Srpanj 23, 2025, 21:30:41 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Atman SIF-700  (Posjeta: 1824 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Howard

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 46
Atman SIF-700
« u: Rujan 13, 2013, 08:33:44 prijepodne »
Pozdrav svima,
imam u akvariju od 190 litara filter pumpu Atman SIF-700. Njena snaga je za akvarije od 100-300 litara (dakle optimalna ). Mene zanima, obzirom da sam početnik, da li je ista odgovarajuća po svojoj kvaliteti i imate li ikakavih saznanja i iskustva u svezi nje. Najviše me zanima o kakvoj klasi je riječ (niža, srednja itd.), koliko je često potrebno čistiti kompletno i recimo okviran vijek trajanja. Nadalje, imam u planu kupiti JBL Cristal Profi e901 GL, pa me najiskrenije zanima vaš stav, mišljenje i preporuka što činiti u ovoj fazi početnikovanja? Svima hvala.
God loved the birds and invented trees. Man loved the birds and invented cages.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Atman SIF-700
« Odgovori #1 u: Rujan 13, 2013, 11:53:26 prijepodne »
taj atman ti je puno premali za 190l. Kod filtera ti je stvar vrlo jednostavna, ne postoji preveliki. Bitna je kolicina filter materijala, protok vise-manje. To uvijek mozes rijesti nekom stream pumpom. Za dobro ubiljeni ti je dosta 2-3x volumen tanka. Znaci, za tvoj akvarij ti efektivnih 600 l/h cisto dosta ali nije isto jel filter ima 0,5 litara ili 5 litara. Sami protok ti je cista mehanicka filtracija a to ti nije bas bitno, bitna je bioloska a za to trebas kolicinu filter materijala.
e901 je svakako 467609x bolja varijanta od od ovog atmana i to bi trebalo biti OK.

Offline Howard

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 13, 2013, 12:26:22 poslijepodne »
A recimo da se naprimjer odlučim, napamet pričam, za JBL Cristal Profi e1501 GL, bi li ta jačina smetala ribama i ima li smisla razmišljati uopće u tom pravcu?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 13, 2013, 12:46:07 poslijepodne »
Ako se mozes razvuci, samo daj. Gle, taj deklarirani protok ti je za samu pumpu. Kad ti filter napunis materijalom to ti padne za nekih 30% sigurno. Na nekima vise, na nekima manje ali padne na svima. I onda ti se vremenom jos taj materijal zapuni pa padne jos. Obzirom na litrazu vjerujem da ti akvarij ima barem 100cm i to ti ne bude prejako. U kracim akvarijima to puno vise dolazi do izrazaja. Mali eheim 2222 mi na 60cm stvarno radi tsunami kad je frisko ociscen ali fluval 405 na 120cm bas i ne. A on ima deklariranih 1300 l/h.
A uvijek mozes malo i reducirati protok na izlazu iz filtera, svaki proizvodjac to dozvoljava do neke granice.

Offline Howard

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Rujan 13, 2013, 12:59:40 poslijepodne »
Ne želim se ograničavati i kokošariti za par sto kuna i onda imati poluproizvod u koji ću gledati kako me ne zadovoljava. Smatram da akvarij treba izdići na jednu pristojnu razinu i onda guštati. Obzirom da o svemu ne znam ništa, pozorno slušam prijedloge i samim time ne želim škrtariti. Zanima me koliko drva se smije ili se preporučuje imati u akvariju? Što osim hrane MORAM imati uvijek u kući (dodatke hrani, protiv klora, kamenca, vitamine)?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Rujan 13, 2013, 13:23:10 poslijepodne »
Nije ograniceno koliko drva moze biti u akvariju, samo računaj da će te u početku s drvom vjerojatno mučiti tanini, odnosno obojenost vode, dok se drvo ne ispere. Iako danas ppstoje sredstva za upijanje tanina (ja koristim Seachem Purigen), i dalje je strpljenje i izmjena vode najbolje riješenje.
A ako radiš biotopski akvarij, npr. Južne Amerike, onda su tanini poželjni, odnosno obavezni :)

Od ostale opreme je dobro imati karantenski akvarij (15ak litara), zračnu pumpu, FFM

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 13, 2013, 16:02:12 poslijepodne »
Ne želim se ograničavati i kokošariti za par sto kuna i onda imati poluproizvod u koji ću gledati kako me ne zadovoljava. Smatram da akvarij treba izdići na jednu pristojnu razinu i onda guštati. Obzirom da o svemu ne znam ništa, pozorno slušam prijedloge i samim time ne želim škrtariti. Zanima me koliko drva se smije ili se preporučuje imati u akvariju? Što osim hrane MORAM imati uvijek u kući (dodatke hrani, protiv klora, kamenca, vitamine)?
pa ne moras nista, osim FFM-a, prime-a ili tak necega.
Ali polako, kakav je to akvarij, nesto gotovo ili neki slozenac? Kakva je rasvjeta i kaj zapravo zelis od toga svega? Nesto di sve divlja pa sisas 2x tjedno ili nesto sto podrezes jednom u 3 mjeseca. Rasvjeta ti je najbitniji faktor za biljni, ne u smislu da ne moze bez par kW nego o kolicini svjetla ovisi kaj i koliko gnojis i kako sve to raste.

Offline Howard

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Rujan 13, 2013, 16:26:21 poslijepodne »
Kupio sam ga preko oglasa. Juwel, 190 litara, sa biljkama (ne pitaj kojima), ima ih nekoliko vrsta, hrpom ribica (gupi, moli, plati, švert, ciklidi, puževi). Također, bila je složena podloga, pumpa, grijač, termometar. Rasvjeta je T8. Kaj hoću? Želim da je akvarij bogat biljem (možda prebogat) i da svikoji ga budu gledali uočavaju život samim dužim gledanjem, a ne da letećim pogledom sve bude jasno. Grmovi, žbunovi bi me izrazito veselili. Nabavit ću neke ukrase (dvorac, most i sl.)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 13, 2013, 17:03:49 poslijepodne »
190l. Jel to trigon, onaj kutni? On unutra ima 2x18W. To ti je premalo za bilo kaj ozbiljnije od zelenjave.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #9 u: Rujan 13, 2013, 17:19:32 poslijepodne »
Kupio sam ga preko oglasa. Juwel, 190 litara, sa biljkama (ne pitaj kojima), ima ih nekoliko vrsta, hrpom ribica (gupi, moli, plati, švert, ciklidi, puževi). Također, bila je složena podloga, pumpa, grijač, termometar. Rasvjeta je T8. Kaj hoću? Želim da je akvarij bogat biljem (možda prebogat) i da svikoji ga budu gledali uočavaju život samim dužim gledanjem, a ne da letećim pogledom sve bude jasno. Grmovi, žbunovi bi me izrazito veselili. Nabavit ću neke ukrase (dvorac, most i sl.)

Prvo si detaljno prouci sljedeci materijal. to ti je baza za dalje posto si pocetnik, mnogo stvari ce ti biti jasnije i jednostavnije.
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Posto kazes da zelis mostove dvorce i ostali kich, kojem iskreno  nije mjesto u akvariju pogledaj si na sljedecem linku kako ti moze akvarij uz malo truda izgledati - prirodno, ljepo ,opustajuce. Definitino ces imat inspiraciju kad pogledas ovaj topic i odustat ces od stavljanja plastike.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=38339.0

Sto se filtera tice jbl e1500 ce ti biti odlican za akvarij, filter je stvarno dobar, necujan ima puno filter materijala i dovoljnu zapreminu i s njim si miran.

sve sto te zanima ostalo napisi i pomoci ce ti se pametnim savjetom.

Offline Howard

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Rujan 13, 2013, 17:59:39 poslijepodne »

Prvo si detaljno prouci sljedeci materijal. to ti je baza za dalje posto si pocetnik, mnogo stvari ce ti biti jasnije i jednostavnije.
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Posto kazes da zelis mostove dvorce i ostali kich, kojem iskreno  nije mjesto u akvariju pogledaj si na sljedecem linku kako ti moze akvarij uz malo truda izgledati - prirodno, ljepo ,opustajuce. Definitino ces imat inspiraciju kad pogledas ovaj topic i odustat ces od stavljanja plastike.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=38339.0

Sto se filtera tice jbl e1500 ce ti biti odlican za akvarij, filter je stvarno dobar, necujan ima puno filter materijala i dovoljnu zapreminu i s njim si miran.

sve sto te zanima ostalo napisi i pomoci ce ti se pametnim savjetom.

Nije kutni. ima zaobljeno prednje staklo. Ima 2 lampe F25W/"30

Offline Howard

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Rujan 13, 2013, 18:00:50 poslijepodne »
190l. Jel to trigon, onaj kutni? On unutra ima 2x18W. To ti je premalo za bilo kaj ozbiljnije od zelenjave.

Ima zaobljenu prvo staklo. Lampe su dvije F25W/"30

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 13, 2013, 18:34:27 poslijepodne »
onda je to vjerojatno vision 180. Ako te lampe zamijenis sa 2xT5 35W koje ti odgovaraju po duzini, trebas mijenjati i grla i prigusnicu ali nije to neki problem i na to stavis reflektore onda bi to trebalo biti dovoljno za skoro sve.
Uglavnom za ozbiljniji biljni uz jacu rasvjetu trebas i gnojiva i CO2.
IMO, filter mijenjaj svakako (nego, kaj je sa njegovim originalnim filterom, ti juweli su OK inace, bar dok ne rikne pumpa) i probaj prouciti cim vise dok polako skupljas ostalu opremu.

Offline Howard

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Rujan 13, 2013, 20:00:24 poslijepodne »
onda je to vjerojatno vision 180. Ako te lampe zamijenis sa 2xT5 35W koje ti odgovaraju po duzini, trebas mijenjati i grla i prigusnicu ali nije to neki problem i na to stavis reflektore onda bi to trebalo biti dovoljno za skoro sve.
Uglavnom za ozbiljniji biljni uz jacu rasvjetu trebas i gnojiva i CO2.
IMO, filter mijenjaj svakako (nego, kaj je sa njegovim originalnim filterom, ti juweli su OK inace, bar dok ne rikne pumpa) i probaj prouciti cim vise dok polako skupljas ostalu opremu.

Lik koji mi ga je prodao rekao je da originalni filter nije trajao duže od 8-9 mjeseci. Također, loše iskustvo sa oriđiđi Juwelom imao je i moj šogor kojem je vrlo brzo riknula. Za sada na prvoj plaći ide pumpa, pa akvarij za mrijest jer imam 3 gravidne, pa onda po redu...Nakupi se par tisućica samo tak.