Srpanj 18, 2025, 22:16:04 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Odlaze repovi ribicama - sumljam na killfish?  (Posjeta: 1942 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odlaze repovi ribicama - sumljam na killfish?
« u: Siječanj 27, 2014, 20:50:25 poslijepodne »
Pozdrav,

htio bih pitat ak netko mozda zna, jer ja neznam kaj se zbiva.

Uglavnom, pored nekih totalno bezopasnih riba corydoarsa, kulija, ancistrusa i sl.. u jednom akvariju imam 2 vrste na koje sumjam da mi napadaju MICRORASPOBRE GALAXY i jedu im repove.
To su ribice jako male, nekih 2cm i jako vesele i vole lutati po cijelom akvariju.

A sumljam na Hyphessobrycon herbertaxelrodi (crna neonka) ili Fundulopanchax gardneri (Lyretail Killie).
Dolje su linkovi na te ribe.

Uglavnom imam 10 crnih neonki, imao sam 10 galaxy rasbora (3 su netragom nestale) i dvije kill fish. Akvarij je podosta zabiljen.
Neonke su jako mirne i gotovo stoje nepomicno po ciele dane. Rasbore, ako sto rekoh zue okolo stalno i medusobno se natjeravau.
KIllfish pak su dosta slicne neonkama po ponsanju, s time da su stalno pri dnu i šepure se edna drugoj, mozda su zenka i muzjak.

Sad sam buljio u akvarij jedno 15min i nista nisam vidio, osim da se galaxy medjusobno natjeravaju.

Ako mozda netko zna koi je urok nestajanju repova. Galaxy skoro svima fale repovi, nekima skoro pa do kraja. I primjetio sam dvjema neonkama isto malo fali repa, ali cisto malo.
Mislim da bolest nije, tipa fin root i sl. Peraje su im uredne, kao i repovi, nema promjene boje. bas ko da su izgrizeni...

Eto, unaprijed hvala na pomoci. Ako netko ima takvu koju vrstu, pa da je imao slicne probleme.

Linkovi na te 3 vrste:
http://www.akvarij.net/index.php/haracini-menuslatkovodnaribe-57/408-celestichthys-margaritatus-microrasbora-sp-galaxy
http://www.akvarij.net/index.php/haracini-menuslatkovodnaribe-57/44-hyphessobrycon-herbertaxelrodi
http://www.aqua-magica.com/fundulopanchax-gardneri.html
U ovom zadnjem linku pise da te te ribice hoce napadati male ribice, a galaxy nisu bas velike ko neonke.

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Odlaze repovi ribicama - sumljam na killfish?
« Odgovori #1 u: Siječanj 27, 2014, 21:58:52 poslijepodne »
Hajde neka ti ne bude teško ispuni Upitnik koji se nalazi ispod moga posta pa čemo vidjeti što je uzrok nedostatku peraja.

uz pitanja u upitniku zanima me da li ribama daješ vitamine te sa kojom ih hranom hraniš.

Lijep pozdrav.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #2 u: Siječanj 27, 2014, 22:15:33 poslijepodne »
Ja sam imao 15 komada Fundulopanchax gardnerija i oni su ti krivi. (ako ti nije neka bakterija)

Meni su napali par puta muzjake congo tetri - lagano plutaju do njih i onda se zalete na peraju, sto nije bilo dobro za kilije jer su ih congo tetre zbog toga pocele natjeravat i cerupat i to ih je par komada doslo glave.

Rijesenje - kupi zivu smrznutu hranu i redovno hrani i problem ce ti prestati. Kiliji primarno jedu kukce  i ako im fali u prehrani proteina pokusat ce ga na ovaj nacin nadoknaditi a to moze lose zavrsiti za manje ribe tipa gupije, rasbore, neonke. Nije njima cilj pojesti ribu, nego bas dodati mesa u prehranu.

A ovo sto kazes da se sepure medjusobno - muzjaci se uvijek bore za hierarhiju. Muzjaci su ti uvijek sareni, zenke su ti bez boja ili jedva malo kolorirane. Muzjak nikad nece napasti zenku, samo druge muzjake.
« Zadnja izmjena: Siječanj 27, 2014, 22:21:37 poslijepodne od DavorT »

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 28, 2014, 07:17:14 prijepodne »
Hajde neka ti ne bude teško ispuni Upitnik koji se nalazi ispod moga posta pa čemo vidjeti što je uzrok nedostatku peraja.

uz pitanja u upitniku zanima me da li ribama daješ vitamine te sa kojom ih hranom hraniš.

Lijep pozdrav.

Ma nije problem u akvariju, se super napreduje, gnojim i mikaro i mikro + tekuci CO2, stavljam i ffm i catapa ekstrakt od easy life-a. mijenjam vodu svaki vikend (1/3). sve je super u akvariju. Filtracija je mehanicka i bioloska, tako da sigurno je do sustanara. Jednom sam samo imao ICH i to sam pokupio od nekog, nista strasno bilo...

Jer da je neka bolestina, mislim da bi se u 3-4 mjeseca to prosirilo na sve, posebno na neonke jer su one osjetljive ribe. A meni u tom periodu 3 galaxy-a nestalo, a i tad sam vec zamijetio da nekima fali malo repa. i ti su jedan dan samo nestali. A posto je dosta zabiljen akvarij, nisam vidio mrtvace. A i kozica ima dosta i ancistrusa , a mala ribica i to leš nestane preko noci...

Ne, vitamine ne dajem. mislim dae to nepotrebno... mislim da te vrste kemije u hrani ima i previse :-D

a hranim ih s jedno 5 vrsti hrane od tetre i JBL-a. Tak da jedu raznoliko... Listici, granule, tabletice, suseni crvici.... zbilja svakakvih vrsta.

hvala.
« Zadnja izmjena: Siječanj 28, 2014, 07:23:17 prijepodne od traxman »

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 28, 2014, 07:20:40 prijepodne »
Ja sam imao 15 komada Fundulopanchax gardnerija i oni su ti krivi. (ako ti nije neka bakterija)

Meni su napali par puta muzjake congo tetri - lagano plutaju do njih i onda se zalete na peraju, sto nije bilo dobro za kilije jer su ih congo tetre zbog toga pocele natjeravat i cerupat i to ih je par komada doslo glave.

Rijesenje - kupi zivu smrznutu hranu i redovno hrani i problem ce ti prestati. Kiliji primarno jedu kukce  i ako im fali u prehrani proteina pokusat ce ga na ovaj nacin nadoknaditi a to moze lose zavrsiti za manje ribe tipa gupije, rasbore, neonke. Nije njima cilj pojesti ribu, nego bas dodati mesa u prehranu.

A ovo sto kazes da se sepure medjusobno - muzjaci se uvijek bore za hierarhiju. Muzjaci su ti uvijek sareni, zenke su ti bez boja ili jedva malo kolorirane. Muzjak nikad nece napasti zenku, samo druge muzjake.

Znaci i ti mislis da bi mogle biti Killiji.
Ah, uzgleda da ce ici na usvajanje/prodaju. Bas su lijepe ribice, ali ajd budem nekak prezivio bez dvije ribice u akvariju.

Kaj se tice hranjenja, moguce da i ne dobe previse hrane, jer neonke i galaxy su u gornjem dijelu akvariju i tamane jako brzo hranu. mozda su ove cak i gladne :-)
budem malo vise obratio paznje na to jel kaj one opce jedu, osim repova naravno :-D

Hvala.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2014, 21:37:40 poslijepodne »
Prijatelju ja i dalje vjerujem da je u pitanju kvaliteta vode.

Vidim da ti je teško ispuniti upitnik pa barem napiši koliki su NO3, NO2, pH, tvrdoća vode, da li je voda pipovaća ili RO voda, da li kod svake promjene usisavaš podlogu i koliko često pereš filter i filter materijal.

Fotografija bi jako dobro došla jer bismo mogli preciznije dijagnosticirati o ćemu se zapravo radi.