Lipanj 22, 2025, 17:03:29 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Koi ribnjak i ribnjak za plivanje  (Posjeta: 59754 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Koi ribnjak i ribnjak za plivanje
« Odgovori #100 u: Lipanj 08, 2014, 22:11:59 poslijepodne »
Fantastično! :klap:

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #101 u: Lipanj 09, 2014, 14:35:00 poslijepodne »
Raj na zemlji. Prekrasno! :up:

Offline erorr

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #102 u: Lipanj 09, 2014, 14:48:33 poslijepodne »
Imam ja jednu stranicu za narucivanje ribica, samo nikada nisam je koristio, ali placa se po dostavi koliko sam skontao tako da vjerujem da je ok, to bi ti bilo dobro onako za pocetak jer se mogu naci svakakve vrste i velicine...

http://www.koisale.com/KoiStore/index.php?main_page=index&cPath=79

ima lijepih butterfly koi ribica.....

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #103 u: Lipanj 09, 2014, 22:53:24 poslijepodne »

http://www.koisale.com/KoiStore/index.php?main_page=index&cPath=79

Koliko sam shvatila, firma s linka se nalazi u SAD-u... Malo predaleki put za bilokoje ribice, kamoli koie od par sto dolara :).

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #104 u: Lipanj 10, 2014, 11:52:44 prijepodne »
Da u Sad-u, ali stizu u roku od 24h, i ono koliko sam vidio, valjda je to ta stranica lijepo upakirano, a sto se tice cijene ima kao paketi http://www.koisale.com/KoiStore/index.php?main_page=index&cPath=86 koje su povoljnije i sve, sto se ticu udaljenosti , Sad , Japan... nije velika razlika, a cijene ima jos jedna ali neznam meni je sumljiva malo, ali je dosta povoljnija.....http://www.livingkoi.com/koi-pricelist/, a za ovu prvu stranicu ima paket mix u kojemu su ono min ribice   ono od 2-5cm i dobijes 200-300 komada ovisno o velicini, cijena uf, zaboravio mislim 200-250 dolara, s time da ti pola ugine posto su male  i ima vise izgleda da uginu, za 1 godinu mislim da se isplati jer kod nas onaj obican koi kosta od 60kn prema gore....

I da koliko sam procitao zaboravio ime (vlasnik teme) se planira baviti uzgojem ribica, mislim da ono treba par vrhunskih primjeraka za to, a po meni najbolje ide ono cega nema kod nas, a to su butterfly,  dobro biti cemo realni i reci da je i ostala ponuda koma, ali ono....

Isto se tice i biljaka,nemozes naci i onda kada nađeš neznaju koliku bi cijenu stavili, bilo u baumax-u lopoc 100kn ono 2 lista... a na netu na ebayu-u narucis si sjemenje lotusa, posadis ( treba ga znati otvoriti) i za 5 dana recimo imas 1 list za 7dana 2 lista, jedino sto sam procitao je da ako se sadi iz sjemena da recimo ako uzmes sjeme od crvenoga, nemora biti crveni... e tu je kocka, ali opet.... bolje riskiram 10kn i imam 10 komada nego jedan lopoc 100kn.....
« Zadnja izmjena: Lipanj 10, 2014, 12:03:29 poslijepodne od erorr »

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #105 u: Lipanj 10, 2014, 12:54:53 poslijepodne »
da, 24 sata, ali unutar SAD-a (i Kanade) ;).

Uvijek se nađe kada je volja, samo se treba potruditi.
Bilja imaš tu na forumu u oglasnicima, a i imaš raznih bilja u prirodi, u nekim potocima itd.

Nećemo kolegi spamat više temu ;)

Offline tblake

• Punopravni član
  • Dob: 51 Lokacija: Lipovljani
« Odgovori #106 u: Lipanj 12, 2014, 14:16:29 poslijepodne »
Vezano uz uvoz koia - pošto želim stvoriti svoje kvalitetno matično jato za daljnji uzgoj - u obzir mi dolazi uvoz isključivo iz Japana.
Ipak, oni to rade stotinama godina, Ameri daleko manje ...

Ali evo, sa radovima se ide dalje.

Počeli smo danas odrađivati korito od potoka. Prvo smo ga poflaksali do gole zemlje, stavili košuljicu riječnog pijeska, i na kraju geotekstil 300 gr.
Imam ga od prijašnjih radova u širini od 2,00 m tako da preklapamo cca 5-10 cm te fenom sa vrućim zrakom varimo spoj. Na njega dolazi riječni kamen
u nekoliko frakcija.
Još mi je potreban veličine poput lopte ili veći. Ako netko ima informaciju gdje ga nabaviti - bio bih zahvalan.

Evo i par slikica.

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #107 u: Lipanj 12, 2014, 14:32:47 poslijepodne »
Eh da, godine...
Zaboravih napisati.... na geotekstil se stavlja Sika pvc folija kakva je i u ribnjaku pa tek onda šljunak  :)

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #108 u: Lipanj 15, 2014, 21:07:58 poslijepodne »
Super izgleda. Baš me zanima kako će izgledati kad bude gotovo. :up:

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Lipanj 17, 2014, 03:14:07 prijepodne »
Evo gledam malo slike bome pravis pravi potok  :klap: , nebojis se da ces gubiti puno vode na hlapljenje, jer vidim da je sve glomazno, i jos jedno pitanje, za potok planiras vise pumpi ili neku mrcinu?

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #110 u: Lipanj 17, 2014, 07:14:02 prijepodne »
Potok je ukupne dužine oko 90 m jer vijuga a zamislio sam ga raditi kao imitaciju neke rijeke - na početku kod izvora je uzak, brz, dinamičan, krši se i lomi preko kamenja.....kasnije se malo proširuje, dinamika se mijenja, više je meanderskog tipa.....na kraju se proširuje još više, teče polako, smireno i spokojno...

Pošto sam imao kontakt sa više ljudi koji su stručnjaci u tom području,  interesirala me je količina vode koja mi je potrebna da bih imao dojam dinamičnog potoka, gdje voda teče, vidi se i osijeti.... Trebalo je uzeti u obzir dužinu povrata vode, oblik potoka, visinsku
razliku.....

Nažalost,  nije mi nitko ništa mogao pomoći jer nisu imali praktičnog iskustva.
Sada ću staviti pumpu od 45 000 litara te ću vidjeti da li će biti dovoljna. Ako ne, isti priključak od 110 mm ( tzv. Rohr pumpe) ima i
pumpa od 60 kubika na koju bi još stavio i regulator broja okretaja i tako podešavao protok.

Po pitanju gubitka vode, a svjestan sam toga ali gušti su gušti  ;). Imam dobar bunar pa ćemo nadopunjavati vodu. I sada, ovih nekoliko dana dok su bile vrućine, voda u ribnjaku se digla na 26-27 stupnjeva( mjereno na površini)  i svakih nekoliko dana sam dolijevao
5-6 kubika vode.
Planiram ugraditi precizan senzor koji bi nakon smanjenja nivoa za 2-3cm otvarao ventil i nadopunjavao ribnjak.
Smartam da će veći problem biti onih nekoliko minuta kada pumpa uzme vodu te dok se ta voda ne počne vraćati natrag. Po mojoj
procjeni i prema obliku i nagibu potoka moglo bi u njemu biti i do 5 kubika vode, no to ćemo vidjeti i uskladiti kad dođemo do tog.

Trenutno mi je jedna od većih briga vađenje malih koića iz filtera. Do sada sam ih u par navrata pokupio skoro stotinu.
Pošto mrijest nisam planirao imati u ribnjaku već u bazenima,  nisam napravio nikakvu zaštitu koja bi ih sprečavala da dođu do
filtera. A ima ih strašno puno ....... kod nas se kaže" što blesaviji seljak- bolji krumpiri " i to se potvrdilo u mom slučaju jer mi je ovo
prvi i slučajni mrijest. Naravno, planiram mlade izloviti i napraviti nekakvu selekciju. 23. će biti mjesec dana a ima ih od 10 -50 mm.

Lp

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #111 u: Lipanj 17, 2014, 11:22:59 prijepodne »
jel imaš kakve za prodati, trebao bih nekih 5-6 kom !?  :) :)

p.s.
Inače projekt je fenomenalan, svaka ti čast....

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Lipanj 17, 2014, 17:44:52 poslijepodne »
mislim da si se malo preracunao, kazes potok je cca. 90 metara, filterplastica je 2 metra, ali posto nece sve biti potok ajmo reci da ce biti 1 metar, vidim da imas kaskade na potoku, tako da ajmo reci da ce prosjecna dubina biti 10cm.... sto ispada da na 10metara duzine je 1 kubik vode, na tvojih 90 je to 9 kubika, e sada opet ovisi o tim slapovima na potoku, koliko ce vode stajati u njemu jer znaci prije svake kaskade imas mini jezerce gdje ce voda stajati, e sada ako ta pumpa daje 45000L/h znaci daje svake sekunde 12,5litara vode, i sada ispadne da ti treba cca. 9 sec. da ti napuni 0,1m3vode sto bi znacilo da trebas 2 minute da od pocetka potoka do jezera dođe ta voda ( naravno to je bez pada), e sada nisam gledao na slici tu di ti potok izvire hoces napraviti jezerce, naime ako ga napravis s njime bi mogao isto legulirati protok vode, a i napraviti jos kao biljni filter, a ovako za potok izracunati tocno, je doslovce nemoguce, jer vjerojatno ces stavljati kamenje itd. tako da nece na svim djelovima biti iste sirine, onda dubina nece svugdje biti ista i naravno zavoji..., ali da nepisem bajke uglavnom, tamo gdje hoces da potok tece, da se vidi i osjeti , tamo ces morati smanjiti( suziti ) potok, jer po mojem misljenju neces moci dobiti to sa ovom pumpom, narocito ako nemas jezero na pocetku di ti pocinje potok, jer onda ti i pumpa ubrzava potok....

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #113 u: Lipanj 17, 2014, 20:16:58 poslijepodne »
E da, upravo sam i ja pred godinu- dvije tako razmišljao. Matematika je divna stvar samo što 1 i 1 nisu uvijek 2 nego ponekad i 11.
Često se,  nažalost ( jer dosta nas to osjeti po svom džepu)  pokaže da su teorija i praksa dva različita pojma.

Puno je čimbenika kod potoka i protoka. U to sam se uvjerio kada sam od 3 vodeća proizvođača opreme dobio tri sasvim različite
ponude a za isti upit te nakon toga poslao nekoliko upita tvrtkama u Sloveniji i Austriji koje se bave vanjskim uređenjem te dobio još oprečnije ponude. No nakon mog insistiranja na detaljima i obrazloženju sustava, Austrijanac mi je sve potanko objasnio.
Puno je jednostavnije raditi male sustave, u svakom pogledu ( vremenski, financijski) a i moguće pogreške su srazmjerno manje.

No evo, za 10-15 dana se nadam da će i taj dio posla biti gotov, a ako i bude manjih dječjih bolesti, to ćemo riješiti u hodu.
Sami potok će imati 3  jezerca te elemente bakki  tuša kao i jedan močvarni filterski dio što dodatno komplicira stvar ali daje i užitak izazova koji se rješava.

Lp

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Lipanj 18, 2014, 02:08:10 prijepodne »
Da ti bi morao racunati doslovce svaki zavoj , ravninu, pa nagib u zavoju, ono komplicirano i previse lakse kako kazes usput se igrati, i onda ono kako se kaze za dušu slagati kamen po kamen ako treba,ali iskreno jedva cekam da da vidim kada bude gotovo....jer vidim da si dosta toga posvetio detaljima i svime, tako da ti drzim fige....

Zaboravio sam pitati jel ti stigao orkestar na jezero (oni mali zeleni, smeđi sto skakucu u vodu kada im se priblizis, a nekada tako lijepo pjevaju da bi ih u 4 ujutro isao gađati)...vidio sam da si stavljao malo vece komade riba, pa me zanima jesu ih povijali?
« Zadnja izmjena: Lipanj 18, 2014, 02:24:16 prijepodne od erorr »

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Lipanj 18, 2014, 07:52:40 prijepodne »
Da, upravo to. S time da svako proširenje ili suženje, veličina kamena odnosno otpor koji pruža, nagib na pojedinim dijelovima korita potoka ( od 2 - 10 posto), razlika u visini
koju pumpa savladava, također utječe na protok i opći dojam. Na jednom mjestu sam proširio korito na više od 3 metra a u sredini napravio otočić na koji je posađen cedar  :).

Stavljao sam dvije cijevi od 63 mm umjesto jedne od 110 ( izvor će mi imati dva nivoa), izbjegavao koljena već cijevi savijao u većem radijusu, računao protoke, tlakove,
 zezao se sa bernoulijevom jednadžbom .... no dobro - radio sam to iz gušta i želje za novim saznanjem. Ali vrijeme prolazi a potok ne teče  :), a žena postaje nestrpljiva  X-(

Da sad idem iz početka, zveknuo bih pumpu 30-50 % većeg protoka od onog što savjetuju u priručnicima proizvođači pumpi ( 100-150W veća i 20-50 € skuplja) i regulaciju
broja okretaja i podesio protok koji se meni najviše sviđa.

Jako puno stvari, ideja, rješenja ... može se naći na jubituu a najkvalitetnije prijedloge i videa po meni imaju Nijemci i Ameri ( Nijemci perfekcionisti - Ameri jednostavni) .

Danas još završavamo konstrukciju gabiona i bacamo se polako na slaganje folije. Još lani sam nabavio fen za varenje folije i mogu vam svima reći da se toga ne treba bojati
jer nije uopće komplicirano. U par minuta se bez problema uhvati rutina. A sa varenjem se izbjegnu sve one velike fuge i preklopi folije u jezercima koje ružno izgledaju i koje
je problem sakriti.

LP

Offline Clio

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #116 u: Lipanj 18, 2014, 21:40:45 poslijepodne »
FENOMENALNO  :klap:

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Lipanj 23, 2014, 17:08:11 poslijepodne »
nema slika potoka, izgleda da ga je žena  :punch:

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #118 u: Lipanj 23, 2014, 21:46:41 poslijepodne »
Kolega erorr, možda je jača ali zato ja duže mogu roniti :D

Evo se ubismo od posla,  sutra stavljam slikice i nadam se da ćete me opravdati jer potok još nismo ni pipnuli
( osim geotekstila  koji je skroz gotov). U subotu je došao još kamion riječnog šljunka, sada imam 3 granulacije samo mi nedostaje
još onaj najkrupniji poput lopte ili i veći.
Završavamo fasadu na kućici, poravnali smo staze, navezli 12-13 kubika šljunka, napravili 25 m gabiona, pripremamo vrtnu rasvjetu...
puno i za pisati a kamo li za napraviti.

No više detalja sutra sa slikama.

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Lipanj 28, 2014, 10:24:13 prijepodne »
Evo nekoliko slika

Ugodan vikend kolegicama i kolegama
LP

Offline branko007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #120 u: Lipanj 29, 2014, 10:44:22 prijepodne »
ako nije tajna koliko si potrosijo na sve to , otprilike.
stvarno preljepo   :klap: :klap: :klap:

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Lipanj 29, 2014, 21:46:58 poslijepodne »
Ha... sta reci.... selim se kod tebe na jezerce, hahahahahhaa Ali mogu reci da ste se bome naradili i to dobro, ali sve je super napravljeno...vidim da si pravio si i etaže, e sada jedino nisam siguran, jel ono palma ili banana, iako bi prije rekao ovo drugo....

Offline Clio

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #122 u: Lipanj 29, 2014, 21:54:49 poslijepodne »
Tu se nema šta reći!!!!!!San snova  :klap:

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Lipanj 30, 2014, 07:53:11 prijepodne »
Pozdrav,
evo nam je došao još jedan ponedjeljak, nadam se da ste se za vikend odmorili i uživali kraj svoje ili nečije tuđe vodice .... :)

branko007 - troškovi .... ovaj cijeli posao radim već 3 godine a nisam od početka vodio točnu evidenciju tako da nisam siguran koliki su troškovi.
Pošto većinu posla radim sam sa 1-2 svoja radnika - po potrebi ( imam sreću što imam uhodanu firmu u kojoj sam potreban sat/dva dnevno - ostalo vrijeme sam sve na ribnjaku),
najveća cifra je u biti vrijeme. Do sad je utrošeno ( u grubo ) oko 8300-8500 radnih sati. Mislim da sa  10 000 radnih sati cijeli projekt imam gotov a onda se nastavlja samo
održavanje.

erorr - nema problema za preseljenje, kompenzirat ćemo stanarinu sa košnjom trave i uređenjem vrta :D :D :D. ( al si na... :-X )
Da, ono su banane i idu na jesen na drugu lokaciju, ovdje mi se tematski ne uklapaju. Kad sam ih naručio, morali smo ih negdje piknuti a ovdje smo imali slobodnog mjesta.
U međuvremenu smo raščistili druge dijelove vrta a napravio sam i mali rasadnik koji je zasjenjen i ima navodnjavanje.
Na tom platou planiram napraviti kvadratnu sjenicu od kovanog željeza ( slika sa neta u prilogu) na koju bih pustio puzavice poput wisterije i pavitine.

Clio - hvala kolega. Evo danas idem još napraviti sieve skimer za bazen sa korpom za skupljanje prljavštine ( ugrađuje se ispod terase kod kućice) a imat će u sebi
pumpu od 20000 l koja će vodu bacati na vodopad . Vodopad planiram postaviti odmah pokraj terase uz kućicu a radi ugođaja kod se sjedi na terasi.
Planirali smo danas krenuti i sa uređenjem potoka ali se evo spustio pljusak pa se bacamo na uređenje kućice iznutra ( postavljanje struje i priprema za gips ploče). Inače izolaciju smo radili sa PUR pjenom - našpricavali smo je sa strojem. Pošto nam je to bio prvi posao na kojem smo se učili, potrebno je na nekim mjestima malo očistiti - postrugati pjenu a kako bi se mogle postaviti gips ploče.

p.s. iako bazen još nije do kraja gotov, svi se već kupamo. Supruga iz prvog braka nije izdržala vrućine od neki dan, čak joj niti pljusak nije smetao da se baci u vodu koja
je bila 24-25 stupnjeva.

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #124 u: Lipanj 30, 2014, 09:37:02 prijepodne »
Ti još samo autoput moraš malo primaknuti. Ostalo je uglavnom sve napravljeno. :D :D :D
A i mogao bi neku brošuru dati u tisak.

Stvarno izgleda odlično. :klap: :klap: :klap: