Srpanj 27, 2025, 16:35:22 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: kakav RO uzeti  (Posjeta: 7275 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
kakav RO uzeti
« u: Lipanj 07, 2013, 13:31:06 poslijepodne »
Dakle, nisu mi jasne spesifikacije ti RO setova, koliko komora, kakvih, čemu služe, ni one gpd jedinice mi nisu jasne? što mi je od tih komora potrebno, a što nije, što je potrošni materijal u njima, itd...? jedino što mislim , a misliti je k... znati, da mi ova komora sa ugljenom ne treba... ? :nerd:

jel vrijedi što?  http://www.ebay.co.uk/itm/4-STAGE-WITH-DI-AQUARIUM-REVERSE-OSMOSIS-SYSTEM-UNIT-MARINE-DISCUS-FISH-/251262082106?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&var=&hash=item3a80631c3a
« Zadnja izmjena: Lipanj 07, 2013, 13:36:34 poslijepodne od jurgen88 & Nija »

Offline mbogdan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: kakav RO uzeti
« Odgovori #1 u: Lipanj 07, 2013, 13:38:22 poslijepodne »

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Lipanj 07, 2013, 13:55:37 poslijepodne »
http://www.aquashop.hr/Product-Aquili-reverzna-osmoza-RO-Classic_8504.aspx
sasvim dovoljna  :up:

baš sam i ja uzeo neki dan tu osmozu, za tu lovu je daleko najisplativija, plus što zamjesnke patrone koštaju oko 10tak eura i mogu se kupiti također u aquashopu  :up:

jedino kaj je nisam upogonio pa nemogu reč ništa o kvaliteti vode koju daje  :-[

Offline phrsak

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 07, 2013, 20:57:10 poslijepodne »

Offline SparroW12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #4 u: Lipanj 07, 2013, 21:41:26 poslijepodne »
može jedno pitanje? (znam da skrećem sa teme ali sada da ne otvaram novu)
Vidim da svi narucujete preko ebay-a pa me zanima dali se plaća (carina, pdv...) ako je cijena proizvoda veća od 160kn?

Ja sam mislio kada dođem do novaca uzeti jedan RO uređaj pa da isprobamo i to :)

Offline phrsak

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 07, 2013, 22:12:59 poslijepodne »
Dosta uzimam sitnice do 70$ i nikada ništa dodatno nisam platio.
Uzeo sam kameru 103$ i zvali me sa carine u Zg. da im pošaljem kopiju računa, i poštaru sam doplati 180kn.

Ovu osmozu sam naručio sa adresom dostave u Sloveniju jer sam blizu granice.

Offline phrsak

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 07, 2013, 22:26:16 poslijepodne »
Ispričavam se na OT  jurgen88 & Nija

Mislim da je kod osmoze bitan što manji broj  ppm-a prilikom očitavanja TDSa

Offline Sonny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #7 u: Lipanj 08, 2013, 08:36:14 prijepodne »
Tako je, sve što je bitno je TDS metar kojim se lako utvrdi da li osmoza valja i kada je vrijeme za izmjenu filtera. Osobno preporučam ovaj TDS metar, vrlo su pouzdrani:
http://www.ebay.com/itm/ORIGINAL-HM-Digital-DM-1-In-Line-Dual-TDS-Monitor-Meter-for-RO-Reverse-Osmosis-/330664998588?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cfd2b76bc

Inače kada razmišljate o tim jeftinim osmozama, sve je to isto, jedino je JBL nepotrebno skuplji.
Ja sam dugo imao osmozu koju sam platio novu 350 kn (E. Reef) i radila je ok, TDS mi je bio 7-8. Tako da i ova iz Aquashopa mora biti super za te novce. Sve dolazi ionako iz par tvornica u svijetu.
Sada imam Vertex Puratek 100 (http://www.elegancereef.com/proizvodi/vertex/puratek-ro-rodi) i razlika je velika. TDS je uvijek oko 4-5, ali puno brže puni vodu, ventil za ispiranje je profi i stvarno sam prezadovoljan.  :up:

Deionizator (DI) vam ne treba, s njim treba oprezno jer ako se ne zamijeni na vrijeme sve se otpušta u vodu (a često treba mijenjati DI resin).
Mi s morskim akvarijima imamo bez deionizatora, što znači da je za slatkovodnu još manje potreban.
Samo se svakih pola godine promijene ugljen i sediment filteri i to je to.
« Zadnja izmjena: Lipanj 08, 2013, 08:40:58 prijepodne od sonnyarba »

Offline Sonny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #8 u: Lipanj 08, 2013, 08:40:29 prijepodne »
Tako je, sve što je bitno je TDS metar kojim se lako utvrdi da li osmoza valja i kada je vrijeme za izmjenu filtera. Osobno preporučam ovaj TDS metar, vrlo su pouzdrani:
http://www.ebay.com/itm/ORIGINAL-HM-Digital-DM-1-In-Line-Dual-TDS-Monitor-Meter-for-RO-Reverse-Osmosis-/330664998588?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cfd2b76bc

Inače kada razmišljate o tim jeftinim osmozama, sve je to isto, jedino je JBL nepotrebno skuplji.
Ja sam dugo imao osmozu koju sam platio novu 350 kn (E. Reef) i radila je ok, TDS mi je bio 7-8. Tako da i ova iz Aquashopa mora biti super za te novce. Sve dolazi ionako iz par tvornica u svijetu.
Sada imam Vertex Puratek 100 (http://www.elegancereef.com/proizvodi/vertex/puratek-ro-rodi) i razlika je velika. TDS je uvijek oko 4-5, ali puno brže puni vodu, ventil za ispiranje je profi i stvarno sam prezadovoljan.  :up:

Deionizator (DI) vam ne treba, s njim treba oprezno jer ako se ne zamijeni na vrijeme sve se otpušta u vodu (a često treba mijenjati DI resin).
Mi s morskim akvarijima imamo bez deionizatora, što znači da je za slatkovodnu još manje potreban.
Samo se svakih pola godine promijene ugljen i sediment filteri i to je to.

Offline phrsak

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 08, 2013, 11:28:33 prijepodne »
Koliko je bitna ta razlika od 3-4 između Vertexa i low cost osmoza ?
Koji se problemi pojave, kada TDS pokazuje i do 30 ppm ?

Offline Che*

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #10 u: Lipanj 08, 2013, 16:49:44 poslijepodne »
Cemu sluzi ventil za ispiranje?

Koliko su fitri za ''skupe'' osmoze?

Ja imam onu jeftinu verziju iz aquashopa za svoj morski akarij,do sad sam napravio nekih 1500litara i  nisam jos nista mijenjao na njoj.. Znaci prvi se mijenjaju ugljen i sediment filter? Po cemu tom znam? Visok TDS? Koliko je po vama ok za morski,tj. na koliko mijenjate filtre ? 20-30?

Offline iglica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin, Zagreb, Rijeka
  • Shrimp Master
« Odgovori #11 u: Lipanj 08, 2013, 18:01:32 poslijepodne »
Meni je tds metar u banani na ro vodi pokazuje oko 217..

S cime ste vi svoje kalibrirali?

Sent from iPhone using Tapatalk

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #12 u: Lipanj 08, 2013, 18:11:37 poslijepodne »
Ja imam ovaj sa DI jedinicom iz Aquashopa. I pokazuje 16 TDS-a nakon iscjeđenih cca 2000L vode. Znači da je super. Kolko sam čitao do 30TDS-a za morski je OK, a za slatkovodni može i do 60-100 bez ikakvih problema.

Ako je pipa cca 200+ znači slatki može i bez brige do 100, glavno da je voda meka
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 09, 2013, 20:52:48 poslijepodne »

nije tu samo razlika u tds-ima, vertex osmoza je za akvariste kojima trebaju veće količine vode i brže, osobno sam imao skoro sve vrste osmoza i jedina koju koristim duže vrijeme je vertex osmoza, sve druge su završile u smeću jer su mi počele davati malo vode po danu, također jeftinije imaju dosta veliki omijer između otpadne vode i čiste vode, vertex imaju najmanji omijer i to opet nije toliko zanemariva stavka, ako ti je omijer 1:5 ili više što je obično kod jeftinijih osmoza onda na 1000 litara čiste baciš 5000 + litara prljave vode
Ove ekonomične su u biti dizajn prvih osmoza, takve su već što ja znam 50 godina, lol, naravno da se napredovalo u osmozama, jedan od napretka tj poboljšanja je što membrane tj prefilteri stoje okomito te je tu puno veća učinkovitost filtriranja i samim time filteri duže traju, prefilteri su također veći te imaju veći kapacitet filtriranja, kućište je prozirno te se vizuelno može vidjeti stupanj zagađenja što je bitno kod sedimentnog prefiltera.

Ekonomične nisu loše za ljude koji trebaju malo čiste vode ali kod malo ozbiljnijeg pristupa akvaristici velika većina akvarista koristi osmoze kao što su vertex, pogotovo kod morskih akvarista.

Što se tiče tds-a to je total disolved solids ili totalno rastopljene čestice ili kako bi već to preveli na Hrvatski, problem je što ne znamo što je konkretno u njima, tds je sve, od karbonata/metala do vrlo štetnih otrovnih supstanci, ako imamo 3 tdsa a on se odnosi na otrovne čestice onda je to vrlo štetno, ali možemo imati i 100 tds-a ako je riječ o npr karbonatima, magneziju... koji nisu štetni za akvarije, problem je što nemamo pojma što je u njemu i zbog toga se već kada se ima osmoza gleda da ima što manje tds-a.

Bez DI resina i ovisno o kvaliteti glavne membrane te potrebnim uvijetima za pravilan rad osmoze /temperatura, pritisak.../ osmoza skida od 96-98 posto tds-a iz vode, obično oko 96 posto je prosijek i to su kvalitetne osmoze, znači ako imamo ulazni tds 100 i na izlazu 2-4 tds-a to je normalno i tako rade membrane, prosijek HR vode je oko 400 tds-a i tu bi nekih 8-15 tds-a na izlazu bilo normalno.

Ako želimo 0 tds-a tada koristimo di resin, nepotrebno i preopasno po mom misljenju, nakon di resina tds mora biti 0, ako nije 0 onda di resin ne valja ili se potrosio.

Upotreba di resina je preskupa za naše potrebe, mi u HR u većini slučajeva imamo čistu vodu i sam di resin i 0 tds-a nije toliko potreban koliko u vrlo zagadenim drzavama gdje ima svega u vodi.
Ovisno o polozaju di resina, co2, ph, i tds-u ulazne vode u di resin on moze trajati samo par sto litara, problem kod njega je sto kad se zapuni izbaci sve sto je sakupio a to je puno gore nego da ga se uopće ne koristi.

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 09, 2013, 21:18:27 poslijepodne »
nisam nikad imao osmozu, pa ako mozes objasnit otpadnu vodu?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #15 u: Lipanj 09, 2013, 21:28:55 poslijepodne »
otpadna voda je otpadna voda.  ;)

gledaj na to kao na filter. voda prolazi kroz filter, prociscena se vraca u akvarij, a sve necistoce i smece ostaju na filter materijalu. slican princip, prociscena voda izlazi na jednom kraju osmoze, a sve ono sto je "otpad" izlazi na drugom kraju.

prociscenu skupljas, otpadnu logicno pustas u odvod. sto je osmoza kvalitetnija, manji je omjer otpadne-ciste vode odnosno manje vode "potrosi" da bi napravila zeljenu kolicinu filtrirane.

spominjana je aquili osmoza, classic (tako nekako). ja je imam cca godinu dana, i zadovoljan sam. ima manji kapacitet (deklarirano oko 150l po danu, efektivno ipak manje), omjer otpadne-ciste je veci, 3:1, ako ne i 4:1 (nikad tocno nisam mjerio), ali radi svoj posao.

za te novce, ne mozes puno pogrijesiti, sve ovisi sto tocno zelis, kolike su ti potrebe za ro vodom. moje su relativno niske, tako da mi uopce ne smeta ako tijekom dana napravim "samo" 20-tak litara (jasno, to nije zbog osmoze, moze ona daleko vise, ali mi ne treba), kad to ionako necu potrositi iducih 5 dana.  :D

a vjerujem da je sve u tom cijenovnom rangu u biti ista stvar, pa za sto god se odlucis, neces pogrijesiti.

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 09, 2013, 22:15:12 poslijepodne »
ma treba mi za 400 lit akvarij sa discusima opsluzivat.

Offline phrsak

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 09, 2013, 22:28:32 poslijepodne »

nije tu samo razlika u tds-ima, vertex osmoza je za akvariste kojima trebaju veće količine vode i brže, osobno sam imao skoro sve vrste osmoza i jedina koju koristim duže vrijeme je vertex osmoza, sve druge su završile u smeću jer su mi počele davati malo vode po danu, također jeftinije imaju dosta veliki omijer između otpadne vode i čiste vode, vertex imaju najmanji omijer i to opet nije toliko zanemariva stavka, ako ti je omijer 1:5 ili više što je obično kod jeftinijih osmoza onda na 1000 litara čiste baciš 5000 + litara prljave vode
Ove ekonomične su u biti dizajn prvih osmoza, takve su već što ja znam 50 godina, lol, naravno da se napredovalo u osmozama, jedan od napretka tj poboljšanja je što membrane tj prefilteri stoje okomito te je tu puno veća učinkovitost filtriranja i samim time filteri duže traju, prefilteri su također veći te imaju veći kapacitet filtriranja, kućište je prozirno te se vizuelno može vidjeti stupanj zagađenja što je bitno kod sedimentnog prefiltera.

Ekonomične nisu loše za ljude koji trebaju malo čiste vode ali kod malo ozbiljnijeg pristupa akvaristici velika većina akvarista koristi osmoze kao što su vertex, pogotovo kod morskih akvarista.

Što se tiče tds-a to je total disolved solids ili totalno rastopljene čestice ili kako bi već to preveli na Hrvatski, problem je što ne znamo što je konkretno u njima, tds je sve, od karbonata/metala do vrlo štetnih otrovnih supstanci, ako imamo 3 tdsa a on se odnosi na otrovne čestice onda je to vrlo štetno, ali možemo imati i 100 tds-a ako je riječ o npr karbonatima, magneziju... koji nisu štetni za akvarije, problem je što nemamo pojma što je u njemu i zbog toga se već kada se ima osmoza gleda da ima što manje tds-a.

Bez DI resina i ovisno o kvaliteti glavne membrane te potrebnim uvijetima za pravilan rad osmoze /temperatura, pritisak.../ osmoza skida od 96-98 posto tds-a iz vode, obično oko 96 posto je prosijek i to su kvalitetne osmoze, znači ako imamo ulazni tds 100 i na izlazu 2-4 tds-a to je normalno i tako rade membrane, prosijek HR vode je oko 400 tds-a i tu bi nekih 8-15 tds-a na izlazu bilo normalno.

Ako želimo 0 tds-a tada koristimo di resin, nepotrebno i preopasno po mom misljenju, nakon di resina tds mora biti 0, ako nije 0 onda di resin ne valja ili se potrosio.

Upotreba di resina je preskupa za naše potrebe, mi u HR u većini slučajeva imamo čistu vodu i sam di resin i 0 tds-a nije toliko potreban koliko u vrlo zagadenim drzavama gdje ima svega u vodi.
Ovisno o polozaju di resina, co2, ph, i tds-u ulazne vode u di resin on moze trajati samo par sto litara, problem kod njega je sto kad se zapuni izbaci sve sto je sakupio a to je puno gore nego da ga se uopće ne koristi.

Lijepo od tebe, što si ovako temeljito podjelio znanje sa nama početnicima  :klap:

U kući imam automatski depurator vode, spoljen je na perilicu, ciklidni akvarij i aparat za kavu, te povremeno na njega spojim i miniwash kada perem auto.
Vodu iz depuratora nisam nikada ničime analizirao, jer mi je do sada jedino bilo važno da me rješi struganja kamena sa akvarija.

Zapravo moje pitanje bi bilo, koliko bi bilo mudro spojiti osmozu na depurator ?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 10, 2013, 00:09:34 prijepodne »
ma treba mi za 400 lit akvarij sa discusima opsluzivat.

ne vidim razlog zasto nebi bio zadovoljan s tom aquili, ili bilo kojom osmozom tog cjenovnog razreda/mogucnosti.

pretpostavka je da diskuse ionako neces drzati u cistoj ro vodi, znaci, mjesas je ionako s pipovacom, a ni tu ti opet ne treba vise od 100l tjedno, a to cak i ova osmoza napravi za jedan dan (24sata).

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 10, 2013, 00:16:42 prijepodne »
onzirom na preporucene izmjene vode treba mi mozda 50 litara svaka 3 tjedna.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 10, 2013, 08:30:10 prijepodne »
onzirom na preporucene izmjene vode treba mi mozda 50 litara svaka 3 tjedna.

jurgen mislim da ce ti 50l svaka tri tjedna biti pre malo.   Mislim da ti trebas prije svega spustiti kh u svom akvariju. Kod diskusa ti je preporuka cca 4-7.

Ako ti je ideja da spustis kh na nekis 5-6-7 kh  zavisi kak ce ti biti lakše računati. Ja sam izračunao omjer 5:1 u korist RO vode da dobijem 4.5 kh.

Znači da ti kad kupiš RO uređaj trebaš svaki dan zamjeniti 10L akvarijske vode sa RO vodom, dok ne dodes do cca kh 5.

Ako ces raditi tjedne izmjene vode što ti preporučam jer ipak nemaš filter od cca 50-60 L bio filter materijala. Trebaš mijenjati minimalno 20%

a to ti je 80L , tako da ti je to cca 66 litara RO vode + 14 L pipovaće ( dobiješ cca kh 5 ) .

(Ovo je sve izračunato po pretpostavkama da imaš istu vodu kao i ja  - nismo daleko pa pretpostavljam da si i ti na sljemenskom izvoru )

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 10, 2013, 08:36:42 prijepodne »
da nisam baš još na ti sa tim miješanjem vode, to ču te pozvat jedan dan na pivu, pa da mi to objasniš "in face", ali otom potom kad kupim RO... :up:

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 10, 2013, 09:24:06 prijepodne »
da nisam baš još na ti sa tim miješanjem vode, to ču te pozvat jedan dan na pivu, pa da mi to objasniš "in face", ali otom potom kad kupim RO... :up:

more, sam trebaš imati Kh testove , ali mogu ti ih i ja donijeti pa bacimo preračune i izračune

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 10, 2013, 10:14:39 prijepodne »
ja sam vec dugo na rezimu izmjene svaka 2 tjedna, cca 100 litara vode, a voda je 50:50 - pipovaca i ro. bas nesto pretjerano ni ne mjerim ni testiram, naoko je sve u redu, pa nemam potrebe sumnjati i sad nesto ici provjeravati.

ali, evo, bas cu provjeriti kh, sad si me zainteresirao. :up:

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 10, 2013, 10:23:27 prijepodne »
ja sam vec dugo na rezimu izmjene svaka 2 tjedna, cca 100 litara vode, a voda je 50:50 - pipovaca i ro. bas nesto pretjerano ni ne mjerim ni testiram, naoko je sve u redu, pa nemam potrebe sumnjati i sad nesto ici provjeravati.

ali, evo, bas cu provjeriti kh, sad si me zainteresirao. :up:

Možeš i tako ali onda neznaš koliki ti je kh. U ZG je tvrda voda , preko 24 kh.  A u tom se diskusi ne mogu mrijestiti, mislim vjerojatno i mogu ali nikaj od malaca.
Meni nisu ikru bacali sve dok im nisam spustio na 4.5kh, a sada me aj.. svaki tjedan dana i rade rusvaj po akvariju.