Potok je ukupne dužine oko 90 m jer vijuga a zamislio sam ga raditi kao imitaciju neke rijeke - na početku kod izvora je uzak, brz, dinamičan, krši se i lomi preko kamenja.....kasnije se malo proširuje, dinamika se mijenja, više je meanderskog tipa.....na kraju se proširuje još više, teče polako, smireno i spokojno...
Pošto sam imao kontakt sa više ljudi koji su stručnjaci u tom području, interesirala me je količina vode koja mi je potrebna da bih imao dojam dinamičnog potoka, gdje voda teče, vidi se i osijeti.... Trebalo je uzeti u obzir dužinu povrata vode, oblik potoka, visinsku
razliku.....
Nažalost, nije mi nitko ništa mogao pomoći jer nisu imali praktičnog iskustva.
Sada ću staviti pumpu od 45 000 litara te ću vidjeti da li će biti dovoljna. Ako ne, isti priključak od 110 mm ( tzv. Rohr pumpe) ima i
pumpa od 60 kubika na koju bi još stavio i regulator broja okretaja i tako podešavao protok.
Po pitanju gubitka vode, a svjestan sam toga ali gušti su gušti

. Imam dobar bunar pa ćemo nadopunjavati vodu. I sada, ovih nekoliko dana dok su bile vrućine, voda u ribnjaku se digla na 26-27 stupnjeva( mjereno na površini) i svakih nekoliko dana sam dolijevao
5-6 kubika vode.
Planiram ugraditi precizan senzor koji bi nakon smanjenja nivoa za 2-3cm otvarao ventil i nadopunjavao ribnjak.
Smartam da će veći problem biti onih nekoliko minuta kada pumpa uzme vodu te dok se ta voda ne počne vraćati natrag. Po mojoj
procjeni i prema obliku i nagibu potoka moglo bi u njemu biti i do 5 kubika vode, no to ćemo vidjeti i uskladiti kad dođemo do tog.
Trenutno mi je jedna od većih briga vađenje malih koića iz filtera. Do sada sam ih u par navrata pokupio skoro stotinu.
Pošto mrijest nisam planirao imati u ribnjaku već u bazenima, nisam napravio nikakvu zaštitu koja bi ih sprečavala da dođu do
filtera. A ima ih strašno puno ....... kod nas se kaže" što blesaviji seljak- bolji krumpiri " i to se potvrdilo u mom slučaju jer mi je ovo
prvi i slučajni mrijest. Naravno, planiram mlade izloviti i napraviti nekakvu selekciju. 23. će biti mjesec dana a ima ih od 10 -50 mm.
Lp