Na sitni šljunak će se onda bez problem hvatati bilje.
Za nekakav "background" zavisi gdje se nalazi akvarij... Ako je vidljiv sa sve 4 strane, onda je podloga suvišna. Ako je jedna strana akvarija uz zid, a želiš i sakriti kabele, cijevi i sl. onda se na tu jednu stranu može nalijepiti nekakva podloga.
E kakva, to je sad stvar ukusa

Mahom svi preferiraju crnu podlogu zbog kontrasta, dok meni ona izgleda pomalo neprirodno.
Vidio sam odlične plave, modre, pa čak i žute podloge... najbolje ti je probati par boja i ostaviš onu koja ti se svidi. Mojim sinovima je još uvijek kao podloga foto tapeta sa nekakvim "underwater scapeom" i ne žele je skinuti ni pod razno:-)
Evo jedan dobar thread o boji pozadine:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=11078.msg155167#msg155167@Pougljeni mrav:
Ako je akvarij čisto staklo tj. nema nikakav stalak/podlogu, onda stiropor neće smetati, dapače!
Naime, težina hardwarea i vode stvara velik pritisak na maloj površini, pa tu pomaže stiropor.
Jedna tajna zanata: odreži stiropor u grubo na par cm. veće dimenzije, a onda zagrijanim nožem reži na prave dimenzije. Tako će krajevi biti ravni i kuglice stiropora se neće rasipati po kući