Pazi se samo da kada upalis svijetlo ponovo se ne dogodi boom. Tako ti je bilo kod mene dok je trajalo cikliranje. I alge se pojavljivale i nikako spustiti nitrate i fosfate. I onda upalim svijetlo, opet sve bukne. I tako 2 puta (svaki put 2 tjedna pauze dok se ne stabilizira). I onda sam ti malo po malo palio svijetlo (dimm je tu pomogao). Pa u pocetku samo 4 lampe upalio (od
vecinom plave, i tipa 5-6h dnevno. Pa nakon tjedan dana 10h dnevno, pa nakon tjedan dana jos 4 bijele 2-3h dnevno, i tako malo pomalo podizao svijetlo. I tek onda mi je sve bilo ok. Cisto mali head's up, da ne skoci opet sve kada upalis svijetlo.
Da, istina je da se sve vise reefera vraca na T5 i MH s LEDa (kako citam vani), ali iskljucivo oni koji su isli jeftinije proci i sami slagali LED rasvijetu. Danas pocinju proizvodjaci raditi kvalitetnu LED rasvijetu s punim spektrom svijetla sto je u biti najveci problem DIY LEDa bio, ali to vec onda dolazi do dosta skuplje cifre plus dolaze do pola potrosnje struje T5, sto je bio glavni benifit LEDa. Takva rasvijeta ce ti se isplatiti nakon 5 i vise godina, a do tada ko ziv ko mrtav. Ja isto picim s T5 + DIY LED i za sada je to ok. Bolje bi bilo da ima MH umjesto LEDa al to se apsolutno nije moglo uklopiti u pricu. Napravi dobru kalkulaciju benifita kvalitetnog LEDa ili T5 + MH/LED skupa s godisnjim izmjenom neonki i MH zarulje, pa ces vidjeti za koliko ce ti se isplatiti.
Dobro pazi na zagrijavanje, jer meni ovih 8x80W plus 15tak 3W ledica zagrijava more preko 31 da nema chillera, ali kod mene je gore zatvoreno (iako ima ventilacija) tako da na otvorenom tanku bi bilo nesto manje, ali jos uvijek dosta za paprikas 
Naravno sve receno je IMHO 
Je, u pravu si i slažem se za sve rečeno i izrečeno.

Šta reći, spremam se polako psihički na sve potencijalne gadosti koje su svojstvene novim tankovima, iako se nadam da sam svu lošu karmu ispucao sa starim akvarijem i da bi više bio red da me krene

Stvarno idem polako i drukčije od svojeg uobičajenog stila, i u planu je polako pokretanje i postepeno pojačavanje rasvjete (i sveg ostalog), pa ćemo vidjeti kakve sam sreće ovaj put.

Što se rasvjete tiče imao sam do sada dvije brendirane i kvalitetne LED rasvjete, i koliko god da su bile super za koralje, toliko mi fali neke topline kad gledam u akvarij. Sve je to subjektivno. Da LED rasvjeta ne valja ne bi svi masovno prelazili na nju, ali ja iz vlastitog iskustva mogu reći da je ona vrlo daleko dogurala, ali je po meni još uvijek u fazi razvoja. Jednostavno kao da nešto fali u doživljaju akvarija.

Al zato, za hibrid varijantu sa T5 je dušu dala

I ja bih da imam neku konzolu tipa 8x54W bio najsretniji; izvadio bih 4 lampe i dodao LED.
Da ne potičem sad neke uzaludne rasprave, trenutno naginjem old school metodama, i to sam samo ja i samo ja u ovom trenu.
Možda ću ovog ljeta znojnom glavom udarat u zid i govorit si: "što je meni trebala ova grijalica doma, di je onaj leeeed???", a možda ću se hladit ventilatorom od akvarija i pit pivu

Da, moram složit neki jumbo ventilator ako se odlučim na MH.

A zašto si se odlucio na cikliranje u mraku?
Postoji teorija, koja ljudima funkcionira, i koja kaže da se akvarij vrti bez rasvjete dok nitrati i fosfati ne budu popapani od strane bakterija. To znači da se stvorila količina bakterija koja može "pojesti" trenutnu količinu otpada. Kako će kod mene zaživjeti ta teorija vidit ćemo

Moram promijenit još jednom 50% mora pa opet vidjeti. Nitrati su već ok, a fosfate ću morat izmjenama "doradit".
Što god da odabereš siguran sam da će bit za 5, a onda se bilježim za ponovni posjet! 
Ja sam samo siguran da ćeš ti doć, ostalo se nadam