Srpanj 19, 2025, 15:32:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: 20L  (Posjeta: 8579 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pougljeni Mrav

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
20L
« u: Siječanj 04, 2014, 18:16:07 poslijepodne »
Pajčolanka i teleskop su ubacene u neciklirani akvarij prije tocno 2 tjedna, prije ubacivanja ribica samo je 2 sata FFM stajao u vodi i onda su isle unutra (da, znam, krivo, loše jbg, treba zahvalit striceku u petcentru koji je curi koja pojma nema dao to sve tak i jebiga, petak predvece a na ormaru akvarij i u vrecici ribice, nisam znao sta drugo),  znam i da je to njima uber premali akvarij (sreca jos su relativno male), uskoro ce one nekamo drugo poci

a onda ostajemo ja i akvarij, znam da je malo to premali akvarij za nes konkretno, al da pokusam nes ipak kolko tolko slozit.

1 - mislio sam od dekoracija mozda samo od kokosa ljusku ubacit 2-3 (izrezat kak mi odgovara, mozda neki tunel napravit :D)
pitanje - moze li dekoracija bit sam tak recimo kokos? jel to ok, ak ne, savjet neki?? ( ne bi stavljo puno neceg kad je i tak mali, zato mi se kokos cinio idealan jer ne zauzima puno prostora)

2 - galaxy rasbora ili neon tetra, recimo da bi ih 10 stavio
pitanje - može li to tako? vrsta + broj? ako ne, takoder, prijedlozi? mozda neke druge malecke ribice? (neonke su prelijepe i najrade bi njih, al ak ne ide jbg, prihvacam sve opcije, samo da živi akvarij :D)

3 - kakav uopce grijac stavit na 20L akvarij? tj kakve snage? di je najbolje to kupit u ZG? opcenito koji shop je u ZG najbolji za akvarij i opremu?

4 - da li bi trebalo onda sad kad ove dve male odleprsaju u neki drugi akvarij i prije neg stavim neke druge ribice, pricekat sa cikliranjem il bi sad akvarij trebo bit ok za život drugih riba?

pijesak koji je unutra je 2-3 mm, sloj pijeska oko 1 cm.. jel to ok?

ja stvarno ne kuzim jel taj lik nema pojma o akvarijima il ga boli kiton, sam da proda (petcentar u zg, krizanje vukovarske heinzelove), kad je on curi koja mu je rekla da pojma nema o akvarijima dao 2 zlatne ribice, ovaj pjesak, neki filter i akvarij 20L i reko ETO TI SAM IH BACI (dobro aj dao je i FFM al i dalje sam ljut na njega xD)

da i procito sam vec prirucnik za pocetnike, al zelim odgovore na direktna svoja pitanja od iskusnijih clanova da budem siguran u ispravnost buducih koraka

unaprijed hvala
You can't win if you don't play

Offline hrxxx

• Punopravni član
Odg: 20L
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2014, 19:14:47 poslijepodne »
imas na forumu dobrih primjera tako malih akvarija
pronjuskaj malo ;)

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2014, 19:21:26 poslijepodne »
pozdrav prijatelju
idemo redom pa cu ti odgovorit koliko buden zna  :)
1.s dekoracijom se mozes igrat koliko oces,ako je prirodna(bez dvoraca,brodova,ronioca,...) ne moze ruzno izgledat,moe osobno misljenje je da bi akvarij sa samoim kokosom izgleda jednolicno al i to i se dalo lijepo uredit,meni je odma na pamet pala ideja da uhvatim mahovinu za kokos al otom potom
2.za neonke ti je to malo,galaxy rasbore mislin da bi moga drzat 6 komada (pola muskih.pola zenskih) al mislin da bi na tu litrazu bolje isle kozice ili borac
3.sta manji,mos 25 do 50w,inace na njima pise za kakvu su litrazu akvarija
4.ne vidin da si igdi spomenia filter,u spuzvi filtera zivi vecina dobrih bakterija,moja preporuka rusi sve i idi iz pocetka malo po malo,pjesak je u redu i sloj je u redu jedino ako ne mislis drzat zivo bilje sta ti osobno ne preporucan da uzmes neku hranjivu podlogu i preko nje stavis 2-3 cm pijeska,u tako malim akvarijima obicno idu i nize biljke tako da bi bolje bilo stavit pijesak granulacijeoko 1mm,moes cak malo manje

taj lik nema pojma i nije ga briga,zlatno pravilo je da nikad ne virujes prodavacu

u google upisi nano akvariji i kad odlucis kako da ti akvarij izgleda i koje ribe mislis stavit u njega,puno ce ti bil lakse sve sredit kako treba,samo jako i kad zapnes pitaj,bolje je da ti neko od nas objasni nesto sta te muci nego da u samom pocetku zeznes stvar

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2014, 19:44:20 poslijepodne »
filter je unutra od drugog dana, neki baraccuda 200L/H, ima I rasprsivac zraka (opcionalno), usisavac za dno sam si sam napravio od slaufa I boce jane I radi dosta dobro, vodu koju I'm stavljam nije gradska vec iz vlastitog bunara (20metara, cista I pitka), mjenjam 4-5 litara svaka cca 3 dana

biljke nisam mislio stavljat, a sad.. vidit cemo..

mogu dobit free neki stari akvarij od sogia od tipa 100 litara pa kad se kak spada ufuram u tu cijelu pricu mozda bi I on iso u upotrebu :)

ugl svakako planiram jednog dana na nesto vece ic, a za sad od ovog izvuc najbolje :)

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 04, 2014, 20:09:58 poslijepodne »
a ovaj borac bi unutra onda jedan iso, jel?

also kaj se tice ovih dobrih bakterija I cikliranja? zasto sve ispocetka kad se tu vec 2 tjedna zivi (bit ce I 4 do pocetka sredivanja kak spada)? nije da kazem da to ne treba tako vec pitam za tehnicki razlog, po cemu I zasto bi tako bilo bolje?

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 04, 2014, 20:18:33 poslijepodne »
a ovaj borac bi unutra onda jedan iso, jel?

also kaj se tice ovih dobrih bakterija I cikliranja? zasto sve ispocetka kad se tu vec 2 tjedna zivi (bit ce I 4 do pocetka sredivanja kak spada)? nije da kazem da to ne treba tako vec pitam za tehnicki razlog, po cemu I zasto bi tako bilo bolje?

borac samo jedan ide
do sad nisi spominja filter koji je jako bitna komponenta u akvariju i nisan moga znat  jel ga imas ;)
stavi zive biljke jer ima onih jednostavnih za drzanje,a uvjek ce se nac neko na forumu da ti pokloni koju,ako bude trebalo ja cu ti poslat iz st :),biljke su ti bitne jer dosta elemenata koji bi ostali u vodi i stete ribama,one koriste za svoj rast i razvoj,ako ces stavit biljke nemoj drzat rasprsivac zraka
vodu mozes mjenjat svakih 10 dana pd 4-5 litara
moja preporuka je da se malo kalis sa manjim akvarijem pa za par mjeseci pređes na tog veceg jer su oni laksi za odrzavanje

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 06, 2014, 11:18:53 prijepodne »
ok mislim da cu ic onda na bilje :D al o detaljima toga tek kad se konacno odlucim kako zelim da izgleda akvarij :D

vrtim u glavi milijon kombinacija kako bi mogo izgledat akvarij, za sad mi se najvise svida slika koju sam stvorio sam jako svijetlim/bijelim pijeskom.. da li da kupim pijesak u nekom od ducana (petcentar, zoocity) ili da trazim po baušteli pijesak koji mi odgovara pa ga kuvam? :D

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Siječanj 06, 2014, 12:37:44 poslijepodne »
Pijesak je malo zaj.... za održavanje pod to mislim usisavanje podloge ali nemam ga pa možda netko iskusniji je i pametniji po piatanju pijeska  ;)

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 06, 2014, 23:29:02 poslijepodne »
ok mislim da cu ic onda na bilje :D al o detaljima toga tek kad se konacno odlucim kako zelim da izgleda akvarij :D

vrtim u glavi milijon kombinacija kako bi mogo izgledat akvarij, za sad mi se najvise svida slika koju sam stvorio sam jako svijetlim/bijelim pijeskom.. da li da kupim pijesak u nekom od ducana (petcentar, zoocity) ili da trazim po baušteli pijesak koji mi odgovara pa ga kuvam? :D

trazi granulaciju 1mm ili malko sitnije,mozes nac na bausteli al pripaz da nema vapnenca,prokuhaj pa dobro isperi,razmisli i o podlozi ispod sljunka ;)

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 07, 2014, 14:25:49 poslijepodne »
mislim da cu se sutra (?!) zaletit do petcentra (ili zoocitya, ovisi u kojem cu smijeru se kretat) pa cu vidit tamo sta ima..

za sad je plan kupit neki termometar da vidim kak se ponasa temperatura trenutno, testere da vidim kakva je uopce voda, te pogledat kaj nude od pijeska (mozda oni imaju neki koji mi se svidi pa da ne moram okolo obilazit bauštele xD), sto se tice podloge za bilje, koju podlogu da kupim i koliko?

akvarij je 40x20, jel bi na to bilo dosta 1kg podloge + 2 kg pijeska?

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
« Odgovori #10 u: Siječanj 07, 2014, 17:20:43 poslijepodne »
preporučam tropica plant growth substrat ( http://www.aquashop.hr/Product-Tropica-Plant-Growth-Substrate-1-L_113.aspx?gid=483 ) dovoljno ti je pakiranje od 1 litre,i trebalo bi ti biti dovoljno 2kg šljunka iako bolje uzmi više da ne zafali,barem to nije skupo  ;)

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 07, 2014, 17:32:47 poslijepodne »
mislin da ti je bolje rusit sve i ic polako,za pocetak cu ti rec da izbjegajes kemiju,drugo razmisli koliko ti je hitno slozit akvarij,ako imas volje moja je preporuka da ne kupujes hranjvu podlogu nego da uvalis zemlju za cvice jer je daleko najbolja i ne moras se bojat radit s njoj ka sta neki kazu
sljunak mozes uzet u baumaksa(ili bauhausa,uvik ih misan ;) ) ispast ce ti puno jeftinije jjunacki s er u pet centria deru junacki,za primjer 5 kg sljunka u pe centrima je mislin 70 kn,a prijatelj je za 45 u baumaxa uzea dovoljno za 2 akvarija i na kraju je baceno barem pola
racunaj da ti treba 2 cm hranjive podloge i 3 cm sljunka preko nje,tako je u mene,na straznjem dijelu je i 5
termometar uzmi neki zivin od 30ak kn,a ne vidin potrebu za testerima (trenutno)
a ako se odlucis na hranjivu podlogu mislin da ti je najbolje uzet tetrinu od 2.4 litre i na to dodat 5-6 kg sljunka,mislin da je to dosta ;)

i skuzaj ako san zakomplicira sve  :devil:

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #12 u: Siječanj 07, 2014, 17:42:11 poslijepodne »
Nano akvariji se mogu odlično urediti!
Evo kolega Cyrus sa foruma ima fantastičan akvarij od svega 20l i mrak izgleda:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91182.0

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 07, 2014, 20:56:25 poslijepodne »
slazen se sa kolegom lucianom,nano akvariji mogu bit jednako prekrasni ka i veliki,meni je u glavi trenutno nesto vise u ovom stilu
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/q73/s720x720/1549501_798327960193239_606100577_n.jpg

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #14 u: Siječanj 07, 2014, 21:40:23 poslijepodne »
Samo je bitno napraviti takav setup da akvarij prividno izgleda veći... više malih stijena grupiranih u neku cjelinu, bilje sa sitnim listićima, minijaturne ribice tipa zelene neonkice. Još ako se može, pa staviti hang-on vanjski filter, grijač raspoređen po dnu akvarija ispod podloge...
Mislim da će mi slijedeći izazov biti nano akvarij za dječju sobu :D

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 07, 2014, 22:23:00 poslijepodne »
ja iman vise manje sve spremno za 20litarski,sutra cu ojacat policu,tehnika cila je tu,jedinosljunak da uzmem i odem do baumaxa/bauhausa po par stina
koja je to baza sa grijacem ispod podloge,mislin da cu ja svoga stavit na klasican nacin,a filter mi je unuarnji mikro s protokom mislin 300 litara po satu

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #16 u: Siječanj 07, 2014, 23:34:12 poslijepodne »
To "podno" grijanje tj. žičani grijač je super za male akvarije jer svojim volumenom ne zauzima mjesto u i onako skučenom prostoru.
Izgleda nekako ovako:

Pazi samo kad kupuješ stijene za setup da ne naletiš na vapnenac... ako vidiš da je šupljikav, onda nije za akvarij.
Za bolji efekt, gledaj da su šljunak za podlogu i stijene kontrastne (svijetla podloga / tamno kamenje ili obrnuto).

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 07, 2014, 23:55:34 poslijepodne »
Za bolji efekt, gledaj da su šljunak za podlogu i stijene kontrastne (svijetla podloga / tamno kamenje ili obrnuto).
ili stavis tepih biljku i ne razmisljas o boji sljunka  :D

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #18 u: Siječanj 08, 2014, 01:14:58 prijepodne »
Sve dok ne dođe održavanje :'(
Zeleni tepih od ostataka hrane i riblje kakice vrlo brzo postane smeđ :dead: I onda pokušaš usisati dno, pa pola biljaka počupaš iz podloge X-(

Zbog takvog pimplastog održavanja sam i napravio specijalni mali usisivač dna:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91954.0

A koji me samo vrag tjerao da sadim travicu u akvarij :doh:

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 08, 2014, 08:55:39 prijepodne »
vrhunska ideja al cini mi se da bi bilo to zeznuto sa granulacimom ispod 1 mm,dodat cu malo pamuka ili vate za akvarij i rijesen problem  :D

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Siječanj 08, 2014, 10:04:17 prijepodne »

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 08, 2014, 11:09:10 prijepodne »
ovakav grijac?

stavi 50w rađe i pazi da ti moze po visini stat u akvarij,racunaj da ti je 5 cm podloga i da ne smi dirat dno

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Siječanj 08, 2014, 12:36:20 poslijepodne »
ovo je cista zaraza, jos nisam ni krenuo u akvaristicke vode kak spada a samo o tome razmisljam, svaki dan 47 novih ideja kako sta napravit i uredit xD

trenutna ideja toka preuredenja -

ovo kako je sad ne diram nista, kupim zemlju za cvijece (a mislim da ju mozda cak I majka ima), podlogu, grijac, kamenje za dekor I biljke (dakle sve pripremim pored) , izvadim svu vodu u neku kantu I stavim tamo filter da roka, poslozim sve unutra I vratim tu staru vodu I filter sa recimo 50% nove vode, ostavim tipa 2-3 tjedna I onda ribice...

primjedbe/kritike na plan?

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 08, 2014, 13:09:22 poslijepodne »
ovo je cista zaraza, jos nisam ni krenuo u akvaristicke vode kak spada a samo o tome razmisljam, svaki dan 47 novih ideja kako sta napravit i uredit xD

trenutna ideja toka preuredenja -

ovo kako je sad ne diram nista, kupim zemlju za cvijece (a mislim da ju mozda cak I majka ima), podlogu, grijac, kamenje za dekor I biljke (dakle sve pripremim pored) , izvadim svu vodu u neku kantu I stavim tamo filter da roka, poslozim sve unutra I vratim tu staru vodu I filter sa recimo 50% nove vode, ostavim tipa 2-3 tjedna I onda ribice...

primjedbe/kritike na plan?

ja san kupia drugog prije nego san prvog sredia  :D
prvo da te pitan jel znas kakvu zemlju trazis,kako se sprema i da iznad nje ide mriza za komarce
ostatak mi se cini u redu :)

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Siječanj 08, 2014, 13:32:57 poslijepodne »
iskreno ne znam :D ja se naucio radit sve po jednom principu pa cu tako i ovo xD

prvo slozit neki opci plan rada, izvuc sve stavke potrebne, poslozit ih po prioritetima (ovisno o nekim parametrima) i onda lagano stavku po stavku rjesavat kak treba

tak mi je nekak lakse kad tocno u glavi imam sve poslozeno, pa je teze i nesto propustit (al svakako moguce :D)

a i tako prije iduceg tjedna necu ic nista ni kupovat, jos ocu bar tjedan dana citat i tu propitivat sve sto mi padne na pamet (listam stalno teme ovdje citam sve, u svakoj temi poneku pametnu informaciju izvucem, pa makar mi i trenutno ne treba dobro je znati), ne zelim zurit s icim jer zelim da kad se poslozi da bude tip top kako treba

evo odma pitanjce, jel ima u bauhausu praznih kanistera za kupit? ili di bi ih moglo bit?

mislih kupit 2 od 5L, jedan u kojem ce voda stajat dan, a jedan u kojeg cu izsipavat vodu iz akvarija, a automatski imam mjericu za mijenjat 5L vode ^^