Srpanj 22, 2025, 04:27:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: moj akvarij 120 litara - svaki savjet i kritika su dobrodosli  (Posjeta: 4531 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lausanne

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
moj akvarij 120 litara - svaki savjet i kritika su dobrodosli
« u: Kolovoz 30, 2013, 22:21:10 poslijepodne »
evo kako sam vec napisala na temi predstavljanje novih clanova Aposolutni sam pocetnik u akvaristici, ali nadam se da cu s vremenom nauciti. Dosta citam i informiram se, ali  jos uvijek imam neke probleme u akvariju, a i kao svi pocetnici  nisam sigurna da sam dobro postavila stvari. Nadam se da cete biti dragi i pomoci mi koliko mozete. Svaki  savjet i kritika su dobrodosli. hvala trebam dakle vasu pomoc.
Akvarij imamo 2 godine, pa ukratko povijest bi isla ovako. Hranjiva podloga, sljunak, biljke, cikliranje, ribice sve je bilo ok nekih pola godine. Nedovoljno informirani, danas mislim da smo previse vode odjednom mjenjali, dovelo do toga da su neke ribice uginule. Cistac je poceo jesti biljke i kako nisam znala sto s njim, a bilo mi je demotivirajuce da skoro svaku biljku koju posadim on pojede malo smo zanemarili akvarij. Sve do prije par mjeseci kad mi je jedna dobra dusa rekla da cistacu dam polukuhanu tikvicu. Od tad muku mucim da taj akvarij dovedem u ravnotezu.

akvarij: 120 litara, 80 (duzina) 35 (sirina)  40 (visina), eheim
filter: eheim aquaball 130 (typ 2402) podesen na pola jakosti i samo mreska vodu
rasvjeta: flora - glo 18 W, silvania luxilineplus 20 W + reflektori (ako je to nesto kao deblja metalna folija iza neonki, doslo je sa akvarijem i sad ima dosta kamenca kojeg ni sa octom nisam uspjela skinut)
podloga: hranjiva podloga (ne znam koja) na 2 trecine i preko sljunak
CO2: Proflora bio 80 eco
vrijednosti vode: PH 7.2, KH 3, GH manje od 16, NO2 0, NO3 0
biljke: nymphaea rouge
         ceratophyllum submer
         echinodorus tenellus
         echinodorus  bleheri
ribice: cistac (som mislim) i neke 4 male imaju crno bijeli rep i crvenu tocku na glavi (oni su tu od pocetka)
vodu mjenjam jednom tjedno 20 - 30 litri, dodajem aquasafe
kako vam se ovo cini?
konkretna pitanja u drugom postu kad uhvatim vremena?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: moj akvarij 120 litara - svaki savjet i kritika su dobrodosli
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2013, 22:58:42 poslijepodne »
Kažeš da želiš akvarij dovesti u ravnotažu, ali nije mi baš jasno što to nije u ravnotaži.Po ovome parametri vode su ti O.K.
Nekima ribicama životni vijek je oko 2 godine tako da su vjerovatno uginule od starosti. Možeš li molo poslikati i opisati
konkretnije što te muči.Ovako je jako teško bilo što reći.

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 31, 2013, 22:13:45 poslijepodne »
Ja sam iskeno sretna ko malo dijete sto eto mogu s nekim popricati o tom mom akvariju, pa makar i ovako virtualno.:)) To kao prvo.
A kao drugo vidim da sam se malo krivo izrazila o toj ravnotezi, a ustvari sam htjela reci da ja (sve informacije sam sama trazila i kopala po net-u, a tamo se nadje svasta) uopce ne znam da su stvari ok postavljene. od filtera do rasvijete, CO2 itd.
Pa krenimo redom sto se tice pitanja koja sam smislila (za sad :)))

1. CO2 sam kupila pa onda skuzila da pise da je za akvarije do 80 litara. jel onda to znaci da cu samo smjesu morati cesce mjenjati ili to nista ne valja?. Na kraju cijevi koja ide u akvarij je zelena spuzvasta loptica, da li se unutar te loptice topi taj CO2 ili sto? Kako znam da li ima dosta CO2? Gdje da postavim tu cijev u odnosu na filter?

2. Zajedno sa akvarijem dosli su i ono sto ja mislim da su reflektori. ( a ova mi je dobra:) ) To je neki kao lim koji se zakrivljen nalazi iz neonki njihovom cijelo duzinom.Jel to reflektor?

3. Filter je isto bio dio paketa, a jel sto valja nemam pojma. Jel moram protok staviti na srednje ili na jako, sa mjehuricima ili bez njih (zbog onog CO2 od maloprije)

4. Akvarij je smjesten 6 metara od velikog prozora i nemam ga mogucnost micati i  sto sad? Ima li nade da me nekim normalnim odrzavanjem alge nece podavit ili da se okanim corava posla?

5. Dobila sam i grijac u paketu, ali ga jos nikad nisam ukljucila jer je u stanu uvijek vruce pa je voda oko 26. Jel on bitan da mi temperatura ne varira koji stupanj gore dolje ili su to vec detalji?

6. Jako volim ovu moju nimphacea rouge i jako mi je lijepa, stalno tjera nove listove ko luda, ali joj stari znaju po rubovima propadat (kao da se raspadaju) ili odjednom jedan jako pocrveni i nekako se istanji i propadne. Jel to moze biti da se navikava (kod mene je nekih mjesec dana), da li da joj stavim neke tablete pod korjen i ako da koje?

7. Biljke koje se nalaze blizu filtera (tamo gdje izlazi zrak) imaju neku ruznu algu po rubu listova, kao neke niti koje rastu iz ruba lista (bilo je toga i vise i na drugim mjestima u akvariju, ali od kad pazim na akvarij sstanje se puno popravilo)

8. Echinodorus bleheri rase ok, ali ostaje nisko, od pocetka je u akvariju i davnih dana rastao je visoko i lijepo mi skrivao filter? Jel bi i njemu mogle pomoci tablete pod korjenom?

9. E sad sve biljke kako nekako, ali echinodorus tenellus se nije siroti ni mrdnuo od kad sam ga posadila (ni jedna sadnica - presadnica, zbunich ili kako vec)? U prednjem dijelu nema hranjive podloge (teta u ducanu rekla da ne treba) jel mu to skodi?

10. Nema desetog. I sebe bi prestrasila. Meni to tako dodje da se raspisem. To je od cokolade.

hvala

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Kolovoz 31, 2013, 22:43:30 poslijepodne »
Što se biljaka tiče, uvijek će im dobro doći malo tekućeg gnojiva, ali to s druge strane može potaknuti rast algi... NIsam baš stručan vezano uz biljke, ali oko ribica mislim da ne bih trebao imati nikakvih problema sa savjetovanjem :D...

onaj lin uz neonsku rasvjetu je reflektor, jer svjetlost koja ide prema njemu reflektira (odbija) pa velik dio te svjetlost opet ode prema biljkama... U svakom slučaju, treba eksperimentirati, jer jedno su savjeti i pisanja, a drugo je iskustvo koje je rezultat vlastitog rada i učenja na pogreškama, tako da samo naprijed ;), nema toga što se ne može napraviti još boljim...

Kakve ribice imaš unutra? I želiš li ih možda razmnožiti?

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Rujan 01, 2013, 10:21:19 prijepodne »
Vidim da niko ne odgovara pa cu probat ja ono sta znam!

1 Je to se topi co2 kroz tu lopticu i najbolje je staviti blizu dna ispod izlaza od filtera tako da ga razbacuje po akvariju! A kako da znas koliko ima co2 to moras nabaviti  drop checker
ali to je vec pro izvedba  :)
Ako imas onu malu prozirnu epruvetu onda je to bubble counter iliti ga brojac mjehurica otprilike 1 mjehuric u sec ti je dosta, ali sve zavisi od kolicine bilja!

2 to su reflektori i stavi ih!

3 Filter ako je dio paketa pojacaj ga do kraja i postavi da mreska vodu, mjehurici ne!

4 ovo ne kuzim sta tocno to znaci 6 m od prozora, jel sunce lupa u akvarij? Ako ne onda nema problema!

5  grijac stavi na 25 tako da preko noci nemas preveliku razliku u temperaturi!

6  Ovo ostalo cekaj nekog iskusnijeg za odgovor ali sve u svemu te tablete  nisu lose dobro dođe pa mozes staviti!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Rujan 01, 2013, 12:37:14 poslijepodne »
taj filter ti je premali za tu litrazu, sa protokom na pola ili do kraja jer ima valjda 3 dcl materijala u njemu. Svakako gledaj nabaviti neki vanjski jer ce onda sve drugo biti lakse kad je filtracija kako treba.
Ovaj CO2 ne znam kakav je ali to se u principu kontrolira sa drop checkerom. Obzirom da nemas bas nesto prejaku rasvjetu onda je i bolje da nemas puno CO2 i gnojiva opcenito. Inace, svjetlo ti odredjuje koliko gnojiva trebas u akvariju. Vise svjetla-vise gnojiva-bilje brze raste. Ili obrnuto. I naravno, imas bilja koje zahtjeva jaku rasvjetu ili nista od njega.
Isto tako, ta podloga ako je vec 2 godine stara onda je vrlo vjerojatno vec i prestala biti hranjiva. Kakvu podlogu staviti i cime gnojiti to ovisi ponajvise o tome koliko financije dozvoljavaju. Zemlja za cvijece i par kg sljunka sa neke separacije je jeftinije od kante neke gotove pogloge (florena, vulkanit, aquabasis.....) i tog istog sljunka i daleko jeftinije od seachem flourita ili aquasoila.
Uglavnom, pomoglo bi da znamo zelis li uopce nesto mijenjati i ulagati i koliko ili samo izvuci nesto iz postojeceg stanja.

Ali filter bi svakako trebalo promijeniti za nesto vece.

Offline lausanne

• Novi član
  • *
°
« Odgovori #6 u: Rujan 01, 2013, 13:04:02 poslijepodne »
hvala na odgovorima.:)
sunce lupa u akvarij i to je nazalost tako i ne mogu promijeniti (za sad)
koji filter bi mi preporucili?
sto se tice svijetla, nedavno sam promijenila lampe i htjela sam kupiti neke koje bi bolje odgovarale onoj prici wat po litri, ali tip mi je objasnio da su jace lampe i duze i da to ne stane u moj akvarij. I sto sad? :) Ova valjda flora glo kad vec i pise da je za rast bilja je ok? Sa kojom lampom da zamijenim ovu drugu sylvaniu?

podlogu mjenjati nemam snage :) tako da ako nije vise hranjiva onda mi preporucite neke tablete koje bi mogle pomoci. BTW stekla sam dojam da kad jednom napravim akvarij u kojem je sve ok nije potrebno nista mjenjati godinama. (mislim ovo sa podlogom, ako je moram mjenjati svake dvije godine da bi bila hranjiva, to mi je malo previse trt mrt)

ono sto mi stvarno nije jasno su ovi cuperci od echinodorus tenellus jer ni mrdnuli nisu evo vec valjda mjesec dana, a mislila sam da je to brzo rastuca biljka i da cu imati lijepi zeleni tepih.

Jel ima neko super truper genijalno gnojivo od kojeg biljke jednostavno pobenave i rastu ko lude ili je i ovo moje JBL ok? (znam znam i onu pricu o CO2 i rasvijeti i tako to, da se i to racuna :))

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Rujan 01, 2013, 13:09:01 poslijepodne »
blacktihi
vec i ako ribice prezive bit cu sretna, :)

trenutno su unutra 4 male koje imaju crnobijli rep i crvenu tocku na glavi i jedan cistac (onaj sto je samo rodjenoj majci lijep)
idem zujati po netu da i njima imena pridruzim.
osjecam se vazno kad bacam latinske izraze   :clown:

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 01, 2013, 13:28:22 poslijepodne »
Hemigrammus bleheri to su one cetri
a ova druga je neki som to je sigurno, potamanio mi je vecinu biljaka dok nisam otkrila da mu mogu dati tikvice
koji som nemam pojma, najvise lici na Ancistrus sp. ali nema ove neke bodlje po glavi vec dvije izbocine, da nije riba rekla bi da lice na nos

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #9 u: Rujan 01, 2013, 14:06:44 poslijepodne »
Zenka ancitrusa ti nema bodlje, samo muzjak.

Daj ti nabaci koju sliku akvarija, bilo bi ti lakse sve reci.

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #10 u: Rujan 01, 2013, 14:28:53 poslijepodne »
Akvarij ti je 112l, a ne 120l :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
Odg: °
« Odgovori #11 u: Rujan 01, 2013, 14:45:45 poslijepodne »
hvala na odgovorima.:)
sunce lupa u akvarij i to je nazalost tako i ne mogu promijeniti (za sad)
koji filter bi mi preporucili?
sto se tice svijetla, nedavno sam promijenila lampe i htjela sam kupiti neke koje bi bolje odgovarale onoj prici wat po litri, ali tip mi je objasnio da su jace lampe i duze i da to ne stane u moj akvarij. I sto sad? :) Ova valjda flora glo kad vec i pise da je za rast bilja je ok? Sa kojom lampom da zamijenim ovu drugu sylvaniu?

podlogu mjenjati nemam snage :) tako da ako nije vise hranjiva onda mi preporucite neke tablete koje bi mogle pomoci. BTW stekla sam dojam da kad jednom napravim akvarij u kojem je sve ok nije potrebno nista mjenjati godinama. (mislim ovo sa podlogom, ako je moram mjenjati svake dvije godine da bi bila hranjiva, to mi je malo previse trt mrt)

ono sto mi stvarno nije jasno su ovi cuperci od echinodorus tenellus jer ni mrdnuli nisu evo vec valjda mjesec dana, a mislila sam da je to brzo rastuca biljka i da cu imati lijepi zeleni tepih.

Jel ima neko super truper genijalno gnojivo od kojeg biljke jednostavno pobenave i rastu ko lude ili je i ovo moje JBL ok? (znam znam i onu pricu o CO2 i rasvijeti i tako to, da se i to racuna :))
prije nego sto ulete sa kinezima, ja bih preporucio JBL e701 ili fluval 306 ali toga nema kod nas.
Kaj se tice lampi, ne znam koliko se tko kuzi u struju ali u principu se te od 18W (mislim da su cca 60cm) daju zamijeniti sa 28W T5 koje su isto cca 60cm. Mozda treba kemijati nesto vise ili manje ali uvijek se da nesto izmisliti. Ja u poklopci koji je original imao jednu od 15W imam 2x24W a nisam nesto previse trebao izmisljati za to. Daj sliku poklopca sa unutarnje strane pa cemo biti pametniji.

edit: ako je to ovo.......

onda je to skroz jednostavno prebaciti na 2x28W T5

Kaj se tice podloge, ako je gotova onda mozes probati sa tim tableticama ali obzirom da se vecina bilja moze hraniti samo kroz vodeni stup i da ja nisam nikad koristio tablete kao gnojivo ne zelim tu sad dijeliti neke savjete. Mislim da to nije bas potrebno, barem ne za sve biljke.
Ali ako ti se ne da podloga mijenjati (a morat ces kad tad) onda razmisljaj o seachemu kao alternativi jer to traje vjecno. Je da kosta puno na pocetku ali kosta samo jednom i u principu ju nikad ne moras mijenjati niti raskapati sve jer se moze usisavati, prekopavati i cistiti kako god i koliko god treba, nece se nista izmjesati niti imati bilo kakve negativne efekte na kvalitetu vode ili kvalitetu podloge. Sam po sebi bas i nije pretjerano hranjv ali ima dobar CEC i s vremenom na sebe veze elemente iz vode i postane bolji.

Kaj se tice uber gnojiva, ne, Sve ti je to vise manje isto, stvar je samo u koncentraciji ali bilje jednako raste (ili ne) sa bilo kojim gnojivom ako ima svjetla i CO2. Vecina nas tu koristi domacu varijantu, tvz PPS mix jer je najjeftinije.

Kaj se tice tenellusa, mislim da ti za njega fali svjetla.

@ kulikuli vjerojatno ima aquapro 80
« Zadnja izmjena: Rujan 01, 2013, 14:54:35 poslijepodne od kinggo »

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Rujan 01, 2013, 21:52:14 poslijepodne »
kinngo mislim da je poklopac isti, samo kod mojeg jos ima jedan veliki otvor u sredini (izmedju ova dva manja)

akvarij ima 120 litara, valjda sam ja nesto pobrkala sa mjerenjem stranica

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #13 u: Rujan 20, 2013, 22:41:23 poslijepodne »
Za bilje je svijetlo život ja ništa nisam gnojio u akvariju prije pa je raslo ko ludo sve nezahtjevno bilje
podloga je vrlo bitna

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Prosinac 06, 2013, 15:50:49 poslijepodne »
jel moze neki link na uputstva kako smjestiti vece lampe u poklopcu,?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 07, 2013, 23:40:56 poslijepodne »
ne stavljas vece, stavljas jace  ;)
Moras izvaditi ova grla i umjesto njih staviti to isto ali za T5 lampe. Ona su ti mrvicu uza pa ih treba pistoljem za plastiku ucvrstiti inace ce ispadati van. Naravno, trebas i prigusnicu drugu staviti. Ona ti se nalazi u ovoj kutiji izmedju lampi gdje imas ova 2 startera. Ne znam da li se to da nekako otvoriti, razljepiti ili kaj vec. Ne kuzim kaj hoces reci sa onime da ima jedan veliki otvor u sredini (izmedju ova dva manja).

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Prosinac 15, 2013, 23:12:03 poslijepodne »
Pa ima jedan veliki otvor na poklopcu i sa svake strane jos po jedan mali otvor.
Hvala na odgovorima, ne odgovaram i ne pisem cesto jer se trudim i sama pronaci odgovore.
http://www.akvarij.net/index.php/zanimljivosti/uradi-sam-othermenu-83/762-uradi-sam-lijane-grane-i-korijenje ovo mi se jako svidja,ali nisam sigurna da to moze u akvarij?

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35