Kolovoz 19, 2025, 19:19:09 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Pitanja o moru u stanu  (Posjeta: 26834 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Pitanja o moru u stanu
« Odgovori #100 u: Ožujak 22, 2014, 00:57:17 prijepodne »
rekoh ti vec u onoj temi - hajd ti to jos malo prouci, izgleda da srljas u nesto o cemu nisi nimalo informiran.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #101 u: Ožujak 22, 2014, 01:19:36 prijepodne »

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #102 u: Ožujak 22, 2014, 02:26:09 prijepodne »
Evo da se i ja ukljucim, ja sam isto novi u ovom morskom svijetu pa mene zanima zasto bi uopce kupovali RO uredjaj kad pustis vodu da odstoji ili (barem je tako bilo kod slatkovodnog i sve je bilo super) ulijes neko sredstvo za omeksavanje vode. Ne znam moze li se to u morskom akvariju...  :roll:

nije slatkovodna kao morska ni blizu.. ja sam koristio neko vrijeme obicnu vodu donekle dok nedode taj trenutak koji se nakuplja.. ro uredjaj je super stvar bez koje morski akv tesko da funkcionira.. moze ali nakon nekog vremena se javljaju simptomi koji malo po malo se osjete na koraljima i td.. (gubljenje boje koralja, rast algi i to divlje i td..) uglavnom bez ro uredjaja nista, tj bez ro vode.. do nedavno sam koristio vodu iz pipe, sve je raslo i sve bilo oke do jednom dok mi koralji nisu poceli gubit boju, alge se pocele razvijati i svasta nesto.. kad sam prestao da koristim vodu iz pipe i vratio se na ro, koralji su se vratili na bolju stranu, kao da zivnu svaki put kad im vodu izmjenim sa ro vodom.. tako da svako ima svoju pricu kao i ja svoju i neko iskustvo,, a slatkovodnu nemozes uporedjivati sa morskom ni blizu, to su sasvim dvije razlicite price.. Lp

*** Igore i sretno sa morem ako se uputis u to..  :up:

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #103 u: Ožujak 22, 2014, 06:22:03 prijepodne »
Meni na 275+sump ishlapi tj. 50l. plus izmijena
Obavezno Ro+DI  :up:
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline stomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #104 u: Ožujak 22, 2014, 08:18:57 prijepodne »
ja imam 60l top off bacvu pa ju punim pumpom preko bulka to je sirotinjska verzija:)  ljepo automatiziran sistem, ali kako kod se okrene treba neka posuda gdje ce se voda i sol izmjesati samo sto je ovako sve puno brze za napraviti
a predfilter ti je prije ro? sta je u njemu?
sorry ne znam jesi li mene pitao za predfilter..
da on je u stvari prije EMV (2 kom) jer ujedno pokupi sitno smeće iz vodovoda (20mikronski) jer ako uleti kakva slitina u ventil ovaj ga ne može zatvoriti do kraja,pa bi voda iz osmoze slinila bez obzira što imam dva ventila,ne volim neugodna iznenađenja -?

sad kuzim, nisam razmisljao o ventilima, mislio sam da je neki drugi razlog prefiltera

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #105 u: Ožujak 22, 2014, 10:06:00 prijepodne »
Koja je alternativa ako nemam slobodnu pipu kod vesmasine? Jer mislim da mi je na jednu spojena vesmasina, na drugu susilica. Gdje jos u stanu mogu spojiti RO uredaj?

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
    • Prvi veći tank i jedini pravi
« Odgovori #106 u: Ožujak 22, 2014, 10:12:39 prijepodne »
Postoji prelazni komad koji se spaja na pipu u kadi, naravno privremeno dok radiš vodu...
A jesi ti uopće počeo išta raditi na akvariju??

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #107 u: Ožujak 22, 2014, 10:51:41 prijepodne »
Postoji prelazni komad koji se spaja na pipu u kadi, naravno privremeno dok radiš vodu...
A jesi ti uopće počeo išta raditi na akvariju??
Imam vec dosta toga u planu, dio vec u realizaciji ;)
Trenutno mi je najbitnije sloziti ro uredaj jer sam kupio suzanin morski akvarij. Koji je ovdje u oglasu. Cilj mi je sloziti pripvremeno njen akvarij u stan, za njega mi je potrebna samo ro voda, da ne kupujem vodu a ro ce mi trebati naravno i za novi akvarij (cca 400-500litara)
kroz 2 mjeseca planiram napraviti akvarij dimenzija koje meni najbolje odgovaraju pa preseliti kamen i koralje iz suzaninog u svoj!

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
    • Prvi veći tank i jedini pravi
« Odgovori #108 u: Ožujak 22, 2014, 10:54:48 prijepodne »
Uzmeš onda RO uređaj i spojih u kadu i proizvodiš, prednost kade je da u slućaju proljevanja nema nikakve štete u stanu...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Ožujak 22, 2014, 11:04:56 prijepodne »
postoji i nastavak kojeg stavis tu di ide vesmasina, ima na sebi T i ventil za ro uredaj i tog je bilo od ro i akvaristickih kompanija pa mozda mozes narucit izvana. a mozes i kupit potrebne nastavke po bauhausu itd i sam to napraviti, ja sam tako stavio y konektor i dva odvojena ventila. to je onda prakticnije nego preko kade ali te i dosta skuplje izide

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #110 u: Ožujak 22, 2014, 11:33:27 prijepodne »
Imate li kakve slike tih nastavaka za kadu? Ovaj t oblik sto dode iza vesmasine znam kako izgleda ali moram micati vesmasinu i susilicu da to slozim a vec je sve instalirano, na mm namjesteno

Offline tleon

• Novi član
  • *
« Odgovori #111 u: Ožujak 22, 2014, 23:13:51 poslijepodne »
Kad punite sa RO vodom onda stavite da je sve RO voda ili mjesavina ili nesto trece?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #112 u: Ožujak 23, 2014, 00:52:24 prijepodne »
Kad punite sa RO vodom onda stavite da je sve RO voda ili mjesavina ili nesto trece?
Sve cista ro voda

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #113 u: Ožujak 25, 2014, 07:48:54 prijepodne »
Našao mjesto za akvarij, napokon odlučeno :)
Maximalna duljina je 250 cm.
222cm je udaljenost vanjskih rubova utičnica
175 je udaljenost unutarnjih rubova utičnica
Širina od zida do garniture je 120 cm

Manevarski prostor po zgradi, dimenzije vrata 200x90cm

E sad treba odlučiti koje dimezije akvarija i kako ga uklopiti u prostor da iskoristim ove utičnice.
Što predlažete?

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Ožujak 25, 2014, 07:52:49 prijepodne »
Predlazem da okrenes taj trosjed prema buducem akvariju :)

tapatalk

Offline Sonny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #115 u: Ožujak 25, 2014, 07:55:16 prijepodne »
Da, ovako će ti biti teško održavanje.
Pazi, moraš voditi računa o tome da ćeš morati nesmetano otvarati vrata od ormarića i kretati se oko akvarija.
I ne, to neće biti "samo kod izmjena vode", kao što se svi u početku tješimo, nego ćeš vjerojatno čekirati stanje u ormariću više puta dnevno :)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #116 u: Ožujak 25, 2014, 08:01:52 prijepodne »
Pazi, moraš voditi računa o tome da ćeš morati nesmetano otvarati vrata od ormarića i kretati se oko akvarija.
I ne, to neće biti "samo kod izmjena vode", kao što se svi u početku tješimo, nego ćeš vjerojatno čekirati stanje u ormariću više puta dnevno :)
ako bude širina akvarija 60 ostane mi još 60 cm za prolaz i otvaranje.
Znači vrata ormarića mogu biti po 50 cm sirine bez beda...
Misliš da bi tu moglo biti problema?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #117 u: Ožujak 25, 2014, 08:03:14 prijepodne »
Predlazem da okrenes taj trosjed prema buducem akvariju :)

tapatalk

Što je najgore i o tome sam razmišljao  :D :D :D

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #118 u: Ožujak 25, 2014, 08:13:29 prijepodne »
Ako ćeš moći uz otvorena vrata nesmetano prolazit onda problema nema, samo gubiš na ovaj način puno prostora jer kauč izbijaš van u prostor. Ne znam kakav ti je stan i ostali raspored, ali... razmisli o ovom što je reko Karlo  ;) :D

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #119 u: Ožujak 25, 2014, 08:25:51 prijepodne »
Ako ćeš moći uz otvorena vrata nesmetano prolazit onda problema nema, samo gubiš na ovaj način puno prostora jer kauč izbijaš van u prostor. Ne znam kakav ti je stan i ostali raspored, ali... razmisli o ovom što je reko Karlo  ;) :D
nigdje drugdje ne može doći, osim na ovaj zid, vjeruj mi isprobao sam sve druge varijante.
tu mi nabolje odgovara, za kauč lako, tako mi i odgovara jer mi je dosta širok boravak (6m).
Mogu sloziti i vrata na magnete ako treba da prednju stranu skroz skinem kad nešto prčkam...

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #120 u: Ožujak 25, 2014, 08:28:18 prijepodne »
nigdje drugdje ne može doći, osim na ovaj zid, vjeruj mi isprobao sam sve druge varijante.
tu mi nabolje odgovara, za kauč lako, tako mi i odgovara jer mi je dosta širok boravak (6m).
Mogu sloziti i vrata na magnete ako treba da prednju stranu skroz skinem kad nešto prčkam...
Opa, opa, tu sam te čekao, 6m boravak-jet set :D
Onda igra to  :up:

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #121 u: Ožujak 25, 2014, 08:33:38 prijepodne »
Opa, opa, tu sam te čekao, 6m boravak-jet set :D
Onda igra to  :up:
:D :D :D
Čudne su to dimenzije stana  ;)
Tako da mogu i kutnu micati naprijed - nazad od akvarija još metar i pol sigurno u krajnjem slučaju.
Taj zid sam prvobitno i namjenio za akvarij, da dode u ravnini visine garniture.
Najbitnije sada - dimenzije??
Ne znam dal da ove prekidače prekrijem sa stalkom ili da ih ostavim da "dišu"?
Imam i s lijeve i s desne strane prekidače što mi se čini super stvar

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #122 u: Ožujak 25, 2014, 09:28:15 prijepodne »
Što viši ormarić to bolje, moj je nizak i imam problema s održavanjem sumpa i opreme ispod. Idealno bi bilo kad bi imao 80 cm prostora ispod akvarija.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #123 u: Ožujak 25, 2014, 11:23:25 prijepodne »
Što viši ormarić to bolje, moj je nizak i imam problema s održavanjem sumpa i opreme ispod. Idealno bi bilo kad bi imao 80 cm prostora ispod akvarija.
80 cm cu ostaviti unutra sigurno!
Recite mi, stalak zeljezni dok napravim i donesem u stan, onda ga tek zatvaram drvenim plohama?
Na što da tu pazim?
Dimenzije budu 180x65x55 cm.
Jeli je potrebna prečka na sredini s prednje strane ili može i bez te prečke da mi ne smeta?

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #124 u: Ožujak 25, 2014, 12:16:32 poslijepodne »
80 cm cu ostaviti unutra sigurno!
Recite mi, stalak zeljezni dok napravim i donesem u stan, onda ga tek zatvaram drvenim plohama?
Na što da tu pazim?
Dimenzije budu 180x65x55 cm.
Jeli je potrebna prečka na sredini s prednje strane ili može i bez te prečke da mi ne smeta?

A  jes ga zakomplicirao na svakom koraku :) 

-Napravi lijepo na tu duzinu troja vrata po 60 cm na magnete, njih ces lako skidati i vracati po potrebi bez da ti ista smeta. Osim toga, ako ces imati  (a vjerojatno hoces) OF box desno u kutu, napravi jednu precku s prednje strane, za svaki slucaj. Ali nemoj ju na sredinu jer onda ni s lijeve ni s desne strane nemas mjesta za prici sumpu i opremi, nego napravi npr da bude vise na lijevo, cca 60 cm od lijevog ruba ormarica, tako da tu imas mjesta za npr strujni dio, a onda ti skoro 120 cm ostaje s desne strane gdje ce ti biti sump.

-RO uredjaj. Pricas da su ti zauzeti ventili za vesmasine. Pa kupi t komad i dodatnu pipu na koju ces montirati RO, tako da koristis taj ventil. ili jos bolje, ovaj ventil http://www.poljskidom.hr/index.php?id_product=199&controller=product i odgovarajuci mu prikljucak u koji ces usarafit njega, a s druge strane perilicu.

Za pocetak kupi osmozu :)

Elegance reef ti ima neke nove koje fino izgledaju, a nisu preskupe. Imas i u aquashopu, cma, i slicno. Nekako mi je blue (elegance reef favorit sto se tice i slanja, i garancije i svega).

Kad kupis osmozu, onda gledaj di ces ju smjestiti.  I jeftinija nova osmoza je bolja od stare koja je ko zna kako koristena. Ako redovno mijenjas sedimentni predfilter i aktivni ugljen, trajati ce i trajati.

-Osim toga, kupi TDS meter da si mozes odprilike imati uvid u stanje filtera, i stanje dolazne vode. Takodjer kupi refraktometar jer ces ga trebati prije ili kasnije. Bolje prije.

-Ako si odlucio ici na plug and play akvarij, da ti netko napravi stalak, staklo, svjetlo, cijevi i sve to pospoji, nadam se da si svjestan cijene toga, i da to nece nitko raditi badava, i za pivu :)  Pivu eventualno moze, ali kad iskesiras koju tisucu za usluge onom koji ce ti raditi haha :)

Uvijek ces dobit savjet free, ali za ovo kaj ti planiras je potrebno utrositi brdo vremena, nadam se da ne mislis da je to ono, dodjem, spojim, odem, u roku keks :) :)