Lipanj 28, 2025, 09:45:27 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Malo o biciklima...  (Posjeta: 43680 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Malo o biciklima...
« Odgovori #100 u: Travanj 08, 2013, 21:28:43 poslijepodne »
pozdrav ljudi
planiram kupiti bicikl. E sad zadnji bicikl koji sam vozio je bio pony i nakon toga ništa.
U međuvremenu vozio sam se na mtb biciklima ali to je sve...
Sad bi htio kupiti bicikl prvenstveno da se vozim sa djecom, tipa po jarunu itd... eventualno kasnije i po ljeti do posla.
Pošto sam totalni neznalica o biciklima zanima me koji bicikl bi mi preporučili.
1- koliko cola (visok sam 178 cm)
2- koja marka (vidio sam u getrou neke ali mi ne izgledaju baš nešto)
3- cijena.. išao bih max do 2000 kn
Hvala unaprijed
lp
Robert

Ja bih za tu lovu trazio nesto polovno i nikako MTB. Gledaj na njuskalu gradske bicikle i imaj spremnu lovu za dobru priliku.

Offline malimaks

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #101 u: Travanj 08, 2013, 21:32:53 poslijepodne »
hvala na odgovoru  :up:
da zanima me mtb, ali ne sa velkim ripnama i debelim gumama, jer bi ga ionak vozio na asfaltu.
Gledao sam i oglasnik, neznam možda se odlučim i za to, iako bi najrađe uzeo novi. Dobro da čovjek ima račun onda bi uzeo i preko njuškala.
recimo jel ovaj ok.
http://www.ciklus.hr/bicikli/cross-1600

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #102 u: Travanj 08, 2013, 21:44:03 poslijepodne »
Nemoras ti ostaviti gume sa ripnama,nabavis glatke i vozi
Rađe kvalitetniji pa rabljeni,nego novi nekvalitetni  ;)

Offline malimaks

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #103 u: Travanj 08, 2013, 21:48:22 poslijepodne »
Rađe kvalitetniji pa rabljeni,nego novi nekvalitetni  ;)
a znam  :) vjerojatno i bude tako.
Je*iga dok sam bil klinac bil je samo pony. A sad, firmi i tipova bicikla kolko očeš.
Hvala svima na odgovorima. Dalje tražim na njuškalu.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #104 u: Travanj 08, 2013, 21:54:05 poslijepodne »
Samo pazi. Ista stvar kao i kod kupovine polovnog automobila. Bicikl može izgledati da je u super stanju, a da se pola vitalnih dijelova raspada. Ukoliko se stvarno ne razumiješ u šoping idi s nekim tko se razumije.
« Zadnja izmjena: Travanj 08, 2013, 22:02:14 poslijepodne od Nuclear »

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #105 u: Travanj 08, 2013, 22:07:37 poslijepodne »
Bicikl treba vidjeti i probati
Uvijek pogledati sve varove i najbitnije zupcanici,najcesce govore o kilometrazi bicikla

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #106 u: Travanj 08, 2013, 22:28:42 poslijepodne »
Isto tako mozes gledati i sta ima od opreme(shimano,sram...) tj kakve komponente...visi rang vjerovatno je i bicikla bila bolja svojedobno.
Uglavnom uvijek mozes ovdje pitati.
Isto kao sta i majstor kaze,uzmi u obzir gradski bicikl!
Vecina fura mtb bez da ikad vide nesto drugo osim asfalta i onda tu recimo gube,ili gledaj neki trekking bicikl...ja da sam imao neki izbor ili da sam kupovao novi birao bi izmedju te dvije vrste ;)
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #107 u: Travanj 08, 2013, 22:33:38 poslijepodne »
Recimo jel ovaj ok.

Meni se cini ok,ako ne nadjes bolji polovni dobro ocuvan i sa racunom za te novce.
Uglavnom,svi bi mi htjeli potrosit cim manje para a da dobijemo nesto odlicno bez da cemo to nekad znat ili moc iskoristit.
Najbolje ti je sjest,probat i vidjet kako ti se svidja pa uzet.
Nakon toga ce ti tvoja bicikla biti najbolja,kao i meni moja ;)
20l vanila

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #108 u: Travanj 09, 2013, 09:07:07 prijepodne »
Od tog Wheeera na linku puno mi se zanimljivije čine uvjeti i ponude Ciklusa - tekst kućica sa desne strane  ;) - ne znam što da mislim o njima dok ih ne vidim uživo. Imaju rabljene bicikle (pretpostavljam sa računom i garancijom ako već imaju cijene), mislim da bi vrijedilo pogledati kod ostalih da li maju ponudu rabljenih sa nekakvom dealerskom garancijom ponuda Ciklusa u tom segmentu baš i nije velika.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #109 u: Travanj 09, 2013, 09:20:48 prijepodne »
.
recimo jel ovaj ok.

to ti je neka vrsta offroad trekking bicikla neki hibrid gradskog sa prednjom suspenzijom kobajage namjenjen za malo lakšeg makdama iako kad bih uzimao takav uzeo bih bez prednje suspenzije sa krutom vilicom jer te jeftilen prednje suspenzije na tim jeftinim hibridima više odmažu nego što realno koriste + su teške...

geometrija je ok za udobnu vožnju (nisi nagužen) jer ima podešavajuču lulicu, pa si riktaš volan kako ti odgovara ako te počnu leđa zezati dok kod fiksne lulice to nije moguće osim mijenjanja same lulice...

gume su mu ok za asfalt i za lakši makadama

sve skupa za nezahtjevnog korisnika koji će se vozikati po sipu i asfaltu Ok bicikl

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #110 u: Travanj 09, 2013, 10:31:41 prijepodne »
o ciklusu i Davoru (vlasniku) sve najbolje... kupio sam 3 bicikla kod njega i uvijek mi je uzašao u susret, zabavan lik, daje ti popust samo ako dođeš do njega... je da se nalazi Bogu iza nogu ali kaj je tu je... ima i dostavu,  pokupi ti bike za servis i isti vraća nazad u roku par dana... uglavnom prva liga dečko  :up:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Travanj 09, 2013, 10:55:29 prijepodne »
Rađe kvalitetniji pa rabljeni,nego novi nekvalitetni  ;)
a znam  :) vjerojatno i bude tako.
Je*iga dok sam bil klinac bil je samo pony. A sad, firmi i tipova bicikla kolko očeš.
Hvala svima na odgovorima. Dalje tražim na njuškalu.

Ovo mi se cini ok: http://www.ciklus.hr/bicikli/horizon-12
Al to ce kolege reci vise...

20l vanila

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #112 u: Travanj 11, 2013, 11:33:41 prijepodne »
evo naišao na jedan video o zaključavanju bicikla... možda netko tko ne znam nauči :)

http://www.vecernji.hr/zivot/pogledajte-kako-najbolje-zakljucati-bicikl-sprijeciti-kradu-clanak-420957

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #113 u: Travanj 11, 2013, 11:50:37 prijepodne »
evo nema dva dana,kolega mi javlja ukrali mu prednji kotač,bic je bio vezan pred zgradom,ali ne i prednji kotač,i to 28 inch trekking bike.ono da ne povjeruješ

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Travanj 11, 2013, 14:22:04 poslijepodne »
20l vanila

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #115 u: Travanj 11, 2013, 21:39:38 poslijepodne »

[/quote]
bajk nema diskove koliko vidim , mjenjač naj slabiji u klasi!
ima polovnih sa boljom opremom , samo treba tražiti, biti strpljiv.
neću hvaliti ali moj bajk je bio sve ono što  je savjetovao mrav, kažem bio jer sam ga prodao prije cca. 30 min .

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Travanj 11, 2013, 22:15:08 poslijepodne »

neću hvaliti ali moj bajk je bio sve ono što  je savjetovao mrav, kažem bio jer sam ga prodao prije cca. 30 min .

Na cestovne bicikle se baš ne stavljaju disk kočnice, barem ja nisam vidio ni jednog. Inače disk kočnica je u pravilu slabija od V-Brakea (zavisi kak je disk izveden, ali V-Brake ima veći potencijal kočenja) i višestruko teža što nije dobro za cestovni bajs.

Ovo nije loša varijanta cesta-lakši makadam bicikla za tu cijenu, no slažem se da se polovno da naći bolje, iako jednom sam kupio polovni bajs i nebi više. Nije da sam se zeznuo, ali nisam ni dobio baš... novo je ipak novo...
« Zadnja izmjena: Travanj 11, 2013, 22:26:49 poslijepodne od Nuclear »

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Travanj 11, 2013, 22:31:32 poslijepodne »

neću hvaliti ali moj bajk je bio sve ono što  je savjetovao mrav, kažem bio jer sam ga prodao prije cca. 30 min .

Na cestovne bicikle se ne stavljaju disk kočnice. Inače disk kočnica je u pravilu slabija od V-Brakea (zavisi kak je disk izveden, ali V-Brake ima veći potencijal kočenja) i višestruko teža što nije dobro za cestovni bajs.

Ovo nije loša varijanta cesta-makadam bicikla za tu cijenu, no slažem se da se polovno da naći bolje, iako jednom sam kupio polovni bajs i nebi više. Nije da sam se zeznuo, ali nisam ni dobio baš... novo je ipak novo...

V-Brake ima veći potencijal kočenja ?? netočno , nadam se da si kočio sa jednim i sa drugim pa onda sigurno znaš razliku, ovdje se ne govori o cestovnom biciklu koji je namjenjen za utrke već gradskom biciklu koji se koristi po cesti i sitnom makadamu i disk je definitivno bolji. odje ne pričamo o težinama jer sam siguran da ovaj kupac nije ni u primisli imao rastaviti bajk i vagati svaki njegov dio uključujući i šerafe i mjenjatiih ih sa karbonskim i sl. stvari. Njemu 100 gr. ne predstavlja ništa u životu već sjedi i vozi. Definitivno kao i svuda ima podvala i zato sam i napisao treba se informirati , pratiti oglase i biti strpljiv jer ima bicikala koji su kupljeni i voženih doslovce par sati i onda godinama stoje u garaži i sl.
Nerado ali jesam upravo takav bicikl prodao i ima još takvih samo biti strpljiv

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #118 u: Travanj 11, 2013, 22:36:07 poslijepodne »
Ja stvarno ne razumijem to da bajk mora biti svemirski brod
Imam V i to je sasvim dovoljno da bicikl sigurno stane,ako nemas pojma voziti onda ti ni Bog ne moze pomoci
Jedino sto je dobro imati na bajku je prednji amortizer na vilici i udoban sic

I dalje stvarno ne razumijem da disk kao toliko bolje koci,mozda je osjecaj drugaciji,ali ja cesto kocim sa obje kocnice i bicikl dovoljno brzo ali sigurno stane,tako da je to po meni jedna glupost vise za brinuti se

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Travanj 11, 2013, 22:38:49 poslijepodne »

V-Brake ima veći potencijal kočenja ?? netočno , nadam se da si kočio sa jednim i sa drugim pa onda sigurno znaš razliku, ovdje se ne govori o cestovnom biciklu koji je namjenjen za utrke već gradskom biciklu koji se koristi po cesti i sitnom makadamu i disk je definitivno bolji. odje ne pričamo o težinama jer sam siguran da ovaj kupac nije ni u primisli imao rastaviti bajk i vagati svaki njegov dio uključujući i šerafe i mjenjatiih ih sa karbonskim i sl. stvari. Njemu 100 gr. ne predstavlja ništa u životu već sjedi i vozi. Definitivno kao i svuda ima podvala i zato sam i napisao treba se informirati , pratiti oglase i biti strpljiv jer ima bicikala koji su kupljeni i voženih doslovce par sati i onda godinama stoje u garaži i sl.

Da, kočio sam i s jednim i drugim kočnicama, a i da nisam nije potrebno iskustvo jer fizika ti govori drugačije. Ja nisam napisao da je svaki V-brake jači od diska, niti sam napisao da je v-brake bolja kočnica od diska, samo da ima veći potencijal kočenja od diska što je istina po zakonima fizike jer je v-brake udaljeniji od centra kotača od rotora diska i moment sile je veći i stoga je potencijal kočenja veći (zato je jača kočnica na 180mm disku nego na 160mm i zato se 180mm (rijeđe 203mm) disk koristi na prednjem kotaču malo boljih bicikala, dok je iza sasvim dovoljno 160mm). Također na bilo koji cestovni bajs se ne stvalja disk kočnica jer to nije potrebno, a i zbog kilaže (a sad kome je kilaža bitna u to ne ulazim). Naravno da Deore XT disk kočnica s 4 pakne koči bolje od najobičnijeg V-Breaka, no imao sam priliku i provozati bicikl s hidrauličnim V-Breakovima što je strava od kočenja također, no bicikala s tim više gotovo da i nema  :up:

I sam vozim hidraulične disk kočnice (bavim se brdskim biciklizmom, ne profi neg mi je hobi :)), i disk je za MTB bicikl definitivno bolja opcija (voda, blato, modulacija, trajnost, održavanje, bolja stabilnost pri kočenju, utjecaj krive felge na kočnice, nema trošenja obruča kotača itd), no na cestovnjake se disk u pravilu ne stavlja. Što se tiče polovnih, velim ako uspije naći nešto dobro super, ja sam samo rekao svoje iskustvo  :up:
« Zadnja izmjena: Travanj 12, 2013, 10:30:53 prijepodne od Nuclear »

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #120 u: Travanj 11, 2013, 22:47:55 poslijepodne »
vozio sam i v brake i sad hidraulični 180mm disk, na mtb,mogu reći da mi je disk bolji,bolje koči na mokrom i blatu,a po gradu mislim da je svejedno,možda više estetike radi nego potreba,ono da se vidi  :D  a što se tiče polovnog bicikla,ja sam uzeo polovni star pola godine,još je na gumama imao one resice i super sam zadovoljan njime,treba tražiti,pogledati što je više moguće...

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Travanj 11, 2013, 22:52:28 poslijepodne »

Da, kočio sam i s jednim i drugim kočnicama, a i da nisam nije potrebno iskustvo jer fizika ti govori drugačije. Ja nisam napisao da je svaki V-brake jači od diska, niti sam napisao da je v-brake bolja kočnica od diska, samo da ima veći potencijal kočenja od diska što je istina po zakonima fizike jer je v-brake udaljeniji od centra kotača od rotora diska i moment sile je veći i stoga je potencijal kočenja veći. Također na bilo koji cestovni bajs se ne stvalja disk kočnica jer to nije potrebno, a i zbog kilaže (a sad kome je kilaža bitna u to ne ulazim). Naravno da Deore XT disk kočnica s 4 pakne koči bolje od najobičnijeg V-Breaka, no imao sam priliku i provozati bicikl s hidrauličnim V-Breakovima što je strava od kočenja također, no bicikala s tim više gotovo da i nema  :up:

I sam vozim hidraulične disk kočnice (bavim se brdskim biciklizmom), i disk je za MTB bicikl definitivno bolja opcija (voda, blato, modulacija, trajnost, održavanje, bolja stabilnost pri kočenju, utjecaj krive felge na kočnice, itd), no na cestovnjake se disk u pravilu ne stavlja. Što se tiče polovnih, velim ako uspije naći nešto dobro super, ja sam samo rekao svoje iskustvo  :up:

Eto došli smo do bitnog, ono što je vrijedilo od V-Breaka više se ne radi , a kako su diskovi postali sve pristupačniji time su istisnuli V-B. tako da za isti novac ili manje možeš dobiti disk što bi uvjek prije kupio upravo iz svega navedenog što si napisao u zadnjem odlomku.
Što se tiče fizike , tu se nema šta dodati fizika je fizika i ako se ne prilagodiš sa brzinom terenu kojim se krečeš ni dragi bog te ne zaustai i mi to znamo koji se vozimo po brdima .
no hills no fun  :up:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
Odg: Re: Malo o biciklima...
« Odgovori #122 u: Travanj 11, 2013, 23:26:43 poslijepodne »
Dal je velika razlika izmedju zadnjeg mjenjaca ovog bicikla sta sam linko(acera) i recimo deore lx koji je na mome?
Ja to mogu usporedit samo sa peveciklom od starog koji sam prije vozio i sad mi se ovaj cini da bas lijepo i njezno prebacuje brzine!
Inace nemam pojma kakva je razlika medju tim shimano klasama....dali je to toliko primjetno?
20l vanila

Offline Nuclear

• Punopravni član
Odg: Re: Malo o biciklima...
« Odgovori #123 u: Travanj 11, 2013, 23:34:01 poslijepodne »
Dal je velika razlika izmedju zadnjeg mjenjaca ovog bicikla sta sam linko(acera) i recimo deore lx koji je na mome?
Ja to mogu usporedit samo sa peveciklom od starog koji sam prije vozio i sad mi se ovaj cini da bas lijepo i njezno prebacuje brzine!Cak nekako njezno rekao bi....
Inace nemam pojma kakva je razlika medju tim shimano klasama....dali je to toliko primjetno?

Ovo što si naveo je nebo i zemlja. Makar Deore LX se više ne proizvodi par godina, zamijenio ga je SLX.

Acera je nekakva minimalna klasa, iako postoje manje, no o njima ne vrijedi raspravljati, Acera je za nekakvu normalnu vožnju, dakle ne za nekakav ozbiljni brdski biciklizam, što ne znači da neće izdržati izlet na sljeme ili neko brdo, daleko od toga, dok je SLX (bivši Deore LX) već oprema za zahtjevnijeg amatera. Inače te klase nisu samo mjenjači, već cijeli paketi opreme za bicikl (mjenjači, ručice mjenjača, nabe, kočnice, lanci, kazete(zadnji zupčanik), pogoni, obruči kotača), Mjenjač je na biciklima najmanje bitna stvar, a dosta ljudi gleda bicikle prema mjenjačima što nema puno smisla jer zna se desit da se na loše bicikle stave dobri mjenjači i obrnuto.

Klase rangirane bi bile od najmanje prema najboljoj: Altus, Acera, Alivio, Deore, SLX, Deore XT, XTR. Postoje i još neke podskupine poput Shimano Saint i ZEE, no to je nepotrebno spominjati jer je to specijalizirana oprema za određene vrste biciklizma, a ova zadnja XTR klasa je za profesionalni biciklizam.. Dakle ovo su klase za MTB bicikle, za cestovnjake postoje drugačije poput Tiagra, Sora, Ultegra itd.
« Zadnja izmjena: Travanj 11, 2013, 23:51:04 poslijepodne od Nuclear »

Offline kija88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #124 u: Travanj 11, 2013, 23:53:34 poslijepodne »
također neki novi ti imaju osim shimano opreme i SRAM opremu koja je rangirana : XX1, XX, X0, X9, X7, X5, X4, X3 (od najjačeg prema najslabijem za MTB)

a što se tiče kočnica, po meni bolje V-brake, od mehaničkog diska.