Srpanj 20, 2025, 15:14:41 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: zlatni karasi pitanja.  (Posjeta: 10647 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: zlatni karasi pitanja.
« Odgovori #25 u: Srpanj 03, 2013, 12:37:55 poslijepodne »
Ne pričamo očito istim jezikom ... ;)

nikoga je ovdje ne pokušavam niti omalovažavati niti osporavati njegovo iskustvo ... ja samo želim reći da se potrebe ribica mijenjaju s njenom veličinom i ništa više...

želim reći da dvije zlatne ribice od 3-4 cm mogu bez problema živjeti NEKO VRIJEME u 54l bez ikakvih posljedica po njihovo zdravlje, razvoj ili nešto treće .. kad porastu na 5-6 cm već postaje tijesno ... ali isto tako treba proći i vremena da ribice narastu ...

I na to se odnosi moj komentar na pretjerivanje ... jer za ribice od 3-4 cm ne treba 150 litara akvarij ...

@Damir_Sl nažalost nisam imao prilike gledati zlatice kako rastu na 20-25cm .... ali sam imao prilike gledati kako rastu na 10-12.... i još cenat dva pa će u jezerce .. ;)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #26 u: Srpanj 03, 2013, 12:44:35 poslijepodne »
ma u pravu si ti, ali tebi se samo pokusava ukazati na jednu tuznu cinjenicu.

ali, da se prvo dogovorimo jedno - ljudi prihvate kao istinu ono sto im u tom trenutku odgovara. i sad, ako netko izmedju svega ovdje, kao najglasnije misljenje, procita da je ok drzati zlatne u 54 litre - on nista vise dalje ne cita. to mu odgovara, bas takav akvarij ima, i to je to - on ne cita dalje da je to privremeno, da su to velike ribe, bla bla bla. i eto ti problema. i svi su onda krivi osim njega.

e sad, dalje. akvarij od 100 litara s opremom kosta, recimo 500kn. i dovoljan je za 6 mjeseci. akvarij od 200 litara kosta 1000kn, i dovoljan je za 12 mjeseci. akvarij od 500 litara kosta 2000kn i dovoljan je uvijek i za sve.

pa cemu onda ici kupovati malo po malo - zar nije jednostavnije uzeti odmah veliki akvarij i biti miran (jasno ako to mogucnosti dozvoljavaju), nego davati tri puta novce, nikad ne biti zadovoljan, i uvijek nalaziti opravdanje za sve u centimetrima ribe, kapljicama vode ili stajaznam u cemu? jasno, ovo  vrijedi manje vise za sve, a posebice za zlatne ribe.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Srpanj 03, 2013, 13:03:23 poslijepodne »
e taj dio di mogu odgovoriti direktno iz vlastitog iskustva... :)

kupio sam tri zlatne ... ustvari dvije zlatne i teleskopa za svakog klinca po jednu ribicu pa reko da vidimo kako će se brinuti o njima... iz neznanja sam sve tri ribice držao u nekih 6-7 litara jer su mi u pet shopu rekli da nema beda .. kad su mi dvije uginule (jedna, pa nakon par dana druga) otišao sam kupiti nove ... kad je nedugo zatim još jedna uginula počeo sam se pitati u čemu je problem .. pa sam počeo surfati ...

u tom trenu sam imao novaca za jedan 54l akvarij sa pratećom opremom koji sam našao poprilično povoljno ... i to ti  je kao samokreditiranje .. u tom trenu sam imao te novce i potrošio sam ih na ribice samo zato jer mi ih je bilo žao u onoj staklenki, i mogle su dobiti to ili ništa, jer istini za volju, te pare sam mogao i puno pametnije uložiti .. ribice su se naravno preporodile ...

prošlo je još nekog vremena, kapnula neka kinta, ja se u međuvremenu učlanio i na forum (i NAGLAŠAVAM po neznam koji puta) gdje sam na preporuku forumaša zlatne prebacio u veću litražu, a u manji stavio tropske, ali taj veći još uvijek nije dovoljan kao konačno rješenje, zato će zlatne i napustiti moj dom i otiću u jezerce .. ;)

Znači zajeb je bio u startu što sam uopće kupio zlatne jer da sam tad znao da im treba 200-300 litara, nebih ih ni uzimao jer nemam uvjeta za to ... ali opet sa druge strane, zlatne će biti kod mene sigurno više od godinu dana dok ne prerastu ovo što sad imaju, a opet, ko zna, do tad možda kapne još koja kinta, pa dobiju i 300-400 litara pa ostanu kod mene ... :D

znači vrtimo se oko želje i mogućnosti .... želje su velike, ali mogućnosti dozvoljavaju malo po malo, pa će tako i zlatne dobivati malo po malo ono što im treba, a neće zaostajati u razvoju jer će sa svojim rastom dobivati i adekvatan prostor ... za male ribe mali prostor, za velike veliki .. ;)

nadam se da počinjemo razumjeti jedni druge...  :up:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #28 u: Srpanj 03, 2013, 13:46:18 poslijepodne »
Da, sad pocimamo pricati istim jezikom, izgleda.  :up:

Tu mi ne mozemo bas puno, gotovo nista, napraviti, ali trgovinama su te ribe ustvari kune, i cilj je prodati. i naravno, ako pocmu s pricom da za nesto treba nesto sto kosta poprilicno, tu nastaje problem, jer gotovo nista nece prodati u tom slucaju. tako onda i zlatne mogu u 5 litara, bete sa skalarima u 200, gibiceps je presretan u 10 litara, jer "ne naraste on velik". Dijelom neznanje ljudi koji rade tamo, dijelom sto ako sto i znaju, ne smiju reci, jer ponavljam - cilj je prodati. Cast izuzetcima.

Kokos-jaje ustvari. U momentu kad dodje odluka da se nabavi akvarij, i takva i takva riba, zasto netko ne provjeri, ne pita, ne informira se, nego uleti u shop kao malo dijete i vice - "hocu to, hocu to". Zasto najcesce dobije krivu informaciju, pa opet nikakve koristi od prethodnog informiranja? Sve je to relativno, greska se lako napravi, bitno ju je ispraviti zar ne?

To sto ljudi neznaju, jednostavno ne moze biti opravdanje. Eventualno malo moze ublaziti krivicu, ako se poduzmu pravi koraci kasnije. Mislim, nitko od nas nije znao u pocetku, sve se to uci vremenom, a najbolje je uciti od drugih.

Zelje i mogucnosti su razlicite stvari, slazem se. i ja sam taktizirao, izmisljao toplu vodu, kalkulirao, kako sam mogao i kako sam se uspio snaci, ali uvijek sam gledao da to bude samo na moju stetu (da nemam nesto), nego da trpam nesto gdje mu nije mjesto.

Kao banalan primjer, nakon godinu i pol, ja sam konacno pokrenuo jedan akvarij. Tocno toliko je trajalo prikupljanje novaca, opreme, nekih informacija i "znanja". Jos nemam sve, ali imam dovoljno za pokrenuti akvarij, i sto je najbitnije, imam tocno ono sto sam htio i zamislio. A pokusavao sam, ajmo s 54 litre, pa hajmo sa 35 litara, probaj ovo, probaj ono. na srecu, bio sam dovoljno pametan - ili dovoljno bez novaca - pa prakticki nista zivo nisam nabavljao za taj akvarij, tako da, srecom, nista zivoga ni nije stradalo u cijelom tom procesu. A pricamo o akvariju gdje se cijena "zivota" u njemu ne krece u desetcima kuna, vec desetcima eura po komadu.

Offline davy fox

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #29 u: Srpanj 25, 2013, 21:09:34 poslijepodne »
Evo svojim karasima sam kupio aq od 45 l i stavio im barskog puža.Kad sam stavio puža činilo se ok no drugi dan sam našao samo kućicu.nije mi jasno kako su ga uspijeli pojesti a još veći misterij je kako je keder veči od njih nestao.

Offline Samantha93

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #30 u: Srpanj 26, 2013, 00:51:57 prijepodne »
Evo svojim karasima sam kupio aq od 45 l i stavio im barskog puža.Kad sam stavio puža činilo se ok no drugi dan sam našao samo kućicu.nije mi jasno kako su ga uspijeli pojesti a još veći misterij je kako je keder veči od njih nestao.

odlicno da si im kupio veci akvarij ! ali nazalost nece biti dugo dovoljan, iz mog iskustva karasi su jako aktivne ribe a i narastu jaaako veliki (40cm) , imam jednoga i cijelo vrijeme juri po akvariju (duzina akvarija je 100cm 150l)velik je mozda 10 cm s tim da je doso do te velicine za nekih 8mjeseci.. , pa bas neznam koliko tvoja 2 imaju mjesta u 45l i koliko ce im dugo biti dovoljan, a mogu ti rec da je moj prije bio u 54l i kad je porasto bilo mi ga je jako zao za gledat u tom malom akvariju..
nego kakva ti je filtracija?
i slikica bi bila odlicna  :)
« Zadnja izmjena: Srpanj 26, 2013, 00:57:21 prijepodne od Samantha93 »

Offline davy fox

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Srpanj 26, 2013, 09:07:33 prijepodne »
Filter je dolphin H-100 100l/h (Hang on filter) a slikice možda stavim poslje.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #32 u: Srpanj 26, 2013, 15:15:18 poslijepodne »
već sam dosadna - ovaj im akvarij neće biti dovoljan ni godinu dana...no, kako hoćeš  :rolleyes:

inače - keder je najvjerojatnije iskočio
a puž je ili bio bolestan ili mrtav - inače ih zlatice ne diraju!

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Srpanj 26, 2013, 16:07:04 poslijepodne »
ja sam imao 3-4 karasa i 3-4 šarančića (kedere) u akvariju sasvim slučajno i držao sam ih par dana prije nego sam ih pustio nazad u rijeku ... i bukvalno sam morao staviti tvrdi poklopac i pritisnuti utegom jer su iskaakli ko ludi ... :D

a puževi idu uredno sa zlaticama...  :up:

Offline davy fox

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Srpanj 26, 2013, 19:12:22 poslijepodne »
kad je keder nestao prvo je bili provjera cijelog aq a  onda sobe soba nema opće puno namještaja tak da keder najvjerovatnije nije kočio no neznam, a puž je bio živ čistio stakla .za par dana kad sam čistio aq jednostavno kučica je bila putpuno prazna

Offline Samantha93

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #35 u: Srpanj 26, 2013, 19:14:42 poslijepodne »
kad je keder nestao prvo je bili provjera cijelog aq a  onda sobe soba nema opće puno namještaja tak da keder najvjerovatnije nije kočio no neznam, a puž je bio živ čistio stakla .za par dana kad sam čistio aq jednostavno kučica je bila putpuno prazna

moguce da je puz uginuo pa su ga pojeli ili nesto tako nemam pojam..
a sto se tice ribe stvarno neznam meni je isto tako jednom riba doslovno nestala  :rolleyes: