Srpanj 08, 2025, 12:04:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Akvarij za zlatne ribice (piglove)  (Posjeta: 3079 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zvrko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Akvarij za zlatne ribice (piglove)
« u: Travanj 14, 2013, 09:53:18 prijepodne »
Pozdrav,

nisam do sad stigla nist napisati osim pozdravne porukice. Prvo mali update a onda pitanje. Kad sam dosla na forum imali smo 3 zlatne u 50L akvariju. Decke smo premjestili u veci akvarij (120L)  :) nakon mjesec dana navlacenja s dragim i nakon sto je shvatio da Pribislav nije bas najbolje  X-(.  Dodali smo im jos jednog clana - Ribislavu. I na kraju imamo 3 zenske ribe (Mstislava, Zdeslava i Ribislava) i jednog muskog (Pribislav). Repovi se redovno ganjaju svaka 2 dana, ali nismo jos uspjeli dobiti male ribe jer ih roditelji jedu cim ih vide. U akvariju nam uspjevaju samo anubiasi i nedavno dodani "Lucky bamboo" tj. dracena.  Dracenu sam stavila tak da joj listovi vire iznad vode jer mi je cilj u biti imat paludarij, a i tako ne bude trunula. Imali smo jedno vrijeme i javansku paprat, ali kod nje su mladi listovi bili pojedeni tako da kad bi stari listovi prestarili bi biljka izgledala kao skup batrljaka :( . Cabombe, elodeje i slicne stvari budu devastirane u roku od tjedana dana. And now the question.

Planiram uskoro decke premjestit u veci akvarij/paludarij od kojih 220-280L ovisno o visini. Tlocrt mu bude 140cm x 50cm. visinu jos nismo odlucili.

A) Zanima me koje biljke osim anubiasa i dracene mogu staviti u taj akvarij/paludarij?  Ima li netko ili di da nabavim anubiase: Anubias Gigantea i Anubias Lanceolata? I mogu li ikako zastititi mlade listove biljkica od svojih voljenih prozdrljivaca? Npr. Crypta je cak uspjevala dok joj nisu napali mlade listove, iscupali je i zatim devastirali korijenje. Elodeja i cabomba su dobre za odvracanje pozornosti od drugih biljaka jer dok ih ima druge biljke ne diraju, ali nestaju takvom brzinom da bi mogli svaki drugi dan ih kupovati. Koje bi jos biljke bilo pametno koristiti za paludarij? Voljela bi da vire izvan akvarija i vode. 

B) Jel bi mogli dodati jos neke ribe medju njih? Oni su jako drazeljubivi i gdje je jedan tu su svi, a ostatak akvarija bude prazan. Htjeli bi staviti neke ribice koje su manje od njih (decki su sad cca 5-8cm, kako koja riba). Citala sam da bismo mogli mozda zebrice staviti ili minowe. Sto vi predlazete? Znam da uz zlatne ribe najbolje idu zlatne ribe, ali htjeli bismo malo raznovrsnosti. Od puzeva smo odustali jer ne prezive ni oni sto dodju na biljkama.

Puno hvala
Biljke + zlatne ribice = anubias

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Akvarij za zlatne ribice (piglove)
« Odgovori #1 u: Travanj 14, 2013, 11:26:21 prijepodne »
Pozdrav i dobrodošli

Da li će paludarij biti otvorenog ili zatvorenog tipa? U svakom slučaju preporučila bih vam da na stražnju stranu napravite neke "nosače" emerznog bilja, naprimjer od grana ili korijenja, tako bi i korjenje bilja ostalo zaštićeno.  Puno vrsta bilja može živjeti sa korijenjem potopljenim u vodu i to je jedan od najboljih oblika filtracije, posebno za zlatne ribe.
Npr: Ficus pumila, Scindapsus sp., Pilea sp., Fittonia sp., Ophiopogon sp., Spathiphyllum sp,, Acorus gramineus, Cyrtosperma sp., Alocasia amazonica, Cyperus sp, Agalonema.... od kućnog bilja.
99% akvarističkog bilja raste u prirodi emerzno. Od vrsta koje podnose uobičajenu vlagu u kućanstvu navela bih: Hydrocotyle sp, Ranunculus sp. (ovih dana u šumama možete pronaći lako Ranunculus repens, može se probati i s njim), Hygrophila sp., Staurogyne repens, Bacopa caroliniana, Hemigraphis colorata, Lysimachia nummularia (može se naći kod nas u šumama i potocima) itd...

Možda da razmislite o posudicama gdje će bilje biti na neki način posađeno

Ja imam na isti način posađeno u svom ripariju, malo zemlje za cvijeće i hydroton kuglice. Posudice sam napravila od onih za čuvanje hrane i žicom ih objesila za rub stražnjeg stakla. Pogledajte si prva dva linka iz mog potpisa JI azija riparij i azijski potočić.

Mislim da bi jato wcmm-a (minnow, Tanichthys albonubes) moglo ići u akvarij. Pokušajte ribice hraniti prokuhanim graškom, blitvom, tikvicama i sl. da utažite njihovu glad za biljnom hranom.
« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2013, 11:29:27 prijepodne od Dellete »

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #2 u: Travanj 14, 2013, 13:42:19 poslijepodne »
Ja bi samo napomenula da je meni taj Lucky bamboo pobio apsolutno sve stanovnike u akvariju (guppije)...

Offline zvrko

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Travanj 15, 2013, 15:48:30 poslijepodne »
Pozdrav,

@Dellete: Hvala na odgovoru :) . Imat cemo paludarij otvorenog tipa. Akvariji i sve preferiramo da je otvoreno, tako da i paludarij bude, mislim da je za zlatne. Nekako se ne mogu pouzdati samo u aeraciju. Znate li gdje se mogu nabaviti wcm minnowi (Tanichthys albonubes)? Jer kod nas u Osijeku u shopovima jos nisam nasla ni jednog, jedino zebrice. Što se predlozenog bilja tice, nisam se jos osim lucky bamboo-a usudila staviti ni korijenje drugog kucnog bilja u vodu. Razmisljala sam da upotrebim Lysimachiu ali nemam osjecaj da bi ta biljkica uspjevala u akvariju (imate li iskustva s njom u akvariju? ja je znam kao vrtnu biljku i pokrivaca tla). Znamo im davati grasak jer njega vole. probali smo jos s mrkvicama, salatom i tikvicama i to im se bas ne svidja. I dalje je najbolje stvar za njih elodeja. Vole je i za mrijest i za klopu.

Pogledala sam linkove - JI azija riparij i azijski potočić - i super su. Mislim da cu probati sa biljkama u posubicama. Mozda cak probam posadit vallisneriu u flasicu kako se ne bi domogli mladih listova. Bitno je samo da mladi listovi ne nastradaju, ostatak prezivi :) .

@Lilli. Je li Lucky bamboo bio potopljen kompletno ili je virio van? Mi ga drzimo jednim dijelom u vodi. Kojih 15-20cm je iznad vode, tako da mu listovi nisu potopljeni.

Hvala

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Travanj 15, 2013, 16:32:51 poslijepodne »
Lysmachia se redovito prodaje kao akvarijska biljka i možete ju naći u brojnim akvarijima na ovom forumu. I kod mene je sada u akvariju pod vodom, a u teglici na prozoru u emerznom obliku. Scindapsus mi je narastao do gigantskih dimenzija dok ga nisam izbacila jer je bio prevelik, a čak nije bio posađen u teglicu, nego je odrezani vrh samo stavljen u vodu.

Za wcmm kontaktirajte člana foruma DARIO 28

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #5 u: Travanj 15, 2013, 16:52:25 poslijepodne »

@Lilli. Je li Lucky bamboo bio potopljen kompletno ili je virio van? Mi ga drzimo jednim dijelom u vodi. Kojih 15-20cm je iznad vode, tako da mu listovi nisu potopljeni.

Tako je i kod mene bio. Stabljika i korjen u vodi, dok su listovi(onaj spiralni dio) strsili van vode...
Toboze nisam sigurna da li je to bilo do biljke same ili do gnojiva koje je koristeno za njezin uzgoj, ali prije nego sam ju stavila u akv bila je mjesecima u tegli s običnom vodom...

Offline zvrko

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2013, 17:12:01 poslijepodne »
@Dellete Hvala jos jednom :). Kontaktiram ga pa vidimo

@ Lilli Nemam pojma, kod nas za sad sve u redu. Jedino listovi rastu nevjerojatnom brzinom :). Budem ostavila za sad, pa cemo vidjeti, ako se nesto cudno pocne desavati, vadim van