa od 500 l/h moze izbacivati istu kolicinu vode kao i pumpa od 1500 l/h. U dva identicna akvarija ta voda sigurno ne bi bila jednako bioloski filtrirana.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 03, 2014, 21:45:23 poslijepodne »
Da to je cijela enigma jer ako mehanički u kratkom roku naguramo enorman kapacitet dolazi do zaštopavanja filter materijala,to guši bakterijsku populaciju samnjuje protok i biološka kao takva je ništa nula..
Dakle sve treba biti srazmjerno i to je cijela nauka...ništa silovati :up:

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Svibanj 03, 2014, 22:09:34 poslijepodne »
Zaključak: za 210 litarski akvarij sa ciklidima treba mu vanjski filter protoka 1200l/h ili ovaj filter koji ima uz obavezu da mijenja cca 45% vode svaki tjedan uz detaljno usisavanje podloge.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 04, 2014, 17:52:10 poslijepodne »
Ja se na žalost opet neću složiti sa tom konstatacijom jer je kao takva bezvrijedna..i nema obrazloženja
zašto;
jednostavno protok je potrba koja se mjeri prema količini medija(litre/otpor) KOEFICIJENT je davno riješen (fizika) 115-140 i koliko vidim koristi ga većina proizvođača.
No isto tako vidim da ga je jedino JBL i naveo u svojem data sheetu
http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/4348/jbl-cristalprofi-e1501-greenline#download
Note on the pumping capacity
For optimum reliable performance, we strongly recommend the use of JBL original filter
media only.
As usual technically, the data given on the type plates and the packaging refer to maximum
IDLE RUNNING DATA of the pump, without hoses and filter media:
CP e401: 450 l/h
CP e701: 700 l/h
CP e901: 900 l/h
CP e1501: 1400 l/h
CP e1901: 1900 l/h
When operated in an aquarium, this data is reduced by varying degrees, depending on the
length of hose and the filter media used. An accumulation of dirt in the hoses and filter media
will further reduce performance.
The following approximate capacities refer to a hose length of 1.5 m and operation with the
supplied filter media in a clean or new condition:
CP e401: 200 – 250 l/h
CP e701: 350 – 400 l/h
CP e901: 380 – 450 l/h
CP e1501: 800 – 900 l/h
CP e1901: 1100 – 1200 l/h
The filter media and hoses should be cleaned when these levels are reduced by about 50 %.
Note on the pumping capacity
For optimum reliable performance, we strongly recommend the use of JBL original filter
media only.
.
Opet napominjem da je snaga pumpe mjerena koliko ona daje protoka ne koliko izlazi iz filtera OUT,jer to ovisi o nizu faktora
vrsta medija,
gustoća medija
zapunjenost medija(mehanički uzrok)

što u prijevodu znači ako imate kao npr. JBL CPe 901 ili 900 nebitno on je zapremine 7.6 litara medija(kanister) i matematika je jednostavna
900:7.6=118,42
ili JBL 1901
1900L/h na kanister od 15 litara ...koeficijent 126.66
kako Plavi navodi koeficijent bi bio 157 što je van gornje granice koja je prihvačena i testirana od strane biologa koji su postavili minimum i max za najefikasniji učinak denitrifikacije tj. biološke filtracije,naravno da to pravilo nemora biti i prihvaćeno i svako može staviti kako ga volja (proizvođač) no pitanje je koliki je stvarni učinak ...to na žalost mi ne možemo izmjeriti...
Samo za primjer
EHEIM 3 350 1050L/h na kanister volumen 8.9 litara...koeficijent 117,97.
EHEIM 3 600 1250l/h na kanister 9.2 litre ..koeficijent 135.86

no imamo i jedan koji recimo ide daleko ispod
EHEIM 3 1200 xl 1700L/h na kanister od 25 litara..koeficijent je 68,dakle otpor je negdje i više nego prepolovljen(otvoren prolaz)
kako,
pa ovako
tamo gdje nema grijača omjer kanistera i medija-prazan prostor za protok vode je  kod eheima govorimo o
1200 model 25 Lkanister/12 litara medij-razlika 108% ;)
600 9.2/6 razlika 53% ;)
350 7.4/4.5 razlika praznog prostora za protok 64%
ali ako gledate model sa grijačem npr.
onda to izgleda ovako 8.9/4.5 razlika za protok je 93% dakle ista pumpa ali , isti medij alli kanister veći radi grijača-nema otpora(grijač).
Iz ovoga je razvidno da model 1200 iz ne znam kojeg razloga ima duplo manje medija od ostalih eheim modela,a to je opravdavanje visokog protoka koji mu ustvari i ne treba a razlog je grijač radi kojeg se povečava zapremina kanistra skoro za duplo u odnosu protoka same vode sa  filter materijalom.
POANTA
Dakle evidentno je da je protok vezan za količinu filter materijala.
a nikako pravilo protoka vode koje će odrediti da li je to dovoljni ili nije.

Dakle bez uvrede ali ovo su činjenice i kojih se prvenstveno napominjem JBL itekako drži.
Jer oprosti Plavi kada bi imali mjerilo koji protok za koji akvarij je potreban...onda me to podsjeća na javnu nabavu prvenstveno kod automobila :)
npr.dužina auta mm :D,snaga motora ;)...a onda bi svako normalan sebi trebao postaviti pitanje čemu se rade takvi automobili kad im funkcija nije ni opravdana ,u sprezi je sa zakonom(brzina),ekonomičnost(potrošnja-zagađenje) i samo održavanje...

Zato treba u svemu biti umjern i prije svega odmjeren :up:
Lp
« Zadnja izmjena: Svibanj 04, 2014, 17:55:58 poslijepodne od g.mizerak »

Offline sanchez

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Podstrana
« Odgovori #23 u: Svibanj 04, 2014, 20:33:19 poslijepodne »
Pa nisu inženjeri JBL-a ili EHEIM-a pali s marsa  ;) ;) . Ako piše da je za akvarije od toliko do toliko litara, onda to stoji  :up: :up:.
Eventualno za bolje miješanje vode i razbijanje mrtvih kuteva ubacit neku pumpicu, po mogućnosti šta tišu, jer JBL filter se ne
čuje dok radi, pa bi bilo glupo da tako mala naprava buči pored njega. To kažem jer moja ATMAN-ova radi ko motorna pila  -? .

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #24 u: Svibanj 04, 2014, 20:49:09 poslijepodne »
Pa nisu inženjeri JBL-a ili EHEIM-a pali s marsa  ;) ;) . Ako piše da je za akvarije od toliko do toliko litara, onda to stoji  :up: :up:.

Ali, ostali izgleda jesu?

Sve ovo sto je cjenjeni kolega napisao stoji, stovise. Jedino meni i dalje onaj navod "prepolovi tvrdnju proizvodjaca" nije jasan...

Pa ako vrijedi za ovog ili onoga, onda valjda vrijedi za sve, zar ne? Proizvodjac kaze - 100 do 300 litara. Da, to je izuzetno precizno.  :D :D

Daj ti meni reci, jel to za 100 litara akvarij, ili za 200, ili za 300? Odluci se  :D , jer ne moze biti za sve.

Dalje, ako imamo, a imamo, da ce netko xy filter koristiti na 100l, i netko drugi isti taj filter na 300....dali oni imaju identican nivo i kvalitetu filtracije?