Pozdrav i dobrodošli
Da li će paludarij biti otvorenog ili zatvorenog tipa? U svakom slučaju preporučila bih vam da na stražnju stranu napravite neke "nosače" emerznog bilja, naprimjer od grana ili korijenja, tako bi i korjenje bilja ostalo zaštićeno. Puno vrsta bilja može živjeti sa korijenjem potopljenim u vodu i to je jedan od najboljih oblika filtracije, posebno za zlatne ribe.
Npr: Ficus pumila, Scindapsus sp., Pilea sp., Fittonia sp., Ophiopogon sp., Spathiphyllum sp,, Acorus gramineus, Cyrtosperma sp., Alocasia amazonica, Cyperus sp, Agalonema.... od kućnog bilja.
99% akvarističkog bilja raste u prirodi emerzno. Od vrsta koje podnose uobičajenu vlagu u kućanstvu navela bih: Hydrocotyle sp, Ranunculus sp. (ovih dana u šumama možete pronaći lako Ranunculus repens, može se probati i s njim), Hygrophila sp., Staurogyne repens, Bacopa caroliniana, Hemigraphis colorata, Lysimachia nummularia (može se naći kod nas u šumama i potocima) itd...
Možda da razmislite o posudicama gdje će bilje biti na neki način posađeno

Ja imam na isti način posađeno u svom ripariju, malo zemlje za cvijeće i hydroton kuglice. Posudice sam napravila od onih za čuvanje hrane i žicom ih objesila za rub stražnjeg stakla. Pogledajte si prva dva linka iz mog potpisa JI azija riparij i azijski potočić.
Mislim da bi jato wcmm-a (minnow, Tanichthys albonubes) moglo ići u akvarij. Pokušajte ribice hraniti prokuhanim graškom, blitvom, tikvicama i sl. da utažite njihovu glad za biljnom hranom.