Srpanj 20, 2025, 13:53:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: 20L  (Posjeta: 8646 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Luciano

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
Odg: 20L
« Odgovori #25 u: Siječanj 08, 2014, 13:38:21 poslijepodne »
Zemlju za cvijeće bi trebalo prvo namakati da otpusti sve štetno (nitrite i dr.) prije stavljanja u akvarij. Ima o tome nešto više u priručniku za početnike.
Nikakva mrežica ne treba, jer navodno usporava/sprječava prodiranje korijenja u zemlju.

Ono, s obzirom na zapreminu akvarija (20l), ne bih se zezao sa tjednima namakanja zemlje, nego stavio gotovu podlogu tj. supstrat.
Čišće, brže i jednostavnije.

Kante za vodu su skoro pa "must have"... Našao sam ih u Splitu u obližnjem poljoprivrednom dućanu, 2 x 10l kanta = 40kn

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #26 u: Siječanj 08, 2014, 14:48:36 poslijepodne »
Zemlju za cvijeće bi trebalo prvo namakati da otpusti sve štetno (nitrite i dr.) prije stavljanja u akvarij. Ima o tome nešto više u priručniku za početnike.
Nikakva mrežica ne treba, jer navodno usporava/sprječava prodiranje korijenja u zemlju.
mrezica ide jer bi se inace lako zemlja digla na povrsinu,to mi je sve microsorium objasnia i reka da je zemlja doslovno 10 puta bolja
prika ako se odlucis na zemlju spremi se na barem 10ak dana namakanja,misanja i svakodnevne izmjene vodu uz popratni ansambl psovki i proklinjanje dana kad si odlucia lipo sredit akvarij  :D

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #27 u: Siječanj 08, 2014, 15:01:00 poslijepodne »
Samo pazi, kako ćeš onda saditi bilje?
Recimo, kod sadnje travice (Eleocharis acicularis) pincetom je moraš ubosti doslovno u supstrat. Naime, šljunak 2-3mm je prekrupan da bi držao tako sitno bilje.

Inače, zemlja je definitivno daleko jeftinija varijanta, jer 3kg supstrata naši trgovci cijene preko 100kn?! 

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Siječanj 08, 2014, 16:37:58 poslijepodne »
zato san mu odma na pocetku preporucia 1 mm granulaciju ;)

luciano kakvu mu pozadinu reorucas,meni je osobno nano najlipsi bez icega i tako cu ovog slozit

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #29 u: Siječanj 08, 2014, 17:07:49 poslijepodne »
meni je do nekih 8cm nize od vrha iza drvo, a zatim krece plavi zid :D
ovo mi je daleko najbolja lokacija za akvarij, tak da lokaciju ne namjeravam mijenjat, pa sam mislio nakeljit iza neku boju samo.. najvjerojatnije crnu cu ic, al ko i sve drugo vjerojatno cu promjenit misljenje jos kojih 150 puta u sljedeca 2 dana :D

e i jel mora bit stiropor ispod nano akvarija?
You can't win if you don't play

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #30 u: Siječanj 08, 2014, 17:33:48 poslijepodne »
Na sitni šljunak će se onda bez problem hvatati bilje.

Za nekakav "background"  zavisi gdje se nalazi akvarij... Ako je vidljiv sa sve 4 strane, onda je podloga suvišna. Ako je jedna strana akvarija uz zid, a želiš i sakriti kabele, cijevi i sl. onda se na tu jednu stranu može nalijepiti nekakva podloga.

E kakva, to je sad stvar ukusa ;) Mahom svi preferiraju crnu podlogu zbog kontrasta, dok meni ona izgleda pomalo neprirodno.
Vidio sam odlične plave, modre, pa čak i žute podloge... najbolje ti je probati par boja i ostaviš onu koja ti se svidi. Mojim sinovima je još uvijek kao podloga foto tapeta sa nekakvim "underwater scapeom" i ne žele je skinuti ni pod razno:-)   

Evo jedan dobar thread o boji pozadine:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=11078.msg155167#msg155167

@Pougljeni mrav:
Ako je akvarij čisto staklo tj. nema nikakav stalak/podlogu, onda stiropor neće smetati, dapače!
Naime, težina hardwarea i vode stvara velik pritisak na maloj površini, pa tu pomaže stiropor.

Jedna tajna zanata: odreži stiropor u grubo na par cm. veće dimenzije, a onda zagrijanim nožem reži na prave dimenzije. Tako će krajevi biti ravni i kuglice stiropora se neće rasipati po kući
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2014, 17:40:08 poslijepodne od Luciano »

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Siječanj 08, 2014, 21:25:26 poslijepodne »
@rezanje stiropora - awesome :) to nisam znao

@pozadina - vis, sad si razmisljam da bi mozda ustvari super izgledalo sa nekom plavom bojom :D

pa ja cu poludit!!! svakih fakin 5 minuta o nekoj drugoj kombinaciji razmisljam, izgubio sam se totalno

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #32 u: Siječanj 08, 2014, 22:21:01 poslijepodne »
 :D Bez brige, nećeš se pogubiti... ja sam prije 3-4 mjeseca mislio da je akvarij kugla puna šarenih kuglica sa 2 zlatne ribice unutra... a danas sam već uzgojio 3 generaciju guppy ribica i pravu džunglu od biljaka  ;) Evo ti i malo akvarističke literature koja sam prikupio po netu:
www.illuminato.eu/aqua/index.html 

@Stiropor reži oštrim i tankim nožem za tortu/kolače/pršut tako da ga 5-6 sekundi zagriješ na plinskom kuhalu.
Nemoj ga pregrijati jer će previše otapati stiropor. Kasnije kad položiš akvarij na stiropor, možeš kupiti 15/20mm široku izolir traku u željenoj boji i oblijepiti rubove da nisu bezvezni bijeli. Meni je poklopac crni, pa sam i dno napravio u istoj boji. Danas nitko ne bi pogodio da je to ručni rad nastao u kuhinji sa ženinim nožem za kolače:D

@Pozadinu možeš vrlo efektno napraviti od papira za umatanje poklona... recimo neka srebrna ili metalizirana plava su vrlo efektne radi refleksije svjetlosti i vode. Pošto se pozadina uvijek lijepi na vanjsku stranu stakla, istu možeš premazati baby uljem ili sapunicom da folija bolje prijanja i da boja bude efektnija. Samo nekom starom kreditnom karticom istisni mjehuriće zraka koji se uhvate ispod folije.

Offline hrxxx

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Siječanj 09, 2014, 10:48:51 prijepodne »
zenin noz si grijao i rezao stiropor ?

to se zove hrabrost  :D

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Siječanj 09, 2014, 12:07:42 poslijepodne »
i jedna sitnica jos,esterike radi napravi prije okvir koji je za 1-2 cm manji od dimenzija akvaija,u njega ubaci hranjivu podlogu,tako ces izbjec da ti se na staklu vidi prelaz sa hranjive podloge na sljunak jer to ruzno izgleda

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #35 u: Siječanj 09, 2014, 13:09:21 poslijepodne »
zenin noz si grijao i rezao stiropor ? to se zove hrabrost  :D

:D :D Pošto sam inače noćna ptica tj. spavam 4-5 sati max., radio sam to noću... samo sam se kasnije izludio očistiti nož ;)
Ujutro je zakonita gospoja  :heart:  bila zadovoljna jer nije bilo kuglica stiropora po stanu   :D :D

i jedna sitnica jos,esterike radi napravi prije okvir koji je za 1-2 cm manji od dimenzija akvaija,u njega ubaci hranjivu podlogu,tako ces izbjec da ti se na staklu vidi prelaz sa hranjive podloge na sljunak jer to ruzno izgleda

Vidiš, to je dobra ideja :up: Ja sam na kraju stiropor i dno akvarija oblijepio crnom samoljepljivom trakom da se ne vidi supstrat. Samo što sam tako vizualno smanjio visinu akvarija.

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #36 u: Siječanj 11, 2014, 12:23:35 poslijepodne »
To "podno" grijanje tj. žičani grijač je super za male akvarije jer svojim volumenom ne zauzima mjesto u i onako skučenom prostoru.
Izgleda nekako ovako:

dobro di ovo nac??

gledam po njuskalu, ebayu, ne znam uopce koje rijeci da koristim jel koje god koristim nis mi ne baca van xD

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #37 u: Siječanj 11, 2014, 12:29:24 poslijepodne »
Najviše se koriste u teraristici pa probaj potražiti tamo

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #38 u: Siječanj 11, 2014, 14:06:18 poslijepodne »
dobro di ovo nac??
gledam po njuskalu, ebayu, ne znam uopce koje rijeci da koristim jel koje god koristim nis mi ne baca van xD

Kod nas su najzastupljeniji od JBL-a (Pro Temp Basis), jer su AFAIK najsigurniji (220V->24V, silikonska izolacija):
http://www.aquashop.hr/Product-JBL-Protemp-Basis-120_9479.aspx?gid=471&art=varianta

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #39 u: Siječanj 12, 2014, 13:32:17 poslijepodne »
mislim da cu ipak ic sa klasicnim grijacom..

a da malo o rasvjeti pricamo, imam stolnu lampu u koju bi mogo stavit led žarulju koju bi platio nekih 50ak kuna ili mogu nabavit rasvjetu za nano akvarije sto sam gledo po ebayu malo, ima ih za 18 dolara

jel bi ovaj sa ebaya bio ok?

i jos nesto, jel ima netko galaxy rasbore? citao sam da su dosta staticne ribe, a ne bi sad uzeo njih pa da mi cijeli dan se izlezavaju na plazi :D

takoder, citao sam malo o neonkama i vidio da su zelene neonke nesto manje (kolko sam skonto reda velicine galaxy rasbora), jel bi i one mogle kandidirat za 20L akvarij?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #40 u: Siječanj 12, 2014, 18:07:31 poslijepodne »
Imaš klasičnih "epruveta" grijača koji su za nano akvarij skroz OK. Uzmi onaj koji ti je po gabaritima najmanji za tvoju litražu.

Mogao bi staviti stolnu lampu ako je dovoljno visoka i prilagodljiva.
Ova originalna za nano akvarij sa ebaya je prekrasna! I ja bi jednu :up: Vidim po slici da ide na adapter, pa nema mogućnosti da 220V dođe u doticaj sa vodom.
Jedino što moraš paziti da ti netko ne maše rukama oko akvarija, pa da potegne lapu i akvarij na pod :-X Pošto imam dva sina, uvijek sam oprezan ;)

Zelene neonkice su prekrasne i jedne od AFAIK najmanjih tropskih ribica... za njih kažu da su jatne ribice, i da ih treba imati više komada da dođu do izražaja. Znači, ne manje od 6 u akvarij. Sigurno ima netko iskusniji ovdje, pa me slobodno ispravite ako griješim  :-[

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Siječanj 13, 2014, 01:29:03 prijepodne »
svica izgleda lipo al vjerjatno ces te ledice bit slabe tako da ti trosak uz postarinu nece ostat na 18 dolara
ja san rasvetu za svoj nano riješia na ovakav način
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Administrator/Local%20Settings/Temporary%20Internet%20Files/Content.IE5/3GR31SCY/DSC_0042%5B1%5D.JPG

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Siječanj 13, 2014, 01:57:24 prijepodne »

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #43 u: Siječanj 13, 2014, 11:23:36 prijepodne »
recimo da ostavim stolnu lampu kakvu imam, kakvu žarulju bi valjalo stavit? ok led žarulju, al kojeg reda jacine, te koliko iznad vode?

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Siječanj 13, 2014, 11:57:34 prijepodne »
s ledicama nisan radia a koliko san procita 3w ledice minja 7 w neonke,tako da bi tribalo ic neka od 5-6 w sa sta vise kelvina (6500-7000),mislin da bi ti trebala ic 10-15 cm iznad vode

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #45 u: Siječanj 13, 2014, 12:04:52 poslijepodne »
a kakvu ti imas?

meni trenutacno tuce 50W halogena, na nekih 37 cm iznad povrsine vode

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Siječanj 13, 2014, 12:07:00 poslijepodne »
za nano san uzea stednu od 11w i 6400 kelvina,10-15 cm iznad akvarija

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #47 u: Siječanj 13, 2014, 12:15:23 poslijepodne »
najobicniju? to ovog tipa?

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Siječanj 13, 2014, 12:16:55 poslijepodne »
tako je,ako naletis na vise kelvina uzmi nju
btw isprazni inboks jer ti niko ne moze poslat poruku

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #49 u: Siječanj 13, 2014, 12:31:13 poslijepodne »
Kapacitet: 6 poruka, 12% iskorišteno.

mislim da je neka greska do sustava :D

ja ti ono posaljem navecer, tek za 3-4 sata idem do grada, a blize tiska nema :D