Srpanj 29, 2025, 14:29:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: RO voda za dojenće ???  (Posjeta: 4024 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline phrsak

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
RO voda za dojenće ???
« u: Listopad 10, 2013, 19:57:58 poslijepodne »
Kako imam malu bebicu, pala mi je na pamet da instant čaj radim sa RO vodom (bez prokuhavanja)
Glavni razlog tome je, da mi se više neda štemati kamenac sa rajnglica. :stars:
RO uređaj mi skida ppm sa 290 na 003.

Zanima me dal je možda tko realizirao moju zamisao ?

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: RO voda za dojenće ???
« Odgovori #1 u: Listopad 10, 2013, 20:55:08 poslijepodne »
Minerali su potrebni ljudima, posebice oni u tragovima. Mnoge od njih unosimo vodom. RO voda je voda iz koje su uklonjeni minerali. Osim što je bezvrijedna iz nutricionističkog stajališta, može uzrokovati i ozbiljen zdravstvene probleme izravno i neizravno (otapa i navlači sve na sebe). Posebice ne bih preposučio dojenčetu piti takvu vodu.
ako želiš znati više:
http://www.lenntech.com/health-risks-demineralized-water.htm

Offline rus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Listopad 10, 2013, 23:46:49 poslijepodne »
Kupi kuhalo za vodu. Po 100 kn i manje ih ima a odrade posao  brže a jednako dobro

Offline phrsak

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 11, 2013, 21:34:10 poslijepodne »
Da... prevelika je cijena riskiranja.
Kad smo imali prvo dijete, gledao sam Chicco kuhalo, i naravno odustao. No sad gledam za 200> kuna ima i brandiranih kućnih kuhala.

Hvala na savjetima  :up:

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 11, 2013, 22:53:30 poslijepodne »
Imam dojenče i koristim i RO i ultračistu za akvarij - niš od toga nebi preporučio! Kuhalo u Kauflandu je oko 70 kn :)

Jednom sam zaboravio sa ultra čistom da se kisik veže za elemente u vodi a ne za samu molekulu vode pa sam si skoro ugušio ribe, vjerojatno postoji još hrpa stvari koju zaboravljamo tako da bolje ne.. 

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Listopad 12, 2013, 08:58:43 prijepodne »
a čemu uopće prokuhavati vodu ?

ja sam svojim klincima samo znao natočiti vodu u bocu i ostaviti da odstoji i s tim im pravio čaj (hehehe.. kao i ribicama)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline celinjo33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • askalafanza
« Odgovori #6 u: Listopad 12, 2013, 11:06:03 prijepodne »
probaj s ovim , ja ga koristim za diskuse ,naravno kavu i perilicu posudja
http://pravakava.com/1281/blog/to-mozemo-i-sami/

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Listopad 12, 2013, 11:12:54 prijepodne »
Jebo vas,pa svi ste prosvirali! Zanima me slovom i brojkama,koliko vas su roditelji pojili sa RO,ili držali pod UV????

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #8 u: Listopad 12, 2013, 11:43:30 prijepodne »
Koje depurator koristis?

Offline celinjo33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • askalafanza
« Odgovori #9 u: Listopad 12, 2013, 12:00:33 poslijepodne »

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #10 u: Listopad 12, 2013, 17:59:20 poslijepodne »
Nikako, ali nikako ne koristiti RO vodu za ljudska bica osim ako im ne mislite naguravati naknadno soli u usta. S obzirom da to studiram, a imam i predmet vezan uz to (Tehnologija voda) pa vrsimo ispitivanja svih tipova voda (RO, nanofiltracija, ultrafiltracija, mikrofiltracija) - konzumacijom deionizirane vode (RO se postize takva voda) organizam ne moze prezivjeti jer se u tijelo ne unose elektroliti potrebni za normalan rad organizma (prijenos impulsa na stanicama - Mg, Na-K crpka i mnogi drugi procesi).
Sto se tiče koristenja RO vode u desalinizaciji vode prodavaci ne spominju da se nakon prolaska vode kroz RO zatim voda provodi preko jedne, ajmo to tako nazvati "mineralizirane ploce" koja pod utjecajem elektricne struje u vodu otpusta sve nuzne minerale koje obicna voda ima. Tu je naravno korist jer prvo iz morske uklonite apsolutno sve, a zatim nadodate one soli koje su vam potrebne za normalno funkcioniranje organizma (na tom se principu proizvodi tip vode "Stolna voda").
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 12, 2013, 18:06:14 poslijepodne »
Sto se samih bakterija u vodi tice - UV dezinfekcija nije najsretnije rjesenje ukoliko tu istu vodu nakon dezinfekcije ne drzite u sterilnim uvijetima jer glavna mana tog postupka je sto ona nema naknadna dezinfekcijska svojstva kao sto npr. ima klor ili ako bas hocete srebro (koje se nalazi u Brita filterima - zato i pise u uputama da je nuzno da je filter djelomicno uronjen u vodu).
Naravno, tu treba razlikovati i pojam dezinfekcije i sterilizacije - UV lampe nisu sterilizacijske vec iskljucivo dezinfekcijske.
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 12, 2013, 18:13:49 poslijepodne »

ja sam svojim klincima samo znao natočiti vodu u bocu i ostaviti da odstoji i s tim im pravio čaj (hehehe.. kao i ribicama)

Tocno to. Ostaviti vodu ili ju kuhati je u sustini potpuno isti kemijski proces, jedina razlika je vremenska (i naravno kuhanje kosta  :D ).
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 12, 2013, 18:24:18 poslijepodne »
Na sve ovo što si rekao, treba dodati i to da ljudski organizam od rođenja počinje razvijati imunološki sistem, a to ne može raditi u sterilnim uvjetima jer se imunološki sistem nema na čemu "učiti" i nema se protiv čega razvijati, pa se ustvari od djece koja se drže u sterilnim uvjetima prave budući bolesnici ..  :down: :down:

Offline phrsak

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 12, 2013, 21:15:32 poslijepodne »
Koje depurator koristis?
Evo ja imam ovakav automatki depurator.
Osim što ga koristim za caffe aparat, perilicu i ledomat, koristim ga i za mjenjanje vode u ciklidnom akvariju i pranje auta (na kraju samo stakla obrišem)

Interesntna činjenica je, da mi je TDS pipovače 290, a depurirane vode 480 ppm-a.  -?

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 12, 2013, 22:09:47 poslijepodne »

zbog bakterije poput clostridie botulinum, koju mi jedemo i pijemo svaki dan, a bolest koja ubija novorođenčad a uzrokuje je ona se zove infantilni botulizam - ista bakterija zbog koje ne smiju jesti med. Pa pošto je ta bakterija zaista često prisutna, a u prirodi se zna da od mladunaca opstaje cca 30% sisavaca i cca 1% riba, a ta bakterijica je jedan od faktora uz ostale bolesti protiv kojih cjepimo djecu koja bi i naš pomladak svela na preživljavanje 30% sposobnih..Ja sam potpuno protiv dezinfekcije u prostorijama za život, ali povlačim neke crte kad je u pitanju dijete. U odstajaloj vodi se bakterije poput salmonele bez problema razmnožavaju, a listeria buja!

Mislim i određena nacionalna manjina hrani djecu smećem, ja ipak svoje neću ali ne smatram da stvaram buduće bolesnike već im pružam zdrave higijenske uvjete ..   :down:  :down:

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 12, 2013, 22:11:41 poslijepodne »
miješaš babe i žabe ... ;)

ali to je već tvoja stvar ...  :up:

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 12, 2013, 22:25:10 poslijepodne »

zbog bakterije poput clostridie botulinum, koju mi jedemo i pijemo svaki dan, a bolest koja ubija novorođenčad a uzrokuje je ona se zove infantilni botulizam - ista bakterija zbog koje ne smiju jesti med. Pa pošto je ta bakterija zaista često prisutna, a u prirodi se zna da od mladunaca opstaje cca 30% sisavaca i cca 1% riba, a ta bakterijica je jedan od faktora uz ostale bolesti protiv kojih cjepimo djecu koja bi i naš pomladak svela na preživljavanje 30% sposobnih..Ja sam potpuno protiv dezinfekcije u prostorijama za život, ali povlačim neke crte kad je u pitanju dijete. U odstajaloj vodi se bakterije poput salmonele bez problema razmnožavaju, a listeria buja!

Mislim i određena nacionalna manjina hrani djecu smećem, ja ipak svoje neću ali ne smatram da stvaram buduće bolesnike već im pružam zdrave higijenske uvjete ..   :down:  :down:

Kao sto rekoh, ako te toliko strah, kupi Britu (filter u sebi na dnu sadrzi posrebrene granule) i vise od toga ti doista ne treba. To je trajna i ucinkovita dezinfekcija. A s druge strane, zagrebacka voda sadrzi rezidualni klor u koncentraciji od cca 0,5mg/L sto je 5 puta vece od preporucenog minimuma. A ako te brine klor, stavi unutra par kapi vitamina C i pricekaj minutu dvije.
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 12, 2013, 23:27:03 poslijepodne »
Dezinficijensi poput klora i alkohola, dakle - koi pare u dodiru sa zrakom se više manje neutraliziraju kuhanjem, a uvijek ovisi dali je minimum preporučio lik iz birtije ili makrobiotičar, mislim da postoji zaista mnogo lobija koji jedva čekaju da zg-vodu proglase ne prikladnom za piče. Još uvijek ne vidim zašto se traži alternativa jednom takvom tradicionalnom, jednostavnom i sigurnom postupku kao što je zakipiti vodu?

Britu sam vidio samo jednom kod jedne tročlane familije, pili su isključivo iz nje i još su raspravljali o tome kako žele neki sistem ugraditi na cijevi u stanu kako bi imali samo "zdravu" vodu, naravno ironija je u tome što je ta familija svaki dan u dućanu kupovala kruh, mlijeko i šteku cigareta  :D :D :D :D

Dakle mene nije strah skočiti sa prvog kata, već nisam toliko glup i svjestan sam posljedica koji skok sa prvog kata može donijeti - isto mislim i o neprokuhanoj vodi ili RO vodi prilikom kuhanja instant čaja za dojenče.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 12, 2013, 23:31:42 poslijepodne »
ima jedna zanimljiva izreka: "Medicina je toliko napredovala da praktički više niti jedan čovjek nije zdrav. " ;)

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 12, 2013, 23:59:47 poslijepodne »
Dezinficijensi poput klora i alkohola, dakle - koi pare u dodiru sa zrakom se više manje neutraliziraju kuhanjem, a uvijek ovisi dali je minimum preporučio lik iz birtije ili makrobiotičar, mislim da postoji zaista mnogo lobija koji jedva čekaju da zg-vodu proglase ne prikladnom za piče.

Kao prvo, malo je smijesno usporedjivati nekoga tko to doista razumije i nekog lika iz birtije... (Preporucene mjere, barem po ovom pitanju nisu odabrane od nekog "kronera" jer se njemu to sprdnulo reci, nego iz vrlo jednostavnih, znanstvenih razloga.)

Drugo, prokuhavanjem doista steriliziras vodu (barem vezano za ove navedene bakterije). Klor u potpunosti ne uklonis, da sada ne krenem u detaljnu analizu zasto. Nakon sto prokuhas, ukoliko hladis (a vjerujem da hladis) postoji dobra sansa da se voda iznova kontaminira (ovisi gdje hladis, kako, itd.).

Trece, definicija zdravstveno ispravne vode (barem kod nas) je stalna vec minimum 5 godina, ako ne i duze (NN br. 47/2008 - Voda za piće - javni sustavi).

Sto se sistema za "cistu vodu" u stanu tice, to nije prociscivac vec ionski izmjenjivac (Slabo kiseli) koji se ugradi na ulazni ventil i na taj nacin dobijes vodu bez kamenca :)

I za kraj jedan podatak sa stranice CDC-a : "In the United States, an average of 145 cases are reported each year.Of these, approximately 15% are foodborne, 65% are infant botulism, and 20% are wound." - daljnja racunica je vrlo jednostavna. U razmjerima nase zemlje broj bi iznosio 1 dijete godisnje (ne zelim reci da je to zanemrivo, ali mislim da u razmjerima rizika je vrlo, vrlo nisko...)

I naravno, ako netko posjeduje podatke vezane za Hrvatsku, neka stavi pa cemo raspraviti. Zato smo i tu  :zagrljaj:
« Zadnja izmjena: Listopad 13, 2013, 00:04:56 prijepodne od Ozoman988 »
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 13, 2013, 10:38:08 prijepodne »
Gle da nas sto skoči s prvog kata samo jedan bi eventualno poginuo :) postoje i posljedice :)

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 13, 2013, 11:01:13 prijepodne »
Ja vas sve genijalce opet pitam,koliko vas je mama pojila sa RO ili prokuhanom filtriranom ili štaliveć????
Hoće li mi sada jedan od "stručnjaka"objasniti sve "prednosti" tih sisteme za široko pučanstvo,nas glupe i neobrazovane???
Molim "stručan"text,strašno me zanima sve ovo!!!!
Btw,manjina koju spominjete ima stečeni imunitet na bedrenicu-anthrax,zbog više stoljetne tradicije klopanja  konja uginulih od te opake bolesti
Predlažem grupe na fejsu-tko ne filtrira,ne profitira,purificiram,dakle postojim,kuvanjem vode do naknadne pameti.......

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 13, 2013, 11:07:04 prijepodne »
Ja vas sve genijalce opet pitam,koliko vas je mama pojila sa RO ili prokuhanom filtriranom ili štaliveć????
Hoće li mi sada jedan od "stručnjaka"objasniti sve "prednosti" tih sisteme za široko pučanstvo,nas glupe i neobrazovane???
Molim "stručan"text,strašno me zanima sve ovo!!!!
Btw,manjina koju spominjete ima stečeni imunitet na bedrenicu-anthrax,zbog više stoljetne tradicije klopanja  konja uginulih od te opake bolesti
Predlažem grupe na fejsu-tko ne filtrira,ne profitira,purificiram,dakle postojim,kuvanjem vode do naknadne pameti.......

Ajde malo lakse pa procitaj sta pisem...
Da se sam citiram s obzirom da se cita polovicno: "Nikako, ali nikako ne koristiti RO vodu za ljudska bica osim ako im ne mislite naguravati naknadno soli u usta."

Ili da se drzimo one "Zivceke u kanticu i na ribiciju."
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 13, 2013, 11:11:24 prijepodne »
A ti čitaj što ja pišem,ja podjebavam sve,ne znam kako si sebe izdvojio??
Ovo je sprdnja od teme,pa se ja tako i ponašam