Srpanj 20, 2025, 20:04:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Jedan lokalni  (Posjeta: 7999 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Jedan lokalni
« u: Rujan 02, 2013, 20:48:20 poslijepodne »
Stiglo novo staklo od 112 litara .... (pretpostavljam da je to nekih 90 litara vode (manje više) ... dimenzije 80v35v40

plan je sve pronaći u prirodi što se pronaći može  :) ... od harda naravno, ne mislim na životinje

pa tako do sad imam nešto kamenja, nešto grana vinove loze, kvarcnog pijeska (žućkaste boje)

i tako sad dok čekam filter, grijač i ostale neophodne stvari malo se igram sa izgledom ...

Ali kako sam ja operiran od dobrog ukusa, trebam malo vaši pomoć u samom dizajnu ...

ideja je da to nekako ovako krene...

uvijek dostupan na [email protected]

Offline ent

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
Odg: Jedan lokalni
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2013, 20:59:51 poslijepodne »
Možda malo kamenje izgleda preumjetno posloženo,ali u globalu:naprijed tepih,iza nešto višlje,na granu mahovina i imaš pravu stvar  :)

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 02, 2013, 21:03:53 poslijepodne »
kamen je namjerno tako složen jer bi "bazenčići" trebali biti napunjeni pijeskom do ruba kamena, pa bi to bilo kao u dva nivoa ...

treba računati i to da će ići i podloga dole prije ponovnog slaganja kamenčića..

ali kako si rekao, naprijed i po sredini je plan nekakav tepih, a na tim povišenjima nekakve bišlje biljke

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 04, 2013, 18:11:11 poslijepodne »
ej ljudi polako ... ne stignem sve pročitati što ste napisali ... :D

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #4 u: Rujan 04, 2013, 18:26:53 poslijepodne »
kamen je namjerno tako složen jer bi "bazenčići" trebali biti napunjeni pijeskom do ruba kamena, pa bi to bilo kao u dva nivoa ...

treba računati i to da će ići i podloga dole prije ponovnog slaganja kamenčića..

ali kako si rekao, naprijed i po sredini je plan nekakav tepih, a na tim povišenjima nekakve bišlje biljke

Bolje ti je da bazencice napunis hranjivom podlogom i tamo posadis bilje, a ovo sad u sredini samo pjesak bez bilja. Puno boljebi izgledalo.

Fuckas tepih po sredini.

Evo kako to deda radi.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Rujan 04, 2013, 18:36:05 poslijepodne »

:D :D

fotkaj ga bez ovog iza, il stavi neku pozadin uiza tanka..ovako se ne vidi baš najbolje :)

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 04, 2013, 20:15:57 poslijepodne »

Bolje ti je da bazencice napunis hranjivom podlogom i tamo posadis bilje, a ovo sad u sredini samo pjesak bez bilja. Puno boljebi izgledalo.

Fuckas tepih po sredini.

Evo kako to deda radi.

vjerovatno bi bilo bolje sa hranjivom podlogom, ali mi malo financije ograničavaju mogućnosti ... iako su želje velike  :'(

otvorio sam još jednu temu koja je vrlo zatrpana postovima, kao i ova ..  :D :D gdje sam baš postavio pitanje vezano za pijesak i granulaciju pjeska, no malo je odgovora... a stvar je u tome što imam kvarcnog pijeska u raznim bojama (bijeli, sivi, žuti...) ali je sve "nula" ... znači onaj full sitni pijesak, a koliko sam shvatio to baš i nije najsretnije rješenje .. ili ?

U bazenčiće ide bilje sigurno, a prednji dio se upravo premišljam o tome da bude kako si naveo ...  :up:

A deda Takaši je umjetnik, ali kako sam već negdje bio napisao, lako je biti pametan sa toliko novaca i cijelim timom ljudi koji radi za tebe... iako time ni najmanje ne osporavam njegovo znanje i umijeće koje je zaista umjetnost ...  :klap: :klap:

:D :D

fotkaj ga bez ovog iza, il stavi neku pozadin uiza tanka..ovako se ne vidi baš najbolje :)

Ma akvarij mi još uvijek stoji vani u dvorištu na radnom stolu i čeka malu rošadu po stanu jer moram negdje smjestiti sadašnje od 54 i 30 litara, kao i par malih mrijesnih ..  :D :D

a danas sam ga napunio vodom do čepa čisto da vidim da negdje ne curi i potopio sam onu granu i jedan panjić da se napiju vode ...

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Rujan 04, 2013, 20:46:10 poslijepodne »
Ne brini, bit će komentara, kad budeš stavio podlogu i koju biljčicu.
Sad je malo teško prokomentirati osim:  samo tako idemo dalje. :)
Složio bih se sa Davorom da bi u bazenčiće trebao staviti hranjivu podlogu i nakrcati biljkama a dolje pijesak. Možeš u doljnjim dijelovima uz rubove posaditi neke niskorastuće biljčice a sredinu ostaviti praznu, odnosno pijesak.
Ovo je samo sugestija, ako si ti sebi zamislio onako kako si rekao, slobodno napravi, trebalo bi biti ok. :up:
Koje nisko rastuće biljke planiraš i hoće li biti CO2?

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 04, 2013, 21:00:20 poslijepodne »
neznam oko niskorasućeg ni šta bi ni kako bi jer ga nisam nikad imao osim par puta tepih od cladophore koju su mi uredno pojele ribe i puževi .. :D

Imam nekakvu ideju u glavi, ali čitajući vaše postove po forumu oko skejpova, shvatio sam da ću morati raditi neke kompromise ...

kao što sam rekao, full mi se sviđa sitni pjesak, ali njega očito neću moći koristiti ... a hranjive podloge su mi malo skupe u ovom trenutku

a i nekako mi se stalno vrti po glavi ideja da želim sve izvući uz prirode...  :-[ .. što se može naravno

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #9 u: Rujan 04, 2013, 21:31:53 poslijepodne »
Ma napravi tako kako si zamislio.I tako ćeš uvijek nešto u njemu pretumbavati i dorađivati.Inače nebi bio gušt.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 04, 2013, 21:37:39 poslijepodne »
ma brine me samo to kako neke stvari utiču na živi svijet u akvariju ...  :up:

sigurno ću ga pretumbavati s vremenom, ali nebih volio da razlog tome bude uginuće ribica.. ništa više

akvarij koji trenutno imam savršeno funkcionira, ali estetski je daleko od izložbenog primjerka...  :D :D

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #11 u: Rujan 04, 2013, 21:54:10 poslijepodne »
Neće biti uginuća. Kad posložiš, pričekaš da sve dođe na svoje a onda stanari unutra. :)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Rujan 04, 2013, 21:58:36 poslijepodne »
neznam oko niskorasućeg ni šta bi ni kako bi jer ga nisam nikad imao osim par puta tepih od cladophore koju su mi uredno pojele ribe i puževi .. :D

Imam nekakvu ideju u glavi, ali čitajući vaše postove po forumu oko skejpova, shvatio sam da ću morati raditi neke kompromise ...

kao što sam rekao, full mi se sviđa sitni pjesak, ali njega očito neću moći koristiti ... a hranjive podloge su mi malo skupe u ovom trenutku

a i nekako mi se stalno vrti po glavi ideja da želim sve izvući uz prirode...  :-[ .. što se može naravno

Moći ćeš koristiti sitni pijesak, on se koristi za izradu stazica (znači mjesta gdje ne rastu biljke) i u aquascapingu više-manje služi u kozmetičke svrhe. A kao hranjivu podlogu možeš staviti tanki sloj zemlje za cvijeće, samo onda moraš znati kako ćeš sa rasvjetom i co2, ili možeš koristiti gnojiva preko vodenog stupa (mislim da zgmarkozg prodaje mixeve za diy gnojiva)

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 04, 2013, 22:35:31 poslijepodne »
ovaj puta ću se truditi odraditi sve po PS-u.... iako me ustvari toga najviše strah .. :D

rasvjeta mi je manji problem jer sam sa LED rasvjetom na "ti"  .... za CO2 mi fali samo nekakav fini ventil, sve ostalo imam, ali nisam ga imao potrebe koristiti jer mi u sadašnjem akvariju biljek rastu ko nenormalne, a nemam ni podlogu, nit ih prihranjujem s nečim .. a za mixeve gnojiva sam si nabavio zalihe kem. spojeva za nekoliko godina... :D

Kako bi bilo da u "bazenčiće" stavim 2-3 cm zemlje i preko toga 1-2 cm pijeska 2-3 mm granulacije ?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #14 u: Rujan 04, 2013, 22:44:51 poslijepodne »
ovaj puta ću se truditi odraditi sve po PS-u.... iako me ustvari toga najviše strah .. :D

rasvjeta mi je manji problem jer sam sa LED rasvjetom na "ti"  .... za CO2 mi fali samo nekakav fini ventil, sve ostalo imam, ali nisam ga imao potrebe koristiti jer mi u sadašnjem akvariju biljek rastu ko nenormalne, a nemam ni podlogu, nit ih prihranjujem s nečim .. a za mixeve gnojiva sam si nabavio zalihe kem. spojeva za nekoliko godina... :D

Kako bi bilo da u "bazenčiće" stavim 2-3 cm zemlje i preko toga 1-2 cm pijeska 2-3 mm granulacije ?

bolje obratno... 0.5-1 cm zemlje i preko toga 2-3cm pijeska

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 04, 2013, 22:55:50 poslijepodne »
aha.. OK ... to pamtim odmah ...  :up:

ali me i dalje muči taj full sitni pjesak ...

sitni pijesak u kombinaciji sa zivotinjama u podlozi da okrecu pijesak i ne dopuste da se previse stvrdne (puno puno puno svrdlastih) i velikom dubinom podloge moze sluziti i ko deep sand bed filtracija kao i u morskom (kompletan krug dusicnih spojeva), ono sto je kod dsb zeznuto da svako i najmanje crckanje po njemu (tipa riba koja voli kopat, usisavanje,bilo kakvo uznemiravanje podloge) moze jako lako dovest do kompletnog kolapsa dsb-a i na kraju katastrofe u akvariju (tipa pomor riba).  

ja sam isao na kombinaciju sitni pjesak + normalna granulacija sljunka i funkcioniralo je dugo (skoro godinu dana) - jako jako niski nitrati, morao sam ih dodavat zadnjih par mjeseci, otpada prakticki nije bilo, ljepo su se vidjele aerobne i anaerobne zone  ali sam ga srusio kod zadnje preinake akvarija jer sam previse pomrdao podlogu - i u roku manjem od 24 sata se raspao i poceo odumirat (isto je izgledalo kao na snimkama kad se to desi u morskom).

iz teme https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=88793.0

Offline DavorT

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 05, 2013, 08:46:48 prijepodne »
Ne zamaras se s dsb, ides na biljni akvarij, on ionako sluzi da makne nitrate, a realno to tebi netreba u biljnom. Isto kod njega je i dubina bitna i svasta. Tako da to nije dobar izbor za tebe.

Dekorativno pjesak je super stvar, moze se stvrdnut,ali samo ak je stvarno nebriga oko akvarija,  a na kraju krajeva uz usisavanje i svrdlastea stvarno nemres imat problema sa stvrdnjavanjem par cm pjeska.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 05, 2013, 09:20:56 prijepodne »
a gle, biljni će biti onoliko koliko je to potrebno za nekakvo normalno funkcioniranje akvarija, ali ne mislim ga pustiti da zaraste kao ovaj koji trenutno imam... postao je prava džungla.. :D ... a to na novom ne mislim dopustiti ..

nego, kad smo već kod tog pijeska, da spomenem i ribice ..

Na raspolaganju su mi jato neonkica, isto tako jato zebrica i jato roza zebrica, udovice, g(l)upiji, sajice, ancistrusi i corydorasi i jedan misgurnus

Za zebrice pretpostavljam da je pijesak sasvim OK jer se drže površine, isto kao i za udovice, ali za udovice su mi savjetovali full zabiljen akvarij što ovaj nebi trebao biti ..... puževa imam raznih, pa ni oni nisu problem ..

osjećam da bi mogao biti problem sa ancistrusima i corijima ? ili sam ipak previše zabrijao ... :D

joj, totalno ste me sad zbunili s tim pijeskom ... dok nisam ništa znao, o ničem nisam ni brinuo ... :D

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #18 u: Rujan 05, 2013, 10:06:50 prijepodne »
joj, totalno ste me sad zbunili s tim pijeskom ... dok nisam ništa znao, o ničem nisam ni brinuo ... :D
hahahahaha...rekoh ti ja :)  :zagrljaj:
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 05, 2013, 10:10:48 prijepodne »
ja mrzim akvarije ... :D .. i pijesak .. :D

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #20 u: Rujan 05, 2013, 11:24:51 prijepodne »
Uz corye se svakako preporuca pijesak, ali anci bi ti ga mogao bacati na sve strane i kopati rupe pod hardom

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 05, 2013, 11:27:58 prijepodne »
neće dublje od stakla... :D

ma mene samo zanima vezano za ovo što je DavorT pisao vezano za nitrate i to.. da mi se ribice na dnu nebi potrovale.. a to što će oni sebi preurediti malo po svojoj volji, nema šanse da naprave lošije od mene... :D

Offline iva

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • 18 mi je godina već ;)
« Odgovori #22 u: Rujan 05, 2013, 12:06:11 poslijepodne »
Meni se jako sviđa tvoja ideja da sve iz prirode uzmeš :up: Samo naprijed :)

Offline DavorT

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 05, 2013, 12:13:47 poslijepodne »
neće dublje od stakla... :D

ma mene samo zanima vezano za ovo što je DavorT pisao vezano za nitrate i to.. da mi se ribice na dnu nebi potrovale.. a to što će oni sebi preurediti malo po svojoj volji, nema šanse da naprave lošije od mene... :D

Pa deep sand bed filter i sluzi u  za kompletnu eliminacijuo nitrata, a ne da ih proizvodi :)

Dsb , is designed to cultivate anaerobic bacteria in the bottom layers of sand, converting nitrate to nitrogen gas to remove toxic nitrates

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 05, 2013, 13:10:09 poslijepodne »
Hvala...  :up: :up: