pročitao sam večinu napisanoga u ovoj temi i kao obično haqos je vječna tema/boljka nekih forumaša.
ono što sam ja primjetio je da svi koji traže mane haqosu su večinom oni koji nikad nisu imali haqosa, ali su najžustriji u raspravama kako dotiočni nevalja i znaju mu sve greške.
s druge strane ih u neku ruku razumijem jer oni su puno platili svoj brandirani filter, pa ih možda ljuti što drugima haqos dobro odrađuje posao. (a kao da su se jučer rodili pa ne znaju da se kod popularnog proizvoda plaća prije svega ime, govorim općenito o akvaristici kao i neakvaristici)
primjera radi: - šljunak u BAU dučanu dođe 40 kn 20 kila, dok isti taj na čijem je brendirano ime i piše da je za akvarij košta 100 kn 10 kila!
Vrlo jednostavno je rijesit dvojbu - usporedis hagos sa recimo jbl-om, pogledas potrosnju struje, pogledas zapreminu, pogledas filter materijal i kvalitetu istog i pogledas tehnicko rijesenje filtracije, kako se spaja i odpaja i cisti, isto jos pogledas konstatnost protoka.
Onda usporedis
- jbl 700kn, hagos 400kn + dostava
- potrosnja duplo veca struje kod hagosa
-filter materijal slabiji i polu napunjen kod hagosa znaci moras jos nadopuniti ili zamjeniti filter materijal i iskesirat ajmo jos nekih 100-200kn ovisno sta zelis
- jbl nema pad protoka mjesecima bez ciscenja, hagos vrlo brzo oslabi protok i daleko je od deklariranog
- realno jedino kaj stvarno kod jbla moras pocistiti je predfiltere, glavni filter materijal nemoras dirati uopce jer je super rijesena predfiltracija, a i same spuzve su dizajnirane da traju bez da ubiju protok
- jbl je jednostavniji za otvoriti, zatvoriti, nemoras mjenjat brtve, nema podmazivanja brtvi, kod hagosa ces to morat raditi s vremena na vrijeme, cijela konekcija cijevi se odvaja kod jbla i jednostavno pocistis cijeli karnistar bez da moras otpajat cijevi
- 4 godine garancije jbl , 1 godina kod hagosa
Onda bacis na papir i vidis da nisi toliko bolje prosao, ustedio si u startu 100ak kuna, a dobio si realno inferiorniji filter.
da riješimo dvojbu od kolege:
- jbl 700kn, hagos 400kn + dostava - ja svoga platio 350kn (uzeo 6komada, al uvijek ima akcija ili avansno) + uzeo dodatno: brtvu, ventile i spužva materijal (u mom slučaju bilo besplatno, a inače je sve po 30kn ) + dostava 23 kn
- potrosnja duplo veca struje kod hagosa - od kak sam ga uzeo računi za struju su mi otišli nebu pod oblake

, mislim da kad govorimo o jednom filteru, takva stavka je zanemariva.
filter materijal slabiji i polu napunjen kod hagosa znaci moras jos nadopuniti ili zamjeniti filter materijal i iskesirat ajmo jos nekih 100-200kn ovisno sta zelisznači kupljena dodatna spužva (30kn) 10 biloballsa (2 kn kom, a nije mi stalo svih 10), nadopunjena keramika (25kn) i filter pun i spreman za rad za samo 75 kn a ne 200.
- jbl nema pad protoka mjesecima bez ciscenja, hagos vrlo brzo oslabi protok i daleko je od deklariranogja kad sam ga kupio prije više od godinu dana, nisam ga čistio cca 7,8,9 mjeseci (nisam siguran) i nisam primjetio pad protoka, s time kad sam ga otvorio filter je bio relativno čist osim što je u njemu bilo puno zemlje koju sam koristio kao podlogu u akvariju pa je pretumbavanjima završila u filteru. - protok i dalje postojan
- jbl je jednostavniji za otvoriti, zatvoriti, nemoras mjenjat brtve, nema podmazivanja brtvi, kod hagosa ces to morat raditi s vremena na vrijeme, cijela konekcija cijevi se odvaja kod jbla i jednostavno pocistis cijeli karnistar bez da moras otpajat cijevi imam ga godinu i par mjeseci i do sad nisam niš podmazao ni zamjenio, al baš niš, ima dvije polugice za otvaranje sa bočnih strana i sve ide jednostavno, cijevi (odnosno ventili) se otvaraju još jednostavnije
- 4 godine garancije jbl , 1 godina kod hagosai onda ga pošalješ na reparaciju i nema ga mjesec dana, a ti onda uzmeš samo na to kratko vrijeme haqosa jer ti se isplati dok se tvoj giga extra tera filter vrati sa popravka i skužiš da je haqos stvarno dobar filter i prestaneš ljudima davat krive informacije o nečemu što nikad nisi imao i testirao jer mislim da to nije kolegijalno!
ja kad sam kupovao dotični filter sam prekopao dosta foruma i probao naći što više informacija o filteru jer sam kao i večina razmišljao da ono skuplje treba biti i bolje;
na ovom forumu ima tema
haqos 1200 i ta tema je iz 2007 godine, pa sam je pročitao od početka i od 2007 do 2012 sam našao nekoliko ljudio koji su ga kupili 2007 i hvale ga već 5,6 godina.
u biti jako malo ljudi (koliko ja znam) se žali/lo na filter, (a imaju ga), od kad sam ja na ovome forumu znam za 2 ljudi koji su se žalili na haqos, jednom protok od početka nije bio uredu (s time da ima garanciju i mogao ga je zamjeniti) a drugome je prilikom čiščenja pao na pod i pukla je kutija.
svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna
kolega @DavorT - nema veze sa tobom, samo sam iskoristio tvoje napisano jer mi bilo najjednostavnije.

i jedan edit: po meni je haqos idealan za akvarije do 180,200 litara, preko toga ne znam.