Srpanj 08, 2025, 19:48:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Central Reef 400l  (Posjeta: 59633 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: Re: Central Reef 400l
« Odgovori #75 u: Prosinac 20, 2013, 08:51:31 prijepodne »
Ma ja sam se uvijek tusirao sa vodom izvadjenom iz akvarija...ponoviti cu....pickice :) funnypost!
Svejedno vas sve volim!

--------------------------------
sa telefona....sorry na greskama
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Central Reef 400l
« Odgovori #76 u: Prosinac 20, 2013, 10:21:58 prijepodne »
znaci, ne moramo kompletno odustati od morskih akvarija. samo od koralja u akvarijima. fish only?

Offline Sonny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #77 u: Prosinac 20, 2013, 10:43:01 prijepodne »
Kod mene je to vezano za more samo po sebi. Kao što sam pisao, ljeti problemi po defaultu, a i zimi otkad sam "riifer"  8)

Vidim da se dobra rasprava pokrenula i drago mi je radi toga (zločestoća iz mene progovara: "drago mi je da nisam jedini"), a nije mi drago što rješenja nema.
Ok :D

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #78 u: Prosinac 20, 2013, 21:49:36 poslijepodne »
pročitaj recimo o palitoxinu  :D
http://www.svetnauke.org/9705-palitoksin-jedan-od-najacih-poznatih-otrova
Procenjuje se da je letalna doza palitoksina za čoveka oko 5µg po kilogramu telesne težine (jedan gram palitoksina moze usmrtiti 200.000 ljudi)
btw.
sine jesi očistio morski akvarij,jesi !??
super, e da i pazi kad prelaziš cestu kad ideš u školu ...

Offline Saša Petrić

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #79 u: Siječanj 12, 2014, 17:39:33 poslijepodne »
Vedrane, kak napreduje? :-)

Sent from my iPad using Tapatalk

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Siječanj 12, 2014, 19:41:37 poslijepodne »
Vedrane, kak napreduje? :-)

Sent from my iPad using Tapatalk
Hej-hoj drug :)

Kod mene sve ubrzano osim akvarija.  :) Otkad si bio kod mene nema ništa pretjerano novo oko akvarija.
Ovaj put sam odlučio polako pustiti sustav da se vrti bez rasvjete dok nitrati i fosfati ne padnu na nulu.
Međutim to kod mene mora očito težim, sporijim putem pa se još čeka  8)

Nitrati oko 2-3, fosfati trenutno 0,36 - dakle visoki su za "opalenje" rasvijete.
Čak ni 50%-tna izmjena mora (pravo more) nije pomogla. A već je prošlo malo više od mjesec dana.
Ali moram se strpit. Bolje sad odužit još i mjesec dana nego žurit pa poslije imat tragikomediju  :D

U refugium sam bacio špageti algu i postavio joj rasvjetu od 10 sati na dan, noću.

Da stvar bude bolja, nisam se još ni odlučio za rasvjetu za akavrij a kamoli ju kupio. Ovaj put idem na neko od starih, provjerenih rješenja.

Opet ću u svom stilu nastavit šokirat ljude, ali ozbiljno razmišljam o T5 + MH rasvjeti a uži izbor je Giesemann Infiniti 4x54W T5 + 2x150W MH. Čitam kako se vani ljudi u velikom broju vraćaju sa LED rasvjeta na ovaj combo. Brinu me samo troškovi žarulja i grijanje vode, pošto planiram samo ventilatore za hlađanje u ljetnim mjesecima, bez chillera, plus klima u stanu.

Ali izbor br. 1 bi mi bila nova rasvjeta od Pacific Suna, model Diuna, 8x54W sa Bluetooth kontrolom i paljenjem 2 po 2 lampe.
Samo što nešto proizvođač šteka s isporukama jer se radi o novom modelu koji tek treba biti isporučen na prva prodajna mjesta.

Ni T5 + LED combo nije za odbacit, ali ja volim da to lijepo izgleda a tu iskače ATI sa svojim Powermodule hibridom i slatkom cijenom od 1400 Eura minimalno, što je zasad mission impossible  8)

Ali uglavnom bit će T5, da li sam, da li sa kombinacijom MH ili LED.

Eto :roll: :D
« Zadnja izmjena: Siječanj 12, 2014, 19:45:24 poslijepodne od Sonny »

Offline Saša Petrić

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #81 u: Siječanj 13, 2014, 09:07:39 prijepodne »
Što god da odabereš siguran sam da će bit za 5, a onda se bilježim za ponovni posjet!  :D

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #82 u: Siječanj 13, 2014, 10:42:10 prijepodne »
Pazi se samo da kada upalis svijetlo ponovo se ne dogodi boom. Tako ti je bilo kod mene dok je trajalo cikliranje. I alge se pojavljivale i nikako spustiti nitrate i fosfate. I onda upalim svijetlo, opet sve bukne. I tako 2 puta (svaki put 2 tjedna pauze dok se ne stabilizira). I onda sam ti malo po malo palio svijetlo (dimm je tu pomogao). Pa u pocetku samo 4 lampe upalio (od 8) vecinom plave, i tipa 5-6h dnevno. Pa nakon tjedan dana 10h dnevno, pa nakon tjedan dana jos 4 bijele 2-3h dnevno, i tako malo pomalo podizao svijetlo. I tek onda mi je sve bilo ok. Cisto mali head's up, da ne skoci opet sve kada upalis svijetlo.

Da, istina je da se sve vise reefera vraca na T5 i MH s LEDa (kako citam vani), ali iskljucivo oni koji su isli jeftinije proci i sami slagali LED rasvijetu. Danas pocinju proizvodjaci raditi kvalitetnu LED rasvijetu s punim spektrom svijetla sto je u biti najveci problem DIY LEDa bio, ali to vec onda dolazi do dosta skuplje cifre plus dolaze do pola potrosnje struje T5, sto je bio glavni benifit LEDa. Takva rasvijeta ce ti se isplatiti nakon 5 i vise godina, a do tada ko ziv ko mrtav. Ja isto picim s T5 + DIY LED i za sada je to ok. Bolje bi bilo da ima MH umjesto LEDa al to se apsolutno nije moglo uklopiti u pricu. Napravi dobru kalkulaciju benifita kvalitetnog LEDa ili T5 + MH/LED skupa s godisnjim izmjenom neonki i MH zarulje, pa ces vidjeti za koliko ce ti se isplatiti.

Dobro pazi na zagrijavanje, jer meni ovih 8x80W plus 15tak 3W ledica zagrijava more preko 31 da nema chillera, ali kod mene je gore zatvoreno (iako ima ventilacija) tako da na otvorenom tanku bi bilo nesto manje, ali jos uvijek dosta za paprikas :)

Naravno sve receno je IMHO :)

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #83 u: Siječanj 13, 2014, 11:29:15 prijepodne »
A zašto si se odlucio na cikliranje u mraku?
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Siječanj 13, 2014, 19:30:20 poslijepodne »
Pazi se samo da kada upalis svijetlo ponovo se ne dogodi boom. Tako ti je bilo kod mene dok je trajalo cikliranje. I alge se pojavljivale i nikako spustiti nitrate i fosfate. I onda upalim svijetlo, opet sve bukne. I tako 2 puta (svaki put 2 tjedna pauze dok se ne stabilizira). I onda sam ti malo po malo palio svijetlo (dimm je tu pomogao). Pa u pocetku samo 4 lampe upalio (od 8) vecinom plave, i tipa 5-6h dnevno. Pa nakon tjedan dana 10h dnevno, pa nakon tjedan dana jos 4 bijele 2-3h dnevno, i tako malo pomalo podizao svijetlo. I tek onda mi je sve bilo ok. Cisto mali head's up, da ne skoci opet sve kada upalis svijetlo.

Da, istina je da se sve vise reefera vraca na T5 i MH s LEDa (kako citam vani), ali iskljucivo oni koji su isli jeftinije proci i sami slagali LED rasvijetu. Danas pocinju proizvodjaci raditi kvalitetnu LED rasvijetu s punim spektrom svijetla sto je u biti najveci problem DIY LEDa bio, ali to vec onda dolazi do dosta skuplje cifre plus dolaze do pola potrosnje struje T5, sto je bio glavni benifit LEDa. Takva rasvijeta ce ti se isplatiti nakon 5 i vise godina, a do tada ko ziv ko mrtav. Ja isto picim s T5 + DIY LED i za sada je to ok. Bolje bi bilo da ima MH umjesto LEDa al to se apsolutno nije moglo uklopiti u pricu. Napravi dobru kalkulaciju benifita kvalitetnog LEDa ili T5 + MH/LED skupa s godisnjim izmjenom neonki i MH zarulje, pa ces vidjeti za koliko ce ti se isplatiti.

Dobro pazi na zagrijavanje, jer meni ovih 8x80W plus 15tak 3W ledica zagrijava more preko 31 da nema chillera, ali kod mene je gore zatvoreno (iako ima ventilacija) tako da na otvorenom tanku bi bilo nesto manje, ali jos uvijek dosta za paprikas :)

Naravno sve receno je IMHO :)
Je, u pravu si i slažem se za sve rečeno i izrečeno.  :)

Šta reći, spremam se polako psihički na sve potencijalne gadosti koje su svojstvene novim tankovima, iako se nadam da sam svu lošu karmu ispucao sa starim akvarijem i da bi više bio red da me krene :D
Stvarno idem polako i drukčije od svojeg uobičajenog stila, i u planu je polako pokretanje i postepeno pojačavanje rasvjete (i sveg ostalog), pa ćemo vidjeti kakve sam sreće ovaj put.  :)

Što se rasvjete tiče imao sam do sada dvije brendirane i kvalitetne LED rasvjete, i koliko god da su bile super za koralje, toliko mi fali neke topline kad gledam u akvarij. Sve je to subjektivno. Da LED rasvjeta ne valja ne bi svi masovno prelazili na nju, ali ja iz vlastitog iskustva mogu reći da je ona vrlo daleko dogurala, ali je po meni još uvijek u fazi razvoja. Jednostavno kao da nešto fali u doživljaju akvarija. -?
Al zato, za hibrid varijantu sa T5 je dušu dala  :up: I ja bih da imam neku konzolu tipa 8x54W bio najsretniji; izvadio bih 4 lampe i dodao LED.
Da ne potičem sad neke uzaludne rasprave, trenutno naginjem old school metodama, i to sam samo ja i samo ja u ovom trenu.

Možda ću ovog ljeta znojnom glavom udarat u zid i govorit si: "što je meni trebala ova grijalica doma, di je onaj leeeed???", a možda ću se hladit ventilatorom od akvarija i pit pivu  :D Da, moram složit neki jumbo ventilator ako se odlučim na MH.  :)

A zašto si se odlucio na cikliranje u mraku?
Postoji teorija, koja ljudima funkcionira, i koja kaže da se akvarij vrti bez rasvjete dok nitrati i fosfati ne budu popapani od strane bakterija. To znači da se stvorila količina bakterija koja može "pojesti" trenutnu količinu otpada. Kako će kod mene zaživjeti ta teorija vidit ćemo  :) Moram promijenit još jednom 50% mora pa opet vidjeti. Nitrati su već ok, a fosfate ću morat izmjenama "doradit".

Što god da odabereš siguran sam da će bit za 5, a onda se bilježim za ponovni posjet!  :D
Ja sam samo siguran da ćeš ti doć, ostalo se nadam  :D :up:

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Veljača 11, 2014, 19:25:36 poslijepodne »
Evo mene, mali update. Rasvjeta je stigla prekjučer pa je sada sve ljepše i u boji.

Ipak sam popustio, ili prolupao, uzeo sam Giesemann Infiniti 4x54W T5 + 2x150W MH.
HQI lampe su Giesemann Megachrome Crystal 17000K.
T5 lampe 1xPure Actinic, 2xLagoon Blue i 1xCoralstar koja je zamijenila odmah jednu Lagoon jer mi je bilo presvijetla boja.
Zasad su upaljene samo 2 lampe po 6 sati dnevno.

Polako ću pojačavati rasvjetu jer su mi PO4 na oko 0,1 a NO3 na oko 1,5.
Dodao sam PO4 remover koji ful slabo fluidizira jer je lagan, a samim time i niš ne skida, možda jako malo. U 10 dana je palo za 0.02.

U refugiumu chaeto pomalo raste i na njoj cijano nalazi svoju sreću  :D
Nadam se da zato neće gore rasti i da će pomoći u čupanju nutrijenata.

Stock neću dodavati još tjedan-dva. Alge, IŠŠŠ, IŠŠŠ  :D

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #86 u: Veljača 11, 2014, 21:02:47 poslijepodne »
Raširila se chaeto jel...i pelcer prolifere sam ti dao izgleda. :122:

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Veljača 11, 2014, 21:20:01 poslijepodne »
Raširila se chaeto jel...i pelcer prolifere sam ti dao izgleda. :122:
Yeah, već sam prošli vikend bacio jednu dobru šaku, tako da raste polako. Razmišljam je li joj ovo dosta rasvjete. U pitanju su 2 štedne od po 11W. Sigurno bi još brže rasla da malo nafriziram rasvjetu :)

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #88 u: Veljača 11, 2014, 23:00:57 poslijepodne »
Po meni dovoljno za tako mali refugium a i po količini koju si bacio u tako kratko vrijeme.
Al to ne znači da ti je zabranjeno eksperimentirati. ;)

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Ožujak 08, 2014, 19:34:13 poslijepodne »
Evo i mali update od mene.

Zasad sam sredio nutrijente na željenu razinu i ubacio koralje koji su bili na čuvanju, te sam dodao par novih jednostavnijih SPS-ova koje sam dobio za test. Sve 5 što se koralja tiče, počeli su i trošiti elemente pa ih moram početi dodavati uskoro.
Od riba zasad jedan veliki lijepi salarias koji tamani alge i kenja po cijele dane  :D
Puževe još nisam ubacivao jer prvo moram ulovit hitchikera - pistola. :)

Uskoro bi trebalo doći i nešto riba. Manje jatne ovaj put.

Fotke nisu ništa spektakuparno, slikano mobitelom na auto postavkama i bez nešto truda, a najviše mi se sviđaju ove zadnje, podvodne snimljene sa Z1.
Update najviše radi dnevnika, ne toliko da imate što posebno vidjeti.

Ali zadovoljan sam jer je tank mlad a već solidno zreo.
Od aditiva jedino dodajem BioGro bakterije 1, 2 i 3 i od danas tek pola doze aktivnog ugljena.
Baš puštam sve prirodnim putem i mijenjam vodu 10% tjedno.

Za sve eventualne primjedbe molimo kontaktirati me ovdje  :up:

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #90 u: Ožujak 08, 2014, 19:49:38 poslijepodne »
To je to  :up:
odličan izbor lampe ;) sad ćeš vidjeti kako rastu SPSovci :D i dr.
ps.
koliko paprike za guzmana?
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #91 u: Ožujak 08, 2014, 19:51:32 poslijepodne »
Mnogo lepo kume :)
Jel palis MH?

tapatalk

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Ožujak 08, 2014, 19:54:54 poslijepodne »
Krasno to ide samo me interesira kako ćeš uloviti" šerifa" u akvariju, zasjeda ili u 12 kod OK KORALA?!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Ožujak 08, 2014, 20:36:46 poslijepodne »
@Karlo - zasad ne rade MH lampe uopće, samo 4x54W, 8 sati dnevno.
Razmišljam čak da ih ne bih palio duže vrijeme, ali sve ovisi o više faktora. Ako akvarij bude stabilan i zalomi se koji ljepši sps, dat ću mu goriva. U protivnom tek na jesen ;)

@Goran - ista cijena kao u Dojčlandu u bilo kojem web shopu, ne volim javno o tome pričat jer je malo puno pa... mi neugodnjak zbog opće situacije u Hrvatistanu. Ipak su nekome to 2 plaće  :-[ :punch: Al bolest ne bira - štedi i kupuj sve za akvarij 8)

@Dubravko - probat ću u čašu stavit rep gambera pa to navečer prislonit uz njegov omiljen kamen, u nadi da će upast.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #94 u: Ožujak 08, 2014, 20:40:30 poslijepodne »
Koliko je ljepše s koraljima.  :122

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Ožujak 08, 2014, 20:52:46 poslijepodne »
Je, daleko od toga, a ima još puno i previše mjesta. Ne znam ni di ću sa svim ovim acanima, prvotno sam ih mislio lijepiti ali ja se nadam da bi s vremenom uz Božju pomoć prepustiti većinu grebena SPS-ovima  :D

Al Catalayhylliu ću svakako morat prodat jer će još rasti.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #96 u: Ožujak 08, 2014, 22:45:01 poslijepodne »
Je, daleko od toga, a ima još puno i previše mjesta. Ne znam ni di ću sa svim ovim acanima, prvotno sam ih mislio lijepiti ali ja se nadam da bi s vremenom uz Božju pomoć prepustiti većinu grebena SPS-ovima  :D

Al Catalayhylliu ću svakako morat prodat jer će još rasti.
Za SPS ti bog više nije potreban imaš MH  :D :D :up:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Kizo 2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 62
« Odgovori #97 u: Ožujak 08, 2014, 23:40:09 poslijepodne »
Može samo pitanje, kakva je veza puževa i pistol-a.?
I da ne zaboravim, ovo se zove rasvjeta a ne ona led igračka. :up:

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Ožujak 09, 2014, 00:14:50 prijepodne »
Kizo da ti ne radiš u HEP-u  ;))

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #99 u: Ožujak 09, 2014, 00:41:44 prijepodne »
Može samo pitanje, kakva je veza puževa i pistol-a.?

Pistoli ubijaju puževe.