Lipanj 18, 2025, 00:47:16 prijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Pitanja o moru u stanu  (Posjeta: 25127 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline stomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Pitanja o moru u stanu
« Odgovori #75 u: Ožujak 18, 2014, 16:30:46 poslijepodne »
veci volumen je stabilniji ali da zahtjeva manje promjene vode svakako nije istina(bwt, cesce a manje promjene su bolje sto se stabilnosti parametara tice ali vise ucinka ima promjenit 1x40% nego 4x10%)
-pa bacva je prilicno direktna metoda:) nema neki bolji nacin nego u posebnoj posudi, bacvi, pustit da se sol odradi, otopi, zagrije.. sad, koliko velika, ovisi koliko potrebu imamo, ali ako netko ima prostora za 300-500+ akvarij, trebao bi imati i mjesta za 60-120l bacvu pohranit

Offline zzorann

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #76 u: Ožujak 18, 2014, 17:14:32 poslijepodne »
Isto imam manji 230l i isto je u planu veci, samo sto ne mislim da sam se zeznuo uopce, dapace. Ovaj gledam kao skolski pa sve isprobavam cega se sjetim, nije bas isto zafrknuti akv. od 200 ili 500l. Takodjer mislim da je za morsku akvaristiku karantena obavezna, ako je ikako moguce naravno. Obavezna jer jedna bolesna riba moze raz*ebati citav sustav. Znaci ovaj 200 litras u biti meni predstavlja buducu karantenu..  :up:

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #77 u: Ožujak 18, 2014, 17:22:26 poslijepodne »
Vidiš o ovome sam ti pisao!!!  :D ;)

Online Zubatac

Broj trgovanja: (0)
    Punopravni član
    **
    Spol: Muški   Lokacija: Split
        Privatna Poruka (Online)

Odg: Moj prvi akvarij - Morski 300 litara
« Odgovori #74 u: Danas u 03:56:00 »

Citat:

Pocelo je....nisam izdrza....trebam veći....
Dakle novi ce biti 150d 70š 55v , cca 577l + sump
Otvorit cu novu temu kako novi bude napredovao...whish me luck

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #78 u: Ožujak 18, 2014, 17:42:11 poslijepodne »
Ovako da ti kažem, ja mislim da si ti stari... gotov, inficiran  :D

Prvo, odlučio si radit morski, drugo, već razmišljaš o većem. To je pozitivno, da se razumijemo :up:
Napravi si što veći, ovisno o slobodnom prostoru doma, ali moraš znat da je veći akvarij veća briga.
Prvo, nije isto sastrugat alge sa metar stakla i sa dva metra.
Drugo, ono što ne treba zanemariti je i trošak soli za izmjene vode, kao osnovni trošak, da ne spominjemo struju i ostalo.
Meni je kanta soli do sada na 180l trajala XX vremena, a od sada na 400l traje duplo kraće.

Ako ti stane u stan, moje je savjet 300-500l.
Za izmjene vode, možeš bačvu imat negdje u hodniku gdje ne smeta, ali ju postaviš na dasku s 4 kotačića i dofuraš si ju lako do akvarija kad će trebat.

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Ožujak 18, 2014, 18:56:43 poslijepodne »
To i ja radim bačva od 200L na dasci s kotačima i furam ju po kući gdje treba. Imaš ju za kupiti u bauhausu itd. 
Sonny sad sol traje samo x vremena :)))

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Sonny

• Punopravni član
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #80 u: Ožujak 18, 2014, 19:22:38 poslijepodne »
To i ja radim bačva od 200L na dasci s kotačima i furam ju po kući gdje treba. Imaš ju za kupiti u bauhausu itd. 
Sonny sad sol traje samo x vremena :)))

Hmmm  :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #81 u: Ožujak 18, 2014, 20:07:34 poslijepodne »
kako god, neku bacvu-kantu ili vecu posudu moras imati.

jer osim kod iznimno malih akvarija, nekakva posuda, kantica ili slicno ti je premalo za mjesati vodu, a uopce nije bitno u cemu je mjesas, dok god ti stane potrebna kolicina vode i pumpa.

ja sad moram nakupiti cca 350 litara ro vode, i vjeruj da sam vec mjerio kadu, da smislim neki diy poklopac, da mi sta ne upadne u vodu. sto i nebi bio problem, ali nagovoriti ukucane da se tjedan dana ne koriste kupatilom - veliki problem.  :D :D :D :D

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #82 u: Ožujak 18, 2014, 20:19:44 poslijepodne »
Hahahaha!
Ovo s kotačima i bačvom mi se jako sviđa i odlicna ideja i stvarno olakšava stvari! Definitivno odlicna ideja! To obavezno cu imati i imam bas mjesto za bacvu na hodniku! Ostala rupa ispod boljlera, tu ce taman sjesti :)
Jos moram smisliti gdje cu ubaciti RO. RO uređaj mogu spojiti na bilo koji izlaz vode ili na samo neki određeni?
Jedna pipa mi ode na perilicu i sušilicu, jedino mi ostaje tuš, kada...jel cu tu moci ubaciti RO? Jbg nisam razmišljao o tome prije :)

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #83 u: Ožujak 18, 2014, 20:39:33 poslijepodne »
Veliki akvarij je odlicna stvar samo je možda problem u stanu kako mjenjati vodu, otapnje soli u posebnoj bačvi, skladištenje te bačve i pretumbavnje po stanu je malo nespretno! Kako to rijesavate? Obavezno ide posebna bačva ili ima koja direktnija metoda?

Ima ali je i puno skuplja,ali zato ni ne znaš koliko vremena ušparaš,sa druge strane nema bačvi,nema uzimanja stambenog prostora..
Naime RO spojen direktno na vodovod ,preko dva sigurnosna EMV ,dva plovka -sve duplo radi sigurnosti + predfilter.
Tako to kod mene radi godinama dobro uložena investicija jer na 600 litara nisam osobno ni kap dolio ručno :D :D

Kada želim promjeniti dio vode to je uvijek 43 LIT to je prazan akvarij ispod akvarija do sumpa tu prebacim plovke i crijevo od osmoze bacim 1.5 kg soli,pumpa miješa i za sat dva crijevo iz sumpa (poseban) ventil -povratna pumpa u wc :),a ovu vodu čistu pumpa direktno u sump ...posla izvagati sol,okrenuti ventile i finito 15-ak minuta mjesečno. ;)
Ali i košta :D :D :D
Evo sličice sistema mada su to već mnogi vidjeli..
redom ispod akvarija,ormar dodatni do akvarija,vodilica u boji zida,ispod sudopera u kuhinji....
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Ožujak 19, 2014, 09:03:22 prijepodne »
ja imam 60l top off bacvu pa ju punim pumpom preko bulka to je sirotinjska verzija:)  ljepo automatiziran sistem, ali kako kod se okrene treba neka posuda gdje ce se voda i sol izmjesati samo sto je ovako sve puno brze za napraviti
a predfilter ti je prije ro? sta je u njemu?

Offline čiovo

• Punopravni član
Pitanja o moru u stanu
« Odgovori #85 u: Ožujak 19, 2014, 21:36:56 poslijepodne »
Pozdrav,
Pratim temu i vidim miljun pitanja koja su mene mucila kad sam promisljao o morskom aq, srecom imao sam u startu dobre mentore. Ali da pomognem ako mogu, odmah veci, tj.najveci koliki si mozes priustiti, ja sam poceo sa 100, preko 200 pa do 600, istina veci aq veca briga, treba obrisati staklo od 2,7m, ali ono sto pruza neopisivo. Neznam kako se to rijesava u tropima, ali za moj jadran mjenjam more svakih 7 do max 10 dana ( zivim 50m od mora) , ali to u principu izvedem za 45 min. Kad se usemis sve to ide, istina bude puno lakse ako netko od ukucana uskoci. Samo naprijed.

Offline Slim_okrug

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #86 u: Ožujak 20, 2014, 07:34:16 prijepodne »
Ako ti mjesto dopušta idi na veći. Ja krenija s 200 L jadrana a nakon ljeta prelazim na 600 L. Prije ili kasnije 200 L ce ti biti malo iako se moze napraviti lijep aq manjih dimenzija uvik ce falit mista. Šta god odlucija  :up:. Znas kako se kod nas kaze  :) uvik fali metar akvarija i cenat ku.ca  :D.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #87 u: Ožujak 20, 2014, 14:18:26 poslijepodne »
Veliki akvarij je odlicna stvar samo je možda problem u stanu kako mjenjati vodu, otapnje soli u posebnoj bačvi, skladištenje te bačve i pretumbavnje po stanu je malo nespretno! Kako to rijesavate? Obavezno ide posebna bačva ili ima koja direktnija metoda?

Ima ali je i puno skuplja,ali zato ni ne znaš koliko vremena ušparaš,sa druge strane nema bačvi,nema uzimanja stambenog prostora..
Naime RO spojen direktno na vodovod ,preko dva sigurnosna EMV ,dva plovka -sve duplo radi sigurnosti + predfilter.
Tako to kod mene radi godinama dobro uložena investicija jer na 600 litara nisam osobno ni kap dolio ručno :D :D

Kada želim promjeniti dio vode to je uvijek 43 LIT to je prazan akvarij ispod akvarija do sumpa tu prebacim plovke i crijevo od osmoze bacim 1.5 kg soli,pumpa miješa i za sat dva crijevo iz sumpa (poseban) ventil -povratna pumpa u wc :),a ovu vodu čistu pumpa direktno u sump ...posla izvagati sol,okrenuti ventile i finito 15-ak minuta mjesečno. ;)
redom ispod akvarija,ormar dodatni do akvarija,vodilica u boji zida,ispod sudopera u kuhinji....
Kolega, ovo sto ti imas je nuklearna elektrana, science fiction!
Nevjerovatno koji sustav! Dođi k meni i to mi napravi, platim bacvu pive :)

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Ožujak 20, 2014, 14:28:12 poslijepodne »
Bačva mu je samo za jednu nogu! :)))

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #89 u: Ožujak 20, 2014, 14:56:29 poslijepodne »
mislim da ce ti se kao najveci problem u cijeloj prici pokazati sol.

Iako je mozda kolegama s mora veca muka i problem dovuci 50 ili 100 litara vode iz mora, nego tebi istu zamjesati u stanu, oni barem ne moraju razmisljati o kupovini soli.

A situacija je da soli najcesce nema za kupiti, ili ima po neodgovarajucoj cijeni, ili premalo pakovanje, ili ovo ili ono. A najveca muka je meni kad se konacno naviknes na jednu sol, stvoris si malo zalihe, pa onda kad si pri kraju - neeeema za kupiti, pa uzimaj bilo sto.

Ili da uzmes neku stvarno veliku kolicinu, ali opet to je financijsko opterecenje.

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #90 u: Ožujak 20, 2014, 15:09:13 poslijepodne »
Igore, stavis osmozu iza vesmasine u kupaoni, da stoji vertikalno, spojis ju t razvodnikom i malim ventilom na istu pipu ko i vesmasinu, a crijeva budu iza masine namotana. Kad trebas vode, izvuces crijeva, dovuces bacvu na kotacima (imas u kauflandu daske sa tri kotaca po 49 kn), otpadno crijevo puknes u kadu, a izlazno u bacvu, i punis. Tak ja radim. Kad napunis, sipas sol i ukljucis pumpu na par sati da to otopi. I istom pumpom ispumpas u akvarij.

Offline baica_s

• Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #91 u: Ožujak 20, 2014, 15:57:27 poslijepodne »
A jeste svi linci.....ja to sve radim jednom rukom....hehehehe
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Ožujak 20, 2014, 16:37:24 poslijepodne »
imaš i bolje riješenje, platiš održavanje i sve gledaš iz fotelje sa pivom u ruci   :pivkan:

Offline baica_s

• Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #93 u: Ožujak 20, 2014, 17:10:58 poslijepodne »
imaš i bolje riješenje, platiš održavanje i sve gledaš iz fotelje sa pivom u ruci   :pivkan:
:up: :up: :up:
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Ožujak 20, 2014, 20:00:38 poslijepodne »
ja imam 60l top off bacvu pa ju punim pumpom preko bulka to je sirotinjska verzija:)  ljepo automatiziran sistem, ali kako kod se okrene treba neka posuda gdje ce se voda i sol izmjesati samo sto je ovako sve puno brze za napraviti
a predfilter ti je prije ro? sta je u njemu?
sorry ne znam jesi li mene pitao za predfilter..
da on je u stvari prije EMV (2 kom) jer ujedno pokupi sitno smeće iz vodovoda (20mikronski) jer ako uleti kakva slitina u ventil ovaj ga ne može zatvoriti do kraja,pa bi voda iz osmoze slinila bez obzira što imam dva ventila,ne volim neugodna iznenađenja -?

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Ožujak 20, 2014, 20:03:44 poslijepodne »

Kolega, ovo sto ti imas je nuklearna elektrana, science fiction!
Nevjerovatno koji sustav! Dođi k meni i to mi napravi, platim bacvu pive :)
:)Lako za pivu..hvala ali da to sve poljepimo da ništa ne smeta kako  i treba morao bi prespavati dan-dva,a onda tu je i klopa...hahaha :up:
ali ako treba savjet ,slo bodno tu sam :up:

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #96 u: Ožujak 20, 2014, 20:55:22 poslijepodne »
Definitivno cu trebati pomoć nekoga od vas morskih kraljeva!
Dogovorit cemo se nekako, da netko dođe do mene na dan da sve riješimo jer sam imam osjećaj da neću napraviti sve po ps-u pa da nešto ne procuri!
Recite mi koji RO uređaj ce biti adekvatan za moje potrebe?

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Ožujak 21, 2014, 16:31:20 poslijepodne »
Svaki je dobar nema tu bitne razlike jer je jedan proizvođač membrana ;)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #98 u: Ožujak 21, 2014, 23:23:43 poslijepodne »
Znaci bilo koji RO uređaj kupim bit ce dobar?
Ne postoji RO uređaj koji ce davati nedovoljno kvalitetnu vodu za morsku akvaristiku?
Dajte mi neki link, preporuku, nešto zadovoljavajuće kvalitete, znaci trebat cu tjedno Max 100 litara RO vode za svoje potrebe jer akvarij mi nece biti veći od 500litara.

Offline tleon

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #99 u: Ožujak 22, 2014, 00:06:46 prijepodne »
Evo da se i ja ukljucim, ja sam isto novi u ovom morskom svijetu pa mene zanima zasto bi uopce kupovali RO uredjaj kad pustis vodu da odstoji ili (barem je tako bilo kod slatkovodnog i sve je bilo super) ulijes neko sredstvo za omeksavanje vode. Ne znam moze li se to u morskom akvariju...  :roll: