Koliko je bitna ta razlika od 3-4 između Vertexa i low cost osmoza ?
Koji se problemi pojave, kada TDS pokazuje i do 30 ppm ?
nije tu samo razlika u tds-ima, vertex osmoza je za akvariste kojima trebaju veće količine vode i brže, osobno sam imao skoro sve vrste osmoza i jedina koju koristim duže vrijeme je vertex osmoza, sve druge su završile u smeću jer su mi počele davati malo vode po danu, također jeftinije imaju dosta veliki omijer između otpadne vode i čiste vode, vertex imaju najmanji omijer i to opet nije toliko zanemariva stavka, ako ti je omijer 1:5 ili više što je obično kod jeftinijih osmoza onda na 1000 litara čiste baciš 5000 + litara prljave vode
Ove ekonomične su u biti dizajn prvih osmoza, takve su već što ja znam 50 godina, lol, naravno da se napredovalo u osmozama, jedan od napretka tj poboljšanja je što membrane tj prefilteri stoje okomito te je tu puno veća učinkovitost filtriranja i samim time filteri duže traju, prefilteri su također veći te imaju veći kapacitet filtriranja, kućište je prozirno te se vizuelno može vidjeti stupanj zagađenja što je bitno kod sedimentnog prefiltera.
Ekonomične nisu loše za ljude koji trebaju malo čiste vode ali kod malo ozbiljnijeg pristupa akvaristici velika većina akvarista koristi osmoze kao što su vertex, pogotovo kod morskih akvarista.
Što se tiče tds-a to je total disolved solids ili totalno rastopljene čestice ili kako bi već to preveli na Hrvatski, problem je što ne znamo što je konkretno u njima, tds je sve, od karbonata/metala do vrlo štetnih otrovnih supstanci, ako imamo 3 tdsa a on se odnosi na otrovne čestice onda je to vrlo štetno, ali možemo imati i 100 tds-a ako je riječ o npr karbonatima, magneziju... koji nisu štetni za akvarije, problem je što nemamo pojma što je u njemu i zbog toga se već kada se ima osmoza gleda da ima što manje tds-a.
Bez DI resina i ovisno o kvaliteti glavne membrane te potrebnim uvijetima za pravilan rad osmoze /temperatura, pritisak.../ osmoza skida od 96-98 posto tds-a iz vode, obično oko 96 posto je prosijek i to su kvalitetne osmoze, znači ako imamo ulazni tds 100 i na izlazu 2-4 tds-a to je normalno i tako rade membrane, prosijek HR vode je oko 400 tds-a i tu bi nekih 8-15 tds-a na izlazu bilo normalno.
Ako želimo 0 tds-a tada koristimo di resin, nepotrebno i preopasno po mom misljenju, nakon di resina tds mora biti 0, ako nije 0 onda di resin ne valja ili se potrosio.
Upotreba di resina je preskupa za naše potrebe, mi u HR u većini slučajeva imamo čistu vodu i sam di resin i 0 tds-a nije toliko potreban koliko u vrlo zagadenim drzavama gdje ima svega u vodi.
Ovisno o polozaju di resina, co2, ph, i tds-u ulazne vode u di resin on moze trajati samo par sto litara, problem kod njega je sto kad se zapuni izbaci sve sto je sakupio a to je puno gore nego da ga se uopće ne koristi.