Hvala na korisnom komentaru Kori, htio bih se osvrnuti na par stavka.
prvo koliko ja znam samo Eheim radi filtere u Njemackoj, svi ostali ih rade u Kini a većina samo prepakira Kineske filtere, npr Sera je prepakiran Boyu /sera je Njemacka firma/, tetra je odavno kompletno made in china.... vecina nema nikakva posebna istrazivanja vec je samo prepakiran proizvod, sluzbeno to se zove Rebranding i danas na zapadu 90 posto proizvoda su rebrandirani.
Sto se tice razlike izmedu bioloskih medija i kvalitete istih, to su, osim eheima, potpuno isti kineski filter mediji, evo slike Kineskih bio ringova od sintetickog stakla i jbl ringova od sintetickog stakla, u svakom redu je jedan kineski i jedan jbl i tako u drugom redu (cik cak su postavljeni)

da li vidis razliku?
ovo je slika jbl micromec

ovo su kineski

Sto se tice brtva na haqosu to je njegova velika prednost, npr kod tetre to je bilo normalno da vecina procuri u vrlo kratkom roku, kod haqosa imas jako puno recenzija gdje je brtva koja se nije podmazivala trajala par godina, da se podmazala trajala bi jos tko zna koliko, osobno brtva na haqosu je vrlo jaka, ostecenja na njoj su ekstremno rijetka. Ja koristim te filtere godinama i uopće nisam podmazao brtve, nema nikakvog curenja.
Da li ima problema sa haqosom, naravno da ima, sa svime ima ali sto je meni zapanjujuce vrlo vrlo malo, ovaj filter je uvezen 2007e samo kao alternativa, po cijeni koliko je kostao svi smo ocekivali da ako radi godinu dana super, za tu cijenu nitko nije ni ocekivao toliko kvalitetnu izradu, sada je expro 1200 vec 6-7 godina na trzistu i ljudi su vec upoznati sa njime ali reakcije prvih godina su bile da ljudi nisu mogli vjerovati da toliko košta a tako dobro je napravljen, za tu cijenu sasvim očekivajuće je bilo da dode proizvod puno lošije kvalitete i perfomansi, meni je bilo smiješno kada bi to čuo ali ljudi bi tvrdili pa taj filter izgleda kao pravi, lol , u biti nitko nije očekivao tako nešto u toj cijeni.
Takoder bi htio napomenuti da se expro 500 npr u Njemackoj prodaje za oko 60 eura a u HR za 30 eura, dakle cijena je takva da Hrvatskim akvaristima bude pristupacna oprema a ne da je on jeftin sam po sebi.
Da sumiram, ako zelis kvalitetni EU proizvod /po meni diskutabilno jer imam puno eu proizvoda i kvare se non stop sto i je razlog zasto nakon desetaka i desetaka eheima, fluvala, jbl, tetri... filtera danas koristim samo haqos na mojim akvarijima, pa ako se svi kvare bolje da mi pokvari proizvod koji je duplo ili troduplo jeftiniji i lako mi ga je zamijeniti nego da se osjacam kao jackass kad mi se pokvari filter od 2500 kuna/ dakle ok za EU proizvod, problem je barem kako ja to vidim da ti EU proizvodi nisu vidjeli EU nikada.