Srpanj 27, 2025, 15:19:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Haqos expro 1200 ili JBL 701e greenline  (Posjeta: 7569 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline xanto

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
Haqos expro 1200 ili JBL 701e greenline
« u: Srpanj 05, 2013, 19:12:15 poslijepodne »
Dakle, došao sam do zaključka kao i večina da unutranji filter je samo za ukras ako imaš više od 5 ribica i dvije biljke. E sad dvoumim se između ova dva gore navedena modela. Jasno mi je da sa JBL-om neću pogriješiti al opet ne želim se zaletiti i preplatiti nešto što s kinezom dobijem za 400 kuna.

Ono što mene zanima što kasnije kad to bude dosta radilo što sa rezervnim dijelovima što sa filter materijalima, dobavljivost kod jednog proizvođača i kod drugog. Nadalje lako je zaključiti da je uzeti kineza lakše al opet JBL je skuplji ali ima 4 godine garancije i nedavno su ga "unaprijedili" a vidim po stranim trgovinama i forumima samo hvalu za istog dok ovaj haqos samo ovdje na ovom forumu vidim da ga hvale i uopće spominju.
Naravno ne želim nekog vrijeđati il slično radi izbora al to mi je dojam nakon "kopanja" danas po netu. Al nekako opet ne želim napraviti "overkill" sa filterom ako ne trebam a opet želim nešto da znam da ce valjati neko vrijeme.

Što vi kažete. E da druge marke i opcije me ne zanimaju ( tetra i eheim)

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Haqos expro 1200 ili JBL 701e greenline
« Odgovori #1 u: Srpanj 05, 2013, 19:15:19 poslijepodne »
Jbl  :up: :up:, nemoj se zavaravat haqos-ovom cijenom...

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #2 u: Srpanj 05, 2013, 19:19:31 poslijepodne »
Jbl  :up: :up:, nemoj se zavaravat haqos-ovom cijenom...

Obrazlozi  ;)

Offline zzorann

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Srpanj 05, 2013, 19:21:21 poslijepodne »
A gledaj, imam haqosa i stvarno sve pohvale. Da je procurio vjerojatno bi sad psovao. Mislim da odrzavanje igra veliku ulogu, zato redovito cistiti, mazati vazelinom i trebalo bi durat. A opet, ako mislis da ces mirnije spavat sa jbl-om, idi na njega.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 05, 2013, 19:30:17 poslijepodne »
Imao sam oba. Ostao je JBL, jer je bio noviji, a i za 54l ne treba veci filter.
Oba filtera super rade.
Razlike, po meni, su: potrosnja struje (25W Haqos, 11W JBL), garancija (4 god JBL i 1 god Haqos) i to sto Haqos mozes staviti na veci akv od 120l bez razmisljanja a JBL e701 je do 120l max.
Razmisli dobro o svemu i budi siguran da koji god filter uzmes od ta dva neces se pokajati.

Lp, Sasa
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #5 u: Srpanj 05, 2013, 19:33:41 poslijepodne »
Jedna od bitnijih stavki je i filter materijal....dok je recimo u jbl-u prihvatljiv kod haqosa je to li la,po meni.
Inace sam 1200 je koliko sam vidjeo i cuo solidan filter,kao i 500,iznenadio sam se koliko su tihi...
E sad da se vratimo nazad na filter materijal,ja sam iz svoga jbl e901 izbacio orginal punjenje i uzeo sam seachem matrix,eheim substrat pro...i tu sam vec dodatno potrosio par stotina kn.
Sad ovisi kako i sta zelis a i koliko ti je stiska sa parama....garancija kod jbl-a je vrlo primamljiva stvar,i sa time da imas solidan filter materijal.
Za tu neku razliku u cijeni(neznam tocno koliko) je po meni ok,al kazem i haqos je ok na svoj nacin,jeftiniji i nesto se moze odvojit za bolje punjenje...sad sam ti jos vecu dilemu napravio ;)
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Srpanj 05, 2013, 19:34:07 poslijepodne »
kod mene he1200 u 160l akvariju radi odlicnu stvar
mislim da su prosla vremena kad je marka nesto vrijedila...danas marka samo podize cijenu proizvoda
ne kazem da ostali ne valjaju ali...

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #7 u: Srpanj 05, 2013, 19:43:08 poslijepodne »
Jedino se slazem da haqos ima tvornicki los filter materijal,ja sam pola njihova izbacio i stavio srednju gustocu spuzve 5 cm,pricam za expro 500,i sad je filter ubojica,imam 6 komada,u pogonu,jos 3 sastrane,nikad problema,cistim svaki par mjeseci

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 05, 2013, 20:02:25 poslijepodne »
ja bih isto rekao JBL ali kako je forumska mantra da nema boljeg filtera od haqosa............
Razliku u cijeni mozes zanemariti jer ce ti JBL to vratiti na racunu za struju kroz cca 2 godine. Uz vec receno, samo bih dodao da je JBL laksi za ciscenje.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #9 u: Srpanj 05, 2013, 20:22:14 poslijepodne »
jbl je full dobar, imam ga, radi perfektno, prakticki necujno (s tim da kod mene nije u kabinetu i stoji metar od kreveta ), ciscenje je kikiriki, dobije se solidna kolicina opreme ( cijevi, nastavci, pipci ) i meni osobno najjace sto mi je protok stabilan bez oscilacija (2 mjeseca, s previse riba, s 2 pretumbacije akvarija i nikad ne usisavam akvarij) protok se stabilizirao nakon par dana i od onda je ko sto pise u test reportima i uputama.

Offline xanto

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Srpanj 05, 2013, 21:01:56 poslijepodne »
Meni je s tim haqosom to da ne platim tih 450 kuna, da sve to u pogon stavim a on ono filter ko pumpa za zrak da ga se čuje kad ti nešto dodiruje il slično...............
JBL ima četiri godine garancije ali košta 715 kuna. I ovaj da troši 9w na sat dok haqos je 28w. Zasada imam ovu igračku od akvarija apropo litraže al namjeravam poduplati to u skorije vrijeme pa bit htio ga naravno imati i za taj novi akvarij.
E da ovaj novi 701 E kažu da može i do 200 litara "tjerat".
« Zadnja izmjena: Srpanj 05, 2013, 21:05:05 poslijepodne od xanto »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 05, 2013, 21:24:36 poslijepodne »
ne moze. Mislim, to ovisi o puno toga ali u principu ako zelis biti siguran onda racunas da ti filter vrijedi za 60-70 % od toga kaj pise. Mozes to i rastegnuti sa kvalitetnijim materijalima, puno bilja, cescim ciscenjem. Ali nije to to.
I taj JBL imas za 670kn u aquashopu. Po meni jos jedna dobra stvar i prednost je to kaj JBL ima predfilter spuzvice koje se lako ociste i bitno ti produze interval odrzavanja.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #12 u: Srpanj 05, 2013, 22:20:34 poslijepodne »
Za high tech akvarije su filteri neophodni ali akvariji se mogu sloziti i bez njih,da sasvim normalno funkcioniraju na duze vrijeme.
Zato je dobro u startu znati sta se zeli uopce i onda si sve isplanirati....
Mislim sta filter uopce radi?Omogucava naseljavanje bakterija koje ce razgradjivati otpad,amonijak u nitrite pa u nitrate.Od kuda amonijak,riblji izmet,trulez,organski ostaci...bilje preferira amonijak prije nitrita i nitrata i sve se to moze izbalansirati,kao 50% bakterija se nalazi u filteru,ostala polovica na bilju pa odmah ispod povrsinskog sloja podloge,hardwareu...mislim,dalo bi se debatirati.

20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #13 u: Srpanj 05, 2013, 22:42:39 poslijepodne »
Meni je s tim haqosom to da ne platim tih 450 kuna, da sve to u pogon stavim a on ono filter ko pumpa za zrak da ga se čuje kad ti nešto dodiruje il slično...............
JBL ima četiri godine garancije ali košta 715 kuna. I ovaj da troši 9w na sat dok haqos je 28w. Zasada imam ovu igračku od akvarija apropo litraže al namjeravam poduplati to u skorije vrijeme pa bit htio ga naravno imati i za taj novi akvarij.
to kaj pise na kutijama i kaj kaze proizvodac samo prerezes napola i dobijes koliko je u stvarnosti otprilike
bas sam citao za haqos 1200 za taj njegov protok pise da je mjeren bez filter materijala i bez izlaznog crijeva i u ravnini sa vodom pa si ti misli sta oni prodaju maglu doslovno
hrga88

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 05, 2013, 22:50:59 poslijepodne »
Ne rade samo oni tako, vec vecina proizvodjaca pocevsi od velikog Eheima.
Kod JBL-a pise realno testiranje u knjizici koju dobijes uz njega.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 05, 2013, 23:19:51 poslijepodne »
to kaj pise na kutijama i kaj kaze proizvodac samo prerezes napola i dobijes koliko je u stvarnosti otprilike
bas sam citao za haqos 1200 za taj njegov protok pise da je mjeren bez filter materijala i bez izlaznog crijeva i u ravnini sa vodom pa si ti misli sta oni prodaju maglu doslovno

Znači problem je tamo gdje piše ono što je realno kod svih filtera i tu se prodaje magla a ne kod onih opisa gdje to ne piše a isti je slučaj??

Kinggo vidim da se javljaš na svaki upit o haqosu, sa negativnim kritikama, ali koliko ja znam nisi nikada imao haqos filter u upotrebi?

Sa druge strane ako se ne varam, zar nisi ti kupio eheim pro filter od tko zna koliko love, nekih 2-3000 kuna, dobio filter kome glava pušta i ima tehničku grešku / koju nisi mogao zamijeniti u HR iako je filter bio pod garancijom te si se morao snalaziti da je zamijenis.
Dakle pises negativno o filteru kojeg nikada nisi koristio a nisi a zucnuo o filteru koji si dobio a koji kosta skoro 10 puta skuplje i u startu je bio u totalnoj banani?

To ni Freud ni be shvatio....  u biti bi shvatio i vjerojatno napisao knjigu.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 05, 2013, 23:57:36 poslijepodne »

Sa druge strane ako se ne varam, zar nisi ti kupio eheim pro filter od tko zna koliko love, nekih 2-3000 kuna, dobio filter kome glava pušta i ima tehničku grešku / koju nisi mogao zamijeniti u HR iako je filter bio pod garancijom te si se morao snalaziti da je zamijenis.
Dakle pises negativno o filteru kojeg nikada nisi koristio a nisi a zucnuo o filteru koji si dobio a koji kosta skoro 10 puta skuplje i u startu je bio u totalnoj banani?

To ni Freud ni be shvatio....  u biti bi shvatio i vjerojatno napisao knjigu.
pobrkao si nesto ocito. Imam eheim 2222 vec jedno 8-9 godina i jedini problem koji sam imao je to da mi je u jednom trenutku nakon puno godina proslinio na brtvi izmedju glave i kante.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #17 u: Srpanj 06, 2013, 00:42:13 prijepodne »
nijedan filter nema cistu filtraciju kako pise. sto se tice haqosa, koliko sam uspio saznat da ima protok oko 700l/h, sto je sasvim oke i prihvatljivo. imao sam haqos 1200 tri puta u pogonu i kad god bih isao na slatkovodnu njega nebi preskocio nit zamjenio. filter odradjuje svoje i bolje nego neki vrhunski filteri do 3, 4 puta skuplji od njega. nerazumijem one koji pljuju po necemu a to nisu probali. nemam nista protiv nijedne marke filtera, imao sam tetrine ex 600 i 700, fiteri su oke, al ni blizu haqosu, tak da za novce koliko haqos kosta i to nov nigdje se nemoze nabavit bolji filter, tako da moj glas ide haqosu, jer mislim da ostali filteri, tj skuplji ipak drze svoje ime i zbog toga su skupi.. po karakteristikama su svi tu negdje u istoj razini, samo kako sam rekao, ime drzi ulogu i cijenu..

i da, haqos bez problema tjera akvarij pun riba i do 300lit.. tak da i na to treba gledat. zato jbl i jest u cijeni prihvatljiv i kosta oko 700kn, jer je za akvarije do 120 lit, znaci max litraza akv je 100lit u redu za njega, sve preko te litraze ce mu bit teze za pocistit..
« Zadnja izmjena: Srpanj 06, 2013, 01:05:59 prijepodne od alen_zgb »

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 06, 2013, 08:27:44 prijepodne »
ako haqos za 400kn cisti aq veci od 120l bez problema mislim da tu netreba ni razmisljat
ja bi si svakako kupio i dva haqos-a bez obzira sta bi trosila duplo vise od jbl-a i sta ima kracu garanciju
ali isto nevjerujem da jbl- za aq preko 120l da trosi puno manje struje
hrga88

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #19 u: Srpanj 06, 2013, 11:53:27 prijepodne »
Jasno mi je da sa JBL-om neću pogriješiti al opet ne želim se zaletiti i preplatiti nešto što s kinezom dobijem za 400 kuna.

jer mislim da ostali filteri, tj skuplji ipak drze svoje ime i zbog toga su skupi.. po karakteristikama su svi tu negdje u istoj razini, samo kako sam rekao, ime drzi ulogu i cijenu..

Uopce nema sumnje da brand dize cijenu jednim dijelom, no ne u potpunosti. Poznatiji europski proizvođaci filtera uvijek rade na poboljsanju proizvoda i potrose dosta novaca na istrazivanje i razvoj kojeg kasnije Kinezi uzmu zdravo za gotovo. No vecina ljudi ne istrazi proizvode dovoljno dobro da bi uocili sto tocno placaju u europskom proizvodu. Kako se jako oslanjam na vanjske filtere detaljnije sam sve to proucio, potrudit cu se istaknuti znacajne razlike.

Po meni nema velikog smisla uspoređivati Haqos expro 1200 i JBL e701 jer to nisu filteri iste velicine, postena usporedba bi bila sa JBL e1501. No kad je izbor između ta dva idemo onda usporediti JBL e701 sa Haqosom.

Protoci su na oba filtera manji od onih naznacenih na pakiranju. U velikoj temi o Haqosu: LINK su ljudi mjerili protok i prosjek je nekih 500 l/h od deklariranjih 1200 l/h sa potrosnjom 28W. Realan protok od JBL e701 je 400 l/h, a deklariran je na 700 l/h sa potrosnjom 9W. Haqos ima poprilicno neucinkovit motor, to nije problem sa jednim akvarijem, ali sa vise akvarija se potrosnja nakupi i to nije bas zanemarivo.

Haqos je veci, dzi oko 7 litara medija, dok JBL e701 samo 4.5 litre. Mediji od sintetickog stakla u JBL-u u velikoj mjeri pojacavaju biolosku filtracijsku moc tako da je to velik plus i svaki filter se danas isplati napuniti takvim modernim medijima.

Dalje se mogu usporediti glavne brtve. Haqos expro 1200 ima standardnu staru "O" profil brtvu koja se pri svakom otvaranju filtera tare i unistava. Bez redovitog podmazivanja takve brtve s vremenom procure. JBL e serija ima novu generaciju plosnatih brtvi koja se pri zatvaranju stisne između glave i kanistera. Pri otvaranju i zatvaranju nema struganja o stranice kanistera tako da je taj sustav brtvljenja puno sigurniji i manje su mogucnosti da filter na tom spoju procuri. Eheim, Fluval i JBL su u nekim novim filterima poceli uvađati takve brtve jer su ljudi jednostavno lijeni redovito mazati brtve. Te nove ne ovise toliko o podmazivanju da bi pravilno brtvile, iako nije na odmet. Cak i mali Haqos expro 500 koristi tu moderniju brtvu.

Sljedeca stvar je cirkulacija vode kroz filter. U Haqosu voda prolazi odozgo prema dolje kroz kosare. To znaci da se svo smece nabija u filter medije u gornjoj kosari pri ulasku u filter i filter se lakse moze zastopati. Kod vecine ostalih filtera voda pri ulasku u filter ide na dno filtera gdje se sudara s dnom i rasprsuje tako da se otpad ravnomjerno moze penjati kroz kosare od dna prema vrhu filtrera. Znaci sila teze u tom slucaju pomaze da se otpad ne nabija u filter medije i da se vecina otpada zadrzi na dnu filtera. U JBL-u prije nego voda ode do dna filtera prolazi kroz dva rijetka predfiltera na vrhu da se za ciscenje krupnog otpada ne mora raskopavati cijeli filter. Haqos je vjerojatno obrnuo smjer vode kroz filter zbog te ideje skupljanja krupnog otpada na vrhu radi lakseg ciscenja. Europski proizvođaci filtera su  tu ideju izveli na bolji nacin, pogotovo Eheim Pro III koji ima dva taloznika (dno i predfilter).

Rucna pumpa je po principu rada na JBL-u ista kao na Haqosu, no Haqosov gumb je dosta velik i par ljudi je imalo problema s njim jer se znao iskriviti i zaglaviti, te tijekom pumpanja pustati vodu. Na oba filtera rucne pumpe je pametnije ne koristiti jer u sebi isto imaju brtvu koja se tijekom rada tare o stranice komore i s vremenom moze procuriti. Fluval trenutno ima najsigurnije rucne pumpe za koje nikad nisam cuo da su curile, a Eheim je u zadnjoj Pro III seriji napravio pumpu cija se brtva ne tare prilikom rada s ciljem da nikad ne procuri. Nazalost u prvoj seriji su imali tvornicku gresku zbog koje su curili filteri, sada je to ispravljeno i u buducnosti ce se vjerojatno vecina proizvođaca prebaciti na takav tip rucne pumpe jer je unatoc "djecjim bolestima" koje je prosla sigurnija od svih ostalih po pitanju curenja.

Jos jedna prednost europskih filtera je laka dostupnost rezervnih dijelova, tvornicka garancija i mogucnost slanja filtera na popravak u tvornicu. Kineski filteri nemaju toliko jaku podrsku i korisnici se uskljucivo moraju oslanjati na uvoznika (koji je u slucaju Haqosa jako korektan).

Sve u svemu Haqos ce obavljati bolju filtraciju od JBL e701 cisto zato sto je veci i jaci filter, dok u usporedbi sa JBL-u e1501 nema dvojbe da je JBL jaci i bolji. Sad sve ovisi sto je covjeku vazno, cijena ili ostalo navedeno i pitanje je koliko dugo planira koristiti filter.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #20 u: Srpanj 06, 2013, 12:36:58 poslijepodne »
Kori svaka cast na opširnom objašnjenju.. mislim da se tu više nema što pisati i objašnjavati..  :klap:

eto, kako je Kori napisao, ipak svako ima svoje mišljenje i neka sam odluci..

i da nismo gledali na razlike ta dva filtera, ipak je haqos veci od jbl e701, ali jbl e1500 je ipak nesto drugo i vjerujem da je dosta dobar filter.. Iako danas svako moze naletiti na gresku neku na filteru, bio to kinez ili nesto drugo, bolje i td.. uvijek se moze dogoditi tvornicka greska.. Ja sam htio samo reci da je Haqos za te novce veoma dobar filter i nema mu losih strana, tj kod mene nije bilo (osim sto se slazem sa Korijem, da mu je gumb za pumpanje vode malo s greskom ili lošije napravljen, ali to se moze izbjeci i pustit vodu kroz njega na drugaciji nacin) imao sam ga i mogu reci o njemu sve najbolje, odrađivao je super posao, ne samo kod mene nego i kod ostalih mojih kolega.. Lp

« Zadnja izmjena: Srpanj 06, 2013, 12:41:58 poslijepodne od alen_zgb »

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 06, 2013, 12:54:57 poslijepodne »
Hvala na korisnom  komentaru Kori, htio bih se osvrnuti na par stavka.
prvo koliko ja znam samo Eheim radi filtere u Njemackoj, svi ostali ih rade u Kini a većina samo prepakira Kineske filtere, npr Sera je prepakiran Boyu /sera je Njemacka firma/, tetra je odavno kompletno made in china.... vecina nema nikakva posebna istrazivanja vec je samo prepakiran proizvod, sluzbeno to se zove Rebranding i danas na zapadu 90 posto proizvoda su rebrandirani.

Sto se tice razlike izmedu bioloskih medija i kvalitete istih, to su, osim eheima, potpuno isti kineski filter mediji, evo slike Kineskih bio ringova od sintetickog stakla i jbl ringova od sintetickog stakla, u svakom redu je jedan kineski  i jedan jbl i tako u drugom redu (cik cak su postavljeni)

da li vidis razliku?

ovo je slika jbl micromec

ovo su kineski

Sto se tice brtva na haqosu to je njegova velika prednost, npr kod tetre to je bilo normalno da vecina procuri u vrlo kratkom roku, kod haqosa imas jako puno recenzija gdje je brtva koja se nije podmazivala trajala par godina, da se podmazala trajala bi jos tko zna koliko, osobno brtva na haqosu je vrlo jaka, ostecenja na njoj su ekstremno rijetka. Ja koristim te filtere godinama i uopće nisam podmazao brtve, nema nikakvog curenja.

Da li ima problema sa haqosom, naravno da ima, sa svime ima ali sto je meni zapanjujuce vrlo vrlo malo, ovaj filter je uvezen 2007e samo kao alternativa, po cijeni koliko je kostao svi smo ocekivali da ako radi godinu dana super, za tu cijenu nitko nije ni ocekivao toliko kvalitetnu izradu, sada je expro 1200 vec 6-7 godina na trzistu i ljudi su vec upoznati sa njime ali reakcije prvih godina su bile da ljudi nisu mogli vjerovati da toliko košta a tako dobro je napravljen, za tu cijenu sasvim očekivajuće je bilo da dode proizvod puno lošije kvalitete i perfomansi, meni je bilo smiješno kada bi to čuo ali ljudi bi tvrdili pa taj filter izgleda kao pravi, lol , u biti nitko nije očekivao tako nešto u toj cijeni.

Takoder bi htio napomenuti da se expro 500 npr u Njemackoj prodaje za oko 60 eura a u HR za 30 eura, dakle cijena je takva da Hrvatskim akvaristima bude pristupacna oprema a ne da je on jeftin sam po sebi.

Da sumiram, ako zelis kvalitetni EU proizvod /po meni diskutabilno jer imam puno eu proizvoda i kvare se non stop sto i je razlog zasto nakon desetaka i desetaka eheima, fluvala, jbl, tetri... filtera danas koristim samo haqos na mojim akvarijima, pa ako se svi kvare bolje da mi pokvari proizvod koji je duplo ili troduplo jeftiniji i lako mi ga je zamijeniti nego da se osjacam kao jackass kad mi se pokvari filter od 2500 kuna/ dakle ok za EU proizvod, problem je barem kako ja to vidim da ti EU proizvodi nisu vidjeli EU nikada.

Offline xanto

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Srpanj 06, 2013, 19:26:05 poslijepodne »
Na kraju nakon vaših odgovora i razmišljanja i premišljanja uzeo sam tj. kupio JBL. Jednostavno četiri godine garancije i po mom trenutnom dojmu puno ozbiljnijem proizvodu od haqosa presudilo je u korist JBL-a.
I nadam da ce bit dostavljen što prije jer ovaj trenutni filter ( Tetra tec in 400 plus) je naprosto nedostatan. Hvala vam svima.  :zagrljaj:
Slike slijede. Nadam se da ce uspijet još malo do nabavke većeg akvarija filtrirati mojih trenutno ogromnih 60 litara akvarija.......  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Srpanj 06, 2013, 19:47:46 poslijepodne »
sada ako si kupio 701 ogranicio si si litrazu aq  :D :D
hrga88

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Srpanj 06, 2013, 20:02:57 poslijepodne »
pa ono, nije li sa svakim fiterom ogranicena litraza?  ;)
A i kao sto rekoh, da se to rastegnuti uz malo ozbiljniji pristup i dosta gnjavaze. Ja sam sam malim eheimom 2222 koji je bitno manji od 701 i sa manjim protokom dosta dugo odrzavao nekih 150l. Jedini problem je bilo to kaj ga je trebalo cistiti svakih 15 dana.  :roll: