pozdrav Kori
Sa moje strane stvarno nema problema tko ce sto kupiti, ja sam samo objasnio situaciju oko dijelova, stvarno mislim da 1 brtva u par godina nije problem, osobno nisam sreo jos nijedan slucaj da oko bilo koje marke u eventualnom slučaju neki dio ne moraš čekati , ponekad ih ima ponekad ih nema, ponekad ih iako je renomirana marka možda više nikada ne bude, primejr bi bio sicce psk 2500 skimmer pumpa koja se više ne proizvodi i zbog koje su mnogi vlasnici skimmera vrijednih par tisuca kuna morali mijenjati skimmere ili muku mučiti da bi našli adekvatnu pumpu, nije da ih nema ali ih je tesko nabaviti.
Ne mogu reći nažalost ništa o slučajevima o kojima pričaš jer ne znam ništa o njima, mogu samo pričati o službenoj podršci koji meni kupci upute za dijelove. Forum je nažalost odavno prestao biti iole konkretan primjer bilo čega, godinama sam upozoravao /ne samo na forumu/ da se oko Haqosa bune i kritiziraju ga ljudi koji ga nikada nisu imali, imam velikih broj slučajeva kada ljudi javno pricaju o problemima, greskama da bi na moj upit kada su ga kupili i da mi daju mail odgovorili da u globalu nikada nisu radili sa mnom niti su ikada kupili filter, samim time nisu mogli ni imati problemas a njime. Druga stvar može biti da su ga nabavili preko oglasa, polovnog te za eventualne probleme kontaktiraju osobu od koje su ga kupili , kako sam rekao ja mogu pricati samo o podršci koju dobijem na mail.
Sto se tice garancije na 2-3-4 godine, to nije problem i toje stara fora EU proizvodaca, u startu ti odmah naplate dvostruku, trostruku vrijednostt filtera i tada imas garanciju na njih, ako neki filter kosta 400 kuna i ima garanciju godinu dana a drugi kosta 1200 i ima garanciju 3 godine po meni tu nema razlike, naravno svatko ima pravo na svoje misljenje. Za primjer ti je tunze koji npr ventilator prodaje po 70 eura i daje 1 godinu garancije, isti takakv ventilator bez garancije mmozes kupiti za 16$ , tu spominjem tunze jer je ona jedna od najpoznatijih EU firni, dakle mozes kupiti tunze ventilator za oko 70 eura i ako ti se pokvari u godiu dana tunze ce ti poslati novoga ili mozes isti takav kupiti za 16 $ bez garancije pa ako ti se pokvari u godinu dana mozes kupiti novoga i jos ti ostane za 3 . Sto se tice dugotrajnosti opreme to takoder nije mijerilo, naime sluzbeni podaci su da 80 posto akvarista odustane u prvih 12 mijeseci, ostali u narednih godinu dvije, vrlo je malo broj ljudi koji dugo ostanu u hobiju, to je tako, ne samo kod ovog hobija vec kod vecine hobija, ljudi traze svoju zanimaciju i pokusavaju sa svime dok ne nadu sto ih stvarno interesira, da li je stvarno potrebno kupovati mnogostruko skuplju opremu za čovijeka koji vjerojatno nece izdrzati ni godinu dana u hobiju ili poceti sa jeftinijom je takoder diskutabilno.
Osim toga sve se kvari, ja sam nedavno zamijenio eheim profesional koji je izgorio nakon 3 godine sa haqos filterom ,vlasnik je teski anti china ali posto mu je izgorio eheim i kada je vidio cijenu nove glave uzeo je haqosa, sada ne moze vjerovati koliko je dobar i gura akvarij od 300 litara sa 2 ogromna diskusa unutra. Nema tu razlike izmedu problema kod haqosa ili bilo kojeg drugog filtera, sve se kvari i ako si od srece pokvarice ti se i ferari u 3 dana. Osobno koristim haqos na svim svojim akvarijima, moje ribe znaju po komadu vrijediti vise od 5-6 haqosa, prosli mijesec sam uvezao preko 100 000 kn riba i koralja, sve su filtrirane i sa haqos filterima izmedu ostalih filtera, da on ne valja odavno bi letio van ali nakon 15 godina upotrebe svih filtera sto postoji a moju recenziju jbl filtera mozes procitati na mom forumu , napisana je 2004-te kada uopće nije bilo ni jbl zastupnika kod nas koliko znam, imao sam sve vrste eheim filter,a jbl, tetra, sera, .... sve je to isti kufer, komora kroz koju ide voda i u sredini je filter materijal, to je to, sve ostalo je nepotrebno. Meni vise od toga ne treba za filtraciju akvarija niti smatram potrebnim ,fluval koji kosta 3-4 puta vise je imao ogromne probleme sa pucanjem nosača rotora, loša plastika, 2 su mi u smecu zavrsila, i da imao sam problema sa nabavom tih dijelova, fluval pro onaj veliki sam prodao za trecinu cijene par mijeseci starog jer mu je protok bio jedno sto litara na sat plus konstantni zrak, to je onaj veliki od 2400 kuna, poslije sep pokazalo da je to tehnicka greska na prvim serrijama, prve serije eheima isto ogromni problemi sa glavom i pustanjem ... dakle sigurno se ne može reći da ćeš kupovinom 5 puta skupljeg filtera biti siguran, i on može imati problema isto kao i onaj mnogostruko jeftiniji.