Svibanj 14, 2025, 16:01:00 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Reef 2  (Posjeta: 11227 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Reef 2
« u: Lipanj 09, 2013, 20:54:14 poslijepodne »
Pozdrav!

Kako se vec skoro godinu dana igram s morskim akvarijicima, u raznoraznim kombinacijama, rekoh da je doslo vrijeme pokusati nesto malo ozbiljnije. Vrijeme je proslo, svasta sam isprobao, ponesto i naucio, samo se nadam da ce sve biti ok dugorocno.

Akvarij 85x45x43 ili nekih 160 litara.
Sump 80x40x35, ili nekih 112 litara.

Rasvjeta 5x24w, 3x coralstar, 1x ati blue special, 1x aquastar. (pocetna kombinacija, podlozna je izmjenama).
Preljev je diy, vanjski, crijevo 32, povratna pumpa iz sumpa je boyu 2500l/h.
Skimmer wave 1200p, za sada.

Trenutno jos nedostaje stream pumpa, 2x3000l/h.

Scape je keramika i lr, u sumpu je dodatnih 5-6 kila lr-a.

To je u grubo to, slika je jako losa, ali cisto da ostane zabiljezen sami (ponovni) pocetak.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: Reef 2
« Odgovori #1 u: Lipanj 10, 2013, 00:02:45 prijepodne »
Lijepo si scape poslozio, sviđa mi se, a i vidi se da si si dao truda uz veliko strpljenje i sve ostalo, samo naprijed..  :up:

mislim da ce ti biti jake dvije pumpe od 3000, jer ja na svom od 100x40x45 imam samo jednu od 3200, i tu je negdje, mozda malo jaka, ali da stavljam jos jednu, mislim da bi koralje sve odnio i da bi bilo prejako.. tako da bez problema tu ide jedna od 3000, usmjerit ju malo prema prednjem staklu i povrsini da vodu vrti u krug, po meni tako najbolja solucija..

mogao si nam malo poslikat i sump, i opremu iznutra, da malo vidimo kako si i to poslozio, jer vjerujem da izgleda dobro..

Sretno!
« Zadnja izmjena: Lipanj 10, 2013, 00:07:11 prijepodne od alen_zgb »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 10, 2013, 00:17:28 prijepodne »
hvala!

u biti, sump nije nista posebno slozen, cak mogu reci, na moju sramotu, da je poprilicno neuredan jos uvijek, cekam jos neke sitnice, pa da ga onda poslozim kako treba, sredim kablove, dovedem to sve u neki red.

sump je inace klasika, 1 pregrada, u prvom dijelu je dovod vode, skimmer, kamenje, te ostavljeno mjesto za nekakav au reaktor, ako isti budem koristio u tom obliku. druga pregrada je samo pumpa, naravno. sve u svemu, nista vrijedno posebne paznje i predstavljanja.

za pumpu i ja sumnjam da bi 2x3000l moglo biti malo prejako, ova povratna boyu je dosta jaka, a i ne dize na neku veliku visinu, tako da je protok poprilicno jak samo i s njom. ali vidjet cu, uvijek ostaje opcija ostaviti samo jednu u akvariju, a drugu u sump, ili u rezervu, kad zatreba.

za skejp bas i nisam pretjerano zasluzan, ovo lijevo je modul keramike, desni modul je live rock, kojeg sam pokusao poljepiti i sastaviti tako da dobijem sto vise plata i izbocenja za koralje. nazalost, prvo mi je ponestalo mjesta da ga sirim i nadogradjujem, onda je ponestalo maste, a na kraju i raspolozivih plata i odgovarajucih komada kamena, pa je ispalo ovo sto je ispalo, ali sve u svemu mislim da ni ne izgleda lose. jos kad se popuni necim konkretnim....

nazalost, pored sve paznje, planianja i truda, prekasno sam previdio jednu evidentnu glupost - prozirni silikon, koji se barem sad u ovoj fazi itekako vidi. da sam se sjetio pa to isfugirao s crnim, mozda bi vizualni dojam bio nesto bolji, ali sto je tu je, ne moze se covjek svega sjetiti. a prazniti sve mi se jednostavno neda.

Offline Vipko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #3 u: Lipanj 11, 2013, 12:19:30 poslijepodne »
Ljepo si poceo, sada samo nemoj brzati, nego polako i sigurno  :klap:

Sto se tice protoka ja sam na starom 110x55x65 tanku imao 2 marea 3200l/h pumpe i bilo je ajmo reci taman ili lagano jako, ali mogle su se podesavati tako da sam mogao smanjiti koja mi je bila problematicna. Pumpe su bile postavljene ljevo straga, i desno sprijeda, tako da su ajmo reci vrtile mi vodu u akvariju u smjeru kazaljke na satu. Ali to sve ovisi i od scapea i popunjenosti koralja, a i stanju same pumpe. Ali kao sto si rekao nije ti problem izvaditi jednu ako ti je prejak protok :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 11, 2013, 23:00:26 poslijepodne »
hvala na podrsci.  :up:

brzati necu, nemam razloga, nek sve ide polako kako i treba.

za protok cu vidjeti, ako se pokaze prejako 6000l, lako se jedna pumpa izvadi, ili zamjeni s nekom slabijom, to je barem najmanji problem.

ima tu jos dosta posla za srediti i urediti, tako da ce vrijeme cikliranja proci jako brzo u sitnim radovima.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 06, 2013, 18:21:06 poslijepodne »
Evo, puni se lagano. nije nesto extra ni obilno, ali, svaki dan po komadic, i bit ce to ok.

protok je ipak smanjen na "samo" 1x3000 l stream i 2500l povrata iz sumpa (deklarirano).  Cak sam dodatno i ovu streamicu morao malo smanjiti i ublaziti protok, pravi jednostavno veliki propuh, koraljima ne smeta, ali ocelarisi se bune, premali su, pokusavao sam sve, jednostavno im ne pase trenutno toliko jako strujanje.

S obzirom da se na slikama ama bas nista ne vidi (los aparat i jos losiji fotograf), za pocetak ima svega, 2 anemone, sarco, zoe, palitoe, euphilia, gorgonia, svakakvih gljiva, tvrdi koralj kojem se ne mogu trenutno sjetiti imena, i tako.....

Od zivota su trenutno samo 2 mala ocelarisa, i jedan blue legged hermit.

Dalje je cilj sve ovo odrzati na zivotu, rijesiti se zelene alge na zadnjem staklu, nista ne zeznuti usput, i prosiriti asortiman s jos kakvim mekim koraljcicem poput xenie, kenye, hrpe euphilie.... :-[ skromni planovi i ocekivanja, ali nema druge.

Da, imati na umu da su neki koralji tek danas stigli, pa su jos malo nikakvi, ali nadam se da nista nece stradati.  :up: I ne, staklo nije oprano ni izvana ni iznutra.  :D :D :D

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #6 u: Srpanj 06, 2013, 18:38:24 poslijepodne »
lijepo izgleda, i polako se popunjava.. smo tako nastavi i za koji mjesec ce biti bas onako kako si zelio  :)

i da, za zadnju stranicu nabavi puzeve, mogu i jadranski, sve ce ti staklo pocistiti od te alge, predobri su za to..

vidim lijepa sinularija je tu na sredini grebena, dok se otvori, vjerujem da ce bit mrcina.. ako jest sinularija ako dobro vidim.. gorgonije mi se sviđaju jer su velike, lipo lipo..  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 06, 2013, 19:01:19 poslijepodne »
Da, puzeva imam, njih nisam ni pisao, neki mali, stvarno neznam kakvi su, ali su se svi poljepili tamo gdje ima zelene alge, barem jedno 30-40 komada sam izbrojao.

ovo na sredini grebena, evo googlam vec sat vremena, i nemogu se sjetiti kako se zove, mislim da to nije sinularia, to je onaj kao leather coral.....ok, sad prestajem, jer stvarno neznam. ali ogroman je, vjerovatno ce ici pod noz, samo da mi netko identificira sto je tocno.

Je, covjek je bas poslao i nije skrtario na kolicini, svaka cast!  :up: steta sto ja to ne mogu adekvatno uslikati da se sve vidi.

Hvala i bajici na donaciji, ceka te kantica spremna.  ;)

Da, zaboravio sam reci, sump je nadogradjen s jos live rocka, pravim i jedan au reaktor (o tom potom), a novost je i gomila chaetomorphe (opet hvala bajica).

Offline baica_s

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #8 u: Srpanj 06, 2013, 19:43:51 poslijepodne »
Da, puzeva imam, njih nisam ni pisao, neki mali, stvarno neznam kakvi su, ali su se svi poljepili tamo gdje ima zelene alge, barem jedno 30-40 komada sam izbrojao.

ovo na sredini grebena, evo googlam vec sat vremena, i nemogu se sjetiti kako se zove, mislim da to nije sinularia, to je onaj kao leather coral.....ok, sad prestajem, jer stvarno neznam. ali ogroman je, vjerovatno ce ici pod noz, samo da mi netko identificira sto je tocno.

Je, covjek je bas poslao i nije skrtario na kolicini, svaka cast!  :up: steta sto ja to ne mogu adekvatno uslikati da se sve vidi.

Hvala i bajici na donaciji, ceka te kantica spremna.  ;)

Da, zaboravio sam reci, sump je nadogradjen s jos live rocka, pravim i jedan au reaktor (o tom potom), a novost je i gomila chaetomorphe (opet hvala bajica).
Nema na cemmu!!!
Ja i ti smo jedini reeferi u zupaniji moramo se pokrivat
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #9 u: Srpanj 06, 2013, 20:04:18 poslijepodne »
ne to je sigurno sinularija, imas nje na vise vrsta, tako da budes vidio kad se otvori i izbaci svoje polipe vanka.. imao sam slicnu takvu, samo sto je bila manja pa nije se lijepo izrazavala kao ta..

jer kad napisem na googleu "leather coral" izbaci mi sarkofiton isti kao moj ovaj veci, tak da to nije sigurno sarco..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 07, 2013, 18:32:27 poslijepodne »
ajde vidjet cemo, mozda se netko javi i napise tocno sto je to.

U medjuvremenu, mirko je skuzio anemonu, slavko jos malo obilazi okolo, ali, skuzit ce je i on.  :D :D :D

Da, mozda netko moze s lose slike indentificirati koja je ovo anemona?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #11 u: Srpanj 09, 2013, 16:11:26 poslijepodne »
neznam koje su koje anemone, mislim da je to quadricolorka, ali ima ih dosta po tom imenu.. nisam strucnjak, javit ce se neko ko zna.. ali ja imam takve dvije manje, ali kod mene su nabublane..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 09, 2013, 17:08:07 poslijepodne »
imam i ja 2, za jednu sam poprilicno siguran da bi trebala biti Entacmaea quadricolor, ali za ovu neznam, mozda je to ista stvar.

ova manja je kao ovdje

dok je druga kao na ovoj slici

google kaze da je to isto, vjerovatno se pod tim nazivom krije vise razlicitih anemona.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 11, 2013, 22:43:59 poslijepodne »
evo za ovu trojicu koji bace oko na ovu temu, da se malo pohvalim... : :-[

Jutros sam imao jednu anemonu, popodne imam dvije anemone.  :D

Offline baica_s

• Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #14 u: Srpanj 11, 2013, 23:20:48 poslijepodne »
Bravo za tebee.
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #15 u: Srpanj 11, 2013, 23:23:52 poslijepodne »
evo za ovu trojicu koji bace oko na ovu temu, da se malo pohvalim... : :-[

Nisu samo trojica  ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 13, 2013, 16:13:00 poslijepodne »
evo proslo je jos mjesec dana, i dalje se sve drzi, nista ne krepava, a dali sto raste i napreduje, nadam se, premalo je vremena proslo.

malo me muci cijano po pijesku, nije strasno, ali onako se lagano pijesak mjestimicno crveni, nadam se da nece praviti vece probleme.

od novosti, sump je konacno finaliziran, napravljen je top-off, sredjena rasvjeta, napravljen au reaktor.....jos neka sitnica ali u globalu, to je to.

Od riba nista novog, od koralja jako slabo, sad je mrtva sezona, i iako ocajnicki trazim kakav komadicak necega - trenutno ne uspjevam, valjda ce kad malo zahladi biti bolje.  ;)

da ne davim, evo kako to sada izgleda, nista posebno, ali, mozda i bude nesto od toga. slike i dalje lose, bolje ne ide.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #17 u: Kolovoz 14, 2013, 01:06:45 prijepodne »
lijepo se popunjava tank.. samo tako.. i jesam ti rekao da je to veliko sinularija, i eto u pravu sam bil.. ;)

inace, koje ti rade lampe na slici, malo je svjetlo zuckasto-bijelkasto? (ili je to samo zbog fotica) koji omjer imas plave bijele?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 14, 2013, 01:18:25 prijepodne od alen_zgb »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 14, 2013, 11:07:52 prijepodne »
mislim da je kombinacija loseg fotica i losih lampi. bas i nisam prezadovoljan, ovdje je kombinacija 3xcoralstar, 2xaquastar i 1xati aquablue specijal. dakle, mozes reci da je omjer 50:50, odnosno malo vise u korist plave.

i meni djeluje prebijelo, razmisljam izbaciti jednu aquastar, mislim da je 5 lampi i vise nego dovoljno. a kako su lampe ionako na izdisaju, mislim da cu jako brzo odustati od ove kombinacije i ici na 4x39+led.

jesi, bio si u pravu, sinularija je, malo mi je prevelika, ali opet, zao mi ju je rezati

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #19 u: Kolovoz 14, 2013, 13:40:10 poslijepodne »
Ljepo to napreduje Damire, drago mi je da ides pomalo ali sigurno, zato ti po tanku i nema prevelikih problema. Sto se tice koralja, i ja punim tek tank tako da trenutno nemam bas nesto za izvoz, ali crvene i zelene zoe se kote ko lude i tu bi ti mogao poslati nesto, AKO te zoe uopce zanimaju (neznam kakve koralje mislis u tank, sps, lps, softy).

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 14, 2013, 14:44:26 poslijepodne »
Kad se vratim s go ponovit ćemo slanje, ovog puta s više uspjeha nadam se.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 14, 2013, 15:39:08 poslijepodne »
Hvala svima.

Vipko> vidis, tocno to me i zanima. zahtjevi i ocekivanja su skromni, planirao sam to napuniti jednostavnim stvarima, a tu su zoe nezaobilaze, kao i razne gljive, u biti sve mekano i lelujavo, o nekim kompliciranijim koraljima cu razmisljati nesto kasnije, i vrlo vjerovatno ne u ovom akvariju.  ;) ;) tako da, zoe bi mi odlicno dosle.  :-[ :-[ :-[

Karlo> nema problema, mozda na slici vidis, ali uspio sam spasiti komadic kenye, i sad je vec fino narasla. naravno, na najgorem mogucem mjestu, bacio sam je (doslovce) na tu platu, jer sam ocekivao da ce krepati, pa da je lakse mogu maknuti, a ona se  uhvatila i fino raste. sad me strah dirati je, ali morat cu je maknuti, tu mi se ne uklapa nikako.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 25, 2013, 23:00:59 poslijepodne »
Da pokusamo jednu identifikaciju,mozda ce netko znati o cemu se radi.

Dakle,idem maloprije cistiti skimmer, a na kamenu u sumpu ovo sto nadam se vidite na slici.Neznam na sto me podsjeca,mozda na xeniju (iako mislim da nije),smedje je boje,nije aiptasija (nadam se).....pa da znam dali da to ostavim, ili je kakva stetocina pa da maknem.

SUmp je u mraku,osim sto je iznad dijela gdje je spageti alga stedna sijalica 23w. Naravno, ona svijetli po noci, ali je u ostatku sumpa dosta slabo svjetlo, pa neznam sto bi uspjevalo pod tom slabom rasvjetom.

Eto mozda netko zna, pa da pomogne i identificira ovo cudo, ima toga poprilicno, i to na 2 kamena. Slika nije nesto, ali mozda netko prepozna sto je ovo.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Re: Reef 2
« Odgovori #23 u: Kolovoz 25, 2013, 23:11:38 poslijepodne »
Koralj, Briareum iliti green star polyps. :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Kolovoz 25, 2013, 23:16:01 poslijepodne »
Hvala na brzom odgovoru.

Znaci, to moze komotno iz sumpa u displej? Pretpostavljam da je ta proljev-smedjkasta boja zbog slabog svjetla?  :D

Pitaj boga sto ce jos u mom sumpu izrasti, ovo do sada nisam ni primjetio da imam, a bogami neznam ni odakle mi... :D :D :D :D :D