Srpanj 18, 2025, 21:41:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moja nova igračka  (Posjeta: 9095 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Moja nova igračka
« Odgovori #25 u: Studeni 12, 2013, 18:42:21 poslijepodne »
Super izvedeno, i akvarij i ulazak u sobu... :D  :up:

Offline gašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #26 u: Studeni 12, 2013, 18:55:38 poslijepodne »
Tvrd je to orah. Prava bosanka. Ali i dalmatinski tovar je još tvrdoglaviji. :clown:

Offline stjepanf

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #27 u: Studeni 12, 2013, 19:10:56 poslijepodne »
Tvrd je to orah. Prava bosanka. Ali i dalmatinski tovar je još tvrdoglaviji. :clown:
To im je cini se u genetskom kodu i moja je takva. Ajde da nas ima vise

Sent from my iPhone

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #28 u: Studeni 12, 2013, 19:16:32 poslijepodne »
i ja mislio da imam puno kablova i cijevi iz akvarija i oko njeg  :(
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #29 u: Studeni 12, 2013, 19:49:47 poslijepodne »
Čuj, a zašto nisi išao na T5 neonke kada si već slagao novi rasvjetu?
Za T5 bi morao raditi rebalans proračuna, a ovo za T8 sam već glavninu imao pa je to presudilo!
Hvala za mahovinu javim ti na PP.
pa obzirom da nemas grla niti pravu prigusnicu ne kuzim u cemu je razlika. Stedne od 20 ili 24 W kostaju skoro isto. Razlika u cijeni T8 18W i T5 24W je oko 30kn (bacio pogled na JBL lampe) a 2x24 T5 je ucinkovitije nego 3x18 T8. Onak otprilike, T5 varijanata bi ispala nekih 60-70 kn manje u toj kombinaciji jer ti treba i jedna stedna manje.

oooops........ akvarij je 80 cm. Ali onda si mogao na 2x25 T8, opet mozes sa prigusnicama iz stedne a one ti pokrivaju 15 cm vise u duzinu. Razlika u cijeni lampi nikakava a treba ti jedna manje, sto je cca 100kn manje + prigusnica manje.
Razmisli o tome pri slijedecoj zamjeni, T8 tak i tak ne traju bas nesto previse.

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #30 u: Studeni 12, 2013, 20:00:27 poslijepodne »
Imao sam već davno kupljene nove (2 kom.) T8 i jednu korištenu, i dvije štedne od 20W tako da sam to morao "potrošiti". Svakako ću poraditi na tome da pređem na T5 za neko vrijeme. Meni je problem što cijevi naručene online nitko "ne šalje" nego ih mogu kupiti samo na licu mjesta.
Ako nisi primjetio ja sam u Pločama (Split mi je zapadno predgrađe a Dubrovnik južno) a to je oko 500 km. od ZG.
Hvala na sugestiji i savjetu! :)

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #31 u: Studeni 21, 2013, 14:50:26 poslijepodne »

Šta se tiče mahovine, pošalji mi adresu na PP pa ti ja pošaljem iako i ja spadam u skupinu onih koji nemaju praksu slati van ZG:-)))
Zahvaljujem kolegi "Plava ptica" što mi je besplatno poslao hrpu mahovine i drugih biljčica.  :up: :klap: :klap: :klap: :klap:

Offline ALFA145QV

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • bilo kuda Alfa svuda
« Odgovori #32 u: Studeni 22, 2013, 15:18:10 poslijepodne »

Da bi sve ovo napravio morao sam najprije okrečiti i obojati cijeli stan.Obojao sam doslovno sve osim pločica,parketa i lustera!!
Onda sam je provocirao par dana da ću akv. smjestiti u dnevnom boravku (ona tamo caruje) dok ona nije pukla i rakla "Radi u svojoj sobici šta god hoćeš, a ovamo mi ništa ne diraj" To sam i čekao :D :D :D Sama je rekla :D :D :D
To je sada moja sobica, otkad su djeca odlepršala iz obiteljskog gnijezda i ne žive više s nama. Moj komp. moj akv. moj daljinski od TV. i na vratima piše "Ulazite na osobnu odgovornost" Ženi sam rekao da kod mene u sobicu može ući samo bez g..ća!  :devil: :devil:

Ti si moj idol   :D :D :D

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #33 u: Studeni 23, 2013, 14:52:48 poslijepodne »

Šta se tiče mahovine, pošalji mi adresu na PP pa ti ja pošaljem iako i ja spadam u skupinu onih koji nemaju praksu slati van ZG:-)))
Zahvaljujem kolegi "Plava ptica" što mi je besplatno poslao hrpu mahovine i drugih biljčica.  :up: :klap: :klap: :klap: :klap:
nema na cemu i drugi put. Po meni je to i svrha ovog foruma. Da pomazemo jedni drugima, a ne da zaradujemo ;)

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #34 u: Prosinac 19, 2013, 20:57:09 poslijepodne »
Evo da stavim jedan mali update. :P Ne zamjerite slikano je mobom. Nisam zadovoljan rastom nekih biljčica. :nerd: Neke su krenule ko lude, a neke (zahtjevne) i ne baš za pohvalu.Čudi me jedino sagittaria subulata. U starom akv.  rasla je ko luda i bez nekog posebnog gnjojenja, a i sa nestalnim i varirajućim CO2.Sada CO2 ide redovno i stabilno koliko toliko, a svaki drugi dan ujutro dodajem po 4 ml. makro i ProFito. Primjetio sam da su mi se počele po biljkama i pijesku pojavljivati crne čupave alge, a malčice i zelena točkasta. Zbog  zelene sam smanjio svijetlo
tj. dobar dio dana gore samo dvije lampe. Tu na forumu sam pročitao o hidrogenu pa sam jučer i danas  pošpricao sa hidrogenom po njima pa ću viditi što će se desiti!? Čini mi se da su već promijenile boju. Drugo sve štima i zadovoljan sam razvojem situacije u akv.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #35 u: Prosinac 19, 2013, 22:32:31 poslijepodne »
Lijepa ti je igračka. :up:

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #36 u: Prosinac 19, 2013, 23:24:48 poslijepodne »
fino to raste, iskreno očekivao sam i sliku kompletnog akvarija  :nerd:
vezano za sagitariju, nekad joj treba da krene u početku, ali ubrzo češ ju stavit u oglas kolko će je biti  :D

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #37 u: Prosinac 21, 2013, 21:44:52 poslijepodne »
iskreno očekivao sam i sliku kompletnog akvarija  :nerd:

Evo ih moj markane. Doduše mob. , ali znam ja i lošije  slikati  :D :D :D

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #38 u: Prosinac 21, 2013, 21:48:19 poslijepodne »
oldično izgleda u prostoru, baš si to fino zbigecal  :up:
a ova tripartita mi je odlična  8)

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #39 u: Prosinac 21, 2013, 22:28:24 poslijepodne »
Da,da jako lijepo!

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #40 u: Siječanj 26, 2014, 11:16:40 prijepodne »
Prelazim na led rasvjetu! Barem tako mislim dok ne vidim kako će to ići i ima li koristi tj. smisla!
Nabavio sam 12 kom. "COB led" od 3W,  9-12V,  300mA, cool white 6000-6500K,250 Lm (slika 1) http://www.ebay.com/itm/181203909105?var=480268136445&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 i krenuo u projekt. Hladnjak za njih sam napravio kod meštra koji radi alu stolariju i malo ga preradio za svoje potrebe (slika 2) Spajao sam ledice na dva nosača u "paralelni spoj" a prije nego što sam ih zašarafio za nosač malo sam sastrugao boju ispod ledice tako da termo pasta  i ledica  ima bolji tj. direktni kontakt s alu. nosačem.(slika 3) Polemio sam ih i te konzole s ledicama (slika 4,5) učvrstio na postojeći nosač (slika 6) koji mi nosi neonke.Vidi stare slike kako je to prije izgledalo.
Napajanje sam riješio sa "power packom" od kompa. Otvorio sam ga i lemilicom odlemio i izbacio sve suvišne žice.Ostavio sam samo po 4 kom. žutih i crnih.(+ i - od 12V)Po 4 kom. sam ostavio radi manjeg opterećenja i boljeg protoka struje.Naravno ostavio sam i zelenu i crnu za startanje.(slika 7)

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #41 u: Siječanj 26, 2014, 11:37:28 prijepodne »
Da nastavim! To sam sve spojio preko "dimera" i testirao (slika 7 ). Što se tiče struje i napona stanje je ovako:Napajanje mi daje bez opterećenja 12,2 V a kad uključim ledice i pustim struju (Ampere) od 2 A pada mi napon na 11,8V. To je napon  na ulaznoj strani dimera. Napon na izlaznoj strani dimera je 11V  ali je realno stanje nemjerljivo jer dimer radi na principu impulsnog prekidanja tijeka struje, a ne postoji tako brzi instrument koji bi taj strahovito kratki period izmjerio pa instrument pokazuje neki prosijek između tih inpulsa. Kad odvrnem dimer do kraja tih 12 ledica u paralelnom spoju povuče mi struju od 3,2A. Kad pomnožimo 12 puta 300mA to je to! Grijanje konzole i ledica na 2A je na opip jedva primjetno, ali je na svih 3A osjetno pa bi trebao ugrađivati i mali ventilator za hlađenje.Vizualno svijetlost tj. jačina osvijetljenja je dovoljna i na 2A jer kad usporedim onih prijašnjih 3X18W T8 (koje sam i dalje ostavio i mogu birati tip rasvjete) sada  osjet svjetla je za trećinu jači.

Offline www_www

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #42 u: Siječanj 26, 2014, 11:41:35 prijepodne »
ljepo si ovo sredio, bravo
spoji na ovo kompjutersko napajenje na crvenu i crnu zicu (5V) jednu H7 zarulju, stabilizirace ti napon
Kad se jede...JEDEM
Kad se pije...PIJEM
Kad se radi...NE SMETAM

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #43 u: Siječanj 26, 2014, 11:51:51 prijepodne »
Ima još! Jedino me brine, a ne mogu provjeriti i biti siguran što se tiče tipa ledica. Prilikom kupnje odabrao sam ledice tipa cool white 6500K. ali nisam siguran dali mi je mali kinez poslao te ili one druge warm White od 2700K. Nekako mi se čini da mi daje na žuto!? Kako taj spektar izmjerit???
Što se tiče napajanja ovo mi je samo privremeno riješenje.Ovo napajanje mi je fizički preveliko i htjeli ili ne ventilator se uvijek malo čuje. Osim toga nije "waterproof" pa se bojim kapanja vode po njemu jer ja uvijek nešto čačkam okolo. Odlučio sam se na ovo i naručio http://www.ebay.com/itm/400539732309?var=670121360341&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 zbog veličine , praktičnosti. Naravno prije sam to ispitao jer imam TV kojemu je napajanje isto takvo od 5A i  kad spojim preko njega imam čak i manji pad napona na ulazu dimera i jedva se malo grije na 2A. Manje nego kad je na njega spojen TV. Zapažanja slijede kroz koji dan.
Sa pitanjima i (pohvalama  :D :D) pucajte!

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #44 u: Siječanj 27, 2014, 21:15:04 poslijepodne »
Bio sam u pravu , ipak mi je kretino kinez poslao warm white.Sad se moram naganjat s njim da mi pošalje pure white. A kako je kod njih sada praznik do 07.veljače moram se načekati da mi odgovori na moju pritužbu i zahtjev!! X-( X-( X-( :dead:

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #45 u: Siječanj 27, 2014, 22:20:18 poslijepodne »
Bravo Gašo!  :klap: Ovo si odlično napravio i još bolje prezentirao tako da je i laicima sada LED rasvjeta puno
razumljivija. :up:

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #46 u: Travanj 15, 2014, 19:45:19 poslijepodne »

Ipak nisam bio u pravu. :cekic po bulji:  Dobio sam prave ledice. :P A kao što sam i najavio na početku teme iznijeti ću vam svoje mišljenje o LED rasvijeti. Dovoljno je vrimena u funkciji i nakon svakodnevnog promatranja  mogu iznijeti mišljenje!
Jednom riječju odlično i prezadovoljan sam! Mogu regulirati jačinu svijetlosti skroz od nule do "ludila". Prije sam se morao maltretirati sa skidanjem neonki i omotavanjem-odmotavanjem alu folije. Potrošnja struje manja. Grijanje zraka iznad akv. manje. Osjećaj prirodnijeg svijetla (subjektivno) čini mi se oku nekako bolje. Tih 12 ledica ložim samo sa 1.7-2.0 Ampera jer mi se čini da je sve preko toga previše svijetla. Tako da pri toj struji grijanja ledica i konzole-hladnjaka na koje su učvršćene je zanemarivo. Vjerujem i da će me duže trajat, tj. da neće crkavat jer ih ne pregrijavam, a sa neonkama je izmijena potrebna jednom god. Da su barem jeftinije!? Financijski gledano puno bolje rješenje je LED rasvijeta. Što se tiče opasnosti od strujnog udara  :p050: nema je jer je u blizini vode i kondenzacije 12V a ne 220V. O puknuću neonke da i ne govorim. Rast biljaka odličan. A nemam nekih većih problema ni sa algama. Uostalom za rast algi ima puno drugih bitnijih parametara nego svijetlo. Sve u svemu happy end!

Offline Monstrum

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #47 u: Lipanj 25, 2014, 17:09:07 poslijepodne »
Imal sam i ja sličnih problema sa ženom kaj se tiče akvarija u ormaru. Onda smo ti tiještili da je ona ispod akvarija dobila police za cipele, a iznad dio za kapute. I svi sretni i zadovoljni ;).
Sad joj je opet u planu renovacija stana i već mi je rekla da planiram još jedan ugradbeni ormar sa akvarijem u njemu :).

hahhahhaha ista stvar ... mi smo našli drugačiji kompromis ... gornja polica od akvarija je bife za cugu :D ... uvalim se u njenu ležaljku, kresnem dve šljive i piljim ko telac kak se miču ribe :D
"When I die bury me upside down, so the world can kiss my ass."

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #48 u: Prosinac 05, 2014, 12:19:30 poslijepodne »
Danas to izgleda ovako...

Offline gašo

• Punopravni član