Srpanj 18, 2025, 19:48:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Akvarij za zlatne ribice  (Posjeta: 10594 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lucatoni05

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Akvarij za zlatne ribice
« u: Svibanj 24, 2013, 14:05:20 poslijepodne »
Pozdrav svima
Novi sam na forumu i registrovao sam se u nadi da cete mi pomoci oko pripreme akvarijuma.
Vec dvije godine imam okrugli akvarijum i u njemu 2 zlatne ribice, problem je sto se cesto zaprljaju vjerovatno zbog malog prostora pa im moram svako 2-3 dana mijenjati vodu jer nemam nikakvu opremu. I prije par dana sam slucajno naisao na jedan clanak u kojem pise da su okrugli akvarijumi veoma stetni za ribice i da im mogu ostetiti vid. I zbog toga sam im odlucio nabaviti jedan veci akvarij u obliku pravougaonika dimenzija 60x40x40(DxŠxV),nadam se da ce biti dovoljno ali posto nemam bas nekog iskustva zelio bih da mi napisete sta je od opreme potrebno samo osnovno jer nemam bas puno novca. Jos me zanima da li se pijesak i biljke mogu uzeti iz rijeke jer mi je rijeka blizu(radi se o rijeci Uni),takodjer sam gledao na youtube kako neki naprave filtere za akvarijum vrlo lako i ne treba puno novca za to. Bio bih vam zahvalan za svaku preporuku kako da napravim nesto bez da kupujem i na taj nacin ustedim novac,jer nisam trenutno bas u najboljoj financijskoj situaciji, a ne zelim da se ribice pate,zelim da im omogucim koliko toliko pristojan akvarijum za boravak dok se stanje financija ne poboljsa. Jos me zanima koliko bi ovaj akvarijum moga maksimalno primiti ribica a da sve bude uredu?
Hvala vam unaprijed na svim prijedlozima

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Odg: Akvarij za zlatne ribice
« Odgovori #1 u: Svibanj 24, 2013, 14:12:28 poslijepodne »
Pozdrav i tebi!
Nažalost, akvaristika baš i nije "jeftin sport". Morat češ nabaviti filter jer im je potrebna filtracija i aeracija. Zlaticama osobito jer dosta prljaju vodu. Možeš pijesak iz rijeke, samo ga dobro operi i prokuhaj. Za cikliranje si čuo?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Svibanj 24, 2013, 14:12:47 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodosao!   :)

Pohvalno je sto zelis ribicama olaksati i ulepsati zivot.   :up:
Evo ti par tekstova koje obavezno trebas procitati, pa se onda vrati sa dodatnim pitanjima:

Prirucnik za pocetnike:
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Jako dobar tekst o zlatnim ribicama (slike su malo pobrkane, ali tekst je OK):
http://www.akvarij.net/index.php/a268lanci-menuslatkovodnaribe-63/565-zlatna-ribica-carrasius-auratus-zanemarena-ljepotica

Lp, Sasa
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Svibanj 24, 2013, 15:26:43 poslijepodne »
svakako pročitaj ovo što ti je Brka dao linkove

a inače, preporučila bih ti barem nešto veći akvarij, minimalno 120 l (ovaj koji predlažeš je 96) jer, kad staviš podlogu i ostalo....nema tu toliko vode

drugo, zlatice su veliki prljavići i trebaju jaki i kvalitetni filter

pijesak iz rijeke - ako je granulacije 3 -6 mm, može, s time da ga prvo ispereš a onda prokuhaš s malo soli barem 2 sata....

a dalje.....mislim da će ti članci puno toga odgovoriti

i da, kugle su užas i mučilište za ribice!

sretno

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Svibanj 24, 2013, 17:54:43 poslijepodne »
Možeš napraviti pregradni filter, u tom slučaju konkretni trošak je jedino pumpa za vodu. Za filtermaterijal možeš iskoristiti vreće od krumpira (dobro oprati da nebi bilo nekih kemikalija na njima), rezane bužire za struju, drobljeni siporex ili ciglu.. A sami filter napraviš od komada nekog stakla, npr od stare vitrine, prozora i sl.

Vidi primjer takvog filtera: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=17585.0

Princip je da imaš ulaz vode->prolaz vode kroz filtermaterijal->pumpa koja vraća čistu vodu.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Svibanj 24, 2013, 18:30:42 poslijepodne »
sve pet s takvim filterom, ali tada treba još veći akvarij - ako računamo za svaku ribicu 40-50 l....to treba biti netto (vode) 100 l + filter - akvarij od minimum minimuma 140 l

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #6 u: Svibanj 24, 2013, 18:57:13 poslijepodne »
Da, tako je. Ali to je i dalje jeftinije riješenje nego vanjski filter.

Offline lucatoni05

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Svibanj 24, 2013, 20:25:47 poslijepodne »
Hvala vam svima na odgovorima,ako mi bude nesto potrebno javit cu se opet.
Pijesak iz rijeke je vrlo sitan, slican je onome sa plaze,tako da on vjerovatno ne odgovara.
Za biljke sam procitao da ne mogu opstati jer ih zlatne ribice pojedu.
Koje bi vi dimenzije akvarija preporucili?
Moze li mi neko onda napisati osnovnu opremu koja je potrebna i navesti nazive i cijene otprilike, jer se stvarno jos uvijek ne razumijem u sve to dobro,pa nebih htio ako vec ulazem neki novac pogrijesiti.

Offline branko007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Travanj 16, 2014, 16:07:40 poslijepodne »
Za koliko bi se mogla prodati zlatna ribica od 17 cm

Offline ribica_D

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
« Odgovori #9 u: Travanj 16, 2014, 22:01:15 poslijepodne »
Željeni akvarij 60x40x40 ima oko 96 litara - ako imaš 2 fancy zlatne ribice, ta litraža je dovoljna, ali trebao bi imati barem dva filtera i pumpu za zrak (obavezno). Zlatice jako prljaju vodu i ako im želiš dug i sretan život, svakako bi to trebao nabaviti. Imaš preko oglasnika raznih rabljenih filtera koje možeš kupiti u pola cijene.
Ako imaš obične zlatne ribice kao što su karasi, onda bi im svakako trebao nabaviti akvarij malo veće litraže, primjerice dimenzija 100x40x40 (160 litara). Za zlatne ribice su uvijek bolji akvariji koji imaju više centimetara u dužini nego u visini.
I da, naravno, kad nabaviš veći akvarij, svakako tjedno promijeni cca 30% vode, a ne kao dosad. :)